Úbytek na váze. Čím by to mohlo být?

ajamerci
8. pro 2022

Ahoj holky.
Malá bude mit 19.12 uz 4 mesice a dneska na kontrole mi dr rekla ze hubne. Na posledni prohlidce mela uz neco pres 6 kg a dnes navazila 5800g.
Je na UM.
Driv mi pila 150 ml mlika cely do prazdna. A je tomu cca 14 dni co mi zacala divne pit. Bud pije po troskach treba jen 90 ml a za 2 h si dopije zbytek nebo vypije 120 a vic uz neda. Cura si myslim docela dost. Kdyz ji neprebalim jednou za 2-3 h tak je plinka nacucana. Kaka cca 2x za den nekdy vic.
Dr mi rekla ze to muze bejt alergie na kravske mleko, ze ji napise neaky mliko pro tyhle alergiky a kdyz nezacne pribivat na vaze tak to nebude ono a bude muset na vysetreni.
Docela se bojim.. Zazila ste nektera? Nevite co by to mohlo byt? Dekuji

martina_slama
8. pro 2022

Ahoj. Mám maleho taky na UM a takové výkyvy v pití mi přijdou docela normální. Měl období, kdy si trochu cucnul a víc nechtěl. Trvalo to třeba par dni, týden, dva a zase se to vrátilo do normálu. Neřešila jsem teda nějaký úbytek na váze, ale nepribira nějak rapidně. I teď má období, kdy nechce vůbec jist a někdy zase před nim nemůžu nic vytáhnout, protože rve hystericky mňam mňam. Souvisí to často s nějakou virózou, zuby, apod. Takže pokud má stolici normální, nemá bolesti, extrémně nezvraci víc jak jindy, tak bych se zbytečně neplasila. Ale je fajn, ze to doktorka nepodceňuje.

j.a.n.i
9. pro 2022

@ajamerci Meli jsme podobnou situaci ve 4,5 mesicich, ne tedy s UM, ale s MM. A zadna alergie v tom nebyla, jen se hlady vztekala, tim padem blbe sala a malo toho vypila a to bylo mlika dost. Pomohlo nasazeni prikrmu.

merope
9. pro 2022

Já řešila špatné přibírání nejvíce ve 4 měsícich gestačně, 2 korigovaně (nedonošenec), Dostali jsme od doktorky za úkol hlídat, kdy jí a krmit po 2,5-3 hodinách (přes den). Syn se jinak budil třeba po 3 a více hodinách (takže než jsem to nachystala, bylo to tak 3,5).

Přibírání se pak trošku spravilo, aspoň se držel ve "své" percentilové křivce (někde kolem 1 percentilu). Přišly příkrmy, pak už se v ní držel líp, ale jídlu nikdy moc nedal. V roce to doktorka s řešením vzdala (protože jinak motoricky je to divoch, nezastaví se, pohyboval se už po inkubátoru). Hledala jsem i výživového poradce, ale pořádně jsem nenašla, konzultovala jsem i velmi krátce s jednou antropoložkou, co jsem náhodně potkala, zda už to nějak řešit nebo ještě počkat (říkala, že jí to přijde tak od pohledu ok, tak jsem to zatím nechala být). Ve 3 letech taky přišla hromada nemocí a i hubnul, pil pořád UM a doktorka doporučila přihodit do mlíka víc odměrek. Tak jsem mu hlavně v nemoci dávala opravdu dost UM a ve 3,5 letech se mi pojednou skokově vytáhl a přeskočil někam na 10-15 percentil. Jí už i o maličko líp (ale nemám přehled, co tak sní jiné děti jeho věku).

rotkapchen
10. pro 2022

U nas pomohlo doplňovat zelezo. Kdyz zhubla, nasadila ji dr zelezo a na další kontrole uz byly zase přírůstky v pořádku.

andreacantu
20. pro 2022

@ajamerci doufam ze se to uz spravilo. Myslim kdyby to byla citlivost na mleko tak by se to projevilo uz drive a treba i nejakou vyrazkou. Male jsou uz 4 mesice asi uz ji to mlecko nestaci a ceka na poradne jidlo 😀 mrkev dyne apod. Je to taky tim ze miminka se zacinaji vice hybat a tedy spaluji vice energie. Meli jsme neco podobneho mala pila mene a nepribirala….a najednou o 4 cm delsi a nekolik dnu jsem ji mela na prsu i 12x za den. Pak se to srovnalo.