Návyk na rektální rourku. Co si o tom myslíte?

tynak4321
22. pro 2020

Ahoj, co si myslíte o návyku na rourku. Z počátku jsem se ji vyhýbala,ale jelikož malou (8 tydnů) opravdu trápí prdiky a občas má problém se vykakat tak ji poslední asi 2-3 týdny docela používám, protože jak zkouším co zkouším rourka vždycky pomůže nejlíp. Přemýšlím ale jestli na ni nemůže být závislá, protože mi přijde že se bez ni nevykaka. Nevím jestli to má souvislost, ale když rourku ten den nezavedu (prdiky má každý den, ale někdy to není až tak strašné) tak se nevykaka a jakmile ji zavedu vykaka se buď hned a nebo třeba za par hodin. ( vím ze kojene děti nemusí kakat několik dni , ale ona toho vykaka docela dost, takže určitě v těch střevech něco má).Každopádně teď má už 2. Den šílenou rýmu a do toho se strašně kroutí takže dnes jsem rourku třeba použila už 3x pokaždé se vykakala, má teď kvůli rýmě strašně hlenovitou stolici. Jakmile jsem tam rourku strcila jen na kousek začala kakat po vynadni přestala a při znovuzavedení zase začala.(ne jen skrz rourku spíše to obtekalo kolem) Ona jako strašně tlačí pořad, ale nerozumim tomu jak je možné, když to kakani už má “na krajíčku” se prostě nevykaka sama. Vždycky po zavedení rourky po vyprdění a někdy vykakani je pak nějakou dobu v pohodě a neplace. Mám strach že už jsem ji na tom pokud je to tedy vůbec možné udělala nějakou závislost.

pe_tu_ss_ka
22. pro 2020

@tynak4321 u malého (hned po porodu měl operaci na tenkém střevě) jsem jí používala občas ještě v 6m.. bral železo kvůli chudokrevnosti a to ho dost zacpávalo a roura mu dost pomáhala, jinak plakal strašně, jak ho bolelo bříško.. lepšilo se to, čím víc se hýbat (jakmile se začal plazit, bylo po problemu). Jinak si na ní nezvykl.

aselluska
22. pro 2020

Nemyslím si. Jsou děti, které se bez rourky nevykakají, taky jsem u prvního používala každý den. Tvůj popis je velmi podobný našim dnům a samo to přešlo. Jaká samo, prdí samo. Jen se musí více hýbat.

zmrzlinka
22. pro 2020

U dcery jsem používala rourku každý den 4 měsíce a pak ze dne na den koliky přestali a kaka od té doby normálně.

keksik002
22. pro 2020

Pouzivala jsem minimálně jednou denne do asi 3 měsícu, ze dne na den obtíže presly a nebyla treba 🙂

tynak4321
autor
22. pro 2020

Na den kdy ty bolesti skončí se těším jako na nic jiného 😄 děkuji, uklidnili jste mě 😊

zmrzlinka
22. pro 2020

@tynak4321 to víš ,že to přejde a bude líp....pak začnou zuby 😂😂😂

tynak4321
autor
22. pro 2020

@zmrzlinka to mi ani nepřipomínej😂 Nechápu proč jsou ty lidi vyrobený tak aby je nejdřív všechno bolelo 🤦‍♀️😃

zmrzlinka
22. pro 2020

@tynak4321 no je no 🙈Ale někdo o zubech neví,tak třeba budete mít štěstí 💙

hojda
22. pro 2020

@tynak4321 Mám info přímo od nejlepšího proktologa v ČR a nevadí to, některé děti ji používají ze zdravotních důvodů velmi dlouho.

puhelin
22. pro 2020

@tynak4321 Zkus miminko hodne drzet v klubicku. Pri kazdem prebaleni mu pustit na brisko teplou vodu, uvolni to prdy (a zaroven ho oplachnete a nemusite pouzivat ubrousky ;) )
Ja se rourky bala, tak jsem to prave zkousela jinak.

veronikacv
22. pro 2020

Pouzivala jsem denne asi dva mesice (4.-5. mesic) pak s prkrmy to bylo uz lepsi, ale uplne dobry to bylo az kdyz zacal maly trosku lezt a na ctyrech se vykakal sam.

alcar
22. pro 2020

Tak ja tedy neznam zadneho dospelaka, ktery by kvuli kadeni pouzival rourku... 😂 To je vtip... 😉
Ja ji u dvojcat pouzivala asi tri mesice denne kazdy vecer pred spanim. A myslim, ze nam zachranila spani v noci. Bez ni by to nefungovalo. 🙂

tynak4321
autor
22. pro 2020

@alcar Tím jsem se taky uklidňovala, že asi těžko si někdo třeba v 15 ponese do školy rourku aby se mohl vykadit 😂 ale vyděsilo mě to, že jen jsem to strčila na Krajíček tak hned začala kakat. Prostě jak to, že to neslo ven samo když pořád tak tlačí. Asi jeste nemá takovou sílu 😅
No už jsem v klidu a budu v tom pokračovat, lepší než aby se hodiny trápila

alcar
22. pro 2020

@tynak4321 ne, vubec se neboj. Ono to jednoho dne prejde jak lusknutim prstu. 😉

sussi0623
22. pro 2020

Říká se to,ale mně se osvědčilo naslouchat intuici a dítěti. Kroutí se a bolí ho bříško? Pokud nepomůže třeba nošení úřady k tělu mamky s protaženými kolínky, použila bych rourku. U prvního dítěte jsem dala hodně na to co by se mělo a nemělo a dnes u druhého poslouchám syna a intuici. Většina dětí neroste podle tabulek. Takže... Neváhala bych pomoct od bolení

dejvitka
22. pro 2020

@tynak4321 my pouzivali tak do 5.mesice, ne nejak pravidelne, ne denne. Naucila jsem se masaz, koupila olejicky, cvicila s nim, to dost zabiralo, kdyz se ale s placem budil, tak nas rourka vzdy zachranila. Od 6.mesice to preslo a vse funguje jak ma.

aselluska
22. pro 2020

Jsou lidi co říkají že se má používat jen v krajním případě. Osobně bych chtěla být u toho, jak se jejich dítě denně kroutí prdy, pláče a třese se několik hodin. Pokud dítě takhle trpí a je to jediný způsob úlevy, nechápu proč to někdo odsuzuje.

zuzineckah
23. pro 2020

@tynak4321 ten mýtus o návyku by už bylo dobré odborně vyvrátit...🤟 Za sebe mohu říct, ze jsem žádné dítě ve školce neviděla s rourkou v zadku🤷‍♀️ a na svých třech dětech také nepozoruji žádné anomálie (jedno z nich se již úspěšně dokonce dožilo dospělosti, bez rourky), a to byla tahle šikovná pomůcka náš každodenní velký kamarád 😉

barulina
23. pro 2020

My meli problem s 0rdiky, ci stolici u obou deti vzdy jen chvili, nicmene rourku jsem pouzivala u obou a faktbse vykakaji sami

zrzeckas
23. pro 2020

Me se zda, ze to neni myslene uolne jako navyk, ale ze netrenuji brisni svaly. Kdyz je maji slabe tak je to jeden z duvodu, proc se nemuzou vykakat.... Ale urcite bych tim nestrasila a jak tu bylo recene vyvratila mytus. Dite brisko cvici i jinak nez kakanim ze 😃... Taky u nas byla rourka velky kamarad, hlavne u male, ta by bez ni snad praskla. Do 6.m pouzivana pravidelne a pak jeste mesic mozna dva vyjmecne. U maleho vyjmecne do 6.m... S prikrmy a vetsim pohybem se to lepsilo a zniceho nic jsme si ba rourku ani nevzpomneli..... 😃😃

katule1990
23. pro 2020

Mam 7tydenniho syna, taky trpi na prdiky, i kdyz ne tak strasne, rourku doma nemame. S tim teda neporadim. Ale mam jiny tip 🙂. Maleho vzdycky pri prebalovani vezmu a v klubicku ho dam cca na 5 minut nad umyvadlo. Hodne casto se takhle vykaka, prdi i vycura. Detem tahle poloha pomaha, navic kdyz nemaji plenku, jde jim to jeste o neco lip. Treba by to u vas taky mohlo trosku pomoct, za zkousku nic nedate, jen musi byt clovek nekdy trochu trpelivy, ze to neni hned. Pokud ale nic nepomaha, pak bych taky rekla, ze je lepsi ulevit rourkou, nez nechat trpet. Hodne stesti 🙂.

volodka162
23. pro 2020

Klukovi je už 6,5roku, ale doteď si pamatuji, že rourka byla naše modla od počátku asi až podle me do doby kdy začal lozit. Taky jsem slyšela, že to není dobré, ale děsně trpěl na prdíky, takže....ještě jsem kupovala ten espumisan (na prdíky) a dávala to k UM. Určitě jsem to již nepoužívala když začal chodit (15měsíců), protože se "vyběhal". Je to teda prosím jen můj pohled na věc... Pokud bych měla další dítě, budu se řídit svým instinktem. Když to po nějaké době nepujde a neuvidím zbytí, tak použiji rourku a bude klid. Za ty klidné noci mě to za to stálo.

tynak4321
autor
23. pro 2020

@katule1990 už jsme to zkoušeli a bohužel bez výsledku, vždycky mi nad umyvadlem začne brecet. Dostala jsem i tip to zkusit místo umyvadla nad větší nadobou, ale to také nefungovalo.

puhelin
23. pro 2020

@tynak4321 Melo by se to delat pravidelne, uz v dobe, kdy miminko ucpane neni.