Jednostranné pasení koníčků - zkušenosti

urtica
20. dub 2019

Ahoj holky, nic moc jsme k tomu nenašla, tak se ptám zde. Máte někdo zkušenosti s jednostranným pasením koníčků u miminka? Náš malý přitom hodně přepadává na stranu, zdá se mi, že má výrazně víc naposilovanou jednu polovinu těla...řešili jste to někdo? Nevíte , jaká je příčina a co s tím? Díky moc za případné odpovědi.

pesulinkaa
20. dub 2019

Nám teda neprrpadava la na jednu stranu u paseni koniku ale koukala víc na jednu stranu tak jsme na ni začali mluvit víc na stranu druhou, na kterou koukala min a srovnalo se to. Víc prostě posilovat svaly na na druhé straně taky...

neomenia
20. dub 2019

Záleží hlavně, jak je starý? Stabilní paseni konicku by dite mělo zvládnout ve 3-4 měsících, tj opora o obe cela předloktí, brisko a pokrcene a roztahle nozky, neprepadavat na stranu, nezaklanet hlavu,...ale pokud mu jeste nejsou 4 m, tak je cas. Davej na brisko, at trenuje, pokud mu to nejde a opravdu je asymetrické drzeni tela s prepadavanim na srtranu, pomohla by rehabka.

urtica
autor
20. dub 2019

@neomenia Má dva a půl měsíce...ale dr. se na tu stabilitu ptala už posledně - to to ale nebylo tak markantní...

neomenia
20. dub 2019

Aha, koukam 2 mesice a 2 týdny, v tomto veku bych byla uplne v klidu. Na stabilizaci v poloze na bříšku ma jeste tak mesic cas.

urtica
autor
20. dub 2019

@pesulinkaa Jj, snažíme se správně polohovat už odmala..

neomenia
20. dub 2019

Jsem pediatr a tuto polohu ma opravdu zvládnout di 4 měsíců. Opravdu bych se tím ted netrapila, je to brzy.

urtica
autor
20. dub 2019

@neomenia Dobře, moc díky 🙂!

adinka19
20. dub 2019

@urtica ahoj, tak to je pro nas zrovna aktualni tema. Mala nam pada na pravou strany a pase jen levou, pry proto, ze nema zpevnene svaly na prave strane. Byla nam doporucena vojtovka na zpevneni...

adinka19
20. dub 2019

@neomenia my mame cvicit vojtovku a to jsou dceri tri mesice... ☹

urtica
autor
20. dub 2019

@adinka19 Vojtovka jen kvůli zpevnění?? To mě překvapuje...my ji neměli doporučenou ani u dcery, a ta měla hypotonický syndrom a mírně opožděný vývoj...každopádně díky za reakci.

amenophus
20. dub 2019

Ve 2 mesicich nase mala jeste nevydrzela ani lezet na brise dyl jak 10 vterin a o nakym paseni se nam mohlo jen zdat. Ze uz umite jednu stranu je skvela prace, na druhou se nauci taky, jen motivovat.

urtica
autor
20. dub 2019

@amenophus Jj, vím . dcera pásla až na konci 5. měsíce...ale od začátku zatěžovala rovnoměrně, nebyla tam vidět ta jednostrannost...uvidíme, jak to bude dál, na kontrolu jdeme za měsíc..

mish_ka
20. dub 2019

U syna se tato asymetrie promítla i později do přetáčení jen na jednu stranu a když si chtěl cucat chodidlo, přepadával na bok. V šesti měsících jsem na svůj popud vyhledala fyzioterapeutku zabývající se Bobath terapií. Cvičili jsme něco přes půl roku a vše krásně dohnal a posílil. Za mě nechat se u někoho zkušeného prohlédnout co nejdřív, protože případný problém se bude řešit kratší dobu. Naše pediatra bohužel neřešila nic a já se tak bála Vojtovky, že jsem čekala zbytečně dlouho.

ada22
21. dub 2019

Zašla bych si jako samoplatce na fyzioterapii nebo případně se zeptat, zda vám dá dětská Dr zadanku na fyzioterapii co dělá na pojišťovnu. Někdy se děti srovnají a někdy taky ne. Přitom nyní stačí, většinou lehce poštouchnot.

urtica
autor
21. dub 2019

@pesulinkaa
@ada22
@neomenia
@adinka19
@amenophus
@mish_ka

Všem díky za odpovědi! I když jsou odpovědi a názory různé, uklidnilo mě, že zřejmě nejde o nic fatálního..

bayt
21. dub 2019

@urtica Nevim, kolik je tvemu, ale syn zacal past extremne brzy a brzy se zvedal na natazene ruce. Tudiz byl nestabilni (tak ve 3m uz zkousel ty natazene ruce). Chvili to trvalo, nez zacal byt stabilni. Je to zdravy sikovny kluk, ktery od pul roka krasne lezl.

bayt
21. dub 2019

Jinak zadna asymetrie v jeho pohybech nyni 🙂)

urtica
autor
21. dub 2019

@bayt Jj, je trochu napřed, o pasení se aktivně snaží už od 6 týdnů...

bayt
21. dub 2019

@urtica Tak bych se vůbec neznervózňovala. Mě třeba hodně štvalo, že syn začal hodně brzy dělat i takové to letadlo. Hodně lidí mi oznamovalo, že se to "tak brzy nemá", že to je znak špatného vývoje atd. A pak začal v 6 měsících lézt. A to letadlo je dost často předstupeň lezení. Stejně tak byla pediatra zhrozená, že se tak brzy staví na ručičky, jak to je "špatně". Koukla do tabulek a syn se vymykal, že? Ale proč špatně? Jsou děti, které chodí v 8 měsících a děti, co chodí ve 20 měsících a oboje je normální.

Mimochodem, syn dělá první krůčky až teď a včera mu bylo přesně 15 měsíců. Takže už osm měsíců jen leze a má nádherně posílené celé tělo. Nikdy si nezafixoval nějaký špatný pohybový stereotyp. Takže já bych syna sledovala, ale v klidu :D

urtica
autor
10. čer 2019

Ahoj holky, rozhodla jsme se dát echo, jak to dopadlo - možná tak trochu i jako varování pro jiné maminky, které budou řešit něco podobného. Syn cca ve 3,5 měsících koníky vyrovnal, nějakou dobu pásl krásně, symetricky. Bohužel, teď jsme o měsíc dál a úklon na stranu se vrátil - během posledních cca 14 dnů se z toho stal permanentní stav. Myslím, že už není pochyb o tom, že jde o predilekci, u mé dr. jsme na kontrole ještě nebyli, ale už jsem nás objednala na fyzio a vyčítám si, že jsem to přeci jen nezačala řešit dřív...