Když se sedmiletý nudí. Jaké podněty mu dát?

2veverka
4. bře 2024

Maminky, ráda bych probrala, jak trochu nakopnout mého sedmileťáka, který se už nějaký čas doma nudí. Důvodů je vícero: má odklad (podle mého nebyl zcela nutný, ale bylo tam jedno specifikum, doporučila PPP), takže za normálních okolností by chodil do 1. třídy, měl povinnosti atd. A ten přirozený věk je znát. Druhá věc je ta, že syn si od malinka nikdy nehrál moc s hračkama (na rozdíl od sourozenců) a má tak trochu zvláštní zájmy, spíš praktické činnosti a méně fantazie (např. ze své iniciativy umyje podlahu). Třetí věc: dětem jsem věnovala posledních 15 let velmi intenzivně, ale teď už bych fakt potřebovala i pracovat. Nemám tedy už bezmeznou trpělivost na vyrábění věcí z papíru, které nejsou až tak užitečné ani krásné, pak se tu povalují apod.
Jak byste takovému dítku daly podněty v této fázi?

konidana
4. bře 2024

@2veverka nechat ho nudit, on si neco najde. Treba umyje i okna😁. Nebo by mohl obcas pripravit veceri, dojit na nakup....

lucifux
4. bře 2024

@2veverka kroužky, kamarádi? Mám také sedmiletého, ten tedy chodí už do školy. Ale s těmi povinnostmi to není zase tak horké. Syn končí v 11:30 jde na oběd. Vyzvedávám ho 11:45 před školou jedeme pro bráchu do školky. Doma jsme 12:20. Jsme přespolní, cca 4 km. Ve 13h už se syn také kope do zadku. Úkoly všechny hotové, převlečený... Pak si buď staví z Lega, maluje, cheva, nebo kamarád... Ale ten je u nás v obci každý druhý týden. Rodiče mají střídavku. Tak nějak se taky nudí. Snažím se je vytáhnout i na procházku, když zrovna není ošklivo venku.

reeeza
4. bře 2024

A co nějaký sport?

2veverka
autor
4. bře 2024

@reeeza Chodí, chodím s ním i ven... ale přesto je jakási prázdnota znát. Já mu v tom tak moc nerozumím, já jsem jako dítě mívala napilno...

prejeta_zaba
4. bře 2024

Škola ti nic nevyřeší, tohle je prostě povaha. Úkoluju a nařizuju. Jako zní to blbě, ale jestliže nechci dítě odložit k elektronice a zároveň mu nechci 24/7 dělat nonstop animátora a zbláznit se, tak vyloženě nařizuju - jdi na hodinu do pokoje, vymysli si, s čím si budeš hrát. Jdi ven jezdit na kolobžce, jdi pro souseda. Postav něco z lega, vyrob něco z papíru (on v sobě tohle vůbec nemá, jakmile nemá příkaz, vyloženě sedí a hledí do stropu...ale pak je rád, že staví z lega, jenom mu to ta hlava prostě nenabízí 😅), když vyloženě nevím co, mám v zásobě plno takových těch doplňovaček nebo úkolů. A samozřejmě plno věcí děláme společně i nadále.

cilkat
4. bře 2024

Tak mu fakt zkuste dát nějakou povinnost - i kdyby to mělo být hlídat koš, že je vynesený nebo tak. Nebo třeba že má máma připravený čaj v konvičce... prostě pokud máte pocit "prázdnosti", zkuste na něj hodit odpovědnost. Klidně maličkou, ale nějakou za něco "pro všechny" ať může být užitečný.

2veverka
autor
4. bře 2024

@cilkat Víš co, on vždycky něco má. Prostírat stůl, částečně myčku, někdy se mnou vaří... Ale to, co říkáš, není reálná motivace.

2veverka
autor
4. bře 2024

@prejeta_zaba Tak můj určitě nebude reagovat na povel... on není povolnej, má dost energie, ohradí se, přesně ví, co nechce.Takže třeba chce něco vyrábět sám, ale úplně to nevymyslí, a já v běžném v běžném odpoledni zase nemám vždy kapacitu si v klidu sednout a s něčím se piplat. U starších jsem ji měla, ale měla jsem volnější ruce v zaměstnání.

konidana
4. bře 2024

@2veverka tak si to holt bude muset vymyslet, kdyz chce vyrabet. Nebo ne?fakt bude radsi koukat do zdi?mesic?to si nemyslim...

Nase deti furt neco vyrabely. Samy od sebe. Z kartonovych krabic treba.

l_
4. bře 2024

@2veverka hele dcera kdyz si vymysli nejaky vyrabeni a vztekne se ze to nejde, ma smulu.. max poradim, kdyz vysvetli co dela a ja pochopim, ale je to palice a vetsinou to nikam nevede.. obcas ma tyhle stavy taky, pak nabidnu tri aktivity, nechces, nechtej, ale neotravuj ze se nudis.. doma mame trilion druhu tvoreni, sesitu sd zabavou od samolepek po sudoku.. muze ven, muze pomahat.. ale kdyz je vylozene jen znudena, nechavam ji at si neco najde sama.. ono se pak stejne nezavdecim..

Jinak bych nabizela teda prakticke cinnosti.. dceri.je taky sedm a kdyz chce mycku zvladne komplet sama, kraji ovoce kdyz je pptreba, micha jidlo, atd.. pradlo si svoje uklizi, vyprane vyndava z pracky a vesi si spodni.. a ono kdyz pak poprosim o pomoc, najednou se nenudi a ma moc svoji 'prace' 🙈🤣

A jinak neni nic co by ho bavilo? Nejaky lusteni, samolepkovy sesity, puzzle, nejaka stavebnice podle navodu - kdyz neni fantazie.. malovani podle cisel.. neco co ma.rad, ale neco tim vytvori.. neco s navodem.. to by ho nebavilo?

marticka113
4. bře 2024

Podpořit cokoliv, co by ho bavilo dělat...postavit si bunkr, starat se o kytky, namazat pro celou rodinu chleba, naučit se písničku na foukací harmoniku, nacvicit si s plysakama divadlo (nám se hodně líbí Marionetino - loutkové divadlo), taky kluky docela baví zazehlovaci korálky Hama, obzvláště ty vzory stavebních strojů...Nebo běhají s doktorskou taškou a obvazuji zraněné plyšáčky (obvazy z prošlé autolekarnicky). Co kouzelná tužka od Albi, ta je u nás v kurzu u všech věkových kategorií Svět zvířat, Lidské tělo, Atlas světa, Dinosauři?

2veverka
autor
4. bře 2024

@l_ Je to právě takovej pat. Z předškoláckých sešitů už jakoby vyrostl, dokonce i lego nebo Playmobil najednou nemají tu přitažlivost. Celkem rád si rovná svoje věci na stolečku nebo v šuplíku. Jakoby byl v jiné etapě, kde se hračky stávají nepotřebnými. Faktem ale je - to si musím přiznat - že i já jsem v pracovním ulítaném modu a aktuálně nemám ve všedním dni bezmezný elán žasnout nad každou blbinkou..

2veverka
autor
4. bře 2024

@marticka113 Jj, zažehlovací korálky jsou fajn, na ty vzory strojů najdu i na netu? I ta Albi tužka by mohla být fajn a medvěda taky občas léčí, to je fakt. Ale už je toho méně, i proto, že moje prostřední je už velká a tolik si s ním nehraje...

2veverka
autor
4. bře 2024

Možná holky vidím problém i v tom vyrábění. Jakože syn by měl chuť něco tvořit, tak se koukneme na nějaký web (vystřihování z časopisu většinou zamítne, to né). Ale často je potřeba nějaký spešl materiál nebo moje pomoc. A si holt u spousty těch srandiček pomyslím, že mi to tady bude ležet a kam potom s tímhle výtvorem... možná bych mohla naučit syna přišít knoflík apod.

2veverka
autor
4. bře 2024

@prejeta_zaba Co třeba pořizuješ z těch doplňovaček a sešitů, prosím tě?

konidana
4. bře 2024

@2veverka ty jo, u nas tedy problem s vyrabenim nikdy nebyl. Deti (hlavne synek) si nasly material (stary papir, prazdne pet flasky, klacky, cokoli... k tomu pastelky, fixy a lepidlo) a neco z toho tvorily. Treba si pamatuju stroj na penize. Nebo notebook z prelozeneho papiru. Kluka strasne bavilo cokoli rozebirat, takze nej hracky od 4 let byly sroubovak a kladivo. Opravdicky. Jo a bydlime v panelaku. Treba venku nasel nejakou vyhozenou hracku a vzal si ji dom a rozebral. Nebo rozebiral i svoje. Treba ovladac od fungl novy autodrahy🙄😅. No slozili jsme ho pak spolecne do funkcniho stavu zpatky😁

2veverka
autor
4. bře 2024

@konidana Já zakládám tu diskusi, že u nás ten problém je. Ale zase to není tak, že syn je znuděnej letargickej typ. Kdepak, je to živé dítě s přemírou energie, které se potřebuje vybít. Ale není tu dvacet kamarádů v domě a kolem domu a není tu barák s garáží, kde by si mohl kutit ani zahrada atp.

konidana
4. bře 2024

@2veverka domu poridit treba zebriny, a vyrabet a kutit se da i v panelaku. My bydlime v 5.patre bez balkonu. Akorat teda neresim detsky pokoj. Steny pomalovany (narozdil od zbytku bytu to v pokojicku detem toleruju) , koberec zniceny od toho vecnyho malovani, rezani a lepeni, ale tak to proste je. Je to jejich prostor. A pak, asi ve 12 a 10 letech si deti samy od sebe vymalovaly,aby ty steny nemely osklivy, a dostali jsme od sousedu zanovni koberec, tak si samy komplet uklidily, zmerily mistnost, ja jim teda asistovala u mereni a rezani koberce venku pred panelakem, a pak si ho samy polozily😁

2veverka
autor
4. bře 2024

@konidana Víš co, já to téma kladu proto, že zkrátka dvě mé starší děti byly nějaké, sobě podobné a mně to přišlo strašně jednoduché. Ale třetí překvapil...překvapuje...

radecka1
4. bře 2024

@2veverka Zkusila bych mu dát něco upéct. To jedno z dětí docela baví. Je to užitečné a dá se u toho pracovat a jen vydávat pokyny, co přidat.

kurpilova
4. bře 2024

co třeba začít vyrábět na velikonoce...pro kamarády,babičku ...
https://www.youtube.com/results?search_query=tv...

2veverka
autor
4. bře 2024

@radecka1
@kurpilova To je fajn, díky holky.

lennus
5. bře 2024

@2veverka Mrkni na Vraťme děti do hry

alubif
5. bře 2024

Proč nechodí do nějakého kroužku? Třeba skaut - tam dělají spoustu praktických věcí. Pak si zahrají nějaké hry, výpravy, přespávačky...

ladyhacek
5. bře 2024

@2veverka pošli ho sem, tady je práce dost 🙂
vzala bych to asi přes kružky, známého syn chodí na technický kde si vyrábějí nějkaé obvody > ttaké si moc nehrál s hračkama, ale bavilo ho šroubovat se v TV.
Tuším, že je i online škola angličtiny > to pokud se chce už učit by mohlo být fajn aj se hodí.
Co se týče vyrábění - je dost velký aby to zkusil sám a můžeš mu vyčlenit třeba část poličky v jeho pokoji kam si to může dát.
CO mu pořídit zvířátko aby se staral?

hafika
5. bře 2024

@2veverka Taky jsem měla dcery s odkladem a taky je v jednu chvíli přestaly časopisy a sešity pro předškoláky bavit. Přitom staršímu synovi přisly aspoň příběhy a tak zajímavé ještě v 2. třídě. Začala jsem jim kupovat časopis Tečka, který je sice od 7 let, ale jen protože je pro děti, co už umí číst. Je tam docela dost úkolů a těžších bludišť, které s pomocí (přečtení zadání) zvládne i předškolák. Myslím, že i většinu unikovek. Bohužel jinak v téhle kategorii není moc časopisů s úkoly, které by nevyžadovaly aktivní čtení. Nebo něco jako tenhle sešithttps://www.knihydobrovsky.cz/kniha/co-se-deje-... tady předškolák nezvládne jen několik úkolů, zbytek je v klidu.

l_
5. bře 2024

@hafika casopis predskolak.je fajn.. a je cernobily, takze se da komplet vybarvit.. dceru obcas chytne i ted v prvni tride..

l_
5. bře 2024

@2veverka mam trosku pocit, jestli ta jeho nechut neni trochu z tebe.. vis ze ty nemas naladu tvorit, preneses to na nej.. vyrobky - boze kam.s.timm. a on to citi a tak.radsi nedela nic, nebo neco praktickeho.. je to.skoda.. je spoustu sad, kde sedmiletak udela vse sam - pepco, tedi, action.. stoji to par kc, ma tam vse vc navodu, kupuju porad neco.. a co s vyrobkem? Dcera ma.krabicku, jednu policku a zbytek musi redukovat, vymenovat.. a funguje to..
Zkus se k tomu postavit trochu jinak, udelat jedno odpo pro vas, ukazat mu cestu a pak ho nechat at si tvori.. a vubec byh neresila ze to nebude krasny, presny a ze to bude nekde zavazet.. vzdy jen resim, aby holka nebyla vykydla.u telky a neco delala..

hafika
5. bře 2024

@l_ My už jsme úplně mimo, holky jsou ve 4. třídě... Ale je prostě najednou nebavili ty úkoly pro předškoláky, protože byly moc prvoplánové. Potřebovaly složitější bludiště, srovnávačky, hledání rozdílů atd. Všechny ty předškolácké sešity byly moc jednoduché, věděly odpověď hned na první pohled bez většího přemýšlení a už je to nebavilo. Přitom mého syna bavilo občas řešit předškolácké časopisy a číst si z nich s dcerami ještě ve 2. třídě. A to je syn nadané dítě, co se týče rozumových schopností až o několik let před svými vrstevníky, ale mentálně byl spíš lehce pozadu o ten 1-2 roky, takže ho předškolácké časopisy dokázaly zabavit. Každé dítko to má prostě jiné.

l_
5. bře 2024

@hafika ona to taky dava s prstem v nose.. ale ted jsme chtwla neco vytridit a zakaz a hned k tomu sedla 🙈 takze jakoze dalsi nekupuju, ale dodelava zasoby - nemale 🙈
A kdyz se chce trosku zapotit, vezme si sudoku ☺️