Společné peníze, jak je řešíte?

michaelahorakova
16. čer 2016

Prosim vas s pritelem mame kazdy svuj ucet ja na PN beru 8000 a musim z toho uzivit nas oba a jeste splacet sve pohledavky. Pritel ma 19000 zaplati hypoteku a bytak cca 6000 a zbytek mu zustava na domacnost mu jeste ja pridavam 2000 ale problem je v tom kdyz mi penize dojdou tak mi nic nechce pridat ze musi taky setrit a ze jsem mela vic setrit za tri tydny mam termin porodu a uz tak jsem dost vystresovana prosim poradte co mam delat a jak to mam resit?????😢😢

zuzineckah
16. čer 2016

@michaelahorakova jak to myslíš, že uživit vás dva? Co platíš? Resp. co platí on z toho "na domácnost" jak píšeš?? A na co mu přidáváš ještě ty 2 tisíce? Nějak nechápu ten váš model...

mejan
16. čer 2016

Nepises co a kolik pritel na domacnost plati, ale takhle to vypada, ze si to pekne zaridil, ze zneuziva toho, ze se nechas

kacca11
16. čer 2016

Nejak to nechapu. Platis domacnost ty nebo on? Co vsechno to obnasi? Kazdopadne mi pripada trochu pozde to resit chvilku pred porodem.

My s muzem mame spolecne finance, opravdu spolecne. Jexen ucet, na ktery chodi vsechny prijmy a z nej spolecne sporime, platime hypo, bydleni, domacnost i zabavu a nase konicky. Kdyz jsme drive mivali kazdy svuj ucet, bylo to podobne, penize jsme brali jako spolecne, nerozdelovali jsme na "moje" a "tvoje". Od muze jsem nikdy neslysela to, co ty a to ani kdyz jsem treba studovala nebo byla bez prijmu

Jak to resit nevim, asi si promluvit a to dost dukladne. Kazdopadne to melo probehnout uz davno.

monikagurthova
16. čer 2016

Nějak nechapu to vaše rozděleni co kdo platí. My s manželem mame taky svoje úcty ale ja platím všechny poplatky a hypec a manžel následně vše ostatní. To znamená jedu nakoupit beru si kartu. Absolutne neexistuje ze by mi rekl ne mas šetřit. Jinak bych mu pěkne napocitala půlku všech poplatku a to mi pošli na účet.

kuliseks
16. čer 2016

My mame s manzelem kazdy svuj ucet uz x let, co jsme spolu zacali chodit. Plus mame jeden spolecny sporici. Tam jsme vzdycky posilali penize, co nam zbyvaly navic. Ja platim jidlo a elektrinu, manzel celou hypoteku, naftu do auta a vlastne vsechno ostatni plus kdyz mi nezbyva na neco ted na materske. Rozhodne to neresime, co je koho. Od chvile, co spolu bydlime, resime vse spolecne. Treba se radime co dal, jak sporit, jsme oba u jedne financni poradkyne, aby nam poradila vzdycky kompaktne🙂 nejak si neumim predstavit, ze bychom se nejak delili na to, co ja nebo co ten druhy. Kor ted, kdyz uz jsme rodina. Mame spolecny zivot, musime to brat vsechno spolecne. Drzim palce, at to Tvuj chlap taky co nejdriv takhle pochopi a bere..

barus_ka123
16. čer 2016

Tak my máme každý svůj účet u stejne banky a teď zakládáme ještě jeden kvůli hypotéce. Kam budeme posílat vždy každý polovinu z toho co se tam bude strhávat, hypotéka a energie... Že svého si budu platit svoje pojistky a spoření a stejně to bude mít i přítel ;) přijde mi to logické. K tomu mi dal druhou kartu od svého účtu kdyby náhodou se něco dělo ať mám rezervu ;) ale to snad nebude potřeba, mám v plánu si na rodicovske privydelavat jako doteď na mateřské ;) ještě jsem z toho nešetřila a to.jsme si kupovali až na kočárek celou vybavicku sami ;)

osicenka
16. čer 2016

😕 No jako to zní dost sobecky, tak jednou spolu čekáte rodinu, tak byste se měli nějak spravedlivě úměrně výši příjmům podělit, ne? My to máme tak, že sice máme taky každý svůj účet, ale veškerý výdaje platí manžel, ještě mi dává "kapesný" 😀 a můj rodičovský příspěvek se ukládá na mým účtě jako šetření.

versatilka
16. čer 2016

To je zase kus chlapa. Jak jako nechce přidat, že tys měla šetřit? Jednou máte společný život a do toho za chvilku přírůstek, tak byste se také měli o finance dle potřeby dělit. Ať už společným účtem nebo domluvou! Já a partner máme každý svůj účet a každý svá spoření, ale nikdy u nás nepadlo ani jedno slovo o tom, že jeden by měl něco zaplatit a ten druhý málo šetřil. Můj partner prakticky platí veškeré výdaje sám (horko těžko jsem si vydupala placení alespoň internetového připojení). Já jsem na rodičovské a vše co přistane na můj účet je dle jeho názoru moje hospodaření. Platím z toho nákupy pro domácnost, pokud nejdeme nakupovat společně (to mne nikdy platit nenechá, pokud nejsem bleskurychlá) . Potom také věci pro dvojčata a co je potřeba, také telefon, své spoření a pojištění. Zbytek spořím pravidelně dětem. Také se ptám, zda vycházíme, kdyby bylo třeba peníze si navzájem převedeme. Pokud se stane, že s penězi nevyjdu (jsem úměrně spořivá, zbytečně nerozhazuji), tak dostanu od muže kapesné na cokoliv, co potřebuji (i kdyby to mělo být posezení ve vinárně s kamarádkou), stačí si říct. Když se kupuje něco většího, řekneme si tom a společně zhodnotíme zda koupíme nebo ne. Komunikace je základ. Nechápu, že si některé ženy připadají méněcenné když si mají svému muži říct o peníze. To v tvém případě neplatí, ale aby ti chlap odpověděl, že ti nic nedá, že máš víc šetřit, to je dle mého pěkně sobecké. O svou rodinu by se měl postarat a TEČKA. Že se chce žena sama podílet už je pak jen její (správná) volba, ale nemělo by to být pravidlem.

versatilka
16. čer 2016

Zkus si o tom s partnerem promluvit. Jak si to představuje on, jak ty. Udělejte si třeba v excelu tabulku na to kdo co a za kolik bude kupovat, ať to máte černé na bílém. Mohlo by to pomoci. Uvidíte přesné částky, jak na tom jako rodina dohromady jste. Také bys mu měla sdělit, že na rodičovské těch peněz budeš mít méně a výdaje přibudou. Potřebuješ v této chvíli podporu a partner by se měl probudit a poskytnout ti ji. Strachování, zvlášť kvůli penězům, by tě v tomto období vůbec nemělo zaměstnávat.

drzticka81
17. čer 2016

tak my mame s muzem kazdy svuj ucet, do materske (doba, kdyz jsem pracovala, jsem mu taky davala na najem a sluzby), ale pote, co jsem byla doma s ditetem, uz nic nechtel. ted to mame tak, ze platim byt, sluzby -byt je v mem vlastnictvi, nejake pojistky, sporim detem 🙂)) zbytek je muj plus mi partner dava dalsi penize-da penize, kdyz se kupuji detem boty (to jsou vetsi polozky), obleceni jim kupuji ja (i darky, hracky, knihy) -me to bavi 🙂))) on zas plati veskere jidlo, sporeni, pojistky, telefony, televizi, naftu atd......kdybych nemela-da mi 🙂))) me to tak vyhovuje (on aspon nevi, ze si sem tam neco koupim na sebe 🙂)))

kariii
17. čer 2016

Tak my tedy máme společný účet, s penězmi hospodařim hlavně já, protože já mám hlavně představu o domácnosti, složenkach a podobně, když potřebuje chlap peníze, tak si vezme a celkem to vyhovuje.... Jako aby mu zůstávalo tolik tisíc a ty si mu ze svých 8000 dávala ještě 2000, to je nesmysl a ještě když ti dojdou peníze, aby ti nedal? To je vul... Určitě než se mimčo narodí, tak si o tom pořádně promluvte

luciiinka87
17. čer 2016

Ahoj, my mame s manzelem penize dohromady, spolecny ucet a proste z toho se plati vsechno. Ale jsem na rodicaku. Jestli pak budem volit jiny model, az budu mit vyssi prijem, nevim, asi uz jsme si tak zvykli. Jinak - pokud bychom meli kazdy svuj ucet a jeden by mel o dost vic k vyplate nez druhy, tak bychom asi fungovali procentuelne. Nejde to delat stylem, ze ja dam 10 000 z 13 000 a manzel 10 000 z 30 000. Jednou jsme rodina a meli bychom se podilet na platbach rovnym dilem, ja treba 50% z platu a on taky. Zkuste si to nejak vzit pres kalkulacku, aby videl jaky dil ty platis z platu a jaky on.

xvink
17. čer 2016

My jsme na začátku společného bydlení zavedli systém - každý má svůj účet + máme jeden společný. Když jsme oba pracovali, posílali jsme na společný účet každý stejnou částku a z toho účtu pak platili vše společné (jídlo, hypo, poplatky, pojištění). A jako kapesné měl každý zbytek svého platu. Já vydělávala víc, takže jsem byla schopná něco uspořit, manžel ne (ale on prostě není spořící typ, jen když chtěl něco nového na počítač apod.). Takže třeba dovolené jsem platila pak já z úspor. Totéž s mimořádnými výdaji.
Ale v okamžiku, kdy ty budeš doma s dítětem, takže tvůj příjem prostě nesrovnatelně klesne, bych to viděla tak, že každému by mělo zůstat nějaké "kapesné" a zbytek by měl partner dorovnat - např. když máš 8 tis a chtěla bys pro sebe 2tis., tak dáš na domácnost těch 6tis a zbytek by měl dle mého zaplatit partner. Je to i jeho dítě a v tomhle případě prostě nejde říct, že tohle jsou jeho peníze a ty máš víc šetřit. Jakmile nemáš možnost pracovat a vydělat si, nejde náklady na život dělit na půl.

zuzineckah
17. čer 2016

tak bylo by fajn, kdyby k tomu zakladatelka něco napsala... protože oni evidentně žádné společné finance nemají, natož účet 😀 je úplně zbytečné tady psát kdo co jak má, protože to nejspíš bude u ní stejně neproveditelné. Navíc píše o nějakých svých "pohledávkách", ale já myslím, že spíš myslela "závazky", ty se zvyknou splácet 😉 Takže je taky otázka jak k financím přistupuje. Snad se ozve a nezůstane z toho další otevřená diskuze bez zakladatele...

editah222
17. čer 2016

Od začátku máme každý svůj účet. Většina trvalých plateb /energie, pojištění auta, živ.poj.../ jdou z mého účtu a manžel mi dá peníze kdykoliv si řeknu 🙂 Má i spořící účet kam posílá každý měsíc vše co zbyde, někdy je to víc jindy míň. Spoříme tam např. na dovolenou nebo tak.

Já už roky spořím do prasátka 🙂 Dávám tam jen mince a ono se to nezdá, ale za rok se tam sejde celkem dost korunek. Tohle spoření je taková ukázka pro naše děti. Říkám jim, že když něco chtějí tak se na to musí našetřit. A celkem to asi funguje, protože když jsem jim dala peníze na výlet /50kč/ tak je raději dají do pokladničky.

Jiank co se týče přístupu tvého muže - nechápu ho. Jste rodina, ty máš menší příjem a on tě má finančně podporovat. I o tom je společné žití. Jasně, že můj muž taky někdy remcá, že moc utrácím, ale vždycky ho utnu ať sklidní hormon 😉

dafne55
17. čer 2016

@michaelahorakova Pokud jsem to pochopila spravne, pritel plati provoz bytu a hypoteku (na ktere mu ty prispivas 2tis) a ty platis jidlo, drogerii atd. V tom pripade bych mu ty 2 tis neprispivala, je zbytecne mu je davat a pak to po nem chtit za tyden zase zpatky. Ev.bych popremyslela nad skladbou nakupu, nemas penize, tak podle toho taky nakupuj. Kdyz bude maso jednou tydne a k veceri cocka s chlebem, treba se chyti za nos.

elu
17. čer 2016

všude čtu, jak chlapi nepomáhájí s dětmi, protože živí rodinu, nemůžu se s tím smířit, ale budiž, ale aby mi teda nedal peníze a ja ještě davala jemu?, tak to už je moc...s tím at jdou do prdele..s tímhle modelem

timotek69
17. čer 2016

My mame spolecny ucet cca 5 a pul roku a 6 a neco jsme spolu. Mame kazdy svou kartu a chodi odchazi odtama vse;) neresime co si kdo a kdy koupil;) vyhovuje nad miru. Nikdy bych nechtela at musim chlapa prosit o penize

petru80
17. čer 2016

Nakupujte tak aby ti to vyšlo stanov si třeba na den 150Kc na den a to nesmíš prekrocit, když bude chlap remcat, ze doma nic neni tak mu řekni, že na více nemáš aby jsi vyšla a nemusela ho zadat o peníze takže mu nekupuj za dne sladkosti, pivo ats. a pokud budeš mit na to chuť tak si to kup jen pro dítě a pro sebe.

andreaandrejka
17. čer 2016

Jsme manželé, máme společný, peníze dohromady.
To vaše hospodaření nechápu. On má větší příjem než ty, ty mu ještě přispíváš a pak stejně nemáš, tak tomu nerozumím. Jsi si vědma toho, že situace bude horší, až se prcek narodí? Že to jsou další výdaje?
Tohle jste si asi měli domluvit hned na začátku. Ne to řešit před porodem. Nevím co ti poradit. Sednout si a promluvit si o tom.

achjonetusim
17. čer 2016

Jsme manželé, máme každý svůj účet plus já mám bankovní kartu od jeho účtu.

manelle2
17. čer 2016

@michaelahorakova My máme jeden účet,z toho se všechno platí-složenky,domácnost,nákupy,pak ještě přítel dostáva do obálky a to mi odevzdá.Jsem doma,mám větší přehled 🙂Když jedeme na nákup,vezmou se peníze a z toho se kupuje.Přítel si bere,co potřebuje(svačina,nafta do práce...),když něco chci koupit,dětem nebo sobě,tak to prostě koupím.
To nechápu,jednou jste rodina,žijete v společné domácnosti,tak vše by mělo být společné.Ačkoliv na svého chlapa občas nadávám,jsem mooooc ráda,že ho mám 🙂Když tady někdy čtu ty příspěvky o chlapech,vždy se tomu mému v duchu omluvím 🙂
Promluv si s ním,ale rázně a stuj si za svým.A když nebude chtít,schovávej si od všeho účtenky a ukaž mu je.Chlap někdy potřebuje věci vidět,oni to nepochopí hned 🙂
Držím palce a nedej se,budeš maminkou,pak by si to měla ještě horší 😉

masotri
17. čer 2016

Já tohle "moje" a "tvoje" nikdy nepochopím. Jednou žijeme ve společné domácnosti, tak hospodaříme společně. Když jsme začínali - já studovala a teď už manžel pracoval. On platil bydlení, já jídlo, naši mě podporovali, když nevyšly peníze, tak koupil i to jídlo. Když jsme ušetřili jeli jsme na dovolenou. Po svatbě, když se k tomu přidala hypotéka jsme zřídili jeden účet s přístupem pro oba, ze kterého hospodaříme. Plus máme druhý kde odkládáme stranou, opět přístupný pro oba. Oba víme na co máme a co si můžeme dovolit. Je to pěkně transparentní 🙂 Když si zakladatelky situaci převedu na sebe a měla bych z rodičáku platit třeba služby + splátku úvěru na rekonstrukci + poslat chlapovi prachy a ještě z toho živit rodinu.... to bychom asi byli o suchých rohlících.

g_m
17. čer 2016

Souhlas s @masotri. Ve chvíli, kdy mám společnou domácnost a rodinu, tak moje/tvoje je ptákovina největší. S manželem to máme jednoduše - z mé výplaty se platí vše včetně hypotéky apod. z jeho náklady na auto a zbytek se šetří na dovolené popř. jiné věci, které se musí koupit. A pokud mi peníze nevyjdou, tak mi prostě něco pošle. Díky tomu rozhodně nemusíme řešit, kolik kdo co zaplatil apod. A zároveň máme přehled, kolik asi za měsíc utratíme.

adelkaaa
17. čer 2016

@michaelahorakova ty jsi tehotna a jeste mu davas penize? Co to je za chlapa? Muj manzel by toti nikdy nedovolil... uprimne je mi te lito... jak to resit nevim, my mame jeden ucet a nikdo nepocita kdo co plati, ....jedine reseni bych videla aby se tvuj pritel nad sebou zamyslel. Omlouvam se ale prijde mi to hrozne :(

linee
17. čer 2016

z tveho prispevku - ty mas 8.000 a jemu das 2.000, takze tobe zustane 6.000 na zaplaceni veci.
Ona ma 19.000, ty mu pridas 2.000 a on zaplati 6.000, takze on ma na vydaje 15.000. Kdo co tedy plati? A i kdybys mu nic nedala, porad je s prijmy na tom lepe, nez ty. Proc mu tedy z PN-ky davas? Ma vyssi vydaje?

Jinak souhlasim, je potreba si rict, co kdo plati. Pokud nechcete spolecny ucet, tak my jsme si udelali tabulku s prehledem vydaju - hypoteka, vydaje na domacnost, obleceni, hobby , pojistky, telefony a pod. a rekli si, kdo co i s ohledem na prijmy bude platit. Aby to bylo vyrovnane jak s ohledem na prijem kazdeho z nas, tak aby to bylo +- vyrovnane a nemel ani jeden pocit, ze plati vic nebo min. Jinak jak budes na materske a ted na PN a cekate spolecne dite, tak si myslim, ze je "samozrejme", ze se pritel o vas postara, protoze prijem mit nebudes, ne? Nebo jak to mate vyresene.
Hlavne to chce vyresit v klidu a v klidu si o tom popovidat a domluvit se...

merope
23. čer 2016

Myslím, že tu chybí ten hlavní údaj - co znamená "platí hypotéku" a kolik jsou ty poplatky s bydlením. Protože hypotéka může být 3000, ale taky 10.000 a poplatky s bydlením můžou být 4000, ale taky 7000.

Pokud má partner příjem 19.000, ty mu přidáš 2000 a hypotéka + poplatky s bytem jsou 17.000, tak mu zbydou 4000. Pokud ty máš 8000, z toho dáš 2000 na bydlení, zbývá ti 6000 a z toho bys měla platit jídlo pro oba? Otázkou taky je, zda to nebylo takto nastavené dřív, než jsi šla na PN - pak je fajn to přenastavit, když čekáte dítě.

Pokud jste domluvení, že něco je nějak a tobě na konci měsíce nevyjdou peníze, tak zvláště pokud to je častěji, se nedivím, že ti nechce přidat. Spíše bych se bavila o změně modelu než o tom, že před výplatou dojdou peníze - protože spíše by ti měly zbývat a měla bys mít na účtu nějakou finanční rezervu.