Rodičovský příspěvek neroste, ale všechno se zdražuje

kometkak
20. čer 2017

Už jsem na mateřské/rodičovské/mateřské/rodičovské skoro 4 roky a za tu dobu vůbec nevzrostl rodičovský příspěvek, ale potraviny a všechny ostatní věci neuvěřitelně za tu dobu podražily. Příjde Vám to taky tak? Podle mě, by to mělo růst podle inflace. Nebo bude rodičovský příspěvěk 20 let stejný..?

andelka
20. čer 2017

Buď ráda že není jako před cca 10 lety. To byly nějaké 3000.
A slyšela jsem že předvolební verze tuším ČSSD chce rp navýšit. Tak možná..
Ostatní finance kolem dětí ale v posledních letech šly trochu nahoru, přídavky,bonus na dítě..a odečet na manželku dřív nebyl.

jaja01k
20. čer 2017

Podle mne jsou to porad dost slusne penize.

linee
20. čer 2017

@kometkak tak jdi pracovat.Ale ne,vazne.Neni to sranda,ale hodne veci kolem prispevku se zmenilo (moznost upravovat vysi a tim vycerpat napr.),navic,nebylo tolik moznosti odectu z dani a pod.Jinde by ti nedali ani to. Navic si myslim,ze v CR je to porad dobre.Muzes byt s ditetem i 3 roky,nekde jinde jen 6 mesicu a nebo rok.
Ale koukni do fora,na toto tema je tu uz nekolik diskuzi.

andelka
20. čer 2017

Je to tak, když se měl narodit mladší, využili jsme možnost navýšit rp do porodu. A uplatňujeme v daních skolkovne. Předškolák skolkovne neplatí. Myslím že to tak hrozné není. Mohlo by být víc, jistě,to vždycky.

pavlina212
20. čer 2017

Myslím, že tvé rozhořčení je přehnané. Míra inflace spotřebitelských cen za poslední čtyři roky:
2013: 1,4%
2014: 0,4%
2015: 0,3%
2016: 0,7%
Zdroj ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/mira_inflace
Já tam teda neuvěřitelné podražení nevidím a myslím si, že se máme na rodičáku a mateřský velmi dobře oproti podmínkách jinde po světě.

poah
20. čer 2017

A o kolik si myslite,ze narostly mzdy obycejnym pracujicim? Mnohym taky o nic! A proto se to jmenuje prispevek,stat vam prispiva,neni jeho povinnosti zivit vase dite.Vase dite,vase starost a povinnost ho zabezpecit. Myslim,ze v CR si rozhodne nemame nac stezovat!

nikinnna
20. čer 2017

Když si sečtu MD+RP, netuším kde by mi dali 300 tisíc na to, abych mohla být s dítětem doma. Jo a ještě abych nezapomněla, sleva na dani za dítě a manželku na rodičáku, taky není vůbec malá částka 🙂

blahova_andrea
20. čer 2017

@pavlina212 tak neřešila bych jen číselnou míru inflace, ale je hodně věcí, které opravdu výrazně podražily jako třeba mléčné výrobky. ale souhlasím, že v čr se máme v tomto směru docela dobře. můžeme být doma poměrně dlouho nebo můžeme při dětech pracovat. jsou na tom státy opravdu i hůř.
@poah přítel si naštěstí za těch 6 let, co jsem doma hodně výrazně polepšil. kdyby ne, tak dávno hrabeme venku kořínky ☹ jsem za to ráda. můžu si užít dětí. pracovat budu až do smrti, nic mi neuteče

saleva
20. čer 2017

Myslim, ze bysme si mely vazit toho, co tu v CR mame, zrovna nedavno sem se koukala na nejake pruzkumy z firmy, kde pracuju (zavedli nam navic 2 placene mesice k materske) a to bylo radosti ve spouste zemi, kde muzou byt s ditetem doma 3-6 mesicu a pak uz jim ani zamestnavatel nemusi drzet misto apod. To si tady nedokaze nikdo predstavit, zvlast lidi co jsou na rodicaku 5-
7 let v kuse. Rodicak beru jako prispevek a ne jako hlavni zdroj prijmu. Navic je super, ze od nového roku pujde cerpat zrychlene tzn. ze si ho budou moct cely vybrat i maminky, ktere maji deti hodne blizko sebe a nebo ty, ktere se vrati do prace drive.

jajulin
20. čer 2017

Jsem na RD s malymi prestavkami 8 let a mam pocit, ze je to cim dal lepsi. Cerpani RP se da nastavit podle potreb, kazde 3 mesice se to da zmenit, pri detech narozenych brzo po sobe nepropadne bud vubec nic nebo aspon mnohem mene nez to bylo driv. Dite muze od 2 let neomezene do skolky, matky mohou zcela neomezene vydelavat. Co vic si prat? Myslim, ze nas stat je socialni az zbytecne moc a podporuje tak nezodpovednost lidi za sebe samy. A jeste vysvetlujici poznamka na zaver: RP nema nic spolecneho s tim, jak jsou drahe veci pro dite, protoze primarne nepatri diteti, ale matce, ktere castecne nahrazuje mzdu, kdyz kvuli peci o dite nemuze chodit do prace.

letadlo13
20. čer 2017

V ČR je tak dlouhá a dobře placená rodičovská, že se divím, jak si můžeme stěžovat, a to jsem měla první ty 3800,- protože na víc jsem nedosáhla (OSVČ). Kámoška v Británii, když vybrala i komplet dovolenou na 2 roky, byla doma doma necelých 13 měsíců, pak dávají děti do jeslí, kde jsou 3 děti na 1 chůvu. Tohle je děs...
Tady sedíme doma i 4 roky, můžem si vymýšlet, vydělávat a ještě si i stěžovat.

blaablaablaa
20. čer 2017

Náš stát je v tomhle směru štědrý až pŕíliš.

anniesfibis
20. čer 2017

ja si nemyslim, ze je to buhvi jak stedre, jak zde vyse všichni zminuji....argumenty, ze jinde je hur moc neberu (hlavne priklady, jak jinde daji do jesli - to je od samého zakladu spatne). Podotykam, ze pracuji celou dobu (jen diky tomu, ze mohu i s dítětem a se vsemi nutnostmi jako dlouhodobe kojeni a pod.). Osobně bych z 7500 měsíčně nepřežila ani náhodou. MD byla fajn :D Mnoho moznosti (práce s dětmi, byt doma 3 roky, drzeni mista - i když to je dost diskutabilní jsou fajn, ale mimo dotaz zakladatelky).

koordinatorka_odboje
20. čer 2017

@kometkak icovsky prispevek nezvysi nikdy. Spis si myslim, ze po vilbach ho ANO oseka a rodicovskou snizi max na dva roky.

anniesfibis
20. čer 2017

@koordinatorka_odboje jakou rodičovskou? myslíte RD? nebo mluvíte o RP? ...trochu zmatek a nic k tématu.

koordinatorka_odboje
20. čer 2017

@anniesfibis myslim samozrejme rodicovskou dovolenou. A nemyslim si, ze to neni k tematu.

dokument
20. čer 2017

@anniesfibis a co manzel, partner? Ten prece po tu dobu zivi rodinu. Ten muze pracovat. Takze by rodina mela vyzit z toho, co on vydela. Je to jeho zodpovednost a vlastne povinnost. Ale to dnes neni moderni slovo.

dokument
20. čer 2017

@kometkak Tak treba ho za 5 nebo 10 let o neco zvysi, nevim. Ale urcite to nebude do budoucna politicke tema, protoze silne rocniky (volici) uz odrodily. Smula. Tema budou duchody.

biedronka10
21. čer 2017

Tak hlavne at vsichni lamentuji a rouhaji se jak je to az moc stedre a nejaky chytrak ve vlade pujde a pro blaho lidi tohle vsechno zase zrusi...omlouvam se za nazor ale fakt to obcas nechapu.

blaablaablaa
21. čer 2017

@anniesfibis a kde jinde máte luxus toho, že vám zaměstnavatel drží místo do 3 let dítěte a ještě po tu dobu dostáváte peníze? A že na to má nárok každá bez ohledu na to, zda pracovala, či ne, to je další věc.

arwen_arina
21. čer 2017

Ja si myslim,ze je to moc dlouha doba,kdyby to byl treba jen rok a pul,penez by bylo vic. Sice mame nastesti moznost si to zvolit podle sebe, ale neexistuji firemni jesle apod.,takze nam je to stejne k nicemu:(

blahova_andrea
21. čer 2017

@anniesfibis tak nikdo by nepřežil z 7500,- proto je to taky příspěvek a další větší měrou se musíme postarat nějak jinak, často tedy se starají v tomto období muži. jako na samotné vyžití tato částka nestačí ani náhodou, to je jasné

blahova_andrea
21. čer 2017

@arwen_arina s tímto souhlasím. můžeme být doma za víc kratší dobu, ale prakticky to moc nejde. co pak s dítětem? spousta žen by vydělávala jen proto, aby to celé odevzdala soukromé školce nebo chůvě, to může být se svým dítětem rovnou doma sama a užít si ho. kdyby pak byly ty firemní jesle, více míst ve školkách apod. jistě by té kratší doby využilo více žen. takto jsou doma, protože dítě nemají kam dát a nevyplatí se jim ho někam cpát za každou cenu, když jdou do koruny

smselektro
21. čer 2017

Já jsem vděčná za to, co je. Jsem moc ráda, že s prckem budu celé tři roky, protože čas hrozně letí a nikdo mi nenahradí čas strávený s dítětem v tom nejroztomilejším věku. Na druhou stranu mám v plánu si přivydělávat během mateřské, ani ne tak kvůli penězům, spíš pro dobrý pocit ze sebe sama.

arwen_arina
21. čer 2017

@blahova_andrea to je pravda,ale ne kazdou zenu tri roky doma na zadku naplnuji :( a kdo nema hlidani (jako ja), muze se jit klouzat:(

kaja2016
21. čer 2017

@arwen_arina hele já pracovala normálně i v šestinedělí po večerech z domova. Jako byla to makačka, ale dalo se. Naštěstí jsem cca v šesti měsících dítěte s tím mohla skoncit, ale dá se. Jde spíš o to, jestli máš nějakou profesi se kterou bys takovou práci na doma našla.

luj89
21. čer 2017

@kometkak tak ja s tebou narozdil od ostatnich souhlasim. Ano, mame v CR moznost byt s ditetem na RD az do 4 let veku, ale nazvala bych to spis jako nuceni nez moznost. Kdo chce jit do prace driv, ma vetsinou smulu (i kdyz uz se situace s kapacitou skolek lepsi). Ty 4lete varianty si navic vetsinou mamky nevyberou dobrovolne, ale proto, ze nesplnuji podminky pro 3letou a kratsi variantu. Dalsi vec... Nesrovnavala bych nas moc se zahranicim, je totiz spousta zemi, kde tatinek v poho uzivi celou rodinu ze sveho platu. U nas, kde 2/3 lidi nedosahne ani na ne az tak zavratne vysokou prumernou mzdu je to o poznani horsi. No a za treti, kouknete se na jine davky, ktere stat dava, komu je dava a na co je ti lidi vyuzivaji. Myslim, ze zrovna maminky na MD/RD a jejich deti si ty penize zaslouzi vic, nez kdokoliv jiny. Libilo by se mi mit v CR REALNOU moznost zvolit si delku RD, mit REALNOU moznost jit na zkraceny uvazek a mit REALNOU moznost dat ditko do jesli/skolky. Zatim jsou to na mnohych mistech CR jen slova, ale realita je uplne jinde. To by podle me pomohlo daleko vic, nez vyssi financni podpora maminek a tatinku pecujicich o deti.

arwen_arina
21. čer 2017

@kaja2016 to bohuzel ne, z domova pracuju taky, ale depta me,ze nejsem fyzicky v praci. Jsem jak chap prvni rok v duchodu :D

blaablaablaa
21. čer 2017

@luj89 Máš pravdu s tou reálnou možností návratu do práce, to bych podepsala. Taky si nemyslím, že by se měl příspěvek zvyšovat, protože to povede do začarovaného kruhu, kdy si některé maminky budou dělat děti fakt na prachy - je to smutný, ale je to tak. S tím zahraničím nesouhlasím úplně, protože ani tam nebude nějaká extra většina, která uživí ženu, i když je doma s dítětem. Myslím, že to bude podobné tomu, co je u nás. U nás jsou takoví lidé taky. Ale myslím, že ve většině států se prostě musí rodiče ohánět oba dva.

luj89
21. čer 2017

Jeste me trosku k tematu napada DPH... Vetsinu veci pro mimi jsem kupovala pres eshopy a schovala si faktury. No je to dost nepeknej pohled na ty sumy, ktere odvadime v ramci DPH statu... U malokterych veci pro mimi je snizena sazba DPH. Taky smutny.