Pojistka životní, úrazová. Jaká výše je vůbec "normální"?

7. bře 2023

Předem diskuze bych ráda upozornila, že nejsem ani pojišťovák, ani finanční poradce či něco podobného.
Už roky mám životní a úrazové pojištění a má ho i starší syn. Oba jsme pojištění v ceně do 1000,- měsíčně, pár stovek. Před nedávnem jsem řešila to, že bych do své stávající pojistky ráda přidala i druhé dítě. Byla mi spočítána pojistka za skoro 2 tis. s tím, že to je skvělá cena a ať určitě beru. Koukala jsem na to jako blázen. Vím, že jsou různé limity, stupně a záleží co preferuji. přijde mi to moc. Níž než za 1500,- na nějaký základ to prý stáhnout nejde. Tak přemýšlím, jestli jsem tak mimo, že mi přijde opravdu hodně platit každý měsíc i víc jak 1500,- za pojistku, nebo je mimo někdo jiný. Ten, kdo mi pojistku počítal se urazil (neřeším). Tak přemýšlím, jaký výše pojistky je vůbec "normální". Třeba jsem z višně spadla já. Nevím. Kdybych to měla platit tak nekrachnu, na jídlo i legraci bude, ale přijde mi, že to na mě dotyčný prostě zkouší?

autor
7. bře 2023

Pokud vám nebude úplně proti srsti zveřejnění částky - kolik platíte vy?

barulina
7. bře 2023

Já jsem vcera pojistky zrušila. Protože primárně u dcery mi šlo o úrazy, kdy ona holt úrazu vám je, a prostě mi to po 3. Úrazech stopli a změnili nějak dle svého, já měla teď nemocenskou, kdy mi ji neproplatili, našli někde něco, co mě ve snu ani nenapadlo. A tak když jsem umrusila vzala jsem to i se synem. Nebudu tu tu jmenovat pojišťovnu. Nicméně v nejbližší době se půjdu informovat na Alianz, neb zde máme pojištění z odboru z práce, tak bych tam případně pripojistila i děti. Jinak u té první pojišťovny jdem za dceru platila 800 a za syna 600.

martt
7. bře 2023

Já mám životní pojistku s urazovkou a platím 1250 Kč měsíčně mám u toho připojištěné i vážně nemoce. Za syny platíme úrazové pojištění každý to má cca za 500 Kč měsíčně a ty pojistky máme postavené tak ze v tom máme jak úraz, smrt rodičů, dítěte, hospitalizace tak i ošetřování od 10 dne nemoci. Ted to budeme u mladšího syna akorat uplatňovat. Ale je pravda , ze mi ty pojistky máme už poměrně dlouho. Takze když to spocitam dohromady platím za tři smlouvy 2250 Kč .

lv
7. bře 2023

Jde o to, co mas nastaveno, v jakych limitech, pokud mimo zaklad i vazne nemoci, vyssi plneni pri hospitalizaci, apod. naskace to. Ja mam rozumně, podle uvážení, 3 dospeli+2 deti za necely 2tis.

emillyhk
7. bře 2023

Máme životní i úrazovou pojistku, v rámci úrazové máme i pojištění při pracovní neschopnosti (tu já teď nemám, jsem na RD). Plus máme ještě životní pojištění kvůli hypotéce. Částky tady psát nebudu, nepřijde mi to relevantní, protože opravdu záleží, co ta pojistka přesně zahrnuje. My máme v rámci pojištění i právě tu pracovní neschopnost, tam hraje v ceně velkou roli, jestli je tam výplata od 1.,15. nebo 30. dne. Máme tam zahrnuté i různé trvalé následky, v případě syna i to, že by vyžadoval trvalou péči (kvůli zdravotnímu stavu). S výplatou pojistné události jsme nikdy neměli problém, ale vždycky to řešíme přes našeho poradce - poradí, co doložit, co tam třeba nesmí být napsané, aby se pojišťovna nemohla cukat, atd. Neplatíme za to všechno úplně málo, ale už jsme několikrát pojistnou událost uplatňovali, takže se nám to vyplatilo.
Pokud se ti to celé zdá neadekvátně drahé, obrať se na někoho jiného, ať ti nezávazně udělá nabídku.

malinkata
7. bře 2023

Já za sebe a 2 děti platila 700,- je to urazovka.
Po dovršení 18 let syna jsem tam jen já a dcera a synovi jsem založila novou za 700,-

autor
7. bře 2023

@emillyhk Díky, ano, to mám přesně v plánu. Jen jsem chtěla vědět jak se to pohybuje, ale asi bude cena odpovídat tomu, co ve smlouvě bylo. Byla jsem zaskočená z toho důvodu, že jsem do pojistky původně chtěla přidat další dítě a najednou mi byla předložená smlouva o tis. dražší. A tím, že se v tom nevyznám a neorientuji, tak mě zajímalo jak to chodí jinde 🙂

helen_h
7. bře 2023

A to minimum 1500 je tedy za tři osoby?? Já pochopila, že to byste si navíc připlatili za to další dítě... Opravdu hodně záleží, co je v balíčku, zda úrazové, proplácení hospitalizace či náhrady při neschopnosti nebo třeba jen ten úraz a trvalé následky.

vladkabi
7. bře 2023

Ehmm… ja teda financni poradce jsem. Vyse pojistneho se odviji od toho co vse chcete pokryt a u jake je to pojistovny. Zrovna vcera jsem pro klienta pripravovala zivotko / urazovku u tri ruznych pojistoven a uplne to same - stejne pojistne castky a mesicni pojistne je od 937,- do 1525,- podle pojostovny… taky nejake pojistovny lip pojisti mlade, jine sportovce atd, ale maji taky ruzne pojistne podminky… ja pojistuju hlavne u tech tri, co jsem pripravila pro klienta - muze si vybrat sam, protoze maji nejlepsi pojistny podminky a nejlepsi plneni v pripade potreby.

dandaa
7. bře 2023

My platíme kolem 5tis za 2+2 ,ale máme vysoké limity . Jsou to celkem 3 pojistky,kombinace úrazové a životní. Budeme platit dokud budeme mít hypotéky, potom je zrušíme . Několikrát nám už bylo vyplaceno z těch úrazových.

ele_nka
7. bře 2023

Platím za 2 dospělé a 2 děti 2200,-

glimmer
7. bře 2023

my máme pojistku pro 2 dospělé + 2 děti a platím necelých 2.200,-Kč a to tam máme fakt všechno (úraz, hospitalizaci, trvalé následky, onko-nemoci, invaliditu dospalých i dětí). Nemáme tam úplně vysoké limity, protože nemáme hypo ani jiný úvěr. A na tom hodně záleží.

properjoey
7. bře 2023

Moje zkušenost z před 3 roky. Začala jsem lítat paragliding jako "závaží" (tandem), chtěla jsem pojistku, nejsem pilot. Pro případ, že bychom spadli a nechte se nám stalo. Chtěla jsem krytí na trvalé následky, invaliditu, smrt je mi jedno. Chtěla jsem nemocnici, pro případ zlomené pavne, nic extra, protože při tom můžu na dálku pracovat. Plus když už, tak jsem chtěla i krvácení do mozku, co měla moje máma, protože opět invalidita. Jo a jsem epileptik i když kompenzovanej. No a měsíci částka byla skoro 2000. Takže nic, radši si to dám bokem a když na to přijde, mám odkud brát...

chemisterka
7. bře 2023

Pro mě s manželem to máme dohromady něco přes 1800 a k tomu dcery, ty máme zvlášť každou za cca 800. Je to životní a úrazové. Za pobyt v nemocnici jsme několikrát čerpali, bohužel u starší dcery i závažné choroby.

kakba
7. bře 2023

Mam pod sebou obe deti. Platim 1800 s tim, ze holky tam maji uplne vse i nemocnici, urazy atd. Ja tam mam taky temer vse plus denni davky.

konidana
7. bře 2023

@properjoey me ted delaj nejakou nabidku pro kluka, ze pry by mel zahrnuty i nebezpečný sporty jako freestyle scootering apod. No jsem zvedava, ale spis asi holt urazovku mit nebude.

Jinak na cestovani a ruzne sporty je super pojisteni Alpeveiren. V rodinnem jsou deti zahrnuty zdarma. V zakladu to stavalo asi 2 az 3 tis.na rok pro rodinu

ellyem
7. bře 2023

2 dospeli + dite = 2200 Kc/mesic a synovi jsem jeste zaplatila u OZP za 250 Kc/rok.

properjoey
8. bře 2023

@konidana ten paragliding je svině i do zahraničí, navíc kluci si přihlašují lety do takového systému, ale i když nezávodi, tak pojišťovna to bere jako závodníky... takže nás pojisti opravdu jen 1 pojišťovna, právě z tohoto důvodu - tedy do zahraničí. Tady mají od klubu domluvenou speciální pojistku, právě kvůli závodům.

ninive211
8. bře 2023

@properjoey Jo pojišťovny chtějí pojišťovat hlavně zdravý a nerizikový lidi, jakmile jsi nemocný, tak je spousta výjimek, kvůli kterým tě buď nepojistí vůbec anebo výplaty neúměrně krátí. Já úrazové vůbec nemám, měla jsem kdysi na sebe, založené ještě našima, rušila jsem ho, mám životko s výplatou na dožití a s pojištěním pro trvalé následky a pro případ smrti a pak myslím uplně nějakou minimální částku pro případ pobytu v nemocnici, že mi budou platit za každý den pobytu 2000 I tak na sebe a děti platím 1700. Mám teda životko s nějakým tím částečným spořením (nějak jsem si spočítala, že to zrušení a dodaňování by mě stálo víc, než kolik bych ušetřila na potencciálním snížením pojistného, protože zas nová smlouva atd).
Já to beru tak, rizikový sport vůbec neprovozujeme a když by si náhodou dítě někde zlomilo ruku, tak se o ty možná dva tisíce s pojišťovnou handrkovat nebudu, když doteď bych do toho dala násobně víc na pojistném...prostě se toto fakt nevyplatí...radši mít prostě rezervu bokem a nejet na doraz. Pojistit se má smysl pro případ výrazného výpadku (ztráty) příjmů, což zlomená ruka dítěte nijak neovlivní, i s ní může chodit do školy atd...
Já využila pojištění akorát v případě mého pobytu v porodnici, kde jsem byla 6 dní (teda reálně 5 dní a pár hodin, ale prostě 6 dní), o tom, že bude císař a budu tak v nemocnici déle, jsemvěděla, tak pár měsíců před druhým těhotenstvím jsem měla připojištění na pobyt, a po výplatě pojistného 6000 Kč jsem to zrušila-bylo to nějaký bonusový speciální pojištění na pobyt, teď mám jen drobný příplatek v rámci stávajícího životka.. A jen za tu dobu asi rok, co jsem to platila, jsem na tom pojistném zaplatila skoro tolik, co jsem pak dostala vyplaceno. Od toby jsem v nemocnici nebyla a ani děti nebyly ani jednou. Zvažuji, že možná i tak to připojištění pobytu v nemocnici (dělá to asi stovku měsíčně) časem zruším (když už pak budou velký a stejně případně s nima v nemocnici nebudu).

vladkabi
8. bře 2023

@ninive211 i životka je nejdůležitější si pojistit případný výpadek příjmu... a záleží na tom, jakou má člověk rezervu a jaké má náklady... pokud má člověk rezervu ve výši 3 a více měsíčních nákladů, nepotřebuje si pojišťovat třeba pracovní neschopnost tak nějak vůbec a nebo třeba až od 29. dne.. což je samozřejmě mnohem levnější než od prvního dne... někdo kdo nemá rezervu a je na tom špatně a výpadek příjmu by ho dost omezil se může pojistit od prvního dne a i si u některých pojišťoven pojistit třeba péči o dítě, když je nemocné... Potom se pojišťují závazky... pokud má někdo 5 mil hypotéku a umře asi nechce aby to spadlo cele na jeho partnera, který by byl třeba ještě ke všemu doma s dítětem... Opět... pokud člověk nemá ještě závazky tak stačí pojistit smrt na třeba 200 000,- a to je celé, protože nikomu nezůstanou žádné dluhy. Hlavně je důležité si pojistit smrt jako takovou a né smrt úrazem - tak končí asi jen 4-5% smrtí takže pojišťovna často nemusí platit.... atd... vždy záleží co ta rodina má a jak... třeba matka diabetička si může nechat pojistit hned dítě na vážné nemoci, protože je možnost, že jí dítě bude mít taky... nebo jiné rodinné genetické / dědičné nemoci... ale musí se to pojistit "hned" dokud dítě nic nemá a je zdravé ....

Nicméně... co je na životku nejdůležitější je pojištění invalidity... protože to, že někdo umře - jak si každý pojišťuje smrt je (ja vím, že to zní hnusně) ale je to pro rodinu nejméně finančně nákladné... Pokud člověk přežije a je invalida tak se poplatky nesníží... spíš naopak zvýší. Invalidní důchod je nula nula nic a teď o toho invalidního člověka se musí někdo starat.. buď v nějakém pečovatelském domě, (náklad) nebo nějaká placená ošetřovatelka doma (náklad) a nebo se o toho člověka bude starat třeba partner a tím omezí zase svůj přijem a prostě poplatky a povinnosti kvůli tomu nezmizí... a to je věc co se stane jen jednou a pak už je pozdě... takže to je nejdůležitější co pojistit... nějaká zlomená ruka... to vem čert těch pár peněz co za to člověk dostane...
Ikdyž ... pokud je člověk třeba chirurg nebo třeba malíř pokojů a ruce potřebuje tak jsou i pojišťovny co jsou specialisti na pojišťování rukou... zase... záleží na konkrétních potřebách konkrétního člověka / rodiny

janule0123
9. bře 2023

Máme jen pojistku k úvěru na bydlení, která byla povinna… manžel 1000 Kč já 1100 (protože jsem měla autonehodě, nic vážného jen nějaký to skubni krkem a límec ..pojistka o 100kc vyšší a z pojištění vypuštěno vše co by se mohlo tykat zad a byt s nima spojené) .. týká se pouze úmrtí a toho nejvyššího stupne invalidity … a je to “jen” na doplaceni poloviny úvěru … takže tak 😂

vitezove
9. bře 2023

Řešila jsem nedávno. Životní pojistku na sebe - smrt, invalidita, hospitalizace v nemocnici + dcera. A u mě to byla asi tisícovka plus dvě stovky za dceru.
Nakonec mi to nedaly 😀. Nelíbila se jim moje leidenská mutace. Takže mi právě dali jako hrozně vysoké "pokuty" a byla jsem na dvou tisících. Takže jsem je poslala k šípku.
Každopádně ale na dceru to právě vycházelo na nějaké dvě stovky. Určitě né litr. Takže bych spíš zjistila, jestli vám tam nedali také nějaké "pokuty" a přirážky.