Zrušení otcovství na základě testů DNA. Má cenu to zkusit?

andulind
29. led 2020

Zdravím všechny a hned k dotazu. Je to takové složitější. mám bratra, ten se mamce narodil v ochranné lhůtě po rozvodu, takže má zapsaného v RL mého otce. Žil s matkou a svým biologickým otcem. Vše věděl, jeho otec ho vychovával. S mým otcem se viděl asi dvakrát v životě. ani jeden druhého nikdy nekotaktoval. Před několika lety zemřel otec bratra. v té chvíli se všichni snažili nějak soudně vyřešit otcovství, aby měl bratr zapsaného v RL svého biologického otce. Ovšem to nedořešili. V roce 2016 zemřel i můj otec. a teď dotaz, je možné toto nějak dotáhnout do konce? Třeba na základě testů DNA? Představuji si to asi snadno, ale vzorky moje, bratra a naší matky by měly ukázat, že nemáme stejného otce. A testy s jeho sestrami ze strany jeho otce by měli ukázat shodu v té druhé polovině, tedy s jejich otcem. Na soudě by mělo být snad dohledatelné, že ten konkrétní člověk chtěl být uznán jeho otcem než zemřel. Má cenu něco takového zkusit? A samozřejmě dotaz, proč to potřebuji. Celkem logicky kvůli dědictví. Po mé babičce ze strany mého otce, která o tomto problému neměla ani tušení. A já v podstatě taky ne, protože jsem jen věděla, že to řešil soud a nikdy se ke mě už nedoneslo, jestli to dořešili. Děkuji za rady a názory

not_blond
29. led 2020

No, to řešíte teda brzy......

andulind
autor
29. led 2020

Dík za radu 🙂

jitka_cv
29. led 2020

Zkus se obrátit na právníka, ten ti jistě poradí jestli to lze ještě řešit.

andulind
autor
29. led 2020

Děkuji, určitě zkusím. Jen dneska nová informace, takže hned za čerstva zkouším, jestli někdo neví nebo nemá zkušenost

not_blond
29. led 2020

@andulind jasně, sorry, bylo to první co mě napadlo 🙂 Nikdy jsem o takovém případu neslyšela, proč to rodiče neřešili dřív? Kolik je bratrovi?

andulind
autor
29. led 2020

Co jsem kdysi zaregistrovala, tak když se brácha narodil, tak to řešit chtěli. ale nikdo nechtěl, ani neměl tenkrát na testy DNA. Jiná cesta prý nešla. Později prý to řešili soudně tak, že můj otec měl u soudu se otcovství vzdát a bratrův otec požádat o osvojení. Nebyla by tím prokázána biologická příbuznost, ale mělo to být pro ně prý levnější a rychlejší. Jenže bratrův otec zemřel. Já vzhledem k problémům v rodině, hlavně díky bratrově otci, jsem na celkem dlouhou dobu nebyla s nikým z nich v kontaktu. A v podstatě ani s mým otcem. Prostě jsme byli taková vzorná, spořádaná rodinka a spousta lidí to asi nepochopí. Byla jsem jen v kontaktu s babičkou a dědečkem z otcovi strany. Ti dlouhé roky téměř nebyli s mým otcem také v kontaktu. A tím, že mě se tento problém netýkal, tenkrát jsem nijak do budoucna nekoukala, tak šlo vše mimo mě. Otec se tímto svým rodičům také "nepochlubil". Takže dědeček s babičkou o tomhle neměli tušení a mě to nějak nenapadlo se v tom šťourat. Brala jsem to vždy jako problém mých rodičů, bratra a jeho otce. Vím, byla jsem hloupá, ale nad problémy v tomto případě jsem nikdy nepřemýšlela... Bratrovi bude letos 29 a mě 40

lv
29. led 2020

Otec váš by otcovství popřel, a pravý se k němu přihlásil, tam dna testy nejsou třeba. No takto si budete muset ty testy uhradit ted, to levný nebude určitě. Určitě právníka.

radecka1
29. led 2020

Poraďte se s právníkem, ale zdá se mi, že popření otcovství možné není. Podle NOZ je lhůta na popření otcovství 6 let a myslím, že navrhovateli můžou být matka nebo otec dítěte a ne vy, jako třetí osoba. Nemyslím si, že je tam ještě nějaká další výjimka.

andulind
autor
29. led 2020

@radecka1 proto mě to zajímá. Nechci jim řešit otcovství jako takové, měnit otce v RL mého bratra. chci jen zkusit prokázat v rámci dědického řízení, že nemáme stejného otce. Děkuji. Samozřejmě se budu informovat u právníka.

merope
29. led 2020

@andulind Jenom takový blbý dotaz / možnost - musí se dědic přihlásit nebo mu jde dědictví automaticky? Jestli jako by jen bratr nemohl napsat, že je synem toho a toho a že o toto dědictví nestojí (ale zase aby se mohl domáhat toho druhého). Je to hodně o dohodách v rodině a ne vždy to musí fungovat, no...

meronym
29. led 2020

@andulind V dedickem rizeni se nikdo biologickymi vztahy zabyvat nebude. Plati, co je v rodnem liste. Za soucasneho stavu - biologicky i zapsany otec jsou jiz mrtvi a “diteti” je 29let, neni zmena otce mozna.

meronym
29. led 2020

@merope Samozrejme je mozne sepsat dedickou dohodu, kterou se bratr dedictvi vzda ve vas prospech. Otazka je, zda bude chtit neco takoveho udelat. Dale je mozne, aby zastavce (babicka) sepsal zavet a urcil,kdo po ni ma dedit. Zde ale pozor na tzv. nepominutelneho dedice. Tim bratr ze zakona je a musi tak dostat aspon 1/4 sveho zakonneho podilu. Je to pomerne slozite, opravdu doporucuji zajit za pravnikem.

meronym
29. led 2020

@meronym Opravuji - ne zastavce, ale zustavitel.

lilian2111
29. led 2020

To je hezké, že to řešíte teď kvůli dědictví. Kdyby to rodiče řešili hned po porodu je to celkem hned. Spíš mi přijde že rodiče to ani nějak řešit nechtěli... nevím. Momentálně to taky řeším a tak zdlouhavé a nějak náročné to opravdu není. A věřím že dřív to bylo ještě rychleji.
Každopádně zeptala bych se právníka, zeptala se možná v nějaké on-line poradně? Ale nevím, neviděla bych to úplně jednoduše. Těžko teď potvrdíte nějak testy DNA s někým kdo je mrtvý a pochybuji že by soud hradil testy X lidem, nebo i vy.

radecka1
29. led 2020

@andulind Myslím si, že moc šancí nemáte. To je jako kdyby si někdo, kdo má adoptovaného sourozence vzpomenul, že vlastně zemřelý otec není otcem toho adoptovaného sourozence a chtěl ho vyšachovat z dědického řízení. Ale určitě zkuste toho právníka.

andulind
autor
29. led 2020

@meronym myslím si, že to není pravda. Když dost lidí napadá dědictví opačně. To znamená, že se objeví biologický dědic, i když ten má svého rodiče třeba v rodném listě.

@lilian2111 jenže to řeším teď já, jako sestra. Rodiče to asi řešit potřebu neměli. ani jeden, to máte pravdu. Taky je možné, že bratr překvapí a dědictví se prostě vzdá sám, z nějaké slušnosti. ale tomu moc nevěřím. ano, řeším to až teď, kvůli dědictví. A kdy jsem to měla řešit? Tím, že jsem věděla vždycky, kdo je otcem bratra, on to ví taky, tak mě nějak nenapadlo řešit, koho má v RL a jestli jejich problém byl vyřešen a dořešen. Po pravdě, kvůli čemu jinému bych to já, jako sestra nějak moc potřebovala řešit? Jistě to vypadá hamižně. Najednou se řekne, že je prostě můj bratr. Ale on oproti mě, vždycky věděl koho má v RL. Nikdy žádný zájem, nic. Babička jaksi neměla možnost zjistit jaké potomky má její syn a co má nedořešené. A tak stejně bratr se ke mě nikdy jako bratr nechoval. A to jsem se mu hodně v životě snažila pomoct. Za to jsem vždy sklidila jeho nespokojenost. Koupila jsem mu špatné auto. Když jsem koupila domeček když neměl kde bydlet, s tím, že pouze polovinu mi splatí a druhou mu přenechám, tak nakonec se dostěhoval, protože to bydlení bylo hrozné. domek si sám vybral. Druhé auto darované starší, zase nespokojenost a špatné. Nevím, proč bych se měla snadno smířit s tím, že můj dědeček s babičkou celý život šetřili, opravdu to byli jediní z naší rodiny, kteří by měli právo se rodinou ohánět, jediní, kteří mi chtěli kdy pomoci že jejich naspořené peníze má dostat z poloviny dítě, o kterém věděli jen že existuje. Ano, jsem asi zlá, ale normální mi to nepřijde. A opravdu nevím, co jsem s tím já, nebo babička s dědečkem asi tak mohli dřív udělat, když jsme to nevěděli.

@meronym babička závěť sepsat nemůže, když minulý rok zemřela. Ano, máte pravdu, možná se bratr dědictví vzdá a já si dělám hlavu zbytečně

andulind
autor
29. led 2020

@radecka1 jenže adoptovaný je adoptovaný. Rodič se stará, dítě ho zná, mají nějaký vztah. Krom toho se to asi ví. A tady by možná mohlo jít dohledat soudní jednání, i když nedotažené do konce. no uvidíme, děkuji

lilian2111
29. led 2020

@andulind Pokud s tím rodiče nic nedělali, možná to tak proste chtěli nechat. 🤷🏻‍♀️ pokud jste celý život vyrůstali vedle sebe, starali se o vás oba stejně a dávali vám oběma totéž, tak sourozenci jste. To je jako by si vaši rodiče adoptovali mimino, cely život jste vedle sebe vyrůstali a pak by došlo na dědictví, tak bys ho chtěla vyšachovat, protože není úplně tak “pravý” sourozenec jak sis myslela. A hamižně to opravdu vypadá. To, jaký máte vztah mezi sebou asi na situaci nic nemění. Třeba se ho vzdá, třeba ne. Ale víc se podle mě asi už dělat nedá.

andulind
autor
29. led 2020

@lilian2111 nerada diskutuji, když se na něco zeptám, jiný odpovídá a ani si nepřečte původní dotaz . Ale jak jsem psala, děkuji

meronym
29. led 2020

@andulind Ja jsem advokatka, to ze neco jde z jedne strany (prihlasi se zapomenuty dedic), neznamena ze to jde i naopak. Zkuste se chytit spise rad ohledne dedicske smlouvy s bratrem nebo zavete babicky. Vy nejste k napadani otcovstvi u sveho bratra vubec opravnena, zakon s vami jako ucastnici rizeni nepocita. PS: To ze neco moc chcete, neznamena, ze to pravne jde. Zakon chrani vzdy jako nejvyssi zajem ditete. A tomu zmena otce v 29letech nic pozitivniho neprinese.

meronym
29. led 2020

@andulind Jeste mi neda nedoplnit - zapomenuty biologicky dedic se objevuje leda v americkych filmech, ne v ceskem pravnim radu. Neco jineho je nemanzelske dite, o kterem zbytek rodiny nevi. To ale ma od pocatku otce v rodnim listu. Tam by to slo.

mataharyy
29. led 2020

@andulind Nejsnazší by bylo aby se bratr zřekl dědictví v tvůj prospěch, protože toto bude horor to dořešit, jestli to vůbec půjde

j.a.n.i
30. led 2020

@andulind On je prostě oficialne syn tveho otce a ty s tim nic nenadelas.

klea81
30. led 2020

Když by to bylo opačně, ty by ses dědictví vzdala? 😇vůle rodičů je jasná...

andulind
autor
30. led 2020

@klea81 proboha, jaká vůle rodičů? Co třeba moje babička s dědečkem, kteří celý život šetřili. Ne pro mého otce, protože věděli že je notor a vše prochlastá, ale pro sebe a po nich pro mě. Tohle nevěděli, nenapadlo je to a myslím, že by neměli ani jak to zjišťovat. Proto neudělali žádná optaření... A k dotazu. Ano, já bych se dědictví vzdala. Kdybych věděla, že ten člověk pro mě nic neznamenal a byla to opravdová bratrova rodina a moje jen papírově, tak by mi bylo hodně hloupé si něco nárokovat. Samozřejmě nevím ještě jak se zachová bratr. Zatím bylo jen šetření a dál se to bude teprve projednávat. Ale tak stejně jsem asi divná celkově. Bratr by se ani nikdy nezajímal, jestli já mám kde bydlet, jestli nepůjdu na ulic. Jako já, když jsem pro něj kupovala barák a dala mu dvě auta. No jo, každý jsme jiný a hranici slušnosti máme jinde

kaja2016
30. led 2020

@andulind nejsnazsi bude, kdyz babicka nyni prevede majetek, ktery by ti rada odkazala na tebe uz ted, pokud jde o nemovitost, kde zije, tak si tam ponecha dozivotni bremeno - nebo jak se to jmenuje. Proste abys ji nemohla vyhodit na dlazbu.-) Ale nejsnazsi je hodinova porada s pravnikem - stoji to 2000Kc. To nebude dele trvat.

andulind
autor
31. led 2020

@kaja2016 děkuji. Píši že se jedná o dědictví, že babička zemrela.

andulind
autor
31. led 2020

Ale ano, porada z právníkem je na řadě. Je to určitě nejjistější

j.a.n.i
31. led 2020

@andulind Klidne se s nim rad jak chces, realita je takova, ze te to akorat bude stat zbytecne penize. Nevim co bys od nej chtela slyset, on je syn rodicu, ti to neresili, neresila to ani babicka a ty nemas sebemensi narok to napadnout.

andulind
autor
31. led 2020

@j.a.n.i dobře děkuji