Alkohol. Co dělat?

28. srp 2022

Zdravim, jsme aktualne ve velkem vzteku a bezradnosti. Manzel zacal pit a me to vadi. Tvari se, ze problem mam ja a ne on. Nevim, kolik piti je jeste v norme a kolik uz je moc. Moji dva dedove byli alkoholici, jeden se dokonce upil. Pije portske nebo vino, klidne nekolik lahvi tydne, podle toho, jak ma volno v praci. Dnes zacal pred obedem ... Kdyz jsem neco poznamenala, tak mi bylo odpovezeno, ze jestli s tim mam problem, tak se muzu sebrat a jit, ze je to muj problem, ze mi to vadi. Uprimne vazne to zvazuji. Pul roku zehlime vztah provaleni jeho mileneckeho pomeru, ale pripada mi, ze milenku za alkohol. Mame tri male deti, budu nastupovat na rodicak a nemam kam jit. Snad bych nejaky maly najem utahla, otazka je, zda zustat blizko manzela ( k detem se chova hezky a ony ho maji radi, umoznit jim vidat se, jak budou chrit. Nebo se vratit k rodicum 350 km daleko. Tady bych byla sama, tam bych zase musela deti tahatpres celou republiku.

konidana
28. srp 2022

Nekolik lahvi tydne? Z meho pohledu to neni moc. Muj muz vypije k vareni za den litr vina jako nic. Ovsem ma hodne pres mezrak, nic to s nim nedela. Ja si dam za den i nekolik piv. Ale rozhodne to neni denne nebo ani casto. Spis nepravidelne dle chuti. Ani jeden se neopijime a bez alkoholu v pohode vydrzime, treba i mesic. Ale u vas to muze byt jinak. Zalezi na mnoha okolnostech.

sirinfirst
28. srp 2022

@konidana alkoholismus není o množství, ale o potřebě. U nás tedy nepijeme prakticky vůbec, manžel max jedno pivo na nějaké akci, takže je pro mne dost těžko pochopitelná i vaše situace, ale to je vedlejší. Můj táta celý život po práci chodil na pivo. Někdy jedno, někdy přišel připitý, nikdy vyloženě opilý, ale dle mého byl alkoholik, protože odpustit si to nedokázal.

montmirail
28. srp 2022

Nekolik lahvi je kolik? Ja bych dala klidně dvě lahve týdně jako nic, vůbec by semnou nepohlo.... otázka jestli mu alkohol mění chování, například na agresivní, nekašle na práci a děti....

martinka_33
28. srp 2022

Ano, první a velmi dlouhá fáze alkohilismu je "problém máš ty, ne já" 😭

me_druhe_ja
28. srp 2022

Taky si myslím, že alkoholismus není o množství, ale spíš o tom, že člověk prostě bez pití nedokáže vydržet. Že na to furt myslí, když zrovna nemá doma nic tak se klidně vydá v 9 večer někam do večerky i kdyby hromy a blesky lítaly. Že prostě má fyzickou potřebu alkoholu a bez něho to neumí. Ať se jedná o 1 nebo 10 piv. Prostě pokud alkohol ovlivňuje život, je to špatně.

bara88
28. srp 2022

Tyjo já úplně čumím jak je pro někoho normální takto pít. Pro mě by to teda v pořádku nebylo .už jen ta potřeba chlastat už před obědem

ajja87
28. srp 2022

@bara88 když čtu tve příspěvky, tak s tebou vetsinou nesouhlasím, ale tentokrát teda musím, dost mě zarazil teda hned první příspěvek... Souhlasím i s příspěvky výše, že teda asi nezáleží na množství, ale potřebě, ale pro mě každodenní pití je teda alkoholismus, i kdyby to byl jen panak

danvitka
28. srp 2022

@me_druhe_ja ještě že máme zásoby 🤣🤣 vtip (nebo ne) 🤭

zuzineckah
28. srp 2022

pravda pravdoucí, není to o množství, ale o potřebě a o tom, jak moc to ovlivňuje jeho chování, plány atd. Osobně mám k alkoholu docela pozitivní vztah, ale mám to tak zvláštně. Třeba tři měsíce kolem něj ani neproletím, prostě si nedám ani na oslavě přípitek, nemám chuť... A pak vypiju za den v klidu sama láhev prosecca (víkend)... myslím tím v průběhu dne (třeba od odpoledne do půlnoci, kdy většinou o víkendu chodím spát). Jako alkoholik si teda rozhodně nepřipadám a kdyby mi to někdo řekl, asi se urazím😉

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
andelka
28. srp 2022

K alkoholu bylo řečeno dost. Za mě teda pokud to člověk musí mít a pravidelně,už to alkoholismem zavání dost.
Nicméně k dalšímu..350km děti odvézt nemůžeš. V podstatě bys tím otce připravila o možnost pečovat o ně. Sama můžeš kam chceš,ale na bydlišti dětí se musíte domluvit.

autor
28. srp 2022

I to uz tu parkrat bylo, ze jel do nejblizsi vecerky ... Ovsem nejblizsi vecerka je po osme hodine 20 km daleko ... Ze se nekdo napije cas od casu, ci prilezitostne, to mi nevadi. Ani mi nevadi, kdyz se nekdo napije, ze je opily, kdyz je to jednou za cas. U nas je silne opily tak 3x tydne. Ma nejake dalsi osobni starosti a asi si je resi timto zpusobem. Za me spatnym, protoze se to muze skarede zvrtnout. Agresivni neni, kdyz pije, spise v ignor modu - me, deti. Coz me taky sejri, kdyz cely vikend prochlasta a prospi a ja tu litam kolem domacnosti a tri deti. :-\ Kdyz to s nim chci resit, tak jak jsem psala, je to muj problem, ze mi to vadi. 🤷 Po cele te nasi krizi mi nejspis dochazi trpelivost.

andelka
28. srp 2022

Co zkusit kontaktovat nějakou skupinu, organizaci,která se zabývá alkoholiky? Mohli by poradit. Zůstávat s ním je rizikové. Ale sebrat se a zmizet přes celou republiku taky. Ach jo ..

autor
28. srp 2022

@andelka on by s tim souhlasil, ze muzu s detmi jit tak daleko ... Po provaleni te nevery jsem to chtela vzdat a odstehovat se. Automaticky pocital s tim, ze pujdu zpet do rodneho mesta. Cimz me tedy taky prekvapil. Ja tu opravdu nemam nikoho (krom nej), kdo by mi nejak pomohl s detmi nebo s cimkoliv. To taky v sobe resim, jestli je to ted jen cele nejake blbe obdobi a mam se kousnout nebo to uz nema smysl.

autor
28. srp 2022

@andelka samozrejme bych nezmizela ze dne na den ... Nicmene diky za radu s tou organizaci. Ale mam pocit, ze kdo si nechce pomoct sam na pomoc ostatnich neslysi. A mozna to moc hrotim ja, kdyz vim, kam caste piti muze dovest, kdyz se vymkne kontrole.

andelka
28. srp 2022

Tak to asi jo.. Řekla bych,že šanci jsi mu dala. Žít a vychovávat děti s alkoholikem musí být šílené. Pokud chce s dětmi být, musí se srovnat. Pokud pro něj nejste priorita,tak asi co s ním? Každopádně je to dálka a chtělo by to mít jeho souhlas písemně. Protože při takové vzdálenosti a věku dětí se tím v podstatě vzdává výchovy a každodenní péče.

andelka
28. srp 2022

Tu organizaci jsem myslela jako podporu pro tebe. On musí chtít sám.

blondynka400
28. srp 2022

A ovlivňuje jeho "pití" (pár lahví vína za týden je hodně nejednoznačný termín) nějak váš život? Nechodí do práce? Chová se blbě k tobě nebo dětem? Plní veškeré "povinnosti"? Toto jsou za mne hlavní otázky, co je potřeba si zodpovědět.

autor
28. srp 2022

@andelka to uz se te kazdodenni pece vzdava asi i tim pitim ... Treba k tomu nejmensimu nechci, aby napity chodil. Jsou mu tri mesice ... Ono se to spis postupne zhorsuje, nez ze by to bylo ze dne na den. Dnes taky prohlasil neco ve smyslu, ze mu ten alkohol pomaha prekonat urcite problemy a ze to tak potrebuje. No trochu me to vydesilo ... ze ho nenapadlo to resit jinak. Rikala jsme si, ze by mu treba pomohlo, kdyby mu nekdo promluvil do duse. Ale jeho momentalne nejblizsi kamarad pije jeste vic a problem v tom nevidi, naopak ho v tom spis podporuje, protoze je rad, ze na to piti neni sam.

autor
28. srp 2022

@blondynka400 Do prace chodi, nam nijak neublizuje, spis nas ignoruje. Budto pije s kamaradem nebo sam a je si zalezly a ve svem svete. Spis nez by venoval cas nam, venuje ho alkoholu. Jednou za cas ok, ale to je porad, kdyz ma moznost. Pak si stezuje, ze nema cas na deti, na rodinu, ze jsme my dva spolu malo, jak je unaveny, nema na nic cas atd. Tak radsi pije. Klidne i v tydnu, ale rano do prace vstane.

autor
28. srp 2022

Treba opravdu prehanim s tim mnozstvim. Ale tak treba tri ctyri lahve da za tyden. Jakoze najednou celou lahev, ne po troskach kazdy den. Ale portske je silnejsi, nez normalni vino. Mozna jsem na to piti vysazena kvuli spatnym zkusenostem skrz dedecky. 🤷

blondynka400
28. srp 2022

Podle toho co píšeš mi přijde, že máte úplně jiný problém než alkohol. 3-4 lahve za týden není nic strašného, ale to, že vypije láhev najednou. Teď nechápu větu, než že by věnoval čas vám, věnuje ho alkoholu. To si nehraje s dětmi, ale "hraje" si se skleničkou? Večer si zaleze někam místo toho, aby jste si nalili spolu a udělali si hezký večer?

eviicka
28. srp 2022

@blondynka400 no nejsem zastáncem pití alkoholu, ale tady taky vidím problém (i) někde jinde. Už věta, ty máš problém a jestli se ti to nelíbí můžeš jít, nevypovídá o harmonickém vztahu.

blondynka400
28. srp 2022

@eviicka to bohužel nevypovídá.... A ani to, že měl předtím poměr. Za mne hledej problémy někde jinde, než v alkoholu. Za mne dle toho co píšeš alkoholik není a ani to není váš hlavní problém. Ač chápu, že je pro tebe nejvíc hmatatelný.

autor
29. srp 2022

@blondynka400 Jak pises, zaleze si treba uz odpoledne s lahvinkou a hotovo. My neexistujem. Kdyz na nej mluvim, nevnima, je ve svem svete.🤷 Tak mozna i proto mi to tolik vadi.
@eviicka asi mate s @blondynka400za pravdu, ze primarni problem bude jinde a piti je jen dusledek jinych problemu. Pokud jsem ale na reseni a napravu sama, tak to asi taky nema vyznam. Diky za nezavisly nazor.

nijij
29. srp 2022

Dal ti na výběr. Takže sbal děti vyřiď vše potřebné a ukončí to. Přece otcem zůstane pořád ať budeze bydlet spolu nebo ne.
Za mě člověk co pije několikrát do týdne je alkoholik. Správní příspěvek mě úplně odrovnal tam už taky bude asi problém ...

konidana
29. srp 2022

Tak jestli je nekolikrat tydne opily a musi do vecerky pro zasoby, tak to je fakt spatne☹

konidana
29. srp 2022

Urcite jak pise andelka, dojdi se ty poradit do nejake adiktologicke poradny, poskytují rady i rodinným prislusnikum. Nebo pro zacatek a pro utribeni myslenek a vseho muze byt dobra i nejaka rodinna poradna nebo psycholog.

jola777
29. srp 2022

Tady asi nebude hlavní problém alkohol ale spíš jeho chování a nevěra. Můj manžel si téměř každý den dá doma dvě až tři piva, ale není opilý, pracuje a dokáže zabezpečit rodinu, ke mě se chová úžasně a o děti se stará na 150%, takže i když by podle většiny z vás už byl alkoholik, já jsem rozhodně radši když si dá pivo takhle doma, než aby třeba každý pátek šel na x hodin do hospody a přišel domů opilý (ale bylo by to jen jednou týdně tak by to dle většiny z vás nebyl problém).

veruuu_kubesovic
29. srp 2022

můj otec byl alkoholik, na dětství nemám pěkné vzpomínky, proto radím odejdi, protože aby si někdo otvíral láhev před obědem, to opravdu není normální...
podvedl tě a teď chlastá...bohužel blbá kombinace a tento vztah bych teda nezachraňovala, nestálo by mi to za to...a děti přece o tatínka nepříjdou, tatínkem pro ně bude i nadále 🙂