Jak zjistím váhu cukroví podle množství surovin?

denny1610
27. říj 2014

Ahoj holky, spoustu známých chce po mě napéct cukroví, ale nějak mám obavy z množství, abych nenapekla příliš moc, nebo naopak příliš málo. Jak zjišťujete cca váhu cukroví? Když mám např. 500g mouky, 200g moučky, vejce, 250g másla, tak můžu počítat s váhou cukroví cca 950g+zdobení (to může být marmeládou a čokoláddou cca navíc 250g?). Počítám přibližně správně? Budu ráda za vaše případné odpověďi. Cukroví peču, ale při dvou dětech a to rok od sebe si nevzpomenu jak mi to váhově všechno odpovídalo, a to jsem si vše orientačně vážila!. Ale co nezapíšu, tak při těch mých rošťácích, nic má hlava děravá v sobě nedrží. Taky někdo doporučuje místo másla, stellu, heru. Není máslo nejlepší? Nebo některé druhy, je dobré péct ze stelly, hery. Moc děkuji šikovných cukrářskám za radu!

somalicats
27. říj 2014

@denny1610 Ahoj, dle hmotnosti surovin se dá orientačně váha určit, jen počítej s tím, že v troubě to pečivo ztratí nějakou tu vlhkost, takže bude o něco lehčí, čili i když přičteš váhu náplní, výsledek bude mít o něco míň (hned po upečení - záleží pak na tom, kde to cukroví skladuješ, jestli zase nějakou vzdušnou vlhkost nabere nebo ne...).
Ad hera a spol - já teda používám ve většině případů máslo, na cukroví nešetřím a koupím kvalitnější, zejména do krémů. U těsta si můžeš vybrat, ale já třeba po ochutnání poznám rozdíl (mamka i já máme stejné recepty, jen ona peče z hery). Na druhou stranu mám i recepty, kde je lepší použít tyto rostlinné ztužené tuky. Prostě ve finále záleží na tom, co konkrétně pečeš za druh.

lenicka07
27. říj 2014

@denny1610 A což takhle zkusit jednu "cvičnou" dávku třeba z polovičního množství? Děti budou mít obrovskou radost, rády ochutnají... a ty to budeš vědět přesně. Já hodně plním krémy, a pak mi to dost přibyde na váze, ale tak od oka bych řekla že by to tak mohlo být. Něco se vypeče to je pravda. A jinak já taky ráda používám máslo, někdy napůl se Stellou, nebo do některých těst i Stellu samotnou. Heru nikdy, to si mi pak těsto vždycky matlá, se Stellou nikdy.

denny1610
autor
28. říj 2014

Děkuji za vaše reakce... Rozdíl mezi Herou a Stellou jsem už poznala, Hera opravdu je taková matlává...