Změna MŠ po roce docházky, máte zkušenost?

xavera
18. únor 2016

Dobrý den,
prosím o názor. Dcerka (4 roky ) chodí do MŠ, která je bezvadná, ale máme to z ruky, ráno jdeme při njlepším 1/2 hodiny. Odpoledne i hodinu, neboť to už není z kopce. Nyní jsou zápisy - chci ji dát do MŠ, kterou máme blízko domu. Byla jsem na dni otevřených dveří to omrknout a působí na mě také sympaticky, nicméně, žádnou přímou referenci nemám.

Zvažuji, zda změnu udělat, jak se s tím malá vyrovná, abych posléze nelitovala, že bude nešťastná kvůli změně prostředí, dětí, učitelky.....
zase si říkám, že v té nové školce bude mít děti, se kterými půjde do školy...

Máte někdo podobnou zkušenost?
Předem děkuji za veškeré rady a postřehy.

helen_h
18. únor 2016

Vaše obavy chápu. Ještě bude chodit do mš 2 další roky, že??
Kamarádka takovou změnu dělala (ze vzdálenější školky do té u domu), její holčička je taková tišší a uzavřenější, takže si opět musela na novou školku zvykat, ze začátku to trochu trvalo (také proto, že v té původní měla sestřenici, se kterou hodně kamarádí), nakonec si zvykla. Raději ráno vodil tatínek, tomu nebrečela. Ono také nešlo nic jiného než si zvyknout, vždyť když dítě přehlásíte a tam v té původní to místo samozřejmě zruší, tak už to vrátit nejde...
Jak to má dcerka s kamarádkami, má tam již nějakou jednu nej parťačku?? Dokud nejsou děti ještě spárované (což hned u malých nebývá), tak se změna asi udělá lépe...

lindaaax
18. únor 2016

To fakt záleží na vás. Pokud tam má malá i oblíbené kamarády, že o nich mluví doma, chce si je pozvat třeba na narozky a tak, nechce se jí ze školky, je tam prostě ráda, učitelky jsou v pohodě, já osobně bych ji tam nechala. Stačí změna, až půjde do školy. Raději bych si zašla dál, ale s vědomím, že mé dítě je tam rádo a v pohodě. Jiná situace by samozřejmě byla, kdyby to malé bylo celkem jedno, měla by lepší kamarády mimo školku a učitelky taky nic moc. Tam bych do změny šla a doufala v to nejlepší 🙂 Kamoška řešila to stejné a syna v původní školce nechala z důvodu, že tam už měl kamarády a je tam rád. Je to pro ni priorita, takže lítá do vzdálenější školky, i když má jednu 10 min. od domu.

marton
18. únor 2016

@xavera kluci měnili školku ve 4 letech a naprosto v pohodě.Nějaký čas jsme je na to připravovali a nakonec se i těšili.Musíš ale sama vědět jak je malá společenská.Jestli si sotva zvykla tady,tak bych to zvážila.

xavera
autor
18. únor 2016

@helen_h
@lindaaax
děkuji za odpověď, ano, bude chodit v nové ještě 2 roky.
Ono se jí teď nějak mění chování - dotěď byla smíšek, který se kamarádí s každým, nic moc neprožívá, ze všeho má švandu a jména lidí a dětí ani nevnímá. Se změnou školky jsem bezpochybně počítala. Teď si ale udělala kamarádky ve školce, z nich jednu miluje, chce ji na narozky a začlo mi docházet, že by mohl nastat problém. Zápis je již za měsíc.

xavera
autor
18. únor 2016

@marton děkuji....společenská je, ale nějak se teď začla měnit a fixovat na holčičku ve školce a těžko předvídat, jak to bude za půl roku. Zda jí to spíš pustí, nebo ještě zesílí. Potřebovala bych ty zápisy až v srpnu 🙂

lindaaax
18. únor 2016

@xavera A bylo by možné, aby se vídala s tou nejlepší kamarádkou mimo školku? Že by ji opravdu měla na těch narozkách, že byste se někdy domluvili s její maminkou na hřiště nebo tak? To by pomohlo, ale muselo by se to samozřejmě dodržet a vídat se s ní mimo školku, třeba by stačilo nějakou dobu, než si najde jinou v nové školce a na tu původní zapomene... Brala bych ohled na pocity dcerky - můj názor.

helen_h
18. únor 2016

@xavera Ještě vzít v úvahu, zda je v plánu sourozenec, tj. jestli budete vodit a vyzvedávat dítě cestou z práce (a kde je ta školka) nebo jestli budete doma se sourozencem - zde ovšem taky pak třeba počítat s jeho spánkem, musí se to vyzvedávání promýšlet, do vzdálenější školky nejde jen tak zaběhnout, když mimi doma spinká...
Kdyby měla chodit už jen 1 rok, nedělala bych to, když Vás čekají ještě 2 roky, taky bych změnu zvažovala... A lze si cestu nějak zkrátit - busem, aby se nemuselo chodit domů hodinu?? To je docela dost.

xavera
autor
18. únor 2016

@lindaaax určitě to půjde, postarám se, aby se vídaly. S maminkou se seznámím a domluvíme se. Právě o pocity dcerky mi jde, jinak bych to takhle strašně neřešila a dala ji tady u nás a řekla si , že si zvykne.

xavera
autor
18. únor 2016

@helen_h bydlíme na Petřinách, Praha 6 - do školky jdeme 15 minut z kopce dolů na Evropskou, pak 2 stanice tramvají a tam dalších 10-15 minut pěšky. Není to nic strašného, dá se to zvládnout. Tam je pak stanice metra Bořislavka - takže nasednu a jedu do práce. Celou cestu je to z kopce, ona frčí na odrážedle a já vedle ní v poklusu. Zpátky je to ale děsná pruda. A v zimě jako třeba teď chodíme bez odrážedla a malá je fakt totální šnek. Školka je ale skvělá, bez chybičky.

Další školka je tady u nás 300 m od domu, základka taky. Všem nám přišlo jasný, že bude chodit tady do té. Ale začínám být na vážkách ....

xavera
autor
18. únor 2016

@helen_h to máte pravdu, super poznámka......

poletuszka
18. únor 2016

@xavera koukam, ze prave resime uplne to same 😖 .. loni jsme bydleli nekde jinde, skolku (do ktere uz chodil syn) jsme meli 5 min od baraku.. takze mi tam vzali i dcerku.. jenze v lete prislo necekane stehovani a do skolky (nechtela jsem ji menit, protoze synovi zbyval uz jen jeden rok - v zari pujde do skoly a navic by nas uz ani nikde nevzali) to ted mame 10 min pesky na zastavku, pak busem 10 min a asi 5 min pak pesky do skolky.. vzdusnou carou nebo autem vlastne kousek.. ale nejezdim, takze mi zbyva bud pesky nebo busem.. takze jsem si rikala, nevadi (syn taky v ten prvni rok ty kamarady moc nevnimal, spis si jen hral a zboznoval pani ucitelku), v kvetnu pujdeme na zapis do skolky, ktera je hned vedle ZS, do ktere bude chodit syn.. ale ona mi dcerka udelala caru pres rozpocet.. po tezkem a plactivem zacatku si nasla nejlepsi kamaradku, o ktere mluvi, kudy chodi, plus dalsi holcicky a chlapecci.. takova skoro vesnicka skolka bych rekla.. ucitelky jsou taky skvele.. a ted babo rad 😀 nejlepsi kamaradka by byla hodne z ruky, takze na nejake vidani mimo skolku to moc neni..

xavera
autor
18. únor 2016

@poletuszka tak to máme opravdu jak přes kopírák..

poletuszka
18. únor 2016

@xavera 😀

lindaaax
18. únor 2016

Myslím si, že najít super školku, kde vám dítě vzali, zvyklo si, má tam kamarády a cítí se tam dobře, není snadné. Jedna moje kamoška musela vzít dceru ze školky, protože jí holčičky ubližovaly a domluva s paní učitelkou nepomáhala. Naštěstí kamoška otěhotněla, musela na rizikové, tak se o malou starala doma. Nevím přesně o co šlo, ale malou znám, je slušně vychovaná a jemná, žádné éro. Prostě si tam nějak s dětmi nesedla... Když dáte přihlášku teď, nic nezkazíte a získáte čas na rozmyšlenou. Mezi tím bych si zjistila reference na tu novou školku - normálně od rodičů, jak vychází ven, když jdou pro děti. Každý normální rodič řekne svůj názor a chápe, že se zajímáte, kam by mělo vaše dítě další roky chodit... Ještě k té původní školce. Nemohl by vám někdo malou vyzvednout a přivést? Slyšela jsem, že to tak některé maminky dělají, že si vzájemně vyzvednou a dovedou děti naoplátku nebo kdo nemůže v týdnu, vezme si děti na oplátku o víkendu...prostě taková výpomoc. To by nepomohlo? Nemáte tam někoho takhle?

veruska007
18. únor 2016

@xavera Já mám zkušenost s tím, že děti napřed chodily do soukromé školičky a později do státní. Také jsem je vzala z kolektivu, kde byly zvyklé a kde školka fungovala super a šly do horší, státní. Teď mě to samé čeká u nejmladší. Z finančních důvodů jsem děti v soukromé nechat nemohla. Děti věděly, že za čas půjdou do jiné školky v místě bydliště, ukazovala jsem jim ji... zvykly si v pohodě.

marton
18. únor 2016

@veruska007 takhle jsme to měli taky 🙂 .Ale taky tam byl červík,zda udělame dobře,když se jim v soukromé líbilo.Nakonec šli do lepší,ač státní 🙂 .

veruska007
18. únor 2016

@marton No, zase státní školka je dobrá příprava na státní školu 😉

kkouzlo
18. únor 2016

řeším to samé... zatím si říkám, že přihlášku dám, nejspíš ho vezmou, věkově to už nebude problém jako loni a že rozhodovat se budu do konce léta, s tím, že holt budu blokovat místo ve školce, kde je teď, ale dětí je hodně, takže ho případně obsadí. Asi bude rozhodovat, jak přes léto bude mluvit o dětech ze školky a těšit se na ně. Teď by mi ještě pár let nevadilo vodit ho dál, jenže školu máme u baráku a pak vyzvedávání dětí, kdy je každé jinde :( chci udělat to nejlepší pro něj, ale to asi nebudu vědět nikdy, jak se rozhodnout

marton
18. únor 2016

@veruska007 v našem případě je státní fakt lepší než byla soukromá.Byli jsme tam spokojeni,hlavně kluci.Tak nějak nám je tam vypiplali.Jeden měl problém s kakáním,nevadili jim tam pleny.Ale teď v té státní mají víc divadélek,větší prostor venku i uvnitř,pravidelné stravování/ v soukromé jsme dělali svačiny/.Ale jsme vděčni,že ten rok v soukromé strávili 🙂 .

xavera
autor
18. únor 2016

@kkouzlo děkuji za reakci, udělám to přesně tak. Sice to není fér vůči ředitelkám, ale jak říkáte, dětí je hodně a místo se zaplní. takže k zápisu půjdeme a uvidíme ještě ty 4 měsíce a hlavně přes léto, rozhodnem se nejspíš v srpnu. A když tak nástup odvoláme. Také si zajdu popovídat ještě s rodiči dětí, co chodí do školky, kam ji chci případně dát. Manžel by změnu určitě udělal, přijde mu důležité, aby až půjde do školy, šla s dětmi co bude znát. Já si zase říkám že přeci bude už větší a změnu zvládne líp než teď. Zkrátka abychom nepřebrali, když školka do které chodí je tak super.

xavera
autor
18. únor 2016

@lindaaax děkuji za radu, děti z té školky kam chodí, bydlí poblíž té školky, k nám nikdo nejezdí, my máme v okolí 3 jiné školky a 2 základky ,dětí je tu hodně, ale...spíš si ještě říkám zkamarádit se s někým tady na hřištích, kdo je stejně starý a už do školky chodí. Aby někoho znala. To by byl taky způsob jak ji nalákat. Je to věda 🙂

veruska007
18. únor 2016

Tak naše děti chodí do spádové školky i školy - ale ve třídách děti rozdělily, ve třídě jsou jen 3 děti z jedné školky... takže stejně jsou mezi cizími. Navíc ta trojice je fakt nešťastné řešení. Každopádně mít dítě co nejblíž domova mi přijde nejpraktičtější.

kkouzlo
19. únor 2016

@xavera manžel by také okamžitě přendal ;) já nad tím uvažuju víc. Mluvila jsem s jeho stávající učitelkou, ta mi sama poradila, ať se rozhodnu až přes léto. Také si myslím, že přestup na základku bude těžší než školka, že bude důležitější, aby tam měl kamarády už ze školky a okolí. Ještě chcci odchytit 2 maminky, které bydlí také blíž té nové školce, jestli náhodou kluky nebudou přendavat, to by asi taky rozhodlo, že by tam šli ze staré školky dva nebo tři

poletuszka
19. únor 2016

😀 koukam, ze vsichni ti chlapi v tom maji jasno 😀 ten muj by taky presel do nove skolky okamzite.. to jen ja nad tim porad hloubam a resim to.. ale u me spis zatim vitezi varianta nechat, kde je.. ma to spoustu otazniku, ale porad si rikam, ze mi to asi za to stoji.. je tam spokojena, s tou kamaradkou jsou jako dvojcata.. samozrejme je tady i ta moznost, ze behem prazdnin se vsechno zmeni.. ale dcera je uplne jina, nez byl syn v jejim veku.. a kdyz si predstavim znovu prozivat ty zacatky 😖

blahova_andrea
19. únor 2016

nás tato změna čeká letos také, ale my tedy na výběr nemáme. stěhujeme se, takže ač současnou školku, učitelky, děti, systém...vše...milujeme a měnit to nechceme, tak musíme ☹ syn je naštěstí společenský suverén, takže o něj ani moc strach nemám, zvykne si docela rychle, najde si kamarády a ty už bude mít na dlouhá léta, protože konečně zakotvíme na jednom místě. sobecky se v tomto více bojím o sebe 😅

desencanto
19. únor 2016

@xavera také jsem měnila školku po 3 letech šel do jiné a super.. Neměli jsme žádné problémy.. A to syn je cita

xavera
autor
19. únor 2016

@kkouzlo
@poletuszka
tak díky, aspoň vidím, že nejsem jediná, kdo to tolik řeší. Mí rodiče i manžel by ji přendali a neřešili nic. Já se bojím, abychom nepřebrali. Přecijen školka v níž teď je, je fakt skvělá.

helen_h
19. únor 2016

@xavera
@kkouzlo Holky, nejsem si jistá, jestli to takto jde - být zapsán do dvou školek a rozhodovat se na poslední chvíli. V přihlášce se jasně uvádí, zda dítě nějakou školku již navštěvuje, a ředitelky na některých městských částech se scházejí a nad dětmi přihlášenými do více školek osobně rokují společně, takže dítě je přijato opravdu jen do jedné školky z podaných přihlášek.
Tedy tak situace u nás, ale určitě bych byla připravena na to, že Vás ředitelka rozhodně dříve než koncem léta vyrozumí (možná hned v době vyhodnocování přihlášek), zda tedy měnit školku chcete nebo ne, že nebudou chtít držet do poslední chvíle pro jedno dítě dvě místa...

zirafamonca88
6. bře 2016

Ahoj, řeším to samé....dcerka nastoupila přesně před rokem ve 2 letech 5 měsících do školky ve vedlejší vesnici. Ze začátku si trochu dýl zvykala,ale to většina dětí, protože skoro všechny děti co s ní nastoupili byli buď ještě ne 3 letí nebo čerství 3 letáci. S paní učitelkami je to v pohodě (sem tam trošičku mráček,ale vždy se hned vyřeší), s dětma taky v pohodě. No prostě si je tam vypiplaly. Podle učitelek je Kačenka perfektní, skvěle zapadá do kolektivu, prý je tam takovým zvláštním článkem (je z celé třídy nejmladší a nejmenší), je na ní vidět, že tam chodí ráda,těší se tam i po delší odmlce (kolikrát mi doma už plače, že chce za dětma do školky když je třeba nemocná). Jenže v naší dědině máme školku ani ne 5 minut od baráku a ZŠ druhý barák vedle domu a tudíž by v této školce chodila s budoucími spolužáky a některé děti zná od vidění z hřiště anebo ze "cvíčení" když byla menší. Navíc mám ještě 8 měsíčního synka a jak tu kdosi psal ne vždy to vychází dobře na spinkání nebo ve špatném počasí na hodinové cestování do a ze školky ☹ Navíc kdyby se cokoli ve školce stalo, tak pokud nebudu mít auto, jsem odkázana na bus co jede 1x za hod tam a to samé zpět (a míjí se v rozmezí 15 min, takže nemožné s oběma dětmi stihnout). No dcerka je celkem dost společenská (ale musí se nejdřív trochu rozkoukat),ale na druhou stranu je i citlivější. No mám opravdu veliké dilema,ale obávám se, že kvůli praktičnosti je to jasné. Manžel má samozřejmě také jasno. Mám štěstí, že u nás je zápis až skoro na konci května, ale vím, že z původní školky na mě budou tlačit na co nejdřívější vyjádření k docházce na další rok. Ach joooo ☹

poletuszka
7. bře 2016

@zirafamonca88 u nas je to to same.. taky mi uz reditelka rikala, at ji co nejdrive dam vedet.. nejpozdeji do konce dubna a ve mne se to porad mele.. chvili si rikam, ze to v pohode zvladneme, ze to je prece vzdusnou carou blizko ta skolka, do ktere ted chodi - ale autobusy se musi pouzit 2 nebo treba jen jeden, ale ten taky jezdi jen jednou za hodinu.. ale na druhou stranu.. hledam praci, nevim kde a jak budu pracovat.. netusim, jestli treba nebude muset vyzvedavat babicka atd. atd... nova skolka je prakticky 5 min od baraku, reference jsou v podstate taky dobre.. chvilku vitezi nostalgie a spokojenost se stavajici skolkou a chvilku vitezi prakticnost a duvera v dceru, ktera je sikovna a nema problem se skamaradit.. uz jsem se ji opatrne ptala, co by rikala na novou skolku.. tak povidala.. maminko neboj, ja si najdu novou sabinku (nynejsi nejlepsi kamaradka) 😀