Odvolání, nepřijetí do školky. Co to má znamenat?

12. kvě 2024

Ahoj holky, potřebuju radu, kdo jste zažil totéž. Mám dítě narozené 5.9. 2020. Loni jsem o přijetí do školky nežádala, abych nezabírala místo někomu, kdo to potřebuje, protože budu ještě 2,5 roku doma. 2.5. jsme byli u zápisu a byli tam samé malé děti, ještě pod 3 roky. Řekla bych, že některé děti budou sotva dvouleté, protože byli srovnatelné s mým mladším dítětem. Rozumím bodovému systému, ale bylo mi řečeno, pokud bych ho zapsala loni, že mi ho neumístí, protože je velký nápor starších dětí, které MUSÍ vzít, takže na dítě, kterému nebyly v den zahájení školní docházky ani 3 roky, nebudou mít kapacitu. Tomu rozumím. Neměla jsem problém ho mít doma. Teď mi při zápisu byla položena otázka, zda potřebuji jít do práce, nebo budu ještě doma, protože upřednostní mladší děti, které školku potřebují. Takže jsem z toho asi naštvaná nebo dutá, nebo co to je? Tak loni to nešlo, protože jsem mohla být doma a letos, když už se těší, kamarády potřebuje, prahne po vědomostech, pořád něco vyrábíme, prostě školku potřebuje. Tak je mi záhadou, proč minulý rok malé děti nemohli vzít a teď je upřednostní a na nás zbyde povinný předškolní rok a rok a půl bude znuděný doma. V okolních školkách je kapacita 25 dětí, v naší vesnici 50. Trvalé bydliště máme všichni tady. Kamarádky mi říkají, že by neměly dát přednost tříletému, kterému v den zahájení školní docházky nebudou tři roky, když je před ním starší dítě. Vedle nás je sousedka, která pracuje na homeoffice a té řekly, že jí dítě pravděpodobně vezmou, protože pracuje, ale jejímu synovi budou 3 roky až v březnu příštího roku. Určitě podám odvolání, ale nevím, jestli mi to k něčemu bude. Plnohodnotné výsledky ještě nemáme, ale teď jsem se dozvěděla, že souseda teda zřejmě vezmou a taky nechápu princip, když jeden rok nemám šanci, ale druhý rok z úplně opačného důvodu taky ne? Cokoliv je nesrozumitelné, dovysvětlím, díky

1machta
12. kvě 2024

Tak za prvé na věci jedna paní povídala bych moc nedala. Zjisti jsi pořádně podmínky přijetí , jak je to dané, co se hodnotí. U nás bylo: trvalý pobyt a věk. Přes to nejel vlak. Udělalo se pořadí, pod počtem volných míst čára a bylo. V případě, že by to tak nebylo, podat odvolání, řešit se zřizovatelem obec.

kristyn86
12. kvě 2024

To jsou nejaky divny kriteria. Protoze by to melo byt dle spadovosti a dle veku a ne dle prace. To je diskriminacni. Najdi si pravidla pro prijeji a kdyztak to res,dej odvolani atd.

eviicka
12. kvě 2024

Souhlas s holkami nade mnou. Každá školka má mít přesně daná kritéria, ty jsou u většiny spádovost a věk. Na nějaké, kdo je doma a kdo ne se už dnes snad nikde nehraje (těžko lze pravdivě doložit). Na hraně jsou body za sourozence, u nás ve školce je pro napadnutelnost zrušili též.
Projdi si web školky, kde kritéria musí být (a měly by být i na propozicích), počkej na výsledky a podle toho napiš odvolání.

1pomnenka
12. kvě 2024

Zřejmě byl na zřizovatele MŠ velký tlak, maminky chtějí do práce, ale potřebují dítě umístit. I matka na HO potřebuje občas dojet do zaměstnání. Tady je podmínkou trvalý pobyt a věk, seřadí děti podle data narození od nejstaršího a vezmou 20 dětí. Ostatní mají smolíka. Zdálo by se to spravedlivé, kdyby 10 dětí nebylo z bytovky, která patří obci a obec ji celou obsadila Ukrajinci. Ženy jsou doma, měli by tedy vzít jen předškoláky, kteří to mají povinné, ostatní školku nepotřebují. No a ty máš smůlu, jsi další rok doma a zadarmo. Fakt si nevybereš, co je správné. Odvoláš se, ale není ti to nic platné, školku prý nenafouknou.

gruyerre
12. kvě 2024

Tak to by ale ta školka nejednala podle svých kritérii k přijetí. Nebo tam snad mají napsáno, že nepřijímají děti nepracujících matek? To snad ani nesmí být. Školka má být výchovně vzdělávací instituce, není to jen hlídárna dětí. Ty jsi doma s miminem, nemůže kvůli tomu ale být trestáno starší dítě.
Asi jsi měla zalhat a říct, že práci máš, aspoň zkrácený úvazek či home office. Možná tam zatelefenuj a řekni jim, že sis něco našla i tedy potřebuješ, aby ti ho vzali. Dřív, než budou vyvěšeny výsledky. Opravdu se mi chování takové školky zdá nehorázné.

teate
12. kvě 2024

U nás jsou jasná kritéria - trvalý pobyt a věk. Děti se postupně seřadí za sebou podle data narození a podle toho se vezmou (naše je narozená taky 2020, ale na začátku roku a vzali ji, byla čtvrtá v pořadníku - pro představu). U nás brala tahle školka jen 13 dětí, takže to byl docela masakr. Druhá brala 18 a třetí 23.

autor
12. kvě 2024

Ten princip. Loni byl moc malý, letos vezmou radši malý. Podle kritérií z loňska by se tam třeba i dostal. To je jedno. Já chápu, jak to všichni myslíte, jen jsem se ptala na zkušenosti a jak to chodí. Počkám na výsledky. Odvolání mi sice nic nevyřeší, vím taky, že kvůli odvolání se místo nevyrobí, ale kdyby se uvolnilo, byla by šance, tak to myslím

tereza0111
12. kvě 2024

Podminky prijedi musi byt jasne dane. Teoreticky muze skolka pridavat bod za sourozence nebo i za to, ze rodic musi do prace (byt je to hodne sporne - oboje). Jak jsou na strankach skolky definovane podminky prijeti? A to je jedina vec, ktera te zajima. Nemohou se rozhodnout prijimat radeji jinak
Odvolani ma smysl, pokud mas pocit, ze skolka kriteria nedodrzela, ze se dostali mladsi deti nez tvoje a doslo tam k nejake "nepravosti"

Co muze byt problem - pokud mensi dite slo k zapisu loni, zustava v "poradniku" a kdyz treba jeste pred koncem skolniho roku nejake dite odeslo z libovonych duvodu, skolka mohla dite prijmout takhle v prubehu roku dite i mladsi, nez je to tvoje

alpakovo
12. kvě 2024

Zjisti si na stránkách nebo u zřizovatele podmínky onoho bodového systému. U nás se to třeba měnilo, protože si maminky stěžovali u krajského úřadu, že pracující matky mají body navíc a jim,které jsou doma dítě nevezmou 🤷🤦 teď jsou body za věk, trvalé bydliště, sourozence v MŠ a nejvíc bodů je za povinný předškolní rok

eviicka
12. kvě 2024

Píšeš, že chápeš, jak to všichni myslíme, ale moc se mi to nezdá, že jsi pochopila. Ještě jednou - kritéria MUSÍ být jasně a písemně daná, ne co ti řekla učitelka. Četla jsi je? Jedná se o státní školku? Podle těch kritérií oni musí postupovat.

Jinak mně se dítě 2020 díky odvolání loni dostalo, byl takový nával (a žádná šance v okruhu 15 km od školky pro všechny děti 3,5 let), že zřizovatel tu další třídu "vyrobil" (jako odloučené pracoviště v náhradních prostorech).

eviicka
12. kvě 2024

@alpakovo hlavně by mě zajímalo, co je "pracující" matka. Spouta matek v době zápisu v rámci RD pracovní smlouvu má, ale vracet se neplánuje. A naopak spousta jich pracovní smlouvu ještě nemá, ale od září pracovat rozhodně chtějí.
A to je něco, co zkrátka nejde prokázat. Však stačí, jaké problémy dělá trvalé bydliště.

gruyerre
12. kvě 2024

Pokud bys zjistila, že školka porušila svá vlastní kritéria přijetí, je to ne jenom na odvolání, ale i na stížnost zřizovateli. To přece nejde, aby děti, jejichž matky jsou na RD, nemohly do školky. Jak k tomu ty děti přijdou? To je jako kdyby mně ve škole řekli, že moje dítě nesmí chodit do školy, protože jsem učitelka, tak ať si ho učím doma. Bojuj a řeš to radši dřív, než budou zveřejněny výsledky zápisu.

autor
12. kvě 2024

@eviicka a to je to co řešíme doma. Přesně jak píšeš ...

autor
12. kvě 2024

@gruyerre ale já nemám jak to řešit, když na to nemám důkaz. To, že někoho opravdu vezmou jinými kritériemi, se dozvíme až po vyhlášení, bohužel

autor
12. kvě 2024

@eviicka ano, opravdu to chápu, jak to všichni myslíte. Já tady řeším, že loni to bylo jinak s tím, že se určitě nedostaneme z ohledem na věk a tenhle rok upřednostní mladší, pracujících maminek. V podstatě to vypadá, že se změnila kritéria tak, že loni nabírali jinak, než letos, takže prostě smůla. Loni zřejmě nebylo hodnoceno zaměstnání

gruyerre
12. kvě 2024

Pokud ti u zápisu řekli, že ho nejspíš nevemou kvůli tomu, že jsi na RD, tak jim můžeš zavolat, že jsi o tom přemýšlela a zjišťovala sis různé informace, a že ti tento jejich postup nepřijde správný.

autor
12. kvě 2024

@gruyerre něco na ten způsob jsem se ptala a bylo mi řečeno, že konečné rozhodnutí je na ředitelce

ladyhacek
12. kvě 2024

synovce na odvolaní vzali.
Moje zkušenost a pocity 🙂 Řešili jsem před lety, syn naorzený v srpnu takže v září 3 roky, nápor na naší školku ve vesnici byl velký a brala jen 11 dětí.
Kamarádka měla syna v dubnu, ale byla na mateřské. Hlásilo ho, ale řekla, že kdyby věděla že mi "zadržuje" místo tak ho tam nedá, já musela do práce.
Věděla jsem , že se čerstvě nastěhovali nové lidi, i s dvojčaty, kteří jsou starší, starší byl i chalpeček, který se měl během roku přestěhovat, měl mladšího sourozence a maminka na mateřské, takže by případně zabíral místo jen půl roku, přesto ho hlásila ...
Byla jsem z toho opravdu rozladěná, syna opravdu nevzali a byl až 7 pod čarou, aštěstí vyšla školka ve vedlejší vesnici a je skvělá! A jsem ráda jak to dopadlo.

> shrnutí je opravdu blbé, když někdo musí do práce, nemá dítě kam dát a peníze nutně potřebuje a ve školce j epůla dětí co má maminku na mateřské, ale na druhou stranu to dítě potřebuje kamarády ...
> Měla jse za to, že se školky sjednotili a berou dle věku a spádovosti a až pak když nenaplní kapacitu můžou brát okolí děti, ale opět dle věku.
Myšlenkou je že na vzdělání má právo každý a nevzít dítě když je matka a mateřské je diskrminační.

https://www.msmt.cz/vzdelavani/predskolni-vzdel...

klaari
12. kvě 2024

Dle práce už to dávno není, ve statní školce. Věk, trvalé bydliště a spádovost.

eviicka
12. kvě 2024

Jenže ty jsi nám tu pořád nenapsala podle jakých kritérií chtějí určovat, která matka pracuje a která je doma. (Podle pracovní smlouvy? Podle toho, co kdo nahlásí? A co brigády a dohody?)

ladyhacek
12. kvě 2024

ředitelka musí přesně odůvodnit proč ti dítě nevezme, né jen nepříjímamám. Jínak její rozdonutí není platné > poslala jsem odkaz pár komentářů víš.
(možná tě chtěli i zastarašit aby jsi to stáhla rovnou)

autor
12. kvě 2024

@eviicka tak evidentně podle toho, kdo co řekne, když to pracující jen nahlásila, ale nemusela dokládat

autor
12. kvě 2024

@klaari máme státní školku, zde kritéria. Dohledala jsem ve stažených souborech. Takže podle všeho bylo minulý rok zapsáno dítě od 3. let věku narozené do 31.8. a tento rok je to tedy 3 a méně, a tudíž se tam počítá zaměstnání jako další bod a dítě, kterému budou 4 roky až v září má stejné body jako dvouleté teď

autor
12. kvě 2024

@ladyhacek ano, takto jsme to minule uzavřeli, že jsem doma, budou mu 3 až v září, tak nebudu zabírat místo někomu, kdo to potřebuje, když mi stejně řekla, že by jsme se nevešli, že je hodně dětí starších a ty musí vzít a teď si to změnili a nás se opět dostat nemusí. Kdo ví, jestli tam nejsou nějaký známý, kterým se hodí jiné kritérium a proto se změnilo, ani bych se nedivila

ladyhacek
12. kvě 2024

takže vy máte cca 12 bodů?
no pokud má někdo sourozence ve školce má velkou výhodu, tak to bylo i dřív a tak bychom tenkrát i my měli více bodů, tak uvidíte

autor
12. kvě 2024

10, za bydliště oba 4 a jen 2 za věk

eviicka
12. kvě 2024

Hm, tak vůči vám to vychází hodně špatně. Navíc tedy to, že skoro 4 leté dítě je hodnoceno jako dvouleté. No možná chyba, že jste to tak lehce odkývali. Napadnutelné by to být mohlo, navíc povinností zřizovatele je zajistit místo tříletému dítěti (bez ohledu na rodiče) - u zřizovatele bych se minimálně poptala. Mám dítě červenec 2020 a kdyby mělo být doma celý další rok, tak by ho to docela brzdilo, školka jim dává hodně.

kristyn86
12. kvě 2024

A me to tedy pripada diskriminacni. Sourozenec a prace. Protoze je to vzdelavaci i instituce,ne hlidaci. U nas treba uz k sourozencum neprihlizi,ptave z diskriminacnich duvodu.

autor
12. kvě 2024

@eviicka vidím u ostatní jak školka dělá hodně, proto mi jde tolik o umístění, ne že bych to doma nezvládla

tereza0111
12. kvě 2024

Hodne zvlastne nastavena kriteria, kdy vek ditete je odlisen jedinym bodem, ktery se da "snadno" nabrat jinde. Asi bych volala do skolky a dopredu hlasila, ze budu delat problemy. Jsem pratelska, ale mam hranice. Viz napr. nazor verejneho ochrance prav:

Zaměstnanost rodičů
Na první pohled se může zdát pochopitelné upřednostnit děti rodičů, kteří již pracují a mají větší potřebu děti umístit do školky, oproti dětem rodičů, z nichž je jeden na mateřské či rodičovské dovolené. Mateřské školy ale poskytují předškolní vzdělávání, nikoli službu hlídání dětí (byť fakticky má umístění dítěte do mateřské školy i tuto výhodu). Toto kritérium přehlíží vzdělávací funkci mateřské školy, kdy jsou děti rozlišovány podle skutečnosti, která nemá přímý vliv na jejich potřebu vzdělávat se. Proto podle ochránce nemůže být toto kritérium paušálním.
V odůvodněných případech si nicméně ochránce dokáže představit podpůrné použití tohoto kritéria, a sice například při rovnosti bodů. Při přetlaku spádových dětí s právem přednostního přijetí ochránce považuje toto kritérium navíc za přiměřené pouze tehdy, pokud má odmítnuté dítě právo na přednostní přijetí i v jiné mateřské škole.

https://www.rizeniskoly.cz/aktuality/kriteria-p...

googli dal pro argumenty