Máme navštívit logopeda? 4leté dítě

plachetnicka
7. zář 2016

Ahoj, 4leté dceři před týdnem naskočilo písmenko R. Do té doby nahrazovala R hláskou L. Problém je, že teď říká R i tam, kde je L (třeba retadro, učiterka, měra, byro, terevize...). Když jí opravím, řekne to správně někdy hned, někdy až napotřetí, někdy vůbec. Potom ještě "šišlá", místo SCZ říká ŠČŽ. Máme to řešit nebo ještě nějaký čas počkat? Děkuji za názory 😉

caverina
7. zář 2016

@plachetnicka a chodi do skolky? Nam vzdycky rekli kdyz byl nejaky problem s reci a jednou rocne tam chodila logopedka a ta vzdycky poradila a pripadne doporucila navstevu logopeda

konidana
7. zář 2016

@plachetnicka má radost z nového zvuku a tak ho cpe všude. Je to běžné, časem to přejde 🙂 na sykavky má zatím čas , uvidíte, jestli během roku některé naskočí. Ale kontrolní(preventivní) logopedické vyšetření není nikdy na škodu (u nás dělali ve školce)

plachetnicka
autor
7. zář 2016

@caverina @konidana děkuji, já si právě myslím, že má ještě čas... jj do školky chodí a je u nich i logopedická třída, kde jsou děti od 5let a předškolní, děti si vybírají sami. Tak jestli se mám angažovat nebo počkat co učitelky. Když byla starší dcera předškolní, tak za námi sami přišli, na jednom 5min sezení poradili, jak cvičit Ř a za 14dní to uměla.

caverina
7. zář 2016

@plachetnicka tak to je fajn...oni by ti urcite rekli,kdyby bylo neco potreba

plachetnicka
autor
7. zář 2016

@caverina díky, asi jsem potřebovala jen uklidnit 🙂

caverina
7. zář 2016

@plachetnicka jasne🙂

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
konidana
7. zář 2016

S tou logopedií to je strašně individuální. Já chodím se synem od 4,5r - fakt mu ještě nebylo moc rozumět. Později v 6 letech nás logopedka poslala na psychologické vyšetření pro pomalý postup nápravy a tam mi řekli, že má OVŘ - opožděný vývoj řeči. Syn si jede svým tempem (ať třebas intenzivně trénujeme - "C" např.několik měsíců a postup skoro nula nebo netrénujeme vůbec a začal sám od sebe říkat docela obstojně "S") Spíš se tou logopedií jistím, aby si něco nezafixoval úplně špatně. A budem tam chodit podle mne nejmíň do jeho 8 let (je mu 7 a "R" a "Ř" stále neumí). S dcerkou jsem neřešila nic. R začala říkat před 6.rokem, Ř s nástupem do školy v 6,5L.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
plachetnicka
autor
7. zář 2016

zeptám se ve školce, jestli to řeší až u starších dětí nebo by jí "vyzkoušeli", zda je to potřeba.

@sarihy děkuji za další názor 🙂

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
7. zář 2016

To R je normální, dítě má radost, že to umí a cpe ho všude. ani nemusíš opravovat, ono to časem přejde. Na ty sykavky bych se zeptala, ať ti řekne někdo zkušenější. U nás třeba učitelky mají logopedickou průpravu, cvičí s dětmi různé hříčky na jazyk a dokáží říct, co je v pořádku a co ne.
U nás třeba chodí logopedka do MC na konzultace, je to nezávazné, zkontroluje řeč, doporučí cviky.

plachetnicka
autor
7. zář 2016

@sarihy tak zase aby byla v té třídě se staršími a neznámými dětmi bych nechtěla, ale třeba nám jen poradí nebo řeknou, ať počkáme 😉 uvidíme...

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
lajla
7. zář 2016

@plachetnicka ještě bych počkala,4 lete ani nebude spolupracovat, to se upraví

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
lajla
7. zář 2016

@sarihy to fakt nevím😉 máte dobrý kus😉 každopádně Si myslím, že času je dost, ale každý dle svého svědomí...toto nejsou žádné velké vady

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
kamiska
7. zář 2016

Ma cas. R,Ř nastupuje jako posledni - kolem 6 let. Idealne do nastupu do skoly.

betelgeuzz
7. zář 2016

@lajla taky jsem chodila no logo s dcerou od 4 let. vyslovovala špatně L. A čím dýl si to ty děti zafixují, tím hůř se to odnaučuje. Spolupracovala výborně, dokonce i 2letá dcera, která chodila na logo s náma, cvičila stejně, protože se jí to líbilo.

hadroslava
8. zář 2016

Byla jsem dnes s dcerou 4 a trictvrte na logo. Co jsem se logopedky ptala, tak zamenovani z s c za ž š č se nekdy tyka i prvnacku, nekdo holt dozraje pozdeji. R a Ř se nauci kolikrat az predskolaci. Ze zacatku je normalni, ze hlasku vyslovuje prehnane nebo i tam, kde by byt nemela, to se casem srovna. Moje dcera ted dopilovavala s a c , k tomu ji samo naskocilo r a ř. S logo jsme se domluvily, ze prijdem az za mesic a pul, jelikoz neni pro dcerin vek uz moc co trenovat. Vyslovnost s a c se jeste muze sama upravit a dcera ma spousty casu. Takze to, co mate vy, teoreticky na logopedii byt nemusi. Na druhou stranu tim nic nezkazis, nejakemu problemu ci zaseku muzes predejit. Pokud se neco nauci spatne, vzdy se to hur napravuje, nez kdyz bude od zacatku spravne smerovana. Dnes uz logopedie neni zadny dril, deti chodi rady, nauci se basnicky, hraji hry se slovicky. Je to jen o tve ochote, venovat trochu casu prevenci, kterou potrebovat nemusite a nebo taky jo. Mimochodem, to , ze ty slysis, ze dite nejakou hlasku vyslovuje hezky na poslech, neznamena, ze ji vyslovuje skutecne spravne. Ucho logopeda je k tomu trenovane, on to rozezna, ale ty, ani detska doktorka, ani treba tve kamaradky to proste nepoznate na 100%.

vendulka
8. zář 2016

Dcera ( v listopadu 5 let) asi od cca 3,5 let říká místo V písmeno H, ve školce mi pořád tvrdily, jak se to spraví a kdesi cosi, byla jsem i za ředitelkou, jelikož je logopedka, řekla mi, že se na dceru podívá a řekne mi, uplynul téměř rok, na dceru se nepodívala, tak jsem se naštvala a šla na logopedii a nyní chodíme asi půl roku a už se nám daří V i když občas řekne H, paní logopedka našla i jiné "vady" a tak docházíme jednou týdně a pilujeme řeč a mluvu, jsem ráda, že tam chodíme bo školka v tomto ohledu je na dvě věci 😝 Já bych si zašla na logopedii, za to člověk nic nedá a bude vědět na čem je , navíc bude mít názor odborníka

konidana
8. zář 2016

@hadroslava dovolím si nesouhlasit s tvrzením "Dnes uz logopedie neni zadny dril, deti chodi rady," u nás to tedy neplatí. Syn začal akceptovat (ne mít rád) docházku na logopedii asi po roce , a jakékoliv trénování spíše odmítá stále (obecně nerad mluví, a není to pro něj tolik důležité). Už to moc neřeším, ale docházení na logopedii a hlavně trénování doma pro mne bylo 1.dva roky neskutečný stres. Už se to tedy dost zlepšilo, ale aby ne, když je to jinak naprosto zdravý školák.

vendulka
8. zář 2016

@konidana a není chyba v logopedce? Dcera tam hrozně ráda chodí, dostává pochvaly, razítka, na konci vždy bonbon a moc ráda tam chodí, logopedka na ni nijak netlačí a nedělá to násilnou formou...i já jsem s ní moc spokojená, vždy ochotně a dobře vysvětlí co a jak trénovat, čemu se věnovat atd.

konidana
8. zář 2016

@vendulka neřekla bych🙂 Jednu nesnášel až do loňska (taky je super) tu druhou vzal na milost po tom roce. Teď už parádně spolupracuje s oběma. On má syn prostě svojí hlavu. A když nechce, tak nechce. Půl roku jsme tam chodili 1x za měsíc a neřekl ani hlásku😝 Ani ten bonbón si nevzal.

vendulka
8. zář 2016

@konidana 1x za měsíc je dostačující? My chodíme jednou týdně 🙂

konidana
8. zář 2016

@vendulka no není, teď nás normálně logopedka objednává za 2 nebo 3 týdny, ale dokud odmítal mluvit, tak to fakt nemělo cenu tam jezdit. A i takhle nám kolikrát logopedka neřekne nic nového, prostě jsme museli trénovat a rozhýbávat jazyk. Náš postup je tak jedna hláska za půl roku, to první "K" mu trvalo spíš třičvrtě, teď s "C" je to totéž... kluk je na to mluvení fakt zabržděnej a já už nevěřím, že ten jeho opožděný vývoj řeči jde nějak urychlit.

plachetnicka
autor
9. zář 2016

Ptala jsem se v té logo třídě ve školce...s tím, že dceři budou 4r za měsíc, máme to nechat do konce roku uzrát, v lednu se připomenout a oni jí "vyzkouší" 😉 jinak tam mají děti od 4,5 let výš, takže by tam byla příští rok nebo jen docházela na nějaká cvičení.
Děkuji všem za rady a zkušenosti.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
plachetnicka
autor
9. zář 2016

@sarihy taky myslím 🙂
mám právě srovnání jen se starší dcerou. Ta mluvila krásně od 3let, ve 4letech přidala R a v 6letech díky cvičení přidala Ř ...už teď jsem zvědavá na syna, ve 20m je všechno bábí a bíbí, atd. zatím je to sranda 😀