Vymazání z rodného listu. Je to možné?

2. únor 2021

Zdravim Vás. Situace která u nás nastala se má takto. Můj manžel má 11leteho potomka s bývalou přítelkyni. Platí alimenty a ona teď zjistila, ze jsme se vzali a máme miminko. Po nás chce peníze , ze ví, ze už se k ni manžel nevrátí a ze je ochotna dítěti změnit příjmení a vymazat otce z rodného listu. Je tohle vůbec možné? Změnu příjmení to chápu ze nejspíše jde, ale tím ze manžela zbaví otcovství a neplatil by alimenty, samozřejmě s jeho souhlasem, jde to? Zajímá mě to zda to jde, nebo na nás šíje nějakou bodu, nechceme problémy. Děkuji za odpověď.

maaaadlaaaaa
2. únor 2021

Mám takový pocit, že popření otcovství může být podáno pouze do 6 let věku a není to tak jednoduché, protože vypsání otce z RL není ve prospěch dítěte a už vůbec z tohoto důvodu, že je jeho matka dotčena a cvaklo ji, že se jí chlap nevrátí. Nejsem si zcela jistá, je lepší si zavolat na nějakou poradnu. 😉

teeerez
2. únor 2021

Nelze

bartunci2012
2. únor 2021

Vymazat jen tak otce z RL nejde, a navíc by tím kluka připravila o výživné, to by byla sama proti sobě ne?

autor
2. únor 2021

@bartunci2012 pripravila, ale taky po nás teď chce peníze (větší sumu)- jakoby jsme ji dali alimenty dopředu asi do 18 let dítěte. Takže by o peníze nepřišla.

autor
2. únor 2021

Nepripripravila.

autor
2. únor 2021

@maaaadlaaaaa ještě říkala něco o zřeknutí otcovství. Ze by tedy asi vymazán z rodného listu nebyl, ale nemusel by se k němu hlásit? Nevím co to zkouší.

jaja01k
2. únor 2021

A manžel by to tak chtěl? On se o toho syna nezajímá, nestýká se s ním, nechce se k němu hlásit jako otec? Žil s nimi někdy, zná ho ten kluk?

maaaadlaaaaa
2. únor 2021

Tohle je blbost, je dotčená a kope kolem sebe. Hlavně jestli je klukovi 11 a ona je bez chlapa, tak ten kluk za ním bude chtít, pokud se do teď staral, zajímal a byl pro něj dobrým otcem i za těchto okolností. Kluk už není zase tak malý a ona by měla víc přemýšlet nad tím, aby byl spokojený on a ne být sobecká a uražená, že si její ex dovolil být šťastný jinde.

j.a.n.i
2. únor 2021

Šlo by to pouze v případě, pokud by ona měla partnera (možná to musí být dokonce manžel), který by si chtěl dítě osvojit, tam by potom se souhlasem všech zúčastněných mohla změna projít.

ploutvicka59
2. únor 2021

@j.a.n.i ano,nějak takhle to bylo v našem případě,respektive v případě mého chlapa a jeho ex...

levandule_k
2. únor 2021

Jestli se matka syna takhle začala chovat po tom, co jste se vzali, tak tam musí být super atmosféra a vztahy. Ve výsledku tímhle chováním nejvíce trpí syn.

irmamala
2. únor 2021

I kdyby to se souhlasem otce šlo, on by s tím souhlasil?

bartunci2012
2. únor 2021

Jen dělá bububu, zhrzená milenka... Nebrala bych na to zřetel, snaží se vydírat.

codal
2. únor 2021

Podle mě potřebuje umořit nějaké dluhy s tak to zkouší takhle.

volcok87
2. únor 2021

Ano lze to, mám čerstvou zkušenost

zelenaesmolda
2. únor 2021

Jestli na tohle manzel pristoupi tak je to pekny krivak

kristyneckaa27
2. únor 2021

Pokud by si našla jiného muže a ten by si chtěl syna adoptovat, tak pokud by s tím jeho otec souhlasil tak to jde. Moje mamka to tak měla, můj táta teda neplatil alimenty. Vzala si jiného muže, a on zažádal o adopci, můj otec souhlasil, a šlo to. Jen to trvalo snad 2roky,muj otec nechodil k soudům. Je to trochu jiný případ ale jde to

elesse
2. únor 2021

Bez jineho otce to nejde. A urcite nych ji nic neplatila. Prijdete o penize a jeste si vysoudi zvyseni vyzivneho

drakenn
2. únor 2021

Vymazání otce t RL jde pouze tak, že bude soudně zbaven rodičovské odpovědnosti - jako lupm a darebák velkého kalibru. Ale aliky by platil porad!
Pokud by chtěl, aby si ho tvůj přítel osvojil, musíte být min rok manželé a s jeho souhlasem..

2hanah
2. únor 2021

Ani bych to nezjišťovala, copak manžel syna nemá rád? Proč byste to dělali, jak by to synovi jednou vysvětlil, že se mu nechal vymazat z narození??? To je kravina, jen tak to nepůjde, také si myslím, že to jde jen do určitého věku a myslím, že jeho matka je jen zhrzená a vyhrožuje, ale udělat to už jen tak nepůjde a ani by to spíš nešlo, proč by si dělala problémy.

misulkajirik
4. kvě 2022

@volcok87 jak to jde udělat jestli se mohu zeptat ?

superkousky
5. kvě 2022

Nelze. Chtěla jsem z RL vymazat mého otce a nelze to.

vitezove
5. kvě 2022

když mu změní přijmení, tak to neznamená, že nebude muset platit alimenty. Tj blbost. Každopádně i se změnou příjmení musí otec souhlasit, a s vymazáním už tuplem. Nesmysl. Nemůže nic takového sama udělat. Ale jo, může požadovat vyšší alimenty.