Slovenka těhotná v Česku. Co vše vyřídit?

boganka
20. dub 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať, som Slovenka žijem v Česku s mojim priateľom a čakáme miminko. V česku pracujem iba 8 mesiacov. Ja mám trvalý pobyt na Slovensku. S priateľom premýšľame nad svadbou na úrade.(kvôli trvalému pobytu pre mňa, priezvisku pre miminko a myslím že by bolo menej opletačiek na úradoch?) A v kostole svadbu asi nemôžeme mať keďže priateľ nie je pokrstený. Myslíte že to je dobré riešenie? Ak nie aké papiere by som mala vybaviť pre miminko? A budem mať možnosť dostať materskú/rodičovskú?

Ďakujem moc

amandajane1
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
levandule_k
20. dub 2024

Svatba v kostele být může. Stačí, když je jeden pokřtěný a věří a ten druhý mu nebrání ve víře. Musí se požádat biskupa o výjimku. (To je spíš formalita.) Tohle platí pro katolíky, jak to mají jiné církve, netuším. Před svatbou v kostele je příprava s knězem a s manželskými páry, kde se řeší nějaká témata. Počet sezení se může trochu lišit farnost od farnosti. Budeš potřebovat křestní list, nebo nějaké potvrzení o křtu z tvé farnosti místa, kde jsi byla pokřtěna.

Můžete to vyřešit jenom úřadem a pak si udělat dodatečně svatbu v kostele, kde to bude mít ten duchovní rozměr.

zmrzlinka
20. dub 2024

Spíš bych začala přechodným pobytem než svatbou.

nektarinka123
21. dub 2024

@boganka neni to tak ze trvaly dostsnes az po dvou letech od snatku? Prechodny si ani nevyrizuj. Zbytecny. Pouzila jsem ho jednou, kdyz kontrolovsli na hranicich v dobe covidu.