Otec dítěte po IVF

merope
26. pro 2018

Ahoj,
mám prosbu, pokud jste už nějaká holka řešila, zda to platí, jak si myslím.

Nejsme sezdaní, čekám dítě po IVF, příjmení bude mít dítě po mě (chlap říkal, že by nejraději obě, ale to nejde a že jinak klidně po mě). Myslela jsem, že když je dítě po IVF a otec podepsal veškeré papíry, tak bude i v RL automaticky a nemusíme na matriku. V jedné diskusi (nemůžu teď dohledat) se řešilo, že na matriku musíme už jen proto, aby otec dítěte byl v RL (lze zapsat dodatečně).

Nedalo mi to a zkusila jsem se dívat po zákonech a vypadá to, že podle starého zákona o rodině to tak bylo, ale nově se to řídí Občanským zákoníkem, který píše:

§ 778 Narodí-li se dítě, které je počato umělým oplodněním, ženě neprovdané, má se za to, že otcem dítěte je muž, který dal k umělému oplodnění souhlas.

§ 779 (1) Nedojde-li k určení otcovství podle § 776, 777 nebo 778, má se za to, že otcem je muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením matky a tohoto muže. Takto lze určit otcovství i k dítěti ještě nenarozenému, je-li již počato.
(2) Prohlášení se činí osobně před soudem nebo před matričním úřadem. Nezletilý, který není plně svéprávný, činí prohlášení vždy před soudem.

Mě z toho plyne, že tím pádem žádné papíry ani souhlasné prohlášení otce řešit na matrice nemusíme a otec bude automaticky v RL dítěte podle § 778 stejně jako podle § 776, 777, který řeší manžele či rozvody. Což je i vcelku logické - prostě to, že je otcem dítěte je jednoznačně dané, ví se to a byl by jím nejspíše i kdyby bylo použito darované embryo či cokoli podobného.

Zajímá mě ale, zda s tím některá máte zkušenost a co si případně vzít do porodnice za dokumenty místo oddacího listu (protože ať čtu co čtu, tak všechny právní poradny s tímto paragrafem evidentně ještě nepočítají). Samozřejmě se poptám v poradně až přejdu do porodnice, ale vědět předem, si to nachystám (když už budu kramařit v dokladech kvůli RL). Jinak i kdyby byl problém, tak matrika kam spadá porodnice je od nás dokonce blíž a hezčí cestou než matrika, kam spadá partner, takže není problém dořešit po porodu v rámci procházky s kočárkem.

andrejkabarankova
Autor odpověď smazal
Zobraz
barulina
27. pro 2018

To je snad bezny pstup kdyz jsou neswzdane pary i bez ivf ze skoci na matriku... kde hledate problem?

zvalentova
27. pro 2018

to jako vážně řešíte, která matrika je "hezčí"?? Do porodnice není potřeba nic vozit, budete mít jiné starosti než hledat správný typ formuláře.

merope
autor
27. pro 2018

@andrejkabarankova Tak otázka proč chodit na matriku, pokud to je zcela zbytečné (dle zákona). Plus co jsem četla, tak že někde na matrikách se jsou ochotní hádat, že se do těch papírů musí rovnou zapsat i křestní jméno dítěte.

Ale vzhledem k těm pár hodinám týdně, co tam na matrice mají otevřeno, to asi nechám jako nejzbytečnější papír a buď bude cesta kolem v příslušné hodiny - nebo nebude. Co jsem četla, tak papír na otcovství se hodí jako prokazatelné otcovství, kdyby se něco s partnerem stalo - a tam to je dle zákona dané a jasné.

merope
autor
27. pro 2018

@barulina Nesezdané bez IVF skočí na matriku. Pokud je dítě po IVF je dle zákona otcem dítěte ten, který podepsal formuláře pro IVF. Stejně jako pokud je dítě "v manželství" (a ty dny kolem), tak je dle zákona otcem dítěte manžel. Stejně jako pokud je dítě "v manželství", tak je nějaký papír z matriky k ničemu (známý to tak měl a stejně musel přes soudy), tak z toho by mělo vyplývat, že i po IVF je vlastně papír z matriky k ničemu, protože paragraf 779 výše jednoznačně tvrdí, co se děje v případě, kdy dítě NENÍ z IVF.

A já se ptala, zda je nějaká holka, co měla dítě po IVF a otec byl takto určen automaticky bez papírů. Zatím jsem se dozvěděla jen, že @andrejkabarankova toto prostě přeskočila, skočila na matriku a papír tam dostala (nejspíše tu průkazku úřednice ani nezkoumá - protože tam to, že je dítě po IVF je jasně napsané a pak by se paragraf 779 vůbec neměl uplatnit). Nebo jsi na té matrice musela dokládat nějaké papíry z IVF? Jaké?

Pokud to úřady dělají automaticky bez papírů z IVF, tak jsem zvědavá, kdy z toho nastane nějaký průšvih, že dle zákona bude otcem ten, kdo podepsal papíry na IVF, ale žena nechá do RL zapsat někoho jiného, s kým skočí na matriku a podepíše jí papír na matrice 🙂.

@barulina To s tou "hezčí" matrikou řeším spíše ve smyslu, že se upozorňuje, že to mají mít holky vyřešené před porodem, protože po porodu to může být problematické někam takto lítat - protože to řeší spádová matrika porodnice. Kdybych rodila někde jinde, tak taky budu uvažovat jinak, zda by se mi po porodu chtělo cestovat někam do tramtárie. Že jako takto tento problém nenastává, takže si papírování klidně můžu dořešit i později a je to vlastně úplně jedno. Otec je ze zákona jasný (kdyby se cokoli stalo) a že k tomu budou potřeba nějaké speciální formuláře, to už beru jako "úředničinu".

anina32
27. pro 2018

@merope A ty máš nějaký úřední doklad že si podstoupila IVF s dotyčným člověkem? Manželé se prokazují oddacím listem, ale jak doložíš tohle?

merope
autor
27. pro 2018

@anina32 No, to je právě to, co mě zajímá 🙂. Přijde mi, že zákonodárci dali něco do zákona (co je plně logické - otec plně známý, i kdyby to bylo z darovaných spermií, tak podepisuje tunu papírů, že jako je otec a kdesi cosi) a krapet k tomu chybí cokoli dalšího 🙂.

drakenn
27. pro 2018

.

drakenn
27. pro 2018

No příjmení dítěte budete muset řešit na matrice. Pokud nejste sezdani či chcete aby mělo dítě příjmení po otci..

pincola
27. pro 2018

v porodnici to proběhne takto: Přijde matrikářka, natáhne a ruku a řekne, že potřebuje buď oddací list, nebo potvrzení z matriky o otcovství. ty řekneš, že nemáš, ona sáhne po tvé občance, napíše přímení dítěte po tobě, otce neuvede a dá se na odchod.
A když jí zastavíš ve dveřích, řekne, že to si pak musíš s přítelem zajít na matriku, jinak prostě otec v RL nebude a teď že už musí jít, že má moc práce a zavře za sebou dveře.

andrejkabarankova
Autor odpověď smazal
Zobraz
tinaprofi
27. pro 2018

po oplodnění IVF a následném porodu má dítě automaticky tvé jmeno, když nejste sezdaní. Po přiznání otcovství / které musí proběhnout, aby mohli mít jeho jméno/ na se matrice akorát dohodnete které příjmení budete používat a následně, které bude v rodném listu

zvalentova
27. pro 2018

žádné papíry z IVF na matriku. Není důvod je předkládat (ani je nepožadují), tam jim je jedno, jestli jste si dítě upekli na dovolené nebo "koupili" na klinice.

merope
autor
27. pro 2018

@zvalentova No, to je přesně to, co je značně zajímavé - že oddací list chtějí a papíry z IVF nechtějí. A přitom IVF je v zákoně na stejné úrovni jako manželství a je tam poměrně jednoznačné, že prohlášení otcovství je pouze v případě, kdy to není z IVF.

Předpokládám, že když přijdu na matriku s tím, že jsem ještě vdaná / čerstvě rozvedená a tento pán je tatínek mého dítěte, pošlou mě pryč s tím, že nene, v RL bude manžel.

pincola
27. pro 2018

@merope když jsi čerstvě rozvedená, bude otcem dítěte bývalý manžel, pokud nepopře otcovství a ty neudáš tedy správného otce, který to potvrdí. Vem si situaci. Jdeš na IVF-nepovede se. Pár dní na to přecházíš silnici, lekneš se náklaďáku-spustí se ovulace dřív než měla. Večer máš sex na rozloučenou s manželem s kterým se rozvádíš nebo rozvedla. Otěhotníš. Kdo je tady otec???

V porodnici předložíš papíry z IVF, kde to podepsal přítel. Oni na základě toho mají napsat přítele? A tvůj manžel co? Porodíš, bude vědět, že jste spolu ještě spali a nebude otcem na RL?

Musí se jít na matriku, protože ti lidé prostě vědí, kdo s kým kdy spal, když to tak naplno řeknu. Někdy je to komplikované a musej si to ujasnit doma. Automaticky nejde nic. Samozřejmě, když jsi vdaná, je automaticky zapsán manžel. Instituci manželství se přisuzuje věrnost automaticky, ale taky to lze řešit, popřít, napsat jiného otce. Když spolu lidi jen chodí, tak matrikářka neví a nezjišťuje, jestli se milujete, nebo to byla náhoda. Musíš na matriku s chlapem, abys neuvedla jako otce náhodného souseda, který s tebou nikdy nic neměl. Když jsou lidi manželé, más e za to, že děti dělají spolu. To je opravdu jiné a možnost, napsat jiného otce taky existuje, ale je to trochu neobvyklé být vdaná a těhotná s jiným.

Když vdaná nejsi, nikdo neví jak to máš. Chlap ti jde v podstatě odsvědčit, že s tebou opravdu spal. U manžela se tomu nikdo nediví. Když jdeš na IVF oni nevědí, jestli to nezkoušíš všelijak. Jis prostě svobodná k žádnému muži oficiálně nepatříš a on ti jde matriku odsvědčit, že ano, že je otcem dítěte. že tak s tím souhlasí. Jde k tomu dát své vyjádření, mě to přijde v pořádku.

pincola
27. pro 2018

@merope Podle mne, to co jsi četla v zákoně slouží k tomu, kdyby chlap po tvém IVF třeba náhle zemřel, aby se do RL ten otec dal zapsat i bez toho potvrzení na matrice. Asi si to ženská musí různě vyběhat, dát prohlášení, musí jí to být povoleno jako vyjímka. Já to nevím, jen si to tak myslím. Je to jakoby důkaz že to je otec dítěte pro tyhle situace. A mít tátu v RL je zájmem dítěte, byť by byl táta mrtvý.

takyjedna
27. pro 2018

To je snad uplne jedno, jak jste si to dite upletli. Jestli doma pod peřinou nebo ve zkumavce. To uredniky na matrice vubec nezajima. Proste nejste manzele, musite pred porodem zajit na matriku. Za tu dobu, co to resis na internetu, uz jsi to mohla mit zarizene...

makronka222
27. pro 2018

Proc to delas slozite, kdyz to jde jednoduse, to je takovej problem se svym pritelem proste jit na matriku? Tam je to otazka na 10minut. Nejste sezdani a matriku nezajima kdo je bio otec. Tohle nepochopim, resit takovy kraviny a hledat blbiny v zakone

anina32
27. pro 2018

@merope I kdyby si měla papír z IVF, tak to nebude úřední doklad jako je třeba oddací list. Musela by si si ho dát potvrdit u soudu nebo na matrice aby to bylo oficiální. Umím si představit situaci kdy se pár po ivf rozejde a partner hodí zpátečku a nechce se dát zapsat do rodného listu. Taky by ta maminka musela až na soud a tam by teprve jako důkaz uvedla potvrzení z IVF, na matrice by to nestačilo.

merope
autor
27. pro 2018

@pincola Tak ono je podstatné to, že pokud je dítě porozeno po čas trvání manželství a i docela dlouho po něm, tak i kdybych si nohy na matriku uběhala, matrikářka tam dle zákona prostě nesmí (a nezapíše) nikoho jiného než manžela. Pak se to řeší přes soudy, když tam chce žena zapsat někoho jiného.

A podle stejné logiky a stejného zákona by matrikářka měla odmítnout těhotenskou průkazku s nápisem "těhotenství po IVF" pokud nedoložím, kdo je tedy otec dle zákona a nikoli, kdo to o sobě tvrdí.

@takyjedna No, za tu dobu, co to řeším, bych to stejně zařízené neměla, na matrice zase tak často nejsou 🙂.

Ale ano, dle všeho to vypadá, že matriky na zákon z vysoka kašlou, průkazku s nápisem "těhotenství po IVF" vesele ignorují a do RL jsou ochotní zapsat kohokoli, kdo přijde s tím, že on je ten otec (ale nedej, aby to náhodou byla žena, který byla někdy v minulosti vdaná a už dva roky se s mužem rozvádí, tam to je jiná - zajímavé by bylo, jak by se řešilo, kdyby dle zákona byli ti otcové dva - manžel a ten z IVF a který paragraf by chtěli jako první uplatnit poté 😀 ).

budouci_maminka
28. pro 2018

Jsi narazila na docela zajímavou věc čéče, kdy praxe a zákon se značně rozcházejí...Co cinknout na matriku? Ale osobne se obávám že tě stejně k tomu budou tlačit tam i přes znění zákona dojit

merope
autor
28. pro 2018

@budouci_maminka Jj, až tam někdy někdo bude, tak tam asi zavolám 🙂.

oveckaluky
28. pro 2018

@merope Myslím, že je jedno, jak dítě zplodite. Na matriku se nechodí jen kvůli příjmení nebo jménu dítěte, ale ten doklad, který se tam vypisuje, je hlavně uznání otcovství, a tedy uvedení otce. Takže pokud ho chcete mít v rodném listě dítěte, tak i když prcek bude mít příjmení po vás, určitě bych tam zašla. Jsou potřeba rodné listy obou, občanky a těhotenský průkaz.

oveckaluky
28. pro 2018

@pincola Pokud otěhotní v zákonné lhůtě po rozvodu nebo ještě v manželství, ale s jiným mužem, nestačí jen zajít na matriku s otcem, který potvrdí, že je skutečně otcem, ale popření otcovství manžela nebo bývalého manžela musí proběhnout soudně.

merope
autor
28. pro 2018

@oveckaluky A to je přesně to podivné - že pokud je to v zákonné lhůtě po rozvodu nebo ještě v manželství, tak tam nenapíší jen tak někoho a buď je tam manžel nebo se to musí řešit soudně - a pokud otěhotní po IVF, tak by byli ochotní tam napsat kohokoli? To mi přijde jako by v OP bylo "rozvedená" a absolutně to ignorovali.

vineta
28. pro 2018

@merope Hele a ty souhlasy s umělým mají ověřený podpisy? A jak se k nim dostane matrika, aby to zapsali do RL, jinak, než že to na matriku někdo donese? Jen se ptám, nevím, jak celé to papírování chodí. Ale jedna věc je zákon- dle toho je domněnka otcovství jasná- a druhá, a to je jeho provedení v praxi, tady si neumím představit, jak by matriční úřednice ověřovaly pravdivost takových listin bez ověřeného podpisu, a hlavně, jak by se k nim dostaly, kdyby jim je někdo nepředložil- přece jen manželství si ověří z evidence obyvatel, tohle těžko. Druhá věc ale je, že pokud je dítě po umělém, neměly by zapsat jakýhokoliv pána, kterýho tam přivedeš, ale to se fakt běžně při zápisu otcovství předkládá těhotenská průkazka- vždyť to není žádný oficiální dokument? Jak zjistí, ze je dítě z umělého, když jim to nikdo neřekne? Díky té domněnce prostě otec zákonný (zde tedy ten, co dal souhlas) může napadnout zápis v RL, pokud by tam byl někdo jiný (vynechám-li manžela). Vnímám to tak, že tohle ustanovení je hlavně pro ochranu toho dítěte, protože prostě otec zákonný ve spoustě případů po umělém nebude otcem biologickým, tak aby nemohl popírat otcovství touto cestou.. zákon má zajistit hlavně to, aby dítě mělo aspoň nějakého otce, neřeší primárně to, že na dítě je naopak fronta, a tomu odpovídá praxe na matričních úřadech.

oveckaluky
28. pro 2018

@merope protože je nezajímá, jak jsi otěhotněla, ale kdo bude v rodném listě dítěte.

andrejkabarankova
Autor odpověď smazal
Zobraz
pincola
28. pro 2018

@oveckaluky ale to má logiku.Rozvádějící si dělají všechno možné a aby třeba ženská nečekala dítě s manželem a neřekla "just tě tam neuvedu a uvedu kamaráda". A taky se má za to, že v manželství spolu kdykoliv lidi můžou spát a spěj a matrikářka tohle nemůže zkoumat.
Já si myslím, že to že lidi spolu na matriku dojdou je taky důkaz toho, že on to otcovství uznává. Pokud má někdo problém tam dojít, tak to vypadá podivně. Chápu, že se dneska někteří lidi neberou, ale dojít na tu matriku je fakt maličkost.
@merope

pincola
28. pro 2018

@oveckaluky přesně!!! teoreticky by s ní na iVF mohl jít i kamarád, darpvat jí sperma a v rodném listě by ale chtěla mít přítele a přítel by o všem mohl vědět, souhlasit s tím, protože třeba sám dítě mít nemůže. Není přece nutné aby v RL byl biologický otec, nebo je? Matrikářka nemůže zkoumat čí to dítě vlastně je, ale přesně, koho tam má napsat, kdo bude mít vůči dítěti povinnosti.