Otec a rodný list. Jak postupovat?

1. srp 2023

Ahoj, chci se zeptat. S Partnerem jsme se dohodli, že nebude psaný v rodným liste. Jak je to teda, mám jít na matriku a tam říct, že otec je neznámý? Anebo to nechat až k porodu a tam jim říct, ať partnera tam nepíšou ? Díky za odpověď všem

merope
1. srp 2023

Ono to je trošku naopak - pokud nebudeš mít v porodnici papír z matriky, tak otce do RL nezapíší. Je na to 30 dní od porodu dodat všechny papíry a skočit na matriku otce doplnit (pokud papíry předem nejsou nebo se jedná o případy, kde ani předem být nemohou). Dál ale přesně netuším, já měla dítě z IVF a nejsme manželé, takže se mne týkalo to, že předem nelze mít papíry z matriky a musí se řešit až po porodu (a otec dítěte v RL být chtěl). Co na tom bylo super je, že jsme pak ještě mohli měnit v podstatě všechno - chlap přišel s tím, že by přece jenom chtěl příjmení syna po něm, tak jsme to změnili. Co bylo hloupé, je ta lhůta 30 dní, co jsme málem nestihli (jsem byla docela dlouho po porodu v nemocnici a trošku nepoužitelná i po propuštění domů).

lencaa11
1. srp 2023

Pokud nebude na matrice prohlášení a ani po porodu nikdo tam nepřijde to dopsat otec tam nebude dítě bude mít vše po matce - jen bych dodala že skrz úřady to může bejt háček už neberou výmluvu nevím kdo byl to se pár řeší s ospodem ,pak si nemůže třeba přítel vzít otcovskou dovolenou ,a ani uplatnit daně na dítě třeba v práci atd ...

cuuza
1. srp 2023

Docela by mě zajímaly důvody tohoto rozhodnutí. Chápu, pokud je to debil a hlavně expartner, který nadělám víc škody než užitku ale to není tenhle případ...

bara88
1. srp 2023

Prostě ste se dohodli? Tvl a takovým se pak dávají dávky

hezz17
1. srp 2023

@bara88 naopak. Bez otce v RL je narok na min davek

jane46
1. srp 2023

To si partner ale mne ruce... jak se pěkně dohodl 😀 😀

mama_mila
1. srp 2023

Já myslím, že v podstatě nemusíš dělat nic. Jen teda nechápu, co k tomu někoho vede, pokud jste spolu. Asi nějaká divná parta 😄

autor
1. srp 2023

@jane46 to asi těžko, stačí aby matka pak zažádala u něho o určení otcovství a po potvrzení bude do RL dopsan... Takže asi těžko je na tom něco výhodného

autor
1. srp 2023

@mama_mila důvod proč nemusí nikoho zajímat. A pro nás je to lepší.

mama_mila
1. srp 2023

Však já se tě neptám, jen říkám, že to nechápu

cuuza
1. srp 2023

@mama_mila Tipla bych, že partner bude ženatý s někým jiným. Aspoň moje věštecká koule to tak vidí 🙃

zelenaesmolda
1. srp 2023

@cuuza
Bud a nebo fakt jde o to,ze jako svobodna matka chce mit narok na vic davek.

zelenaesmolda
1. srp 2023

Dite ma mit oba rodice a pokud tvuj partner neni psychopat u ktereho hrozi,ze ti dite unese do zahranici tak je vzdycky lepsi aby v RL napsany byl.Kdyby se mu neco stalo tak nemas narok na sirotci duchod,dite na dedictvi protoze ofiko neni jeho.A soud o urceni otcovstvi se muze tahnout roky.

zelenaesmolda
1. srp 2023

A jestli byl chlap schopny dite zplodit tak by mel byt schopny nest nasledky a ne vsechno sobecky nechat na tobe.Co budes delat az ti nezaplati alimenty?Pujdes k soudu,ten se potahne buhvi jak dlouho a co budes delat do te doby?Tvl vychcany jak mraky ten tvuj chlap a ty mu na to jeste skocis s tim,ze je to pro vas takhle lepsi.Mozna pro nej,pro dite a pro tebe ne.

bara88
1. srp 2023

@zelenaesmolda jasne že jde o to?takovým lidem bych nedala ani korunu

mama_mila
1. srp 2023

@cuuza vidíš, to mě nenapadlo 😄 já nad tím teda nepřemýšlím, jen mi to přijde divné, proč by to někdo dělal, něco tam být musí no 😁 první co mě napadlo, že on je vych*aný a ona... ne zrovna nejbystřejší

michaela666
1. srp 2023

A jak to budete řešit když se nedejbože něco stane tobě? Dítě půjde do dětského domova, protože nebude mít právně otce?
Tohle je to nejhorší řešení, které si chlap mohl vymyslet. Jednou ho za to bude dítě opravdu milovat, že mu nestálo za to, aby se k němu přihlásil.

victress
1. srp 2023

pokud nemá chlap koule na to, aby se přihlásil k zodpovědnosti za dítě, tak si ho nemá dělat, sorry jako...ale nechápu postoj matky, že mu to ještě ráda odkývala...ochuzuješ sebe i své dítě o spoustu věcí jako jsou alimenty, dědictví, povinnost postarat se o své dítě atd.

autor
1. srp 2023

@zelenaesmolda já ho nechci v rodném listě 😉

zelenaesmolda
1. srp 2023

Proc?

bara88
1. srp 2023

Ale souložit si s ním chtěla co?

autor
1. srp 2023

Ježíš hrozně se mi líbí tady ty ženské dedukce 😂 fakt 90% má věštecké koule a sezralo Šalamounovo hovno. Můj chlap je úžasný otec a muž. Kdybych Vám chtěla tady psát podrobnosti tak je napíši, ale nebudu mezi vámi šířit můj život. Z obyč otázky jste udělali diskuzní fórum o ničem. Díky těm co odpověděli. Zbytek si snezte to své Šalounovo ho.no a můžete jít tam kde sluníčko nesvítí. Já vím, že a je pravda to co se říká, že to tu je samej odborník a Vestec 😂😂

Jo a pro všechny já ho nechci v rodném listě a až ho tam budu chtít tak ho tam zápisu... A kdyby byl tak hroznej jak vy jste si vycucali z prdelky tak semnou nepodsupuje všechny ty věci, co jsme museli podstoupit. Takže to Vaše odsuzování jak jsou chlapi hrozný, by jste si měli strčit víte kam. Nikdy nevíte kdo co začal a proč.
Dost tady čtu stránku ženy a vy nikdy nevíte stránku může a hned tady tvrdite jak jsou ty chlapi hrozný, ale aby jste něco posoudili měli by stě znát obě strany mince.
Ale chápu, že zhrzený ženy tady hned budou odsuzovat chlapa. Takže i vy co jste tak zhrzený a z každého chlapa hned děláte největšího hajzla na zemi, by jste se měli zamyslet nad sebou 😉
Žádná inteligentní žena neodsoudi opačné pohlaví aniž by vědělo důvod a nevyslechla si obě strany, či neznala celý příběh.
Ale ubohá, hloupá, zahořklá žena odsoudí hned.

michaela666
1. srp 2023

V prvé řadě by tě mělo zajímat to dítě. Tím, že nebude mít otce v rodném listě mu jenom uškodíš, ale na to přijdeš až bude průser a chlap si nad váma umyje ruce a pošle tě do háje.

autor
1. srp 2023

@bara88 a ty číst umíš?

bara88
1. srp 2023

Ale já odsuzují tebe ty si blbá že ho nechceš nechat zapsat do rl

michaela666
1. srp 2023

To jo, jsme ubohé, zahořklé a hloupé, ale naše děti mají právně oba rodiče a z toho vyplývající základní práva. 😉

zelenaesmolda
1. srp 2023

Uzasny otec se bude chtit starat a nebude se chtit z pravni povinnosti vuci svemu diteti vykroutit.Uzasny otec by se s tebou soudil,aby mohl byt v RL.

victress
1. srp 2023

pokud připustíme, že partner nebude zapsán jako otec v RL, bude s tím dítětem žít a vychovávat ho? až se do dítě začne ptát, kdo je táta a kde je táta, jsi připravená tyto otázky zodpovědět? pokud s vámi bude žít, ale nebude v RL, nemůžeš ho poté nikde uvádět jako otce, v žádném dotazníku, v nemocnici (dítě bude mít úraz a partner nebude mít nárok na info), dítě ve škole, prostě nikde, kde by to zakládalo právní nároky...

miryp
1. srp 2023

Odhlédnu-li od toho, že zde neexistuje relevantní právní důvod pro zapření otce, protože vědomí jsi při sexu neztratila, víš, kdo je otcem a dítě má právo na oba rodiče, tak si nejsem jistá, zda jste zvážili všechny důsledky vašeho rozhodnutí...
U porodu budeš tedy sama? Nebo se budeš tvářit, že partner je tvůj bratr či známý? Nebo se snad bude tvářit, že je tvůj partner, ale dítě není jeho?
Pokud jednou otce budeš chtít zapsat, jsi si vědoma toho, že bez soudního rozhodnutí to nepůjde? Tj. jeden z vás bude muset podat návrh k soudu na určení otcovství a vysvětlit soudu, proč nebyl otec zapsán do RL rovnou?
Ne, že bych ti to přála, ale život se může změnit z minuty na minutu a co když se ti něco stane a o dítko nebudeš moci pečovat a jelikož otec nebude v RL, nikdo mu vaše dítě do péče nesvěří, protože z právního hlediska nebude otec ani jiný příbuzný, ale zcela cizí člověk?
Co když si otec dítěte najde jinou, tebe kopne do zadele a jelikož nebude v RL, nebudeš moci požadovat úpravu poměrů k nezl. a výživné?
Co když otec dítěte náhle zemře? Díky tomu, že není v RL nedostane tvé dítě žádný sirotčí důchod. Zvládneš se o dítě postarat sama jen ze svých příjmů?
Co když jednoho dne dítě začne řešit, proč nemá v RL otce, popř. proč RL byl vydán až nějaký čas po narození, případně si v matriční knize dohledá, že původně tam otce nemělo. Jste připraveni mu vše vysvětlit?
A to, že pro lékaře, školky, školy, atd. v tu chvíli budeš zákonným zástupcem pouze ty, on nikoliv, s tím také počítáte?

mama_mila
1. srp 2023

😄 nechte ji, ona to časem pochopí... Jen chudák dítě no, tak to bohužel bývá