Je možná změna otce v rodném listu?

8. říj 2022

Zdravím všechny, chtěla bych se jen informovat, jaké jsou v mé situaci možnosti. Protože na sebe nejsem hrdá, tak proto anonym.
Měla jsem najednou dva poměry. Trvalo to jen chvíli, než sem se rozešla s ex a dala dohromady s aktuálním přítelem. S nim jsem se stýkala ze začátku hlavně za účelem sexu.
Později jsem zjistila, že jsem těhotná a proto jsem ukončila vztah s ex, který mě poté neustále uháněl a chtěl testy DNA. Já jsem se mezitím dala dohromady s tím druhým a ten je i zapsaný v rodném listu dítěte (i když ne hned od porodu, ale po 3 měsících, než jsem se k němu přestěhovala do jiného kraje).
Teďkon po skoro dvou letech mi přišlo na trvalou adresu sdělení od advokátky, ze její klient a můj ex trvá na testech otcovství dohodou nebo že to potáhne soudně. Je to trochu narušený člověk a je přesvědčený o tom, že je dítě jeho. Já si popravdě nejsem jistá, ale stávající partner se nehodlá místa v RL vzdát i přes nějaké testy DNA. Dokonce teď spolu čekáme další miminko a já bych se nerada během těhotenství stresovala nějakými soudními spory.
Máte někdo podobnou zkušenost? Jak tato situace může dopadnout pokud bude ex dle testů uznán jako bio otec? Nemůžou pak zapsat ex do RL dítěte a stávajícího partnera přes jeho nesouhlas "vyšoupnout"? Já rozhodne s ex udržovat kontakt nechci a už vůbec ne, aby byl v kontaktu s mým dítětem.
Všem předem děkuji za nazor, zkusenost nebo informaci, jen prosím - připomínek, že jsem si měla dávat bacha a že jsem flundra, jsem si vyslechla už nespočet, tak mě toho prosím ušetřete.

D.

bertoldina
8. říj 2022

Pokud už nějaký otec v RL je, posle exe soud do háje zeleného. Max. by se mohl domáhat určení příbuzenstvi.

carmenz
8. říj 2022

Já co vím z kusých informací tady z diskuzí, tak myslím, že on by si testy otcovství a soud musel zaplatit, proto tudíž zkouší tu dohodu. Navíc se pak myslím přihlíží i k zájmům dítěte, tedy že domnělého bio otce vlastně vůbec nezná, jako otce bere tvého partnera, který je navíc dobrovolně zapsaný v RL. Navíc ho asi bez toho souhlasu taky nelze vymazat si myslím. Nicméně to jsou jen moje dojmy, určitě bych se obrátila minimálně na nějakou bezplatnou právní poradnu, případně aspoň na konzultaci u dobrého právníka, aby ti vysvětlil, na co kdo právo má a na co ne.
Podle mě je to složité a drahé, výlohy by podle všeho zřejmě hradil ex, tak nevím, čeho chce dosáhnout. Tedy, samozřejmě by možná rád navázal kontakt se svým dítětem, pokud by bylo opravdu jeho. Může se chtít zajímat, to na druhou stranu není nic divného. Potom je otázka, jestli a z jakého důvodu tomu bránit. Zároveň brát ohled na city dítěte. No, nezávidím a držím palce, ať se to vyřeší pokud možno s co nejmenším dopadem na děťátko. Určitě bych v tomhle případě však neváhala s právní pomocí.

similenka
8. říj 2022

@carmenz Pokud nic neprevezmes do vlastních rukou, tak nic. Bude si muset podat k soudu žalobu o určení otcovství, to zaplatí on jen v případě, že nebude otcem. Pokud otcem bude, ty branis, zaplatíš to ty. Ideální by bylo, kdybyste byli manželé s novým mužem. Navíc čekáte dítě, to by ti mohlo pomoci, že jste rodina, je v zájmu dítěte mít tvého může v RL. Ale jak to celé dopadne, nikdo předem neví. Raději žádnou dohodu s ex neuzavirej, dělej radši mrtvého brouka, čekej az na soud. Protože jakákoli snaha z tvé strany bude brána tak, že by on opravdu mohl být otcem, že jsi mu záměrně branila atd.

similenka
8. říj 2022

Asi má pravdu první komentář. Opravdu sama nic neřeš.

bertoldina
8. říj 2022

@similenka Nemůže zadat o určení otcovství, to už je určené. A není oprávněn dát žalobu na popření.

tami91
8. říj 2022

Pokud si sama nejsi jista, jak říkáš, sama bych udělala test otcovství s dítětem a partnerem, at víš, na čem jsi. Pokud je otcem, nemáš co řešit a pokud by nebyl, pak bych se obrátila na právníka.

bramarfi
8. říj 2022

Ex je bez šance. Dítě otce má. Není v zájmu dítěte jakákoli změna. Tvůj ex není z těch, kteří mohou právně otcovství rozporovat.

autor
8. říj 2022

@similenka já myslela, ze platí ten, co testy vyžaduje

autor
8. říj 2022

Jinak holky moc děkuji za odpovědi. Počkám na jeho další postup a zatím si sjednam schuzku u advokáta, at to pak neřeším narychlo. Popravdě jsem spokojena, jak to máme ted a ex už nechci vidět ani slyšet, takže na dohodu bych rozhodne nepřistoupila. Náš vztah nebyl úplně v pořádku a proto jsem rada, ze aktualni partner je normalni chlap.

bramarfi
8. říj 2022

No, v jiném případě, než je ten váš, tedy v případě, kdy by dítě nemělo otce zapsaného v RL a muž se dožadoval svého otcovství a žena by ho popírala, tak by soud nařídil testy DNA. No, a kdyby žena (byť by byla vlastně ta žalovaná strana, která k soudu žalobu nedávala) lhala (záměrně/nezáměrně), platila by výlohy a testy ona (tedy měla by, záleží na uvážení soudce), protože nebyla v právu a pravdu měl muž.

moudivlacek
8. říj 2022

v dobe narozeni ditete jste byli s ex manzele? asi ne ze?

autor
8. říj 2022

@moudivlacek nebyli a ani s aktuálním přítelem nejsme manželé. Jen máme spolu jedno dítě (to o kterém je řeč) a druhé na cestě

somalicats
8. říj 2022

@moudivlacek Zcela logicky nemohli být manželé, jinak by v RL byl ex.

denski24
8. říj 2022

Proč si neuděláte testy otcovství s partnerem.? Ať víš na čem si.. Ta nejistota musí být nepříjemná..

autor
8. říj 2022

@bramarfi pokud by to došlo az k soudu, tak bych řekla, ze jsem udržovala dva sexuální poměry. Nezapírala bych, že bio otec dítěte nemůže byt ex. Jen je to člověk, se kterým se nechci vidět a natož tahat po soudech. Pokud by se prokázalo, zda je otec ex, aktuální přítel by se z RL nechtěl nechat vymazat. To by pak ex musel podat zadost o dopsání do RL nebo je nějaká šance, ze by ex zažádal o vymazání aktuálního partnera?

somalicats
8. říj 2022

Hlavně klid. Jediný, kdo může popřít otcovství, je otec dítěte zapsaný v RL. Ex tam není, takže má smůlu. Ex nemůže zažádat o vymazání zapsaného otce, i kdyby sebevíc chtěl.

moudivlacek
8. říj 2022

@somalicats logicky jo, ale delaji se ruzne cachry, proto se ptam, pokud nebyli manzele, nebo uz rozvedeni, tak ma ex smolika

autor
8. říj 2022

@denski24 popravdě jsem smířená už přes dva roky, že dítě je aktuálního partnera. Docela se bojím toho, že bych zjistila pravdu. Dítě je hodně do mé rodiny a nemá nějaké znaky po ex a po aktuálním partnerovi možná trochu oči a oční okolí. Ale jinak je cely můj tata, po kterém ma i znaménko.

bramarfi
8. říj 2022

Ono ve vašem případě na žádný soud vůbec nedojde. Ex totiž nemůže tu žalobu podat, v tom je celý ten fór. Dítě otce má.

denski24
8. říj 2022

Na jednu stranu to chápu, na druhou moc ne, mě osobně by ten červiček pořád hlodal v hlavě.

autor
8. říj 2022

@bramarfi takhle bych si to moc přála. Ale porad cítím, ze je něco ve vzduchu.

autor
8. říj 2022

@denski24 chápu vas, říkala mi to i kamarádka. Ale já i přítel žijeme v tom svém domnění a nevadí nám to. Na druhou stranu ty testu stoji nejakou tisícovku a my ted setrime každou korunu, když ma přijít druhé miminko a zdražují energie.

bramarfi
8. říj 2022

Hele, vůbec nijak nereaguj, ať si to klidně podá. Soud už mu to vysvětlí, že to ke stání ani nepůjde... Zkus se tím netrápit.

somalicats
8. říj 2022

@moudivlacek V tomhle směru žádné čachry nejsou. Pokud by byli manželé nebo do 300 dnů po rozvodu, tak žádná matrika nezapíše do RL nikoho jiného než ex.

moudivlacek
8. říj 2022

@somalicats to ja samozrejme vim, ale vzhledem k tomu, co tu bylo za ruzne diskuze, tak moznosti jsou neomezene a uz se nedivim nicemu, proto jsem se ptala, pokud ma pani svedomi ciste, tak neni duvod k obavach, i kdyz s nasimi soudy nikdy nerikej nikdy...

somalicats
8. říj 2022

@moudivlacek Diskuse jsou jedna věc, realita druhá - tohle je dokonce dáno zákonem. Manželé nebyli, ona uvedla na matrice jako otce současného přítele, ten to odsouhlasil, dítě tak má otce, tečka. Není co řešit.

lencaa11
8. říj 2022

Pokud otec už teď píše že to řeší z advokátem může to dát k soudu tam vám dají předvolání na testy DNA zda na ně půjdete když řeknete že ne soud je naridi a podle toho uvidi kdo vyjde jako otec pokud vás ex tak má ze zákona právo bejt v rodném listě a má k dítěti právě / povinnost pokud se ukáže otec který tam je teď tak se nic neřeší

lencaa11
8. říj 2022

Když řeknete pravdu což je nejlepší ze jste v době měla dva partnery a váx ex se domnívá že je otec tká vám testy udělat můžou od soudu mám kamarádku a měla to stejné měla dva vztahy když se rozešla s jedním (ten byl ženatý ) a byla s přítelem který se zapsal do RL tak ten ex to bral jako naschvál od ní a dal jí k soudu vyhrál kamarádka teda měla za to že dítě je pritele a rodný list se musel soudně přepsat ...

moudivlacek
8. říj 2022

@somalicats mne to nepiste, ja to vsechno vim, jak by to melo byt, ale s nasimi soudy pani nebudu 100% tvrdit, at se v zadnem pripade neboji, ze nemuze nastat varianta a bude muset k soudu

bertoldina
8. říj 2022

@lencaa11 Tam buď bude něco jinak, nebo je to nesmysl. Soud nejnižšího stupně skutečně nemá větší kompetence než Ústavní soud, který toto u sebe vyloučil https://www.profipravo.cz/index.php?page=articl....