Jaký typ interrupce zvolit?

20. čer 2021

Zdravim vas a zadam o radu. Kojim rocni dite a bohuzel musim podstoupit interrupci. Tehotenstvi je uplne cerstve, 4tt, v uvahu tedy prichazeji vsechny typy.

1) Jake jsou vyhody a nevyhody pilulek vs odsati? Vim, ze s pilulkami bych 4 dny nekojila (2 dny po kazde z nich, davaji se dve po dvou dnech), coz by celkem jiste vedlo k odstavu, a to uplne nechci. Z druhe strany se mi jevi cele to odsavani a vyskraby nekutecne nesetrne a rizikove pro poraneni delohy.

2) Resi se to pres gynekologa, nebo se zena sama nekam objedna? Kolik se za takovy zakrok plati (v nemocnici vs na soukrome klinice)?

Bude to moje prvni, a verim, ze i posledni zkusenost tohoto typu v zivote, proto jsem se prisla poradit sem a ZADAM VAS, abyste se mnou nesdileli vas nazor na interrupci a plne respektovali me rozhodnuti. Predem dekuji.

lachtanice86
20. čer 2021

vždy přes gynekologa. Ceníky klinik jsou volně dostupné na netu, tedy můžeš se tam podívat kolik tě to cca bude stát

cherie24
20. čer 2021

Tak když nechceš odstavit a nemohla by jsi 4 dny kojit, tak je to snad jasná volba ne? Že je "výškrab" nešetrný a hrozí rizika pro početí nebo průběh budoucího těhotenství se ví. Ale jedná se o potrat, tak to opravdu nebude příjemný ani šetrný zákrok v žádném případě. Rizika to nese vždy. Já bych třeba nechtěla vidět, jak to ze mě odchází pryč. A řeší se to přes gynekologa.

ai30
20. čer 2021

Porad se jeste s laktacni poradkyni o svem pripadu, pokud s kojenim neni nejaky problem, tak dvoudenni preruseni vubec nemusi vest k odstavu.

mamio
20. čer 2021

Za me klasický desetiminutovy vyškráb...pak tě nechají dvě hodiny lezet a jdeš domu...z pilule se to může nějak dosrat a stejně bys na to pak musela jit...jinak stojí to 6 tácu zhruba všude.

stef9328
20. čer 2021

Tabletky- zhruba 6tisic. Gynekolog vypise zadanku. Prvni den je tabl (myslim 2), pak se uz kojit nemuze, pak se jde ob den na dalsi 3tabl, celou tu dobu se kojit nemuze. Takze to by znamenalo odstaveni. Ja takto odstavila 16m dite a uplne vpohode.

gracinka7
20. čer 2021

Někde se tu dá dohledat diskuze ohledně těch pilulek.
Já bych volila klasickou interupci.

lenickakl
21. čer 2021

Volila bych zakrok. U nas stoji miniinterrupca asi 3 tisice + papir od gynekologa myslim neco pres 600. Ale to se dost lisi.

autor
21. čer 2021

@gracinka7 Poradila bys mi prosim jak hledat? Zkousela jsem to uz pred zalozenim tohoto vlakna, ale nebyla jsem uspesna.

izzylka
21. čer 2021

Hele když jsem ležela v nemocnici kvůli podezření na mimoděložní, přišla tam holčina co jí dr doporučil nějaké tablety místo kyretáže (ona byla ale v 8tt a bez srdeční akce) , a po celém dnu šílených bolestí a šíleného krvácení řikala, že kdyby to věděla, jde radši na kyretáž 🤷🏻‍♀️
@cherie24 ono takhle ze začátku prostě jen krvácíš .... to je jak biochemické těhu 🤷🏻‍♀️ nejde z tebe plod nebo mimino...je to tak malinké, že to ani nepoznáš 🙂

leniczka23
21. čer 2021

Určitě klasika.

andelka
21. čer 2021

U nás stojí ukončení farmakologicky cca 4,5 tis. Klasicky 6tis a na malé klinice 8 tis celkem. Platí se 1 tis za vyplnění žádosti.
U zákroku máš jistotu,že to je vyřešené. U pilulek může být někdy potřeba revize, a průběh může být různý,i dost zdlouhavý.
Žádost vyplňuje gynekolog. Ale nemusí být tvůj vlastní.
K miniinterrupci je potřeba mít těhotenství potvrzeno utz,takže být už tak 5+0, aby bylo něco vidět.
Kojení je po krátké narkóze možné po několika hodinách. Sice doporučují 24h nekojit,ale odborníci na kojení to nepodporují. Ne po takhle krátké narkóze a bez zásadního ovlivnění zdravotního stavu. Když půjdeš dopoledne,tak večer budeš moct normálně kojit.

andelka
21. čer 2021

@cherie24 to není pravda. V takhle raném stádiu je to odsátí, místní. Nejde o vyškrab. Do 8 tt je to miniinterrupce, která se dělá jinak a je šetrnější a mnohem méně riziková než interupce v 8-12 tt. To pak platí to co píšeš.
Ale zas není potřeba tolik strašit. Vždyť revizi prodělá mnoho žen, kvůli zamlklemu těhotenství. Mnohdy se musí udělat i když se napřed podají pilulky. Rozdíl je jen v tom,že to už bohužel není jiná možnost a musí se to udělat.

cherie24
21. čer 2021

@andelka tak rizika i když třeba malinká jsou vždy. I u těch revizí, které jsou nutné. Vždycky je to zásah do těla. Stejně jako operace. Rizika jsou malá, operace je nutná, ale i tak se může při tom něco po...
@izzylka ono taky otázka je jak jsou ty pilulky spolehlivé. Už jsem tady postřehla x diskuzí, kdy se ženy chtěly vyhnout revizi a stejně ji museli po práškách podstoupit. 🤷

zelenaesmolda
21. čer 2021

Tak sem se pripichu a pockam si az se sem prida nejaka militantni odpurkyne interupci a bude te presvedcovat,ze dite ma pravo na zivot...

izzylka
21. čer 2021

@cherie24 ale tak jasně, to netvrdím...já se jen vyjadřuju k tomu "nechtěla bych vidět, jak to ze mě odchází" ... prorože krom krvácení bys nic neviděla 🤷🏻‍♀️

andelka
21. čer 2021

@cherie24 to ano, nějaké drobné riziko je vždy. Ale nemyslím,že nějak neúnosně velké ( zvlášť u mini), aby se tím člověk musel nechat vyděsit.
Každá metoda má svoje no. A člověk se nějak rozhodnout musí, pokud si je jistý a nechce v těhotenství pokračovat.

autor
22. čer 2021

@gracinka7 Dekuji!
@andelka Dekuji za velmi prinosnou odpoved.

autor
22. čer 2021

@zelenaesmolda I kdyby se pridala, bude to v poradku. Ja jsem taky mivala na urcite veci velmi striktni pohled, az dokud jsem je sama nemusela resit. Je v poradku mit nazor. Ja s interrupci nejsem ani za nic v pohode, vzdy podporuji pravo ditete na zivot a vzdy budu, ale zaroven respektuji svobodnou volbu. Ja sama jsem udelala naprosto vse proto, abych se do teto situace nedostala, nakonec jsem se do ni dostala i pres dvojitou ochranu, ale svym rozhodnutim jsem si naprosto jista, i kdyz moje srdce to velmi boli a nejspis vzdycky bude. Ale verim, ze kazda takova odpurkyne interrupci to vlastne mysli dobre...

andelka
22. čer 2021

Já to mám stejně. Obecně jsem pro podporu,aby k tomu dojít nemuselo, aby nikdo nebyl donucený okolnostmi, obavami,které jde řešit. Ale jsou situace,kdy prostě člověk zvolí toto. Ne s lehkým srdcem,ale s jistotou,že opravdu jinou možnost nelze zvolit. Když člověk používá ochranu,tak kvůli tomu,že otěhotnět nechce. A když se to stane, tak někdo nakonec postoj přehodnoti a někdo ne no.