Test na cukrovku - odběr krve z prstu místo ze žíly. Jak brali krev Vám?

podzimniden
8. črc 2020

Dobrý den, u všech dětí mi testovali těhu cukrovku odběrem krve z prstu. Teď jsem se dočetla toto: Stanovení glykémie pouze z odběru z prstu – velmi hrubá chyba! Glykémie v kapilární krvi (odebrané z prstu) a žilní krvi se mohou lišit až o 25 % i více. Vám ostatním ji laboratoř brala ze žíly? 😳 Děkuji za odpověď!

meronym
8. črc 2020

@podzimniden Ano, v obou tehotenstvich mi brali krev ze zily v loketni jamce. Mela jsem za to, ze odber z prstu uz snad nikde nedelaji, kdyz se obecne vi, ze je to nespravny postup.

podzimniden
autor
8. črc 2020

@meronym 😳

jironymou1
Autor odpověď smazal
Zobraz
eithelwing
8. črc 2020

@podzimniden Ze žíly. Na stránkách tehotenskacukrovka.cz je napsano, jak má test správně probíhat. Taky je tam dotazník, pokud test neproběhl dobře. Je anonymní pro maminku.

sistersss
8. črc 2020

Mně brali první odběr ze žíly, ten byl ok. Druhý a třetí už z prstu, i přesto, že jsem sestru upozornila, že by se to nemělo (odpověděla, že se to takto dělalo dřív taky). Druhá hodnota lehce zvýšená, třetí ok. Nasazena dieta 👍 Test jsem znovu neopakovala.

zuzita15
8. črc 2020

@podzimniden ze zily, to je jediny spravny postup, jak pisou holky vyse

podzimniden
autor
8. črc 2020

Děkuju moc za odpovědi ❤️ Tak jsem zvědavá, co mi řeknou na gyndě, až budou mít po dovolené 😉 ještě by mě zajímalo, zda z toho prstu vychází spíše nižší nebo vyšší hodnota 🤷‍♀️

pindrusice
8. črc 2020

Mě z prstu. Ale v roce 2013.

amazonkajanik
8. črc 2020

@podzimniden mě taky ze žíly. Z prstu se dělá snad jen doma pro orientaci,když už se člověk léčí.

petulkadodo
8. črc 2020

Odběry letos a všechny ze žíly.

lysecek
8. črc 2020

@podzimniden mne řekla diabetolozka, ze z prstu vyjde spis nižší hodnota.

leymea
8. črc 2020

Ze zily 😉

terezanovotna30
8. črc 2020

Mě teď brali první odběr z prstu, že je to jen orientační a kdyby byl vysoký lačný cukr, tak by se test dál nepodstupoval. Takže prst, (hodnota 4,3), hned odběr z žíly atd atd. A ten první odběr z žíly byl nakonec 3,7. Takže rozdíl docela velký.

katule1990
8. črc 2020

@podzimniden Z prstu vychází hodnoty vyšší, jsou i vyšší limity, co je v pořádku. Správně se má rozhodně měřit ze žíly, hodnota by měla být pod 5,1. Měla jsem na lačno 2x 5,3 už v 11tt, doma se měřím z prstu, tam se musím na lačno vejít pod 5,3. Ještě pro zajímavost - byla jsem na lačno na odběrech ze žíly - tripple testech a vyšla mi hodnota cukru 5,0. Chvíli na to jsem se měřila z prstu a měla jsem 5,6. Z prstu není měření tak přesné.

eithelwing
8. črc 2020

@podzimniden Řekla bych, že může vyjít vyšší. Kvůli špatně provedenému testu jsem taky skončila na diabetologii a musela se doma kontrolovat. Toleranci mi dali vyšší, než je u testu.

marti89
8. črc 2020

U prvního těhotenství ze žíly a u druhého jsem to odmítla kvůli blicím stavům (neudržela bych v sobě ten roztok), ale jinak by brali opět ze žíly.

katebk
8. črc 2020

Test ze žíly, cukrovka se potvrdila a pak všechny testy, co jsem docházela už jen z prstu 🙂

krupka3
9. črc 2020

Ze zily! Ja jsem si nechala odebrat z prstu jen tak kontrolne v lekarne, mela jsem myslim 5,1, a o tydem pozdeji ze zilni krve u gyn, a 4,3...

krupka3
9. črc 2020

PS u obou jsem byla na lacno, ve stejnou denni dobu a priblizne za stejnych podminek, kolem 26-27tt.

cell
9. črc 2020

Ze žíly. A jsem exot, mně ten roztok velmi chutnal a vůbec na ten test ráda vzpomínám 🙂

lizzie02
9. črc 2020

@podzimniden když mě sledovali na diabetologii, tak mě vzali lačnou že žíly, pak jsem se najedla a brali z prstu 😉 při testu na cukrovku, kdy jsem pila ten roztok, všechny tři odběry že žíly 😉

lizzie02
9. črc 2020

@cell ten test mě vadil jen kvůli tomu, že jsem tam tři hodiny seděla v rousce 😁 jinak roztok mi také chutnal, já nepiju vůbec sladké tak mě chutnal jak sladší mirinda a nějak mi to nevadilo 🤣

podzimniden
autor
9. črc 2020

Moc děkuji za odpovědi! Mně to vypití taky nevadilo, je to docela dobré 😉 ale mám výsledky vyšší,
Gynda má dovolenou a jdu tam příští týden. Na netu jsem se dočetla to o žilní krvi, tak mě zajímalo, jak je to jinde. Navíc mám i cukr v moči.. Vám testovali i moč při testu na těhu cukrovku? Mám hodnoty glukosa1 .. 4,5.... glukosa 2... 10,2... což už je asi nad normou a glukosa 3... 6,4.... a děsí mě moč, kterou mám 0,6, 24 🤷‍♀️

meronym
9. črc 2020

@podzimniden Moč mi netestovali. Byla jsem ve dvou ruznych zarizenich v Brne s odstupem 4 let a postup byl v podstate totozny. Kde jste byla vy, ze tam delaji vsechno nejak obracene?

podzimniden
autor
9. črc 2020

@meronym v Týništi nad Orlicí v laboratoři na poliklinice.. ségra mi říkala, že tam asi pracují jen laborantky a ty krev ze žíly odebírat nemůžou.. že by
Tam musela být zaměstnaná zdravotní sestra 🤷‍♀️

petrazelhoty
9. črc 2020

@podzimniden
Pri obou tehu samozrejme ze zily.

petrazelhoty
9. črc 2020

@podzimniden
Moc mi testuji na gynde pri kazde navsteve ponorenim test. papirku. Od pozitivniho OGTT mam vzdy cukr v moci, i kdyz jiz drzim dietu a dle domaciho mereni glukometrem mam hodnoty v norme.

katebk
9. črc 2020

@podzimniden jojo to je dost, já měla jen o desetinu tu třetí hodnotu vyšší a už z laboratoře psali "vysoce zvýšeno" ale byla jsem teprve 24tt, myslím že tě diabetologie nemine 🙂 ale je to jen každý měsíc kontrola, úprava stravy a vyfasujes glukometr, doma budeš měřit. Přenášet tě nechají max tyden, a pozor ke konci malá přibrala opravdu nejvíc, má na to cukrovka hodně vliv, tak to fkt dodržovat 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru