Kontroluje se v těhotenství štítná žláza?

26. únor 2024

Zdravim, nevite jestli se v tehotenstvi kontroluje stitna zlaza? myslim tim z tech krevnich testu co posila gyndar na zacatku tehotenstvi.. nebo treba v porodnici? mam nejake mensi potize po prvnim porodu a az ted jsem narazila na to, ze by to mohlo byt od stitne zlazy... poznalo by se to nejskym odberem? jako jestli se na to zameruji lekari v tehotenstvi, pred porodem (planovany cisar)? Diky

klokanka31
26. únor 2024

Mě poslali na odběr krve hned když jsem řekla že mám pozitivní test...

autor
26. únor 2024

@klokanka31 ja byla taky, ale uz si nepamatuju, jestli se tam kontrolovala i ta stitna zlaza?

almara2
26. únor 2024

Odebírá se ve 14.tt, pokud je v pořádku, tak už potom ne.

klokanka31
26. únor 2024

Mně právě brali jenom štítnou...Ale nevím jestli to nebylo tím, že u nás v rodině bývá špatná...

autor
26. únor 2024

Takze myslite ze kdybych s ni neco mela, tak by se na to prislo v tom tehu? pripadne v porodnici?

almara2
26. únor 2024

Tak může se projevit teď po těhotenství, věkem, pokud je podezření, nechte si nabrat krev u OL.

autor
27. únor 2024

na preventivky k obvodnimu chodim pravidelne, vzdy jdu i na krev, ale nevim jestli se i tak pozna ten problem se st. zlazou z bezneho rozboru - nevim co v nem obvodak pozaduje...prave az ted jsem si to dala do souvislosti zee by to mohlo byt tou stitnou zlazou... ten problem jsem mela uz pred prvnim porodem a mam za sebou 2...

j.a.n.i
27. únor 2024

A co se treba toho obvodaka zeptat, jestli ho delal...

autor
27. únor 2024

@j.a.n.i ted tam prave 14 dni neni a zajima me to jeetli se to z toho krevniho obrazu pozna...

autor
27. únor 2024

nevedela by treba pani doktorka @jijulka prosim?

j.a.n.i
27. únor 2024

Chapes, ze na to ti tu nikdo neodpoví. Ano, z krve se to pozná, pokud zaskrtne ze to chce kontrolovat, ale my fakt nevime, zda to zaskrtl nebo ne.

autor
27. únor 2024

@j.a.n.i no dobre,myslela jsem to tak, jestli se to bezne kontroluje i kdyz pacient nezminuje potize... asi pockam na doktora a nebo si zajdu jako samoplatce..

autor
27. únor 2024

je mi 37 a uz mozna pred prvnim tehotenstvim jsem pocitovala navaly horka... jen nevim jestli to neni spis tim, ze jsem obezni - pred 1. tehu 99 kg, ted po 2. tehu 105 kg (merim 180 cm) to je 2 roky po porodu a tak nejak unavena jsem...

cilkat
27. únor 2024

Počkej na toho doktora. Chronický problém dva týdny vydrží.
Štítná žláza se standardně nabírá v tom prvním těhotenském odběru, ale to těhtevství s ní může hnout.
ALe návaly horka fakt klidně mohou souviset s váhou (moje maximální BMI mimo těhotenství bylo kolem 32... a tam už mi teploty lítaly. A hlavně teda taky stavy motání hlavy a jakoby hypoglykemie ... měla jsem nájezd na cukrovku. Takže doporučuju mimo jiné zkontrolovat glykovaný hemoglobin a možná i OGTT, pokud je cukr na lačno v pořádku.)

autor
27. únor 2024

@cilkat loni na preventivce vim, ze jsem cukr na lacno mela zvyseny, proto mi doktor dal zadanku na kontrolni odber za nejakou dobu - zajdu pristi tyden a pri tom odberu asi pozadam o odber na tu stitnou jako samoplatce... asi se tam zjistuje ten hormon TSH, ze? No chci to vyresit, jestli je to tou vahou nebo cim...uz me to zacina stvat to jakoby poceni, jdu do obchodu a mam kapicky potu nad hornim rtem, kdyz uklizim to ani nemluvim, zpocena az kdesi... ale spis takove horko me poleva behem dne i pri mensich cinnostech, kdyz teda treba lezim s detmi tak ne,... hubnout se snazim vecne nekolik let, ted jsem objednana k nutricnimu specialistovi, kal. tabulky mam stahle...tak snad se to nejak vyvrbi...

miryp
27. únor 2024

Štítná žláza se může pobláznit kdykoliv v průběhu života, takže pokud nejsi těhotná právě teď a nemáš právě teď nabrané odběry na štítnou žlázu, tak není vůbec relevantní, co ti vyšlo v testu v minulosti. Pokud máš pochybnosti o své štítné žláze, řeš to s lékařem. Samozřejmě můžeš využít odběrů jako samoplátce, jen je třeba nechat nabrat vše, ne pouze TSH.

cilkat
27. únor 2024

Mě s tím hubnutím pomohl právě diabetolog. Nezhubla jsem moc - nějakých 5-7 kg (defakto srazila váhu na BMI 30) a ty stavy se srovnaly. Váha teda dál dolů nejde, furt osciluju kolem těch BMI 30. Štíhlá laňka ze mě už asi nebude nikdy. Ale zdravotně fakt občas stačí podstatně méně, než čekáme.
Co všechno je v krvi kontroluje při kontrole štítné žlázy nevím, ale myslím, že to nebudou jen ty hormony. Ale fakt doporučuju řešit diabetologa - podstatně dřív, než to bude cukrovka na inzulin.

autor
27. únor 2024

@cilkat v obou tehu jsem mela tehotenskou cukrovku, kterou jsem si hlidala stravou, stacila dieta... na kontrolw po sestinedeli jsem vsechny hodnoty mela v poradku pri tom ogtt testu az na tu lacnou - zvysena o 0,1 nad hranici.

jijulka
27. únor 2024

Ahoj, ja to v rámci prevence kontroluju vsem, tehotnym taky, ale neni to standard. Musis se zeptat svyho doktora. Bohuzel vic ti nepovim. Ale potize dela az výrazná snížena funkce. Spis si dopln D a hořčík.

cilkat
27. únor 2024

Pokud 5,1 tak je to opravdu zvýšení, které mimo těhotenství nikdo neřeší, zvlášť pokud kojíš. ... Nicméně ano, u sebe jsem tu diabetologii řešila na základě zkušenosti právě s těhotenskou cukrovkou.
Pokud tam vyšel ok i kontrolní OGTT, asi to bude z tohohle pohledu celkem v pořádku.

daasqua
27. únor 2024

Mně to u žádného těhotenství nikdo standardně nedělal. Obojí jsem si musela zařídit sama (a jelikož jsem zrovna na tohle důsledná, protože jsem měla problémy v dětství, šla jsem na testy i těsně před těhotenstvím).

autor
27. únor 2024

Dekuji Vam vsem za odpovedi. Pockam na mudr. a zacnu resit vsechny me problemy s nim. hezky vecer 🍀

autor
28. únor 2024

@jijulka dekuji, jen pro zajimavost - muze toto poceni zpusobovat treba nedostatek toho D? celou zimu jsem uzivala D 1000, asi 3 tydny zpet uz jsem dobrala a dalsi nekoupila a tak me tedy napadlo, muze to zpusobovat? je pravda, ze v jidle se dost odbyvam 🙈

autor
28. únor 2024

@jijulka jeste dodam, ze to poceni je spis na hlave, mam pocit ze se mi poti i vicka... ze bych mela propocena tricka - to ne, mam pocit ze to jde od hlavy to horko. .

autor
29. únor 2024

@almara2 vy pracujete v gyn. ambulanci? aspon jsem si vsimla ze tak odpovidate v diskuzich - na test stitne zlazy a glykemii jdu v utery. Opravdu se tedy standartne ta stitna zlaza konttoluje v tom 14 tt? tehdy v tehu jsem podstoupila vsechny krevni testy i screeningy, takze myslite ze mi delali i na tohle? samozrejme v to utery jdu jako samoplatce (mudr. tam neni), ale spis me to zajima kvuli diteti, jestli to bylo zkontrolovano v tom tehu... Dekuji a hezky den 🌞

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru