Jak se počítají týdny těhotenství?

margaret88
29. črc 2019

Ahoj.Mohla by mi prosím některá z vás vysvětlit jak se bere možný termín porodu když podle UTZ je miminko o 3 týdny menší než podle poslední MS? To když žena neporodí na "první termín" tak jí ještě ty 3 týdny nechají? Snad to píšu srozumitelně. Nejedná se o mně! Jde o známou. Otěhotněla neplánovaně takže nějakou ovulaci vůbec neví. Cyklus měla dost nepravidelný.Nikdy jsem se s tímhle nesetkala takže opravdu nevím.

nazka
29. črc 2019

@margaret88 já jen vím, že mi gynekolog říkal, že by se ty termíny neměly o moc lišit (myslím víc jak 2 týdny), co se ale pak děje, to už nevím. Mně pochválil, že to mám den od sebe. Taky jsem zvědavá, co se zde dozvíme

margaret88
autor
29. črc 2019

@nazka já se s tímhle právě taky nikdy nesetkala. Sama jsem podruhé těhotná a mám rozdíl 2 dny.U prvního těhu jsem měla 5 dní.

kakret
29. črc 2019

Myslím že pokud měla nepravidelný cyklus budou se opírat o TP stanovený na prvním screeningu. Jinak pak pro případné přenášení hlídají průtoky a stav placenty.

sudylichozrout
29. črc 2019

@margaret88 mela jsem u obou tehotenstvi rozdil o tyden. Platil ultrazvukovy termin.

yenefer1
29. črc 2019

Měla jsem rozdíl 12 dní a všude mi automaticky psali ultrazvukový termín z prvního screeningu, protože se v takovém případě bere jako přesnější 🙂. Dcera se nakonec narodila přesně mezi těmi dvěma termíny, tak těžko říct, který byl nakonec ten pravý 😀

lery92
29. črc 2019

Termín porodu je určován podle poslední menstruace .

Pokud je termínu porodu dle menstruace rozdílný o 10 dní od termínu porodu dle USG ve 12týdnu , přihlíží se k datumu dle USG .

Příklad Ti uvedu na mé osobě s dovolením .Páč se vyjadruju jako neandrtálec .
Poslední menses 22.2 .Termín dle PM je určen na 29.11 .Termín dle USG je shodný - 29.11.Pokud menstruaci nechám a dítě by mělo termín dle 1.USG screeningu až 9.12 a dál... či by bylo určeno že velikostně ,,dozraje " už 19.11 či dříve , vždy přihlíží lékař k termínu porodu dle USG .

Dnes se ta menstruace bere spíš už tak jak pro orientaci, páč část zenskejch si nemůže vzpomenout kdy ji vůbec měla , část si nevzpomene a aby nebyly za blbky , tak si datum vymyslí a pak velká část žen má posunuté fáze cyklu ...ovulaci ...

cinam
29. črc 2019

Bere se v úvahu utz termín v tomto případě. Když se to liší víc jak o týden tak se bere ten z utz. Já teda měla v prvním tehu rozdíl 12 dní (měla jsem dlouhé cykly, toto tehu ale nedopadlo), v druhém tehu rozdíl 5 dní a stejně mi brali termín dle utz na gynde i v porodnici. U těch hodně dlouhých cyklu je ten termín dle ms prakticky k ničemu

lolam10
29. črc 2019

Ja mela vzdy rozdil 2 dny a pocitalo se s terminem z ultrazvuku,je presnejsi...

margaret88
autor
30. črc 2019

Děkuji všem. Takže se budou řídit nejspíš ultrazvukem. Ten skok 3.týdny je opravdu dost takže to asi ani jinak nejde.

beatac
30. črc 2019

Dobrý den. Omlouvám se že vstupuju to diskuze, ale na poslední prohlídce se mi stalo, že byť mám být teď ve 27tt, miminko je menší a doktor následně řekl že to je teda 25+5tt. Ptala jsem se zda to má vliv na miminko a zda je vše v pořádku, ale posunutí porodu mě napadlo až doma. Znamená to tedy, že když by se mi miminko nenarodilo do termínu určeným a zapsaným v průkazu, budou mi ho vyvolávat?
Omlouvám se za dotaz, jsem těhotná poprvé a mám pocit že čím víc jsme těhotná tím víc jsem blbější :D

yenefer1
30. črc 2019

@beatac ahoj, nevím to teda na 100%, ale mě doktor tenkrát říkal, že se jako stěžejní bere právě ten termín z prvniho screeningu a že už se pak nemění. A zní to logicky, ono nikdy nebude miminko odpovídat přesně, takže by se pak termín měnil při každém měření miminka. Malá byla jednou o 5 dní větší, pak zase o 2 dny menší a termín mi zůstával stejný 🙂

yenefer1
30. črc 2019

@beatac jinak mám pocit, že pukud je vše v pohodě, tak se porod nevyvolává hned po termínu v průkazce, ale až snad 2 týdny po...

beatac
30. črc 2019

@yenefer1 moc děkuji za odpověď 🙏🏻

aedoss
30. črc 2019

Já v těch termínech měla s první dcerkou solidní hokej. 😀 Podle ms byl termín 10. 5., podle nějakého prvního ultrazvuku vyšel 21.5., většinou se držely toho 21.5. Nicméně na uzv ve 12. týdnu vyšel termín 14.5. (to říkají, že je nejvíc přesný odhad termínu). Dcerka se narodila 22.5. a měla už zelenou plodovou vodu - prý to znamená přenášení. Tak nevím. Byla drobnější, tak jim to asi nesedělo do tabulek.

gracinka7
30. črc 2019

Řídí se to podle ultrazvuku. Ovulace mohla být později.

kittyy17
30. črc 2019

@margaret88 můj gynekolog říkal, že nejpřesnější odhad je od 10. týdne do 12. týdne, není to podle velikosti, ale podle fází vývoje plodu.. v porodnici je zajímá jenom termín z prvního screeningu, je to tak logické.

lery92
30. črc 2019

@beatac ne , ve Vašem případě je termín už stanoven z 1.USG .Teď se bude hlídat aby malá /malý přibíral ,prospíval .Vše je v pořádku pokud rozdíl nebude drasticky ... Pokud by váha byla např o 4 týdny menší než má být hlídá se stav placenty , dělá se doplerometrie arteria umbilicalis etc ...ale fakt neměj strach 2 týdny rozdíl roli nehraje ..

margaret88
autor
31. črc 2019

Ještě jeden dotaz dámy. Znáte někoho komu dělal doktor 1.screening hloubkovým ultrazvukem?

tridvajedna
31. črc 2019

U me je rozdil v urceni terminu porodu podle MS a UTZ 35 dni, mam hodne dlouhe cykly. Takze moje dr se ridi jen podle UTZ a v prukazce mam datum posledni MS a termin podle MS proskrtle.

cinam
31. črc 2019

@margaret88 pokud myslíš vnitřní utz? Tak mě ano, dělal mi při screeningu vnitřní utz i utz přes břicho

margaret88
autor
1. srp 2019

@cinam ano myslím vnitřní. Díky

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru