Nejtěžší forma zánětu slinivky-dotazy. Zažili jste něco podobného?

kama5432
6. kvě 2024

Dobrý den, snažím se najít někoho, kdo přežil…?

Manžel dostal akutní zánět v červenci 2023, šlo to hodně rychle a za dva dny v nemocnici byl uvedeny do umělého spánku, kde “spal” resp. byl tlumený MĚSÍC. Poté se učil znovu chodit atd… Slinivka byla vesměs celá nekroza, která se rozpadla v dutině břišní. Nastaly všechny komplikace, které mohly (pistele,zánět močových cest, voda na plicích, zápal plic).. poté jsem nechala manzela převést do fakultní nemocnice Olomouc, kde začaly drenaze mrtvé tkane, nekrozy atd. Manžel měl několik drenu, včetně stomie, kterou má doteď. Bohužel se dal a dal tvořily a tvoří absesy. Jednou manzela chtěli otevřít (zatím byl otevřeny jednou) , ale nakonec z toho každý chirurg v Olomouci vycouval. Některé orgány jsou poleptány od nekrozy a budou jednou odstraněny(slezina a dal se uvidí).

Takže manžel byl 8 měsíců v nemocnici, teď je 3 měsíce doma. Má stomii, má zavedeny bolestivý dren a pytlik na pisteli. A stále nějaké abscesy. Jako následek má samozřejmě cukrovku a hodně léku.

Manžel mě 86kg a nyní má 62 a bohužel se stomii se mu už nedaří víc přibrat, má 37 let.

Minuly týden měl CT tak uvidíme, co nás čeká dal. Doufáme, ze by jej mohli otevřít a zánětlivé ložiska vyjmout.

Zažil jste někdo něco takového ? Znáte někoho ? Už to bude skoro rok, muže to samozřejmě strasne boli a zánět je chronicky.

utrikocku
6. kvě 2024

@kama5432 zkušenost nemám, ale moc držím palce, ať vše zvládnete a manželův stav se zlepší. Je to mladý člověk a snad nabere postupně sílu. Jaká je další prognóza lékařů i ohledně drenu a stomie? Mohu se zeptat, na základě čeho se mu rozjel tak ošklivý zánět?

kama5432
autor
6. kvě 2024

@utrikocku
Co lékař, to jiný názor a proto vlastně skoro nic nevíme.
Každý říká už cely ten rok, ze to chce čas-ze to je na dlouho atd. Prognóza s drenem i stomii se neví, až se jednou enzymy ze slinivky vycerpaji, tak se přestanou tvořit absecy a možná to bude ok. Další názor je, ze to takhle muže zůstat napořád…. Opravdu toho moc nevíme. Jen ze i takové případy v Olomouci mají a někteří žijí.

Manžel měl slabší zivotospravu, měl to i v genech ohledně slinivky, hodně alkoholu to leto (pivo každý večer u grilování ) a šílený stres.

89peta
6. kvě 2024

@kama5432 Tatka měl akutní zánět slinivky, nekroza střev. Rok měl vývod. Abcesy se mu teda netvorily. V nemocnici byl skoro rok,měsíc v umělém spánku,měl pak nějakou bakterii a byl na infekčním. Víc si nepamatuju. Zhubnul a dlouho se nedařilo přibrat. Po každém jídle zvracel než vychytal jídla,co muže a co ne.
Každopádně,ma cukrovku,picha si inzulin,ma dietu. Na vaze už je stejne jak před nemoci.
Moc držím palce,tobe i manželovi,ať už je to za vámi🍀🙏🏻.

utrikocku
6. kvě 2024

@kama5432 možná bych Vám doporučila se objednat do IKEMu v Praze, je to prostě top pracoviště přes těžké gastro případy. Řešila jsem něco jiného a vzali mě

kama5432
autor
7. kvě 2024

@89peta z jak dlouho byl pak n své váze? Děkuji

kama5432
autor
7. kvě 2024

@utrikocku zkousime ano, ikdyz Olomouc je také spicka

89peta
7. kvě 2024

@kama5432 no to trvalo asi rok a půl po vyndání stomie. Tatka se dost dlouho bal jist, hodne dodržoval dietu.. teď hlavně dbá na pravidelnou stravu a neprejida se. Tohle dost zanedbával,než skončil v nemocnici.

kama5432
autor
7. kvě 2024

@89peta dekuji za reakci, manžel o slinivku přišel úplně. Stomii, dren a pistel… snad se toho jednou zbavíme no

utrikocku
7. kvě 2024

@kama5432 předtím jsem byla v Motole, což je také "top" pracoviště, ale pak s tím Ikemem se to nedá srovnat. Zkusila bych požádat o konzultaci/ druhý názor

dixi86
7. kvě 2024

Hledala bych asi nejake kapacity, jde o to, ze vetsina doktoru do toho nepujde a pak je jeden, dva, kteri to risknou a zachrani ho. Drzim palce. Nechci v zadnem pripade srovnavat, ale jen pro informaci, ze ne vsichni operuji vsechno...a vi vse...fena kdysi mela nekrozu strev a slinivky a z x veterinaru do toho sel jen jeden. Pry to neprezije i tak. A jedina doktorka ji zachranila, protoze do toho sla a vedela. Bylo nejake napred omezeni a pak omezeni stravy, ale jinak byla jako driv. Moc drzim palce, at se manzel dostane k odbornikovi a daji ho dohromady. Snadné to nebude, ale dáte to!