Na koho se obrátit?

venina1989
2. únor 2021

Zdravím všechny! Mám zdravotní problém a nevím na koho se s tím mám obrátit. Trvá to zhruba 2 roky a jedná se o to, že při každé menstruaci (mám endometriózu, ale nevím jestli to s tím může souviset) mě bolí pravé rameno, ale tak, že brečím bolestí, nemůžu sedět, ležet, stát. Při každém nádechu a výdechu je to, jako by mi ho rvali zaživa - ostrá bodavá bolest. Žádné léky proti bolesti nezabírají (Ibalgin, Aulin, Nimesil). Trvá to vždy 3-4 dny a v té době nejsem schopna jakkoliv fungovat. Nemáte s tím někdo zkušenosti?

marketka_m
2. únor 2021

co obvodni lekar? neurolog?gynekolog atd

helcakab
2. únor 2021

Šla bych taky cestou neurologa, nějaké rehabilitace fyzioterapie to by mohlo pomoct, že by to souviselo s menstruaci mi nepripada pravdepodobne

drep
2. únor 2021

@venina1989 frenikový přiznak?

dixi86
2. únor 2021

Jděte prosím k lékaři. Neuro, obvodní...doma to opravdu nevyřešíte.

venina1989
autor
2. únor 2021

@drep a nevíte na jakého specialisty se obrátit?

venina1989
autor
2. únor 2021

@helcakab ale ta bolest se objeví vždy 1.den před MS a vždy jen v pravém rameni. Není možné, aby to s tím nesouviselo

levandule_k
2. únor 2021

@venina1989 Jak dlouho tě to takhle bolí při menstruaci? Zašla bych k obvoďákovi, ať mě pošle na specializované pracoviště, asi neurologii. Možná by prospěla i nějaká rehabilitace.

Na hledání příčin a souvislostí je dobrá psychosomatika. Velmi zjednodušeně, nemoc je pouze informace pro tebe, že děláš něco špatně. Starosti s níž si hlava neví rady, tělo řeší somatizací (nemocí).

drep
2. únor 2021

@venina1989 na gynekologa, frenikový příznak by v tomhle případě souvisel s tou endometriózou. Sice jsem o tom nikdy neslyšela, ale nejsem gynekolog.

venina1989
autor
2. únor 2021

@drep myslíte, že by mi poradili i v CAR? Moje gynekolozka ani nezjistil, že mám endometriózu, tak k ní nemám důvěru

venina1989
autor
2. únor 2021

@levandule_k v létě to budou 2 roky, začalo to z ničeho nic, prvně jsem si myslela, že je to jen náhoda a že to přejde, ale bohužel se tak nestalo a a nelepší se to. Nikomu bych takovou bolest nepřála

levandule_k
2. únor 2021

To musí být šílené. Určitě se v CARu na to zeptej, pokud tohle nebudou umět řešit, ptej se jich, jestli znají nějakého gynekologa, co s tím má zkušenost.

venina1989
autor
2. únor 2021

@levandule_k další návštěvu mám v CAR naplánovanou na čtvrtek, tak se jich zeptám. Je toho víc co bych chtěla vědět, tak doufám, že mi pomůžou nebo mě alespoň nasměrují na správná místa 🙏

cilkat
3. únor 2021

CAR je podle mě dobrý nápad. Je o určitě řízené hormonálně. Ale je otázka, jestli je to reakce nervu, nebo svalu. Pokud neporadí tam, nechala bych se poslat někam, kde se cíleně zabývají hormony a k fyzioterapeutovi.

piggy123
3. únor 2021

@venina1989 já mám taky endometriózu a při menstruaci (krom jiného) mě v prvních dnech hrozně bolí obě lýtka a celkově mám dost těžké nohy. S tím ramenem by to mohlo být něco podobného... Ale nikdy jsem se o tom doktorovi nezmínila.

Mívala jsem i šílené bolesti v kříži, ale ty přestaly po laparoskopii, kde mi odstranili ložiska endometriózy na celých močovodech od ledvin až k močovému měchýři.

Obrátila bych se na gynekologa nebo CAR (pokud tam už chodíš).

peterax
18. únor 2021

Ahoj, naprosto chápu, dokážu si představit, jak moc tě to musí omezovat. Dost možná pro tebe mám řešení, nebo minimálně pár důležitých informací.
Endometrióza je velmi pravděpodobně reakcí těla na znečištění organizmu. Na špatné a toxické prostředí v organizmu vlivem špatné životosprávy. Za to v podstatě nemůžeš, když si přečteš co se do některých potravin dává, tak je to dost logický výsledek. Velmi pravděpodobně i bolest v rameni je způsobená stejnou příčinou. Špatné prostředí v těle brání ve vyživování buněk a velmi často se v tomto prostředí pak množí různé viry, patogeny a bakterie které pak napadají přímo tkáně a dokonce můžou poměrně snadno napadat i nervovou soustavu (hlavně a především EBV virus). To může snadno zapříčiňovat i problém v rameni.
Jak je možné, že rameno tě bolí pouze při menstruaci, se dá jednoduše vysvětlit. Menstruace "zaměstná" až 80% funkcí tvého imunitního systému. To znamená že na obranu proti těmto všem škodlivým látkám v těle najednou nemá tvé tělo k dispozici 100% imunitního systému ale jen 20, a tam už na to tělo nestačí.
Řešení není moc složité. Je potřeba očistit organizmus a zároveň v některých ohledech dost možná změnit životosprávu. Na internetu o tom určitě něco najdeš, každopádně osobně se těmto tématům dost věnuji a spolupracuji s firmou, která toto řeší, takže pokud to budeš chtít řešit tímto způsobem, moc rád ti s tím pomůžu. Můžeme se klidně spojit na fb, nebo jakkoli jinak a pobavit se o tom. Určitě to půjde vyřešit. 🙂