Extrémně suchá kůže na prstech a na patách. Máte zkušenost?

2veverka
27. črc 2023

Holky, měl prosím někdo z vás podobnou zkušenost? Totiž, že vám praská kůže na patách a loupe se kůže na prstech (na jedné straně to mám víc). Chystám se i na kožní, ale jde mi hlavně o vnitřní příčinu. Krevní rozbor v zimě nic moc neukázal, ale já mám zkušenost, že někdy musíme naše lékaře namotivovat, co nám mají odebrat a zaškrtnout při odběru. Prosím o osobní zkušenosti.

1pomnenka
27. črc 2023

Nevím, co očekáváš, že ti najdou za příčinu. Čím více chodím naboso, tím více kůže praská, protože je suchá. Chce to pravidelně obrušovat, aby tam nebyla silná vrstva suché kůže, ta pak praská. A promašťovat, promašťovat.......Kůže na prstech se loupe kamarádce, ale ona má exem, kůži má na prstech úplně papírovou, musí promazávat 2x denně, jinak jí popraská až do krve.

2veverka
autor
27. črc 2023

@1pomnenka Já právě nemám pocit, že je to u mně mechanická příčina, mám popraskanou kůži i na palci u rukou. Takže jsem se obávala, aby nebyl problém se štítkou, cukrovka, snad tedy ne, ale zase se mi nezdá, že by to byl jen ekzém nebo alergická reakce. Proto by mě moc zajímalo, jestli někdo tohle nemá. Podle mě nakonec všechno má nějaký hlubší důvod, no.

martt
28. črc 2023

@2veverka Tak základem je určitě návštěva kožní, aby určil diagnózu od té se dá odpíchnout. Obecně se říká (ale není to tak vždy) , že kožní problémy začínají ve střevech a v játrech. Takže se pak čistí střeva, játra( tam ze začátku dochází k velkému z horšeni a až pak ke zlepšení). Může to být i psychika. Suchá odlupující kůže může být lupénka, ale i plíseň. Nebo taky úplně něco jiného nebo nic významného. A taky ne vždy to musí být vnitřní význam. Když se ti to objevilo změnila jsi nějak jídelníček? A čím mažeš? Nejlepší na suchou kůži je obyčejné nesolené vepřové sádlo.

2veverka
autor
28. črc 2023

@martt Ano, já to bio sádlo užívám, případně hypoalergenní krém z lékárny na paty. Ale potíž je, že to sádlo je přece jen cítit, takže před cestou do práce se nenamažu a tlustá vrstva, když zaplouváš do peřin, také není ideální... A souhlasím, že ta očista má smysl, já občas i beru něco na pročištění jater apod. Jen jsem měla za to, že kožní řeší spíš ten povrch.

2veverka
autor
28. črc 2023

@martt Ještě prosím tě dotaz - ty tomu rozumíš trochu víc?

martt
28. črc 2023

@2veverka Tak jasně, že kožní řeší povrch , ale je potřeba zjistit s čím "bojuješ". To sádlo pokud je dobře vyškvařene cítit není mažu s nim syna má lupenku. Jinak na ruce namazat sadlem a dat bavlněné rukavice a ponožky.Nevím jak hodně tomu rozumím, ale hodně jsemse o to zajímala ohledně syna. I co se týká třeba bylin apod... Ono třeba u plísně je potřeba vysadit i některé potraviny apod...

teate
28. črc 2023

Je to normální, v léte je suchá kuže, bez ponožek, bosá noha … Kup si Karesten mast. Za 3h od namazání jsou paty krásný.

1pomnenka
28. črc 2023

@teate Tak Karesten neznám, znám jen Kerasal, ten jsem neviděla hodně dlouho, jestli jsi myslela ten. Místo něj se prodává Keralan, ale nemám ho vyzkoušený, já ty náhražky za něco, co fungovalo, nemám ráda.

te_reza
28. črc 2023

Mám hooooodně suché ruce, hlavně z vrchu, nejdřív býval kousek, začalo se to šířit. Někde jsem narazila na video, že to je nedostatek Omega 3, tak ho beru a je to lepší

teate
28. črc 2023

@1pomnenka Keralan jsem myslela. Používám ho denně. Je na to úžasnej. Je přímo na zrohovatělou kůži nohou. V životě jsem neměla takové nohy jako po něm. A to jsem měla praskliny do krve, nemohla jsem ani na ty paty došlápnout, hrůza.

2veverka
autor
28. črc 2023

@te_reza dobrý nápad, diky

2veverka
autor
28. črc 2023

@teate
@1pomnenka díky, holky