Lze vybrat zbytek rodičovského příspěvku naráz?

mikiaaa
4. únor 2024

Ahoj všem, chtěla bych se zeptat, zda vůbec lze taková možnost. Jsem na rodičovské, kterou mám na 20 měsíců a ještě mi zbýva 8 měsíců, ale znova jsem otěhotněla a tak jsem přemýšlela nad jednou možnosti, abych z toho aspoň něco měla, zda lze teď ukončit rodičovskou a vybrat si ten zbytek a jít na nemocenskou, protože jsem zaměstnaná na dobu neurčitou a z té nemocenské jít pak na mateřskou a z mateřské opět na rodičák. Jde to vůbec? Nebo dat si rodicak jenom na 3 měsíce pak jít na nemocenskou a jaká by byla výše nemocenské? Když jsem otěhotněla poprvé, byla jsem okamžitě od prvního dne na nemocenské kvůli vysokému riziku, tak by mě zajímalo jaká by byla ta nemocenská teď? Byla by stejná jako predtim? Děkuji moc všem za odpovědi,

lencaa11
4. únor 2024

@mikiaaa rodičak vám vyplatí až po porodu mimca jde to jen buď dát větší částku na těch x mesicu nebo až nastoupime na MD tak zastavíte rodičak a po porodu vám ho doplatí

somalicats
4. únor 2024

@mikiaaa Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená spolu nesouvisí. Sama v tom máš evidentně hokej. Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak jsi doma na rodičovské dovolené nejdéle do 3. narozenin prvního dítka. Pokud budou dítěti 3 roky později, než máš nástup na další mateřskou, tak nemusíš nic řešit nemocenskou ani nastupovat do práce, prostě přejdeš z rodičovské dovolené na další PPM. Co se rodičovského příspěvku týče, ten budeš pobírat až do nástupu na PPM, pak případný nevyčerpaný zbytek dostaneš vyplacen.

mikiaaa
autor
4. únor 2024

@somalicats nejspíš v tom hokej mám a proto se tady ptam. Jde mi o to, ze chci z toho vytriskat co nejvíc. Takže vybrat naráz dokud neporodim nejde, ale mužu tam zajít a dat ho na nejmenší dobu? Třeba už jen na 3 měsíce? A pote jít na nemocenskou a z nemocenské na mateřskou? Na tu nárok samozřejmě mám, to vím, protože první dite má zatím rok a pul

somalicats
4. únor 2024

@mikiaaa Pokud má první dítě rok a půl, tak do práce tak jako tak nenastoupíš. Takže jakákoli nemocenská je mimo hru. O peníze nepřijdeš, teď si můžeš navýšit měsíční výplatu RP na maximum, které Ti umožní, a případný zbytek pak dostaneš vyplacen po porodu. Co nejde, je čerpat RP a PPM současně. Takže budeš muset na úřadě práce zastavit pobírání RP k datu nástupu na PPM, abys nemusela peníze vracet. Po porodu si pak požádáš o vyplacení nevyčerpaného RP za první dítě a budeš normálně čerpat PPM, pak si můžeš požádat o čerpání řádné dovolené, která Ti s další PPM naskočí, a pak zas nastoupíš na rodičovskou dovolenou a požádáš o RP na mladší dítě.

mikiaaa
autor
4. únor 2024

@somalicats ještě poslední dotaz, jde o to, ze rp mám až do srpna a dite by se mělo narodit v září, takže by to samozřejmě vyšlo, ale mě zajímá jestli mám na tu nemocenskou nárok nebo ne, jestli mužu ukoncit rp dřív a prejit na nemocenskou i kdyby na 3-4mesice a pokud možnost je, jestli se počítá z prijmu kdy jsem pracovala.

areh
4. únor 2024

@mikiaaa nastav si čerpání příspěvku na dobu než půjdeš na MD, aby ti to plynule navazovalo a nemusela jsi řešit nic jiného a zároveň si neměla finanční "okno" mezi RP a MD. Takhle jsem to měla já. Nechtělo se mi řešit odčerpávání po porodu. Jen doplním, že existuje maximální částka, na kterou ti můžou rodičovský příspěvek nastavit a to dle tvého platu, který jsi měla před nástupem na MD (myslím, že podle DVZ)

somalicats
4. únor 2024

@mikiaaa Na nemocenskou nárok nemáš, to bys musela aktivně pracovat, čili ukončit rodičovskou dovolenou. A zaměstnavatel by byl blázen, kdyby Ti to umožnil.

krisstina93
4. únor 2024

Rodicak si můžeš zvýšit a vybrat dřív (pokud mas dostatečně vysoký dvz), nebo ti zbytek vyplatí po porodu. Nemocenskou nedostaneš, protože nechodis do práce. To leda bys ukoncila RD, nastoupila zpátky do práce a pak šla marodit, ale to by museli byt v práci padli na hlavu, aby ti to umožnili.

j.a.n.i
4. únor 2024

@mikiaaa No prostě nemas, jsi na rodičovské dovolené, pripadnpu nemoci ti neuniká zadny plaz, tak nevymyslej, jak ochcat system.

mikiaaa
autor
4. únor 2024

@j.a.n.i ano přesně tak, vymyslim jak ho ochcat, protože jsem studovala, pracovala a vybudovala jsem si slušnou pozici a byla jsem v práci od nevidím do nevidím, měla jsem skvělý plat a potom najednou spadnout na tak mizernou měsíční částku, mít stejně peníze na dite jako každá socka, která nepracuje, nemit nárok na porodné, nemit nárok vlastně na nic, protože můj manzel vydělává taky dobre, tak ano, přemýšlím jak to obchcat a vůbec se za to nestydím 🙂

j.a.n.i
4. únor 2024

@mikiaaa No, protože jsi prachsprosta socka, úplně stejná, jako, ty, které si beres do pusy, vlastně ještě horší, oni totiž nepodvadeji, minimálně cast z nich.
Jo a jen tak mimochodem, studovat a pracovat je normální a nikoliv nejaka zvláštní zasluha.

tulipdona
4. únor 2024

@mikiaaa takže jsi úplně stejná socka jako ty co jmenuješ. Jen se k tomu chováš ještě jako buranka.😉

22hanah
4. únor 2024

@areh ale ona se na to neptá, je slušně vyčůraná, ona chce rodičák vybrat hned teď a zbytek měsíců být doma s prvním dítětem na nemocenské, chápeš???? Ona chce být doma s prvním dítětem za dvoje peníze - vybrat všechen rodičák teď a ještě k tomu pobrat nemocenskou, tak proč takové vy*cané tady vůbec radíte, je tak chytrá, tak ať si to zjistí sama. (Mimochodem blbá jak p*del, protože se ptá jako totální vymaštěnec, ale nebudu psát proč, abych jí poradila)

mikiaaa
autor
4. únor 2024

@22hanah děkuji 🙂 už vím co jsem potřebovala i bez vaší rady naštěstí.

honatko092
4. únor 2024

Tak to je drsný názor. Já jsem taky byla na slušné pozici, práce od rána do noci, na žádný příspěvek jsem nikdy neměla nárok a spadla jsem na mizernou částku. Ale nikdy bych nechtěla obejít systém...vždy od půl roku obou dětí jsem pracovala 20-80 hodin měsíčně podle toho jak to šlo, aby ta částka nebyla tak mizerná. A tvé vyjadřování, to je skvost 👍🏻

merope
4. únor 2024

@mikiaaa Takže starší dítě má rok, léto bude jeho první léto, kdy se bude učit chodit, mohli byste být skoro non-stop venku někde pod stromem resp. běhat za ním, ale ty bys raději šla na neschopenku a trčela s dítětem doma a to jen kvůli prachům...

klokanka31
4. únor 2024

Co lidi už nevymyslí...🤭

95newmommy2020
5. únor 2024

@klokanka31 Taky mě to šokovalo. 😁

michaela666
5. únor 2024

@merope Však by chodila normálně ven, na těhotný přece kontroly nechodí ne 😃

klokanka31
5. únor 2024

S lidma to jde z kopce...Vždycky jsem nechápala proč starší generace nadává na mladší, ale teď můžu fakt říct že naše generace je zkažená (samozřejmě jsou někteří jedinci co jsou ještě slušní). To jsou samé podvody, podrazy, chlast, drogy, násilí, žádná zodpovědnost...

alice180
5. únor 2024

@klokanka31 a neformuje náhodou ta předešlá generace tu současnou, jako tohle je jednoduchý říct, ale ve skutečnosti to tak není ani náhodou. Příklad - starší nadávájí, že si mladý ničeho neváží, že oni neměli tolik věcí. Pak přijede vnouče a dostane sladkosti jen tak zadarmo a pak budou říkat, že za jejich mladých let dostali čokoládu na Vánoce a hotovo. A takových věcí je spousta. Každá generace vyrůstá v jiném prostředí s jinými vymoženostmi, ale není to tak, že jedna je horší a druhá ne. Chování je o jedincích a ty to předávají na své potomky.

somalicats
5. únor 2024

@klokanka31 Naše generace je taková, jakou ji ta předchozí vychovala.

somalicats
5. únor 2024

@mikiaaa No, holčičko, stát Ti ale ty děti neudělal. Takže je naprosto normální, že se máš starat Ty a Tvůj manžel. Představ si, že je nás tu povícero, kdo studoval, pracoval a vybudoval si skvělou pozici za skvělé peníze.

klokanka31
5. únor 2024

@somalicats To jsem si taky myslela, ale kolik lidí naší generace mělo rozvedené rodiče, a kolik rozvedených lidí je dneska? Dneska se lidi rozvádí snad už jen z módy, to pořád slyším kolem sebe...Nasekat si děti, a pak většinou chlapi jdou o dům dál, udělat si novou rodinu, jako by se nechumelilo... Nebo drogy, přijde mi že dneska kdo nic nebere tak jako by nebyl... To za našich rodičů (a prarodičů) taky nebylo... To co za mého dětství bylo tabu, je dneska úplně běžné... A teď hlavní otázka - co vychová za lidi naše generace?

michaela666
5. únor 2024

@klokanka31 Na férovku? Půlka dnešních dětí budou jednou sebestřední sobci bez kousku slušnosti. Stejně jako jsou jimi teď jejich rodiče. Vidím to dnes a denně v práci, kdy se člověk nestydí říct prodavače, že je p**a protože mu neumí číst myšlenky.
Naštěstí dnes už si žena nemusí nechat líbit domácí násilí, nevěry,... a zůstávat v manželství jen aby se na ni nedívali jako na odpad a sebrali jí děti protože se rozvedla.
Každá generace má něco.

somalicats
5. únor 2024

@klokanka31 Dřív se nebylo tak snadné rozvést, jako dneska. Stejně tak s drogama, braly se vždycky, jen se o tom tolik nemluvilo. Kouření, chlast, to jelo i za dob mých rodičů a prarodičů - naopak dnes oceňuju to, že se na kouření kouká konečně jako na to, co normální není.
A co vychová naše generace - to záleží na tom, zda se lidé z naší generace dokážou vymanit z těch zavedených vzorců chování - pokud jo, je šance, že ty děti vychovají jako empatické slušné jedince. Ten, kdo se z těch vzorců nevytrhne, z těch dětí vychová totéž, co je sám.

klokanka31
5. únor 2024

@somalicats Zase tolik drog asi nebylo, když už se o někom řeklo že v něčem jede tak to byla senzace, už jen to slovo droga bylo strašný tabu...a dneska to vidíte, všude tráva, HHC...je to snadný jako by si člověk šel koupit chleba...A většině lidem na tom nepřijde nic divnýho, špatnýho...To mě na tom děsí asi nejvíc, že lidi jsou otupělí a přestávají rozlišovat co je dobrý a co ne...

klokanka31
5. únor 2024

@michaela666 Je smutný že i děti člověka pošlou do pr****, je vidět jak v dětech roste agresivita, děti klidně i vraždí...Je nedostatek dětských psychologů, ale my dospělí jsme asi úplně zabednění, a nevidíme čeho se na dětech dopouštíme...

klokanka31
5. únor 2024

Ale moje debaty jsou už mimo diskuzi, omlouvám se 🤔

somalicats
5. únor 2024

@klokanka31 Ale bylo, kdo chtěl, dostal se k tomu. Moji rodiče jsou (táta byl) zdravotníci a já už jsem taky trochu starší ročník, tak něco pamatuju. Nebyly sociální sítě, kde se prezentovalo kdeco, ale i tvrdé drogy jako heroin, LSD, později pervitin jely ve velkém. Nemluvilo se o tom, bylo to tabu.