Vyčerpání dovolené před nástupem na mateřskou dovolenou

verunkaaa27
14. led 2015

Dobrý den, mám takovou otázečku, nikde jsem to tady na fóru nenašla. Jsem zaměstnaná na dobu určitou, která končí na konci roku 2016, od prosince 2014 jsem na nemocenské a jsem teď ve 30 týdnu těhotenství 🙂 Nástup na mateřskou dovolenou mám 8.2.2015. Mám takovej menší problém, který nevím jak vyřešit, už jsem zjišťovala všude možně a názory se hodně liší. Kvůli nástupu na nemocenskou jsem nestačila vybrat starou dovolenou v práci, a to 9 dní. Zaměstnavatel po mě chce, abych si vybrala tu nevyčerpanou dovolenou než nastoupím na mateřskou dovolenou, tudíž abych si zkrátila nemocenskou o 9 dní dříve, čerpala bych těch 9 dní a pak nastoupila 8.2. na tu mateřskou. Od začátku roku 2014 je u zaměstnavatele opatření, že se celá dovolená musí vybrat do konce roku 2014, ale já jsem to bohužel nestihla. Mohli byste mi prosím poradit, jestli jste se s tím někdo setkal, zda si to mám vybrat před tou mateřskou anebo to nechat až po mateřské? Nevím, zda mě k tomu může zaměstnavatel nutit, nechci být pak krácená na té nemocenské. Dále by mě zajímalo, kdybych si to vybrala před mateřskou, tak z jakého průměru by se ta dovolená vyplácela a také zda by mi zasáhla do mateřské anebo ne. Předem všem moc děkuji

xpila
14. led 2015

@verunkaaa27 Nemůže tě nutit ukončit neschopenku, aby sis vybrala dovolenou. Do toho nemá co zasahovat, neschopenku přeci určuje doktor a ne zaměstnavatel. Takže si ji nech až po MD a vyber si ji mezi MD a RD společně s novou dovolenou.
Kdyby sis ji vybrala před MD, tak by se ti dovolená počítala z příjmu, neschopenka na to nemá vliv. Stejně tak by případná dovolená ovlivnila výši PPM.

verunkaaa27
autor
14. led 2015

@xpila moc děkuju za odpověď, jen jsem měla strach, aby mi ta dovolená nějakým způsobem nepropadla a aby ji nezrušili kvůli tomu opatření, které vydali před rokem

xpila
14. led 2015

@verunkaaa27 Kdybys chodila do práce, tak to je jasné, to by ti dovolenou nařídil. Ale takhle ti ji nařídit nemůže, když jsi na PN.

aftylka
14. led 2015

Já si myslím, že ti ta dovolená může jenom přilepšit, nikoli uškodit. Denní výměr by se ti vypočítával z předchozího čtvrtletí, co jsi byla v práci. Takže pokud jsi od 1.12 na neschopence, tak se bude vypočítávat ze čtvrtletí červenec/srpen/září. Orientačně si to můžeš spočítat tady http://www.penize.cz/kalkulacky/nahrada-mzdy-za.... Tratit na mateřské určitě nebudeš, protože ta se zase počítá z průměrné hrubé mzdy za poslední rok, takže tam těch devět dní nehraje roli. Myslím, že tě zaměstnavatel nemůže nutit, kdy si dovolenou vybereš (v tomto případě), ale zase na druhou stranu to z jeho strany chápu, že chce mít své závazky k tobě vyřešené co nejdřív, zvlášť, když si dovolenou nemůžete převádět do dalšího roku.

verunkaaa27
autor
14. led 2015

tak jsem si spočítala jak nemocenskou za ty dny, tak i tu dovolenou a s dovolenou bych měla mít jednou tolik než za tu nemocenskou...takže to vypadá, že bych na tom fakt byla lépe

xpila
14. led 2015

@verunkaaa27 To bys samozřejmě na tom byla lépe, vždyť dovolená je průměr z normální platu a nemocenská jen určité procento. Ale pokud by sis tu dovolenou před MD nevybrala, tak o ni nepřijdeš, ale vybereš si ji po MD. Takže v součtu na tom budeš líp, když si necháš neschopenku a dovolenou si vybereš po MD.

j.a.n.i
15. led 2015

@aftylka Jen opravím chybnou informaci, dovolená se počítá vždy z předchoho kalendářního čtvrtletí, tedy při čerpání v únoru vždy z říjen - prosinec a pokud by tam nebylo nic odpracováno, tak se vezme pravděpodobný plat, tedy nejčastěji to co je ve smlouvě.

nellygray
20. led 2015

@j.a.n.i. dovoluji se přidat s dotazem na odbornici. 😉 Jsem na třetí MD, která mi bude končit 8.2.2015. Jsem stále v pracovním poměru u téhož zaměstnavatele jako před první MD. Po první i druhé MD jsem čerpala dovolenou v plné výměře, druhá MD mi navazovala hned na první RD. Nyní mi třetí MD nenavazovala o tři týdny na druhou RD, proto jsem po dohodě se zaměstnavatelem nastoupila na ty 3 týdny (8.7.-27.7.2014) na původní smlouvu do zaměstnání. Předtím - během druhé RD - jsem u téhož zaměstanavatele pracovala na dohodu o pracovní činnosti, pouze tak, abych nepřesáhla výdělek 10.000 Kč, ale to předpokládám, že žádný vliv nemá. Můj dotaz zní, jestli budu mít nárok opět na plnou výměru dovolené.
A ještě jeden teoretický dotaz z pohledu zaměstnavatele-mohl by mít nějaký problém z toho, kdyby jeho zaměstnanec o tu dovolenou, na kterou má nárok, nepožádal, a zaměstnavatel ji tudíž neposkytl? Třeba ze strany kontroly z úřadu práce? Předem moc děkuju.

georgeg
20. led 2015

@verunkaaa27 9dní to bylo pře nástupem na neschopenku? Pokud je tomu tak je, těch dní bude více. Protože dovolená naskakuje i pokud je člověk v pracovní nechopnosti, tudíž za ten prosinec,leden až do toho 8.2 je nárok na poměrnou část dovolené. Nejlepší je nechat si dovolenou proplati před nástupem na mateřskou, stačí napsat na papír že se žádá o proplacení nevybrané dovolené z důvodu nástupu na mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel si může říkat co chce, ale dovolenou proplatit musí