Příspěvek na bydlení. Kdy mám nárok žádat?

25. lis 2019

Zdravím,
nikdy jsem žádné dávky nepobírala, a tak vůbec nevím, jak to funguje. Jsem na rodičovské dovolené a ještě rok budu. S partnerem jsme se rozešli. Musím pro mě a dceru najít bydlení a bohužel to z rodičovské bez příspěvku na bydlení nedám. Všude čtu, že u žádosti na příspěvek na bydlení musím doložit náklady na bydlení tři měsíce zpětně. Ale já žádné tři měsíce zpětně mít nebudu, když se tam teprve budu stěhovat. To znamená, že první tři měsíce nedostanu nic a až potom mám nárok žádat? Prosím někoho, kdo tohle řešil, jestli by mi vysvětlil, abych byla aspoň trošku v obraze. 😟 Děkuju.

zelenaesmolda
25. lis 2019

ano,nastehujes se tam a po trech mesicich jdes zadat o ty prispevky.
ja bych spis resila kdo ti pronajme byt kdyz jsi na rodicaku...

jituli84
25. lis 2019

Já když bych si měla vzít výši rodičáku a to , co platime za byt, tak bych snad ani na to neměla, navic nejde jen o samotný nájem, my třeba platily dva najmy, kauci a realitku.

amazonkajanik
25. lis 2019

Co vím, tak mohou přispět i na kauci, ale je to o schválení. Problém nastává v okamžiku, kdy musí být podepsána smlouva, dojít na soc a tam dát žádost. Pak je to buď a nebo...jenže kdo dnes dá podepsat nájemní smlouvu bez peněz. Nejdřív se dojdete pozeptat, zda ve vaší lokalitě nejsou tzv sociální byty ( to neznamená, že tam musí být jen minoritní skupiny), v tom okamžiku se vás kauce netýká

martaskaaa
25. lis 2019

Tohle je takový blbý, že se to dokládá zpětne no. Takze jedine jestli by ti bývalý třeba na ty první tři nájmy přispěl? Jde přeci i o jeho dítě.
Jinak standardně chtěji všude třeba i dva nájmy dopředu, záleží jestli máš i něco našetřeno do začátku?
Já tenkrát když jsem odcházela od chlapa (naštěstí jsme neměli děti), tak na jeden byt bylo hodně zájemců, ale chtěli zaplatit hned nájem + 2 nájmy jako kauci + provize ve výši jednoho nájmu realitce. No a já byla jediná, kdo mohl hned složit peníze na ruku a byt mi pronajali. Takhle se i potencionální zájemci vlastně "procedí" a nájemce aspoň vidí, kdobje schopný platit (i když do budoucna se může stát cokoliv žejo) a nemusí mít tak nějak strach, že budeš muset peníze z někoho tahat.

katka_nedo
25. lis 2019

A trvaly pobyt chteji,pokud se to nezmenilo

shaun40
25. lis 2019

Já hledám byt už měsíc a půl jsem zaměstnana a přesto neatraktivní pro majitele bytu a už tři krát si vybrali místo me se dvěma dětmi samého chlapa.A to mám na kauci i na poplatky realitce peníze ihned na ruku.Spousta bytu 2+1 je v inzerátu pro jednu osobu.Před nedávnem bylo ve zprávách že paní bydlela v garáži. Pak když se to provalilo tak ji město poskytlo byt.Tak třeba to skusim😂 ale ja nemám ani garáž 😀tak nevím. No každopádně hodne štěstí při hledání bez zaměstnání. Bude to chvíli trvat.

jituli84
25. lis 2019

@shaun40 My když sme si hledaly byt tak to bylo v pohodě, byly sme jen dva, tak jsem měla trochu obavy, jak majitelka bude reagovat až jí řeknu, že jsem těhotná. Nakonec nám řekla, že u nás jí to nevadí , protože je na nás spoleh, ale že byvalým najemnikum by smlouvu už neprodloužila, kdyby měly dítě.

zelenaesmolda
25. lis 2019

@shaun40
tak jestli ma rodicak tak zamestnana pravdepodobne je ne?jenom ta vyse prijmu bude momentalne asi problem

shaun40
25. lis 2019

@zelenaesmolda no to jo ja myslela samozřejme momentálně.Tak pronajimatel se zajímá o mo mentální situaci a ne co bude za rok.Nebo se pletu?

asinehri
25. lis 2019

Pokud by moje dcera byla ve stejné situaci, určitě bych jí kauci a první nájmy zaplatila, i kdyby jsem si musela kvůli tomu půjčit. Nemáš zastání u blízkých? To mně mrzí. Důvod rozchodu byl asi vážný, když dál spolu bydlet nemůžete. Ono o charakteru bývalého trochu vypovídá i to, že vůbec tento problém řešíš a on ti do začátku nepomohl. A že ty jsi ta, co musí odejit, a ještě s děťátkem.

zelenaesmolda
25. lis 2019

@shaun40
netusim ale tak teoreticky chteji videt smlouvu ne?jak podle toho zjisti,ze je zrovna na rodicaku?pokud teda nezavolaji do prace...

shaun40
25. lis 2019

@jituli84 Oni asi samoživitelku berou jako riziko.Jinak si to nedovedu vysvětlit. A nebo mají špatné skušenosti.Nevím čím to je.

jituli84
25. lis 2019

@shaun40 je to možný

shaun40
25. lis 2019

@zelenaesmolda po mě chtěl jeden i mzdový výměr. A pan z reality mi říkal že se setkal z párem který chtěl po zájemci výplatní pásky.Spiš se ty lidi boji kdo jse tam nastěhuje. Možná meli nějaké lidi co neplatili.

zelenaesmolda
25. lis 2019

@shaun40
tak my kdyz jsme si v UK brali barak tak taky chteli vyplatnice,volali do prace,aby si overili,ze tam pracujeme,chteli smlouvu a credit check.
booking deposit a jeden mesicni najem jako deposit.

shaun40
25. lis 2019

@zelenaesmolda no tak to už jse inspirovali i češi.Já úpřímě asi bych taky vybírala a bála se kdo se mi nastěhuje do bytu.

zelenaesmolda
25. lis 2019

@shaun40
tak ja se tem pronajimatelum na jednu stranu nedivim

shaun40
25. lis 2019

@zelenaesmolda Ono je pak těžko ich vystěhovat co jsem slyšela tak musí soudne.

zelenaesmolda
25. lis 2019

@shaun40
taky jsem to slysela,ze je s tim problem

shaun40
25. lis 2019

Eště skusit na příslušný úřad a zažádat o startovací byt.Ty dávají města na rok až na dva.

lucijeennaa
26. lis 2019

O příspěvky na bydlení se žádá vždy po 3 měsících a vyplácí se zpětně. Ale jak už tu psala jituli, pokud nemáte na nájem což samozřejmě chápu, většina nájemců chce složit kauci na byt a to je větší průšvih, větší výdaj najednou. Tomu se lze vyhnout pokud město v kterém žijete nebo alespoň to okrskové pod které spadáte má městské byty, někde se na ně čeká třeba 2 měsíce, ale neplatí se žádná kauce a nikdo vás odtud nevyhodí dokud platíte nájem, takže žádná nervozita, kdy majitel bude chtít byt pro sebe nebo zda nezvýší nájem. Takže pokud mate možnost, zkuste tuto variantu, tam by se na vás mělo i z důvodu dítěte přihlížet lépe, než majitel který chce na bytu vydělávat. Nicméně neměl by se chlap postarat o nezaopatřené dítě s matkou? A pokud spolu bydlíte odchazite protože všechno je jeho? Nedá vám ani prd? 😱
Ale myslím si, že by se měl chlap pochlapit ať se stalo cokoli a v této situaci pomoci už jen kvůli dítěti. Přeji hodně sil ať vše dobře dopadne. A ještě mě napadl příspěvek v hmotné nouzi, ale tam si nejsem jista jak probíhá.