Nárok na PPM PODRUHÉ. Je to tak?

baja1122
27. kvě 2022

Ahoj holky, třeba je tu nějaká chytřejší hlava, než jsem já.. 😀
z mé situace jsem již opravdu "jelen", tak zda třeba zde nebude vědět...

V srpnu 2021 jsem nastoupila do svého prvního zaměstnání (nikdy předtím jsem zaměstnána nebyla) a hned záhy jsem zjistila, že jsem těhotná. V únoru 2022 jsem odešla na pracovní neschopnost a jelikož jsem neodpracovala 270 dní, byl mi zamítnut nárok na PPM. Jelikož jsem ale nedostala výpověď, ani mi nekončila prac. smlouva apod. (jednoduše jsem pořád byla vedena jako zaměstnanec), měla jsem až do konce mého šestinedělí "neschopenku spojenou s porodem". Na ÚP mi ještě v těhotenství řekli, že po skončení tohoto šestinedělí si mám hned zažádat o rodičovský příspěvek.
Včera mi však volala účetní z mého zaměstnání, že si mám znovu zažádat o PPM - ptám se proč, když nemám nárok. Prý už teď již mám nárok, protože pobyt na nemocenské se mi počítal jako odpracované dny a nyní již oněch 270 dní mám splněno.
Ptám se tedy - je tomu tak? Od února až nyní do května jsem byla na PN a to se mi započítávalo do 270 dní, čímž je podmínka splněna a nyní mi vyplatí PPM? Smlouvu mám podepsanou do srpna 2022, byla na dobu určitou.
Nějak se mi to celé nezdá a nevím, jak postupovat. Zda znovu zažádat o PPM u své gynekoložky?

Díky za odpověď 🙂

j.a.n.i
27. kvě 2022

@baja1122 Datum porodu je jaké? A v srpnu si nastoupila přesně kdy? Co si dělala před tou první prací?

baja1122
autor
27. kvě 2022

@j.a.n.i Datum porodu je 13.4.
Jelikož jsem pracovala jako učitelka ZŠ, nastoupila jsem 23. srpna na přípravný týden.
Před první práci jsem byla na rodičovském příspěvku s dvema dětmi a studovala VŠ dálkově, ale ani s jedním dítětem jsem neměla nárok na PPM, jen rodicak.

j.a.n.i
27. kvě 2022

@baja1122 A tu VŠ už máš hotovou? Pokud ano, kdy si ji úspěšně dokončila?

baja1122
autor
27. kvě 2022

@j.a.n.i Ano, VŠ jsem úspěšně ukončila v červnu 2021. Ale byla to VŠ dálkově, což si myslím, že nemá na nic vliv, protože při VŠ dálkově člověk nemá žádné výhody normální VŠ (slevy na jízdné např. apod).

j.a.n.i
27. kvě 2022

@baja1122 Na to ti nedokážu odpovědět, neb z formulace v zákoně nejsem úplně moudrá, píše se tam něco o tom, že dálkové se neuznává, pokud je při něm zaměstnání, ale už jsem z toho nevydedukovala, zda by se počítalo, pokud si při něm nepracovala. Každopádně jediná šance na PPM je, pokud by ti započetli studium (to bys musela doložit papíry na ČSSZ a zeptat se přímo jich). Bez studia nárok na PPM nemáš a účetní ti tvrdí blbosti, protože nárok na PPM musí být splněn k datu 6 týdnů před termínem porodu a když ho sice splníš, ale později, tak už ti nárok nevzniká.