Mám nárok na PPM? Prosím o radu

nikol94
20. srp 2016

Dobrý den, chtěla jsem se optat zdali mám podle Vás nárok na PPM když jsem byla zaměstnána od července 2015 do července 2016 (přesně rok) ale v lednu 2016 jsem byla nucena nastoupit na pracovní neschopnost kvůli rizikovému těhotenství? A termín porodu mám na začátku září. Dkuji zaVaše názory.

nutricnihodnota
20. srp 2016

Pokud ty data sedí, tak už bys měla být na mateřský teď. Nárok máš každopádně.

osmicka88
20. srp 2016

@nikol94 Taky řeším podobnou věc, s tím rozdílem, že mám pracovní smlouvu od listopadu 2015 do listopadu 2016. Ale chtěla bych to vydržet celou dobu, pokud to bude možné. Co jsem tak zjištovala, je důležité , abys měla za poslední 2 roky před nástupem na MD "odpracovaných" 270 dní nebo spíš aby za tebe tolik dní zam-tel platil zdrav. pojištění.
A když jsi ted v 37 tt ještě nejsi na MD? Mi na socialce řekli, že pokud nebudu zaměstnaná, tak se nastupuje na MD až den po porodu, ale to mi tady všechny holky vyvracejí, tak by mě zajímalo, jaké máš info ty?

nikol94
autor
21. srp 2016

Na PPM asi jakoby jsem, na začátku měsíce srpna jsem zaměstnavateli zasílala papír se žádostí o PPM který on měl zaslat na ČSSZ ale ještě mi nepřišlo žádné vyjádření zdali mi nárok na PPM uznali či ne.

osmicka88
21. srp 2016

@nikol94 a šla si se nahlásit na pracák v tom červenci, jak ti skončila smlouva?

nikol94
autor
21. srp 2016

Nešla jelikož jsem byla na neschopence zak jsem se na pracák hlásit nemusela, jelikož sociální a zdravotní stále za mě musel platit zaměstnavatel ... ale chtěla jsem se jít nahlásit a byla jsem se tam ptát a paní úřednice mi řekla že pokud jsem na neschopence a smlouva mi vypršela tak se hlásit nemusím, že hned poté nastoupím na mateřskou pokud mám nárok a sociální a zdravotní bude platit stát ... na ÚP bych musela nastoupit jen tehdy prý pokud by mi dr. ukončila neschopenku třeba 3 dny před nástupem na PPM tak bych už na ten pracák musela ale jelikož jsem měla neschopenku až do konce a hned si posílala papíry na PPM tak jsem na pracák nemusela 🙂

j.a.n.i
21. srp 2016

@nikol94 Já jen upřesním 2 věci - zaměstnavatel za tebe při neschopence sociální a zdravotní platit nemusí, sociální neplatí nikdo, to se platí pouze z příjmu a zdravotní hradí stát. A na 3 dny se fakt na UP nikdo hlásit nemusí, neb povinnost platit si zdravotní vniká až pokud by byl člověk "bezprizorní" celý kalendářní měsíc.

nutricnihodnota
21. srp 2016

@osmicka88 Důležitá jsou DVĚ podmínky. Těch 270 dní a pak ještě ochranná lhůta! Jestli jsi byla v posledním zaměstnání rok, tak tvoje ochranná lhůta trvá 180 dní. To znamená, že pokud na mateřskou nastoupíš do 180 dní od ukončení pracovního poměru, tak máš právo na mateřskou TO JE TVŮJ PŘÍPAD!!!!! Na mateřskou se nastupuje 6 až 8 týdnů před termínem porodu a ty si můžeš vybrat, jestli to bude těch 6, nebo 8. Pokud někdo začne pobírat dávku ode dne porodu, tak to není mateřská, ale rodičák a dělá se to tak u ženských, co NEMAJÍ nárok na mateřskou. Už je ti to jasný?

osmicka88
21. srp 2016

@nutricnihodnota jj, to je mi jasné, to jsem zakladatelce taky tady psala 😉 Tady jsem si chtěla jen s @nikol94 zjistit, jak to je s tím pracákem po ukončení doby určité. Tak jsem ráda, že jsem našla někoho , kdo je ve stejné situaci jako já a je to v aktuálním čase 😀
Je spíš psycho, že mi na sociálce někdo řekne takovou kravinu jakou jsem psala v mojí diskuzi

osmicka88
21. srp 2016

@nikol94 Jinak tady jsem našla super stránku, kde je všechno luxusně popsané. Jak si tu s holkama někdy píšem, tak se asi některé moc nechápeme 😀 😀 http://socialni-davky-2014.eu/kalkulacka-kolik-...

j.a.n.i
21. srp 2016

@osmicka88 Jen bacha na to, ze na tehle strance taky jsou blbiny, resp. vim ze byly, mozna je to opravene.

nikol94
autor
21. srp 2016

Děkuji všem za odpovědi 🙂