Kde musím nahlásit, že jsem těhotná? Studentka VŠ

alexkriz
12. únor 2018

Zdravim. Jsem ve 14 tydnu tehotenstvi a vzhledem k tomu ze jsem jeste studentka Vysoke skoly, chtela bych se zeptat kde vsude musim nahlasit ze jsem tehotna a taky do kdy to vsechno musim stihnout?
Predem moc dekuji za odpovedi 😉

olga_
12. únor 2018

Určitě si zajdi na studijní - já teda dělám doktorát, ale možná to platí i pro bakaláře/magistry - je možno se v rámci fakulty nahlásit jako osoba pečující o dítě (myslím, že to běží podobně jako mateřská od 8. nebo 6. týdne před termínem) a máš pak možnost si žádat o odklady zkoušek, v případě přerušení studia se ti ta doba nezapočítává do odstudovaných let. To vše se ti může hodit. A pokud je otec také student, vztahuje se to i na chlapy.
Jinak pravděpodobně nemáš nárok na mateřskou (pokud nejsi někde zaměstnaná), takže začneš po porodu čerpat rovnou rodičák - to si vyřídíš na úřadech (u nás to dělá ÚP).

bekyc
12. únor 2018

Záleží na tom, jestli chceš studium přerušit, nebo ne. Pokud chceš pokračovat, zajdi na studijní a podej žádost o individuální studijní plán. V opačném případě žádost o přerušení. Teď je to myslím tak, že můžeš mít přerušeno do 3 let věku dítěte. A o rodičák zažádáš na pracáku, kam budeš muset zajít ve chvíli, kdy přerušíš studium, aby za tebe platil pojistný. A tam ti řeknou, kam zajít dál, myslím že jsem byla ještě na pojišťovně.

kladpol
12. únor 2018

@alexkriz Pokud nemáš nic odpracováno, tak potom je třeba zajít na příslušný úřad práce a vyřídit si tam rodičák, který budeš pobírat od porodu, pokud třeba tatínek nesplňuje podmínky, že by se to udělalo přes něj. Pak si můžeš ještě vyřídit porodné, to až po porodu. Ohledně školy už ti tady holky napsaly 🙂.

alexkriz
autor
13. únor 2018

Dekuji za odpovedi. Skolu prerusovat nebudu v cervnu stihnu jedny statnice a druhe si posunu na leden. (Studuju dva obory tedy dvoje statnice).
A na pracak musim i kdyz skolu neprerusim? Omlouvam se jsem uplne mimo. ☹

bekyc
13. únor 2018

Na pracák zajdi, tam si vyřídíš právě ten rodičák, který budeš pobírat hned od porodu. A další příspěvky, pak ti přijde domů dopis, co ti schválí a co ne. Já to musela vyplnit i když jsem věděla že třeba porodné nedostanu.

alexkriz
autor
13. únor 2018

@bekyc Dobre moc dekuji za rady 😉

olga_
13. únor 2018

@alexkriz A ještě praktická rada - gynekolog ti bude nabízet papír na mateřskou. Ten si vem, přestože víš, že na mateřskou nárok nemáš a přestože nemají právo to po tobě na pracáku požadovat. Ovšem úřednice jsou různého typu a obecně mají papíry rády a některé taky rády z úřednické pozice buzerují, nebo prostěj jen nejsou znalé. Já jí papír dala, ona ho poslala do oběhu a pak mi oficiálně přišlo vyjádření, že na mateřskou nemám nárok. To jen, aby sis krátce před porodem ušetřila nějaké případné stresy ze střetu s blbem. 😉