Tříletý začal koktat

puresin
22. lis 2017

Ahoj, je to dva dny, co náš 3 a půl letý syn začala zadrhávat a jakoby koktat, zní to, jakoby mu nešla slova dostat ven z krku. Už se to sem tam stalo i dřív, vždy ale jen tak půl dne - den a samo to odeznělo. K tomu měli zrovna dnes ve školce logopedku a ta nám napsala pojednání o možné koktavosti z negativního zážitku, doprovázené škleby a celkově nejistým projevem. Jenže Štěpán je od přírody ukecané dítě, moudra z něj plynou takřka nepřetržitě a krásně srozumitelně. Ještě o víkendu tím u babi a dědy bavil celou rodinu..
Máme prý okamžitě kontaktovat logopeda. S dotyčnou logopedkou jsme nemluvili, jen jsme dostali papír, ale je mi divné, že by jí nic nevysvětlili ani učitelé, zvlášť když je to ve školce jediný tříleťák, který mluví vůbec.. Nestalo se vám s dětmi něco podobného? Mám panikařit?

terezapetrova
23. lis 2017

@puresin ja bych zatím šla po tom jestli se nestalo něco, co malého rozhodilo a začal koktat. Nesetehovali jste všechny deti do jednoho pokoje napr? Nemá nějaký nepříjemný zazitek bez přítomnosti rodičů nebo i ve Vaši přítomnosti? I jednorázové logo sezení nic nepokazi ale mam zkušenost v některých případech jsou tyto problemy docasne obzvlášť kdyz dosud je neměl. A jestli s k tomu sklebil a byl si v něčem nejistý no za me o nemusi vubec nic znamenat. Drzim palce chapu, ze mate starost.

alubif
23. lis 2017

Koktavost je i genetická záležitost u děti se právě objevuje okolo 3 roku a nemá nic společného z nějakým psychyckým zážitkem. Většinou postihuje právě chlapečky https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Koktavost

terezapetrova
23. lis 2017

@alubif ja mam pravé osobní zkušenost s tim zazitkem

alubif
23. lis 2017

@terezapetrova znám dva kloučky, teda teď už dospělé chlapy, kdy je to právě bylo genetické prostě bez příčiny se u nich koktavost vyvinula. Ale je na odbornících odhalit zdroj.

verca987
23. lis 2017

Ahoj, my to meli s dcerou taky..kdyz mela 2 roky, tak taky z ničeho nic začal koktat, taky jsme se desili aby ji to nezůstalo, přemýšleli jsme proč, na nic jsme nepřišli, trvalo to asi 3 týdny, pak to postupně odeznělo..ale jediný co me uklidňovalo, byla tchýně..byla tou dobou v lázních a shodou okolnosti tam meli nejakou prednasku o dětském přemýšlení a vyjadřování a říkala mi to asi tak, že proste máme dve uši ale jen jednu pusu a ten malej dětskej mozecek přijímá kazdy den tolik novych věcí, ze to proste nezvládá spracovat, tak to muze nekde zacit drhnout, treba tim koktanim právě..Ty jo, jsem se rozšoupla..no, každopádně přeju at vam to taky samo odezní a nemate s tim starosti 😉

puresin
autor
23. lis 2017

@verca987 Takhle presne mi to intuitivne pripada taky - ze toho je na tu makovicku obcas moc a jak vjemy zpracovava, jinde to holt funguje pomaleji. Tak snad.
Tou genetikou me vubec nedeste.. 🙂

verkaver
23. lis 2017

@puresin Řešili jsme ve čtyřech letech se synem a ve dvou letech s dcerkou. Pokaždé to přešlo během půl roku. U obou byla příčina v tom,že chtěli říct najednou spoustu věcí a u malých dětí je ten mozeček strašně rychlý a řečové centrum nestíhá. Bylo nám doporučeno zpomalovat je v řeči. Když chtěli něco říct,tak jsme si k nim dřepli,dívali se jim do očí,aby věděli,že na ně máme čas a oni nemusejí s ničím spěchat. Trpělivost a pomalu. Taky my všichni doma jsme museli začít mluvit pomaleji a v klidu. Jedním ze cvičení bylo opatrné pomalé foukání malé vatové kuličky po stole,kdyby foukl víc,kulička by spadla. Takže se musel zklidnit,spomalit,soustředit se. Hlavně za ně nedoříkávat slova a věty,to by pak neměli snahu říct to sami. A neupozorňovat na to,jen se mu plně a v klidu věnovat,když chce něco říct,pomalu. U dětí to přešlo a mluví úplně normálně 🙂.

verkaver
23. lis 2017

A ještě mě napadlo,ono to možná s tím temperamentem souvisí. Ti naši dva,u kterých byl problém,jsou takoví živější, divočejší,zbrklejší,všude jich je plno. Kdežto další dvě naše děti jsou naprosto klidní,pohodlí,na všechno mají čas...a ti problém neměli.