Logoped ve dvou letech. Řešil někdo?

24. črc 2022

Mrňous nám nemluví, tak to chceme začít řešit. Je tu někdo, kdo řešil logopeda už ve dvou letech?

hezz17
24. črc 2022

Letni troll?

adel_si
24. črc 2022

@hezz17 proč myslíš? 🤷‍♀️ Já jsem logopedii začala řešit taky velmi brzo a s dnešními cekacimi lhůtami se snad není ani čemu divit... Nemusí být každý letní dotaz hned troll 🤷‍♀️

monib66
24. črc 2022

Já začala řešit až po 3 roce, kdy malý nemluvil. Takže bych ještě počkala. Každé dítě je jinak rychlé. Dcera začala mluvit už v 1,5r, ve 2l už jednoduché věty. Syn do 3l jen máma, táta apod. Teď je mu 5l, od 3l docházíme na logopedii a mluví dnes jako všichni jeho vrstevníci. Nikdo by nepoznal, že začal tak pozdě 🙂

vladienka
24. črc 2022

Myslim ze v 2 rokoch nerozprava hoooodne vela deti, nehovori ziadne slova? Rozumie pokynom?

palja
25. črc 2022

My ve 2,5 letech. Má vývojovou dysfazii. Jsem ráda, že jsme to řešili takhle brzo.

martiina_k
25. črc 2022

Pokud máš pocit, že je to problém, vyhledej klinického logopeda - dej na svůj instinkt, čekací lhůty jsou mnohde dlouhé, může to být i 3/4 roku. Jen tedy se poptej, zda ten logoped umí pracovat s malými dětmi. Jinak brzo určitě není 🙂

martiniquest
25. črc 2022

@adel_si lhutami? Objednaci lhuta mesic mi neprijde nijak zavratna. Zkusenost z Olomouce

martiniquest
25. črc 2022

K zakladatelce - moc nerozumim, co chces u dvouletého ditete resit. Rada deti zacina realne mluvit az ve skolce, tj ve 3 letech.

zmrzlinka
25. črc 2022

Moje dcera začala mluvit ve 2 letech a 8 měsících.Nevin co by s ní na té logopedii dělali....

andelka
25. črc 2022

@martiniquest no jak kde. My jsme začali řešit ve 3 letech. Na foniatrii to šlo rychle, do 2 měsíců bylo vyšetření. Na logopedii jsme se dostali až ve 3 a 8 měsících.

andelka
25. črc 2022

Lepší dřív než příliš pozdě nebo vůbec. Pokud seženete. Třeba vás jen uklidní. Mám tři kluky a žádný nezačal mluvit dřív jak ve 3letech. Dg má jeden. Ve 2 letech jsou mezi dětmi obrovské rozdíly.

xxx3d
25. črc 2022

když takto brzo, tak bych určitě zvolila klinického logopeda.

sikkacirek
25. črc 2022

Ve dvou letech jsem syna objednavala na logopedii, takže syna objednal za 4 měsíce, dřív nebylo místo, v tom týdnu dostal kovid, nemohli jsme jít a objednal nás za další měsíc, takže za mne rozhodně nečekat :D a syn mluvil hodně, ale patlal slova a logopedka nás pochválila, že to řešíme tak brzo, prý sama nechápe, proč by se měl ztrácet rok čekáním. Syn třeba neumí vůbec dát jazyk směrem k nosu, takže to s ním cvičíme, jinak je prý nadprůměrně inteligentní, proto si zkracuje slova, protože to nepotřebuje :D, ale máme cvičení a trénujeme.

autor
25. črc 2022

Nechápu proč mám být troll. Rozumí, ale nemluví skoro vůbec kromě zdvojování slabik. Objednali jsme se k soukromému klinickému logopedovi a teď čekáme na termín, který má volný až za tři měsíce. A mě jen zajímalo jestli někdo docházel taky dřív jak ve třech letech. Logopedka ví o jak staré dítě jde, zaměřuje se na malé děti.

autor
25. črc 2022

@hezz17, proč troll? Viz předchozí komentář.

malenka3
25. črc 2022

Ano, chodíme od dvou a čtvrt. Bylo to na základě konzultace s klinickým logopedem, který doporučil komplexní vyšetření. Primárním důvodem u nás je oslabené orofaciální svalstvo v důsledku toho, že malá do roka nesnědla prakticky nic. Má tedy v řeči ztrátu cca půl roku proti vrstevníkům, bude se s tím potácet pravděpodobně až do školy, ale jsem ráda, že to řešíme už teď, protože tu ztrátu doženeme dřív, než kdybych čekala až na 3 nebo 4 roky.
Takže se nenech ukolébat obecnými kecy, jak jsou děti různé a že je na logopedii brzo a jak se rozmluví.
Může to tak být, ale také je celá řada komplikací, na které se může přijít už teď a můžeš získat čas k dobru tím, že to začneš řešit dřív než později.
Jinak máme také specialistku na takové prcky, musí se s nimi pracovat jinak.
Držím palce, ať to u vás není nic náročného.

adel_si
25. črc 2022

@martiniquest u nás některá pracoviště třeba neberou vůbec s odpovědí "zkuste si zavolat za půl roku". Další nás chtěli objednat na březen 2023...

malenka3
25. črc 2022

@martiniquest to, že děti začnou smysluplně mluvit až ve školce, neznamená, že vývoj řeči nemá svá stádia, bez kterých to nejde a které rozvoji takové řeči předcházejí. A že je celá řada komplikací, na které, když se přijde dřív, se dají vyřešit ještě před nástupem do školy. Řešit to pak v době, kdy si dítě fixuje řeč třeba i špatně podle mluvícího kolektivu kolem sebe, může jen škodit. Klinický logoped specializující se na tahle batolata si umí poradit s ví, co s nimi dělat. Tenhle nešvar, že do tří let není třeba nic řešit, by už mohl být pomalu vymýcen.
Ano, ne vždy je nemluvné dítě třeba řešit s logopedem, často se to opravdu srovná v té školce, někdy je to dané jen povahou dítěte, ale to, zda to tak je, laik povětšinou fakt nepozná.

sirinfirst
25. črc 2022

Nám malá začala mluvit velmi brzo, ale zafixovala si spoustu špatných návyků, rozuměli jsme jí, a tak jsme tk neřešili až do pěti let a nakonec jsme na logopedii strávili víc než dva roky a prošišlala ještě první třídu. U mladšího syna jsme šli hned, jak jsme si všimli problémů a od 4 a půl mluví perfektně. Takže určitě s včasným začátkem vám fandím 🙂

dashyyy
25. črc 2022

My jsme šli ,,až" ve třech letech s klukem.. dneska už bych šla klidně dřív.. měl taky ochablé svaly, takže jsme v podstatě jen rok cvičili a posilovali, což se klidně od těch dvou, dvou a půl let dá a člověk pak neztrácí čas 😉 minimálně za konzultaci člověk nic nedá pro ten klid
@zmrzlinka můj třeba začal až ve 3,5letech a moc chtěl mluvit, ale nemohl a pomohla až logopedka.. teď bych šla dřív, mohli jsme si rok ušetřit

patypresdevaty
25. črc 2022

@martiniquest
@malenka3
Navíc to, že dítě začne mluvit až ve školce, mi taky nepřijde jako standard. Některé děti ano, ale většina mluví už dřív, alespoň v jednoduchých vetach/slovních spojenich

fouskovi
25. črc 2022

A kvůli čemu že nemluví to většina dětí okolo druhého roku nechat ještě chvíli čas dozrát

brunetka11
25. črc 2022

Pokud už jste na čekací listině, zvaž zajít za obvodní, ať vás pošle ke specialistům - ať už to máš rovnou připravené - neurologie, kombo krční / ušní. Psycholog u nás byl v režii u klinické logopedky po dokladování těchto vyšetření.
A v našem případě se stejnými příznaky to je dysfázie - postižené řečové centrum. Malá pak byla rovnou zařazena k diagnostikovaným pacientům u logopedky. Do té doby jsme to museli platit.
Začali jsme to řešit nějak kolem 2. roku - na prvotní vyšetření ji vzali, ale bylo nám řečeno, že logopedie se řeší až od 4. roku dítěte. Takto jsme měli vše potvrzené a přijali ji s docházkou co 14 dní.

malenka3
25. črc 2022

@brunetka11 nám naopak řekla, ať vyčkám na komplexní vyšetření klinickým logopedem, že ona pak doporučí, kam případně dál (ušní, neurologie atp.).

palja
25. črc 2022

@malenka3 jj přesně u nás, prvně klinická logopedka, ta řekla podezření na dysfazii, pak klinická psycholožka a až pak foniatrie, další vyšetření sluchu a neurologie, protože tam chtěli zprávy od logopeda a psychologa, aby věděli, jak s námi pracovat.

daisymaminka
25. črc 2022

Dcera se krásně rozvykládala od roku a 3/4. Ve 2 letech moc pěkně mluvila a měla i velkou slovní zásobu. Kdyby mé druhé dítě ve 2 letech nemluvilo, byť by mi rozumělo, logopedii bych řešila dříve než později.

cilkat
25. črc 2022

Pokud je to logoped zaměřený na malé děti a dítě ve dvou letech fakt neřekne ani "táta" (to je jednodužší než "máma"), tak nechat zkouknout je asi fajn volba a tři měsíce luxusní termín. CHce to ale fakt logopeda zaměřeného na malé děti.
Sama mám dva syny - starší má vyvojovou disfazii, chodí na logoepdii od zhruba 3 a půl roku... Je tam veliký problém rozumění a po pravdě, kdybych před tím třetím rokem věděla, jak málo rozumí zvukům, mohla jsme některé věci dělat jinak a víc v klidu... Mladší rozumí výborně, ale prostě nevyslovuje. chodí ke stejné logopedce jako starší, přijala mi ho asi tři měsíce před třetími narozeninami a ač je mladší veliká opice a hrozně chce dělat to, co starší (tudíž i logopedii) a logopedka mi přijde fakt dobrá, U toho mladšího to trochu pokulhává. Prostě celý systém práce má nastavený na "školkové" děti a když koukám, že dělá s obouma klukama stejné cvičení, tak mě to občas přijde hodně zvláštní.

majca16
26. črc 2022

Syn začal mluvit až ve 2,5 letech (jednoduchá slova), teď ve 3 začíná věty. Takže já bych to nehrotila.

tensorflow
26. črc 2022

Chodime od roku a pul. Logopedka se soustredi na porozumeni reci a rozvoj recove i znakove zasoby.

marimanta
26. črc 2022

Ano, naše MR dcera chodí na logopedii od dvou let.