Kolik času tráví vaše děti 2,5-3 roky u televize?

paampeliska
30. lis 2017

Ahoj maminky, chtěla bych vědět kolik vaše děti mezi 2,5-3 lety stráví u televize u pohádek. Zvláště v tomhle období, kdy se nedá vet trávit už tolik času. Syn mi naspí přes noc tak 10-11 hodin tzn. že dalších 14 hodin potřebuje nějaký program. Sám se moc nezabaví, nepohraje takže vše se mnou. Baví ho pomáhat mi s čímkoli, s úklidem s vařením. Snažíme se tvořit a hrát si ale i tak je ten den dlouhý a často vyžaduje pohádku. Hlavně ráno jak vstane tak po snídani hned a díval by klidně celý den kdyby bylo po jeho. Nejhorší je že když mu nezapnu tv nebo vypnu tak chce hned k babičce kde jede tv od rána do večera a nikdo mu tam nic nezakáže pustí mu pohádku a on sedí a dívá se a ještě si ho chválí jak byl hodný jak seděl a nezlobil. Začíná mě to trápit protože neslyším nic jiného než jenom mami pustíš mi pohádku a když nepustím tak já chci k babičce. V létě problém nebyl to jenom pohádka ráno a pak jsme byli celý den venku.

odula
30. lis 2017

@paampeliska jo,normální závislost, to řešíme taky 😀 u babicky též v podstatě nonstop zábava. v tech 3 letech koukaly naše děti cca 20 min dopo ,20 minut odpoledne. Cca dva krtecky A slus. Zabavit,schovat, co oči nevidí to srdce nebolí 😉😀

klidopido
30. lis 2017

Tak to by mě taky zajímalo. Moje čtyřleťačka taky jak otevře ráno oči tak čučí na telku. Chodí do školky takže kouká ráno než se vypravíme. Pak večer po večeři dokud nejde spát..Ale teď je už druhý týden nemocná doma (nic jí ale není, je to spíš karanténa) a pořád by koukala. Vždycky něco vymyslím, chvilku něco vyrábíme třeba, pečeme a za chvíli začne zase vyžadovat televizi. Nemůžu se jí věnovat 12 hodin denně takže když potřebuju uvařit nebo se najíst tak jí to prostě pustím. Sama se zabaví jen výjimečně..

misuled
30. lis 2017

Kdyby mohli, seděli by u ní půl dne. Pouštíme jen večerníček a jednu pohádku po něm. Takže to je tak 15,20 minut.

svobel
30. lis 2017

V tomhle jsme měli jasno už před porodem, nemáme doma záměrně televizi, dětem pouštíme pohádky na notebooku a to pouze v angličtině. Denně je to tak hodinka, někdy déle, maximálně hodina a půl (to už je na můj vkus hodně, ale někdy prostě povolím), ale beru to tak, že se u toho děti učí anglicky... Pouštím vždycky odpoledne... A snažím se vybírat tak, aby jim to něco dalo, takže nepouštím blbiny...
U prarodičů TV samozřejmě je, ale pochopili, že nechceme, aby se na ni děti dívaly a respektují to, takže se jim pustí večer pouze večerníček... Doma si na televizi ani nevzpomenou, ale ví, že pohádky jezdí na notebooku, takže taky samozřejmě loudí... Ale řeknu, že pustíme, až jak bude tma a je klid... Prostě jasná pravidla... Ale když to vypínáme, tak většinou vyvádí, že chce ještě, ale zachvilku je klid🙂

aronek
30. lis 2017

@svobel můžu poprosit nějaké odkazy rozumných anglických pohádek? Sama moc neumím a vždy se bojím co vlastně pouštím

odula
30. lis 2017

@svobel můžu se zeptat co za aj pouštíte? Starší snesou aj jenom dokumenty
.. Což je fajn,pze peppa pig zase nesnesu já 😀

katka865
30. lis 2017

Ja jsem male v nicem nebranila a jednu dobu se divala na pohadky hodne ale mam pocit ze kdyz ji to nezakazuju tak se toho nabazila a ted si treba rekne o pohadku a po chvilce si zacne hrat a na telku se nediva.

odula
30. lis 2017

@katka865 kolik ji je?

svobel
30. lis 2017

@aronek Máme předplacený Netflix, takže koukají tam, začínala s Peppa Pig, ale jsou rozhodně lepší, třeba Ben and Holly`s Little Kingdom, Puffin Rock, teď hodně oblíbená Justin Time, je to hodně naučné, cestují a poznávají svět a historii, divy světa a tak🙂 Občas prokládám písničkami...

svobel
30. lis 2017

@odula Viz výše, Peppa Pig u nás jela dlouho, ale taky se mi to moc nelíbí... A už tam pak na ni byla moc jednoduchá angličtina, ty další jmenované jsou s trochu náročnější aj, takže se má kam posouvat🙂

katka865
30. lis 2017

@odula 3 roky

promar
30. lis 2017

Resime uplne stejny problem. Snazime se tvorit, modelina, tvorivy pisek,malovani,lego, 2x týdne na dopoledne do hernicky a cviceni pro deti. Taky by porad jinak koukal. Ale zjistila jsem,ze kdyz vypnu,chvili vyvadi a pak se najednou sebere a jde si hrat. Kouka rano a odpoledne na kouzelnou skolku, pred spanim v poledne na vcelku maju a vecer smoulove a vecernicek. Ale ono to koukani je takove,ze chce abych se divala s nim a vypravime si o tom,co je v televizi,nebo si u toho prohlizime i knizky. Uplne sam se diva malo. Ono televize dobry sluha,spatny pan. Je to tezke, mam i kamaradky,ktere by byly rady,kdyby se vydrzelo jejich dítě alespon deset minut divat a nevyzadovalo jejich nepretrzitou pozornost.

paampeliska
autor
30. lis 2017

No jo ale babi a děda bydli pod námi takže by tam chtěl každý den, dokonce mi dneska řekli, že budou muset předplatit nějaký dětský program na, který se tam dívá protože už skončí to už jsem opravdu nedala aby se dokupovaly programy kvůli ani ne 3 letému dítěti. Oni jsou ten typ co sedí jenom doma a čučí na telku, takže jim to nepřijde špatné. Co bych dala za 20 minut. Do dvou let se u nás televize v podstatě nezapínala ale pak přišla zima nemoci a letos je to nejhorší, já jsem těhotná takže mi není kolikrát dobře a on si sám hrát prostě nebude. Už aby chodil do školky, to aspoň bude pul dne bez té bedny.

aronek
30. lis 2017

@svobel díky, něco zase na obměnu bude fajn 🙂

berenika39
30. lis 2017

upřímně? tohle je věc rodičů. ti rodiče pouští telku, ti rodiče dítěti ukázali, že jde ležet a koukat, ti rodiče tu závislost navodili. to mi povězte, co je na tom tak složitého, tu bednu nepustit? tyhle závislosti jsou hodně ošemetné, pohádky - telka, tablet - vzdělávací aplikace - mobil - pár her s kamarádem - a????
K babičce dolů může jít prcek, pokud nebude puštěná telka. Pustí ji? Odchod. Asertivita. Nekompromisně. Jde to. Všechno to jsou výmluvy, že "to vyžaduje". Prd, rodič dopřeje...aby měl klid.

mysicka_lb
30. lis 2017

My pouštíme TV jen před spaním - dva desetiminutové večerníčky. Malý chodí do školky, takže většinou jen večer. Pokud je na polední klid doma, tak ještě 20 minut na polední klid. Vždy u toho ležíme a koukáme s ním, není u toho "odstaven". Jinak TV vůbec nepouštíme (ani třeba my nekoukáme na zprávy). Takže ani neškemrá, není prostě zvyklý.

astyna
1. pro 2017

Njn, zakázané ovoce...u nás jede telka jen na ty pořady, co zajímají mě. Malej sedí u mě, hrajeme si, okem mrkám na telku, pak ji vypnu (Prostřeno, Mentalista). Samotného ho to ještě nezajímá. Pohádky ho budou bavit, protože se mu rozvíjí fantazie, našeho zase baví Auta (dostává to místo večerníčku, ale jen asi 10 min, pak nekompromistě vypínám).

klidopido
2. pro 2017

@berenika39 Když se u vás nedíváte na televizi to se dětem neustále věnujete? Takže s vámi vaří, uklízí..? Na dnešek jsem zakázala televizi, že to teda zkusíme a už sem vyřízená, ani na záchodě jsem nebyla. Taky se chci někdy najíst. Teď mi usnulo mladší dítko tak jsem rezignovaně pustila telku a uvařila si kafe ☹. Sem holt neschopná matka ☹

olga_
2. pro 2017

@klidopido My se na televizi také nedíváme. Syn (tříleťák) měl ale asi ve dvou letech závislost na videích o odšťavňování (fascinoval ho právě i odšťavňovač jako takový, pak je stavěl ze stavebnice, prostě všechno kolem toho) a to bylo už neúnosné. Ukázal mu to poprvé manžel a byla to Pandořina skříňka. Udělali jsme těžký detox. Notebook schován, já se během práce zamykala v pracovně, když zaklepal, rychle jsem počítač schovala a pustila ho dovnitř. Odeznělo to tak během měsíce. Teď se podívá tak jednou týdně na nějakou 5minutovou pohádku, případně na jeden díl seriálu Byl jednou jeden život a sám si říká, že už chce vypnout. Musel k tomu dozrát a teď už má záklopku.
Jinak třeba se mnou přes den dělá opravdu všechno. Chce to zapojovat tak, aby pomáhal (mně už třeba ve 2,5 nakrájel celou cuketu na kostičky). Ale zároveň si začíná hrát čím dál častěji sám, a když má tu svoji půlhodinku samotného hraní, dělám věci v kuchyni a jinde. Pak si zase hrajeme chvilku spolu, pak zase pomáhá...

misuled
2. pro 2017

@klidopido @klidopido Ne, věnujem se jim hodně, ale určitě ne neustále, když nepustím televizi, tak si klidně to kafe uvařím bez ní a nechám je "žít si svým životem" - dvojčata 2,5 roku. Nechám je běhat sem tam po místnosti, hrajou si s kostkama, s vláčkama, prohlížej knížky nebo dělaj (podle mě) kraviny, nemusej nutně celou dobu mít nějakou aktivitu, ve které vidím smysl já.
Na to, aby mi pomáhali, zatím nějak nemám já, ale s pečením cukroví je už zapojit chci. Ale pokud jsou dceři 4 roky, tak je schopná pochopit, že se jí nemůžete nonstop věnovat.

berenika39
2. pro 2017

Věnovat se dětem je bohužel šílené klišé. Co to vlastně znamená? hučet do něj básničky písničky učit barvy listovat knížkama......Za mě je ideální, a fungovalo to bez problémů, že dítě normálně fungovalo tak, jako já...hygiena, snídaně, nákup, vaření, padla - leháro -odpoledne ven, nechávala jsem je oba žít - společně s námi. U toho snad není potřeba pouštět televizi.
Pokud byla krize, nemoc, moje nemoc, nevím - tak jasně že pohádka to jistí, ale ani to neznamená "pouštět televizi - kolik času tam má dítě strávit". Dítě před televizí nemusí trávit žádný ča, pokud není tak velké, aby mu to třeba něco dalo - co já vím,nat geo wild je suverénně nej program u nás v zimě večer.
Je ohromný rozdíl televizi zakázat a televizi odstavit na vedlejší kolej. POkud se do ted dívali a často, je samozřejmý, že to nebude snadný. Běžná závislost. Prostě bych ubírala. Týden kratší čas, týden kratší čas, ob den nehraje, a denně nehraje...uvidíš tu radost, když to pro děti bude výjimečná věc🙂.

kaja2016
23. říj 2018

@paampeliska Hele mam stejne stare dite, ktere po obede nespi (rozhodla jsem se nenutit), taky si malokdy hraje sama, a v noci spi jen od 22- 8, vyjmecne do 9 (ale to na ni vetsinou neco leze) a dokonce ji ani nemuzu nalozit do vany, kvuli exemu (takze o zabaveni mene🙂 a ono to BEZ TELKY JDE I V ZIME. Jedina vyjimka je, kdyz jsme nemocny ( a do toho i ja, nemuzu mluvit, skoro ani chodit, pak televizi zapiname, abychom prezili😨 My teda mame jednu televizni pasivni babicku, ktera by to taky asi praktikovala stejne jako ta vase, ale nastesti zije v cizine a kdyz je u nas, tak to mam pod dohledem. Sice sama na ten tablet cuci cely den, ale dcerka uz si zvykla, ze ji to nebere (ale byl to taky boj). V lete televizi proste nezapiname, ale to si ji nesmis zapnout ani ty! Manzel si ji zapne kolem osme a nekdy dcera teda breci, ze chce Pepipu, tak ji to pustime, ale maximalne dva, tri dily, to mas na 15minut. A pak koukame, a to me vubec nevadi, koukame spolu na ty naucne porady (abeceda a pocitani) s Michalem Nesvatbou, to je tak na 5 minut. A naprosto souhlasim s tim, ze je to o tom, jakou aktivitu diteti pripravis, spousta veci totiz deti bavi vic nez televize. Chce to mit ale v hlave trosku nejaky rezim, ujasnit si to ted a co potom, abys nezustala v situaci, kdy nezabavene dite knuci a ty proste tu telku radsi zapnes, pac te nic lepsiho nenapada. My taky v jednu situaci cucely na telku puldne a proste jsem se kousla a vysledek je stastnejsi a odpocatejsi dite. Telka strasne vycerpava, i tebe. A ve vysledku ono toho casu prez den ani moc neni. U nas treba to je ted pri nemoci takhle (ven nechodime vubec!!), dcera se v 8 probudi (ja vsatavam driv a koukam na zpravy v TV🙂), pak si povidame, ma obleceni volne dostupne, takze si pak jde vybrat, co si dneska oblekne a zkousi se sama oblekat, cisti si zuby, cese se no a to uz mame 9. Pak jdeme do obyvaku,pohraje si s tatinkem, snidame a mame pul desatou. Pak vetsinou neco tvorime (nakoupila jsem prstove barvy, barevne papiry, lepidlo, nuzky - ikea je na to super) - tesne pred tim mrknu na net, co delat, je tam toho mraky, Tak pul hodinky si hrajeme spolu a pak si sama maluje, s tema prstovyma barvama ji to bavi i samotnou, ale chce to plastenku na malovani, pak treba zase prijdu a jeste tvorime spolu. No a mame 11 a jdeme pripravit svacinku. Pak si vetsinou hrajeme nejak aktivneji, micek, kostky, hrajeme divadylko (to jsem si vyrobili), udelam ji treba domecek a hrajeme si, ze tam bydlime, ma detskou kuchynku, tak vari, udelala jsem ji sadu na doktora, chce to proste diteti venovat ten cas a naucit ho hrat si a ono pak, kdyz po pul hodince odejdes neco delat, tak si hraje samo a dela presne to, co jsi mu ukazala, je to az dojemny🙂 Do toho je potreba treba vyprat, vyndat nadobi z mycky, vytirat, to vsechno delame spolu. Nebo delame cca jednou dva, tri dny nejakou buchtu, to me take pomaha. Pak je obed (kolem druhe) a jdeme se natahnout, to se dcera zase prevlika do pyzamka a to take zabere dost casu a pak si cteme- povidame, dcera teda uz nespi, takze jsme v posteli a neco delame spolu, popr. ja usinam a ona si prohlizi knizky poucena, ze budto me necha odpocivat a nebo odejdu a bude tam sama, kdyz je krize🙂 Ve ctyri, v pul pate vylezeme, pripravime si svacu a zdlabneme ji a jdeme varit tatinkovi veceri ), nekdy, kdyz mam narocny vareni, tak ji dam nejake suroviny a ona si vari ve vlasni kuchynce, micha mouku s vejcem a vodou a podobne. To mame cca pul sesty, sesta, pak to vetsinou chce nejakou fyzickou aktivitu, napriklad nejaky uklid, dam ji treba vlastni hadr, vesime pradlo, zapina mycku, uklizime pradlo do skrine, apod. Jinak mame doma mini klouzacku, tramposku, houpacku, kolem sedme to chce zase nejaky program od maminky, tak jeste neco vyrobime, nebo si zpivame, tancime, ucime se anglicky, kolem osme zaciname uklizet obyvak, hracky, ale i zametame, luxujeme (dcera v pokojicku jen spi), pak se dcera naveceri (cca pul devata) a pak vetsinou prijde tatinek, trosku si pohrajou a v devet jdeme do postele (hygiena, prevlekani, uklid pokojicku, pohadka) a spanek. Vidis, ono to jde. A my treba celou zimu ani nemuzeme chodit do kramu kvuli memu problemu s imunitou, cimz dite take zabavis klidne na pul den. Jinak, kdyz jsme zdravy, tak jsme hodne venku, dopoledne i odpoledne, chce to dobre se obleknout, vzit sebou plastenku, teply caj, a pokud neni pod -10, tak neni problem.) Drzim palce, jestli se pustis do odtelevizovyni, nakonec budes mit radost, zes to udelala, uvidis🙂

sudylichozrout
23. říj 2018

My TV nemame vubec, takze to resit nemusim. Jsou je dva a ctvrt a ma povolenou jednu az dve kratke pohadky na kompu (Maxipes Fik, pohadka o masinkach, Potkali se u Kolina atd, vzdy dil max 6 minut). Jednu davam nekdy po obede, kdyz dobre basti, vecer ma pohadku pravidelne, pak ji jeste cteme. Mobil ji do ruky nedavame. Snazime se u ni vyhnout digitalni demenci 🙂

mmarce
23. říj 2018

Většinou hnedka ráno - pohádky cca 15 minut a pak večer než jde spát tak taky tak. Ale je jí 2 a čtvrt a televize jí zatím moc nebere (super). Zato starší ségra už v tomhle věku shlédla i celou dlouhou pohádku. Tam jsme to museli hodně krotit.

hankaros
23. říj 2018

Rano 10 minut, vecer vecernicek, kdyz jsem mekka, tak pres den dalsich 10 minut. Vetsinou kratle pohadky typu pat a mat, krtek, tom a jerry. Za tu chvili klidu mi to stoji, rano se aspon oblecu a umyju. Nekouka cely den, tak v tom nevidim problem...

xleli
23. říj 2018

Skoro závidím těm, co se dítě vydrží dívat na televizi 10minut. Naše děti nevydrží ani znělku od večerníčku. Když se narodil syn, dcera odmítla spát po obědě a vydrželo jí to do teď (jsou od sebe o 1,5 roku). Někde jsem četla, že se děti mají naučit "nudit" = vytvořit si vlastní program. Celý den trávili se mnou, babičky na hlídání nemáme. "Čas pro ně" jsem prokládala "časem pro sebe" (uvařit, uklidit, zahrádka,...). Pokud chtěly, zapojovala jsem je do každé práce (přeskládaly nakrájené brambory z prkýnka do hrnce, "předzametly", skládaly si z květináčů,...). Činnosti, které s nimi nešly, jsem dělala v noci (vyžehlit, umýt podlahu). První rok jsem nevěděla, kde mi hlava stojí (spánek max. 4 hod. denně, jedla jsem jen za pochodu, na záchod až se manžel vrátí z práce). Teď (2 a 3,5) už je to super. Televizi pouštím 18:30-19:00, ale ještě jsem nezažila, že by se na ni dívaly. Pokud mám zrovna "čas pro sebe" tak si sami hrají (někdy se teda taky pěkně perou 😀 ), nebo mi přijdou pomoct s prací.

markulinkarohata
11. dub 2019

@aronek cocomelon na youtube

zelenaesmolda
11. dub 2019

@markulinkarohata cocomelon je super,taky male poustim pisnicky od nich
@paampeliska zkousela jsi audio pohadky?

markulinkarohata
14. dub 2019

@zelenaesmolda zkoušela jsem pohádky od Wericha a a bez úspěchu

zelenaesmolda
14. dub 2019

@markulinkarohata tak asi ji to nebavi,me treba bavily divoke sny maxipsa fika,najdes na youtube