Dítě plácá, škrábe ostatní osoby

lucie87r
16. črc 2017

Ahojky.
Řeším velký problém. Náš 15ti měsíční chlapeček škrábe, plácá, háže věcmi po ostatních (obvykle dospělých). Už nevím co s tím. Celá rodina včetně manžela mi vnucuje jak ho zato musím kárat a hned plácnout po ručičkách. Jsem z toho hodně špatná. Ale už nevím co dělat. Snažím se vysvětlit a ukázat jak to má dělat aby to ostatní nebolelo. Ale mám pocit, že se to míjí účinkem :(
On to nemyslí zle to vím. Myslí že je to hlazení a když po někom hodi hračku, tak mu tím říká ať si spolu jdou házet (párkrát jsem totiž zkusila to po něm hodit zpět a měl z toho strašnou radost). Maty je divoch zadne klidné dítě.
Nebo třeba dnes. Byli jsme na návštěvě a v byte bylo větší koťátko. Mel z něho hroznou radost. Utíkal za ním. Smál se na celé kolo. Ale když si chtěl sáhnout, zacal ho plácat nebo tahat za chlupy.
Poradíte co s tím? Vím ze to jde vyřešit i jinak nez plácánim a 'vyhrožováním' jen nevím jak. Jsem z toho úplně na dně :(

kamste
16. črc 2017

snad pomůže tahle inspirace (je to samozřejmně "běh na dlouhou trať"):
http://www.aharodicovstvi.cz/jak-vychovat-moral...
http://www.aharodicovstvi.cz/kdyz-vas-dite-uhodi/
http://www.aharodicovstvi.cz/stanovujete-hranic...
http://www.aharodicovstvi.cz/co-rikat-misto-tre...
Domluvit se lze i s malým dítětem, i když je nutno přejít na jednoduché věty - spíš hesla (Bolí. Plácání bolí. Hladí se takhle...)
A hlavně: děti se učí nápodobou (pokud je někdo plácne a říká, že plácat druhé se nemá - co asi příště dítě udělá?)
Přeji pevné nervy, mnoho trpělivosti a podporu (alespoň) od manžela

mollyweasley
16. črc 2017

Jistěže jde. Říká se tomu výchova a je to dlouhodobý proces 🙂
Děti zkouší - zaprvé jak co bude reagovat a zadruhé kde až má hranice. Patnáctiměsíční dítě zkouší, ale nedojde mu za týden, co to udělá, když po někom něco hodí. Dojde mu to třeba za měsíc, za tři. Je potřeba ho od nevhodného chování odvést, ukázat mu správný postup - háže se balonem a venku, ne hračkou a po lidech.
Kočku za chlupy tahá každé dítě, které ji vidí poprvé. V tom se mi líbí kočky, nenechají si nic líbit a hned dají ostatním najevo, jak je vhodné se chovat - svým koťatům, ostatním zvířatům, lidem.