Kolposkopie čípku /těhotenství. Měla jste některá z vás poté problém otěhotnět?

pesz
27. lis 2021

Ahoj, pred rokem jsem měla špatnou cytologii, v březnu biopsie potvrdila nižší až střední dysplazii čípku. Řekli mi, ze se mám pokusit otěhotnět a po porodu bych šla na konizaci . Při včerejší kontrole to už ale vypadá spis na těžší formu. Těhotná zatím nejsem, ale snažíme se. Výsledky budou za 10dnu.. Měla jste některá z vás poté problém otěhotnět? Po jaké době jste se mohli opět snažit?

merope
27. lis 2021

Jestli si dobře vybavuji, co jsem k tomu kde četla, tak není problém otěhotnět, ale může být kvůli čípku problém s donošením. Ale i to se dá řešit (čípek se pak "zašívá" jedním stehem - takže asi něco, čemu je snaha se vyhnout, ale řešitelné to je).

petulkadodo
27. lis 2021

@pesz Já jsem byla na konizaci čípku, půl roku poté se nedoporučuje otěhotnět, aby se čípek dobře zahojil. Pak jsme se 2 roky snažili, než se povedlo, s konizací to asi nesouviselo. Já měla problém spíš s tím, že na čípku byla celkem tuhá jizva a otevírala jsem se hodně pomalu, jizva to držela.

pesz
autor
27. lis 2021

@petulkadodo achjo :( to je blby, další půl rok je dlouhá doba:/ ale asi je lepší tohle podstoupit, než aby to prerostlo v něco horšího :/

petulkadodo
27. lis 2021

@pesz Jestli jsem to dobře pochopila, když se otěhotní dřív, hrozí, že čípek nebude dost silný, aby vydržel celé těhotenství, proto je pak třeba být na rizikovém těhotenství a hrozí předčasný porod. Ale asi lepší obětovat pár měsíců snažení než riskovat zdraví.