Kdy testovat?

simisek12
7. kvě 2024

Ahoj holky, chci se zeptat.
MS jsem měla cca 6.4. Ovu test jsem si dělala 1.5. a byl pozitivní. Mám počítat DPO dva dny po pozitivním testu? Nebo hned co jsem si ho dělala? Divím se že ovu takhle pozdě. Jen abych věděla kdy testovat.

rosalindamelinda
7. kvě 2024

Ano, od + ovu testu se počítá 24-48 hodin. Je to uvedeno i v letáku 😉 Ovu testu ukazují, že ovulace teprve bude, ukazují nárůst Lh. Pro ověření můžeš měřit BT.

reeeza
7. kvě 2024

Já mívám ovulku pár hodin po pozitivním ovu testu. Spíš se přikláním k zahraničním datům, jde se často uvádí, že ovu je 8-24 hodin od vrcholu lh. A 12-48 hodin od začátku vzestupu lh. Na mě to sedí.

reeeza
7. kvě 2024

Zároveň těžko říct, můžeš ovulovat pár hodin po peaku lh, ale někdo ovuluje třeba až 72 hodin po ( 3 dny)

rosalindamelinda
7. kvě 2024

@reeeza Nechápu co máš na mysli tím - zahraniční data? A jaký je podle tebe rozdíl mezi vrcholem LH a vzestupem LH? Nezdá se ti, že zakladatelku spíše mateš?
Navíc ona nemá ten ovu test zcela jednoznačně pozitivní, kdy ta čárka je stejně barevná jako ta první nebo tmavší, je spíše světlejší...
Je nesmysl napsat, že někdo ovuluje až 72 hodin. To si pleteš plodné dny X ovulaci, ne ovulku, kolik nám je. Ovulace trvá max 24 hodin a uvádí se, že vajíčko může být schopné oplodnění jen 12 hodin. Plodné dny trvají několik dní, až 4 dny - 3 dny před ovu a 1 den po ní, ale je to díky životnosti spermií a ne vajíčka.
Co se týče termínu luteinizační peek-hladina LH se prudce zvedá pouze před ovulací (38-40 hodin před samotnou ovulací) dle odb.zdrojů. Trvá krátce a pak hodnota rychle klesá. LP ale spolehlivě odhalí kombinace metod, resp. graf BT.
Pokud chce mít zakladatelka jistotu lze doporučit ještě Folikulometrii, kdy lékař nejspolehlivěji odhalí a potvrdí ovulaci.

reeeza
7. kvě 2024

Je to jednoduché.

Vrchol je vrchol = nejsilnější čárka.
Vzestup je vzestup = čárka začíná tmavnout, ale ještě není pozitivní.

Ovulace NASTANE v rozmezí do max 72 hodin. Netrvá 72 hodin. Viz" můžeš ovulovat třeba už pár hodin PO peaku LH. Ale někdo ovuluje třeba až 72 hodin PO .."

Samozřejmě ovulace trvá 12-24 hodin, ne 72 hodin.

reeeza
Autor odpověď smazal
Zobraz
reeeza
7. kvě 2024

Vrchol=peak, Vzestup= surge. Jsou to úplně běžně používané pojmy, bavíme-li se o ovulaci a jejím přibližném vypočítání 🤷‍♀️

rosalindamelinda
9. kvě 2024

@reeeza Dobře, ale pro "obyčejnou veřejnost na mateřských forech" - mi tohle přijde zbytečně složité.
Ani si nepamatuji, kdy jsem v některé diskuzi vůbec zahlédla termín luteinizační peek. Tento termín "normální holky a ženy" ani neznají. Většinou se tady mluví o ovulačních testech nebo měření BZ, některé ženy ani neví co je to ta folikulometrie a nevědí, že si o ni mohou u OG zažádat.
Pokud zde někomu chceme poradit a nechceme ho zbytečně mást, neměly bychom házet proti sobě dva termíny jako je vzestup a vrchol, kdy obojí ještě zvlást vymezíme rozpětím hodin. Není důvod to tak šíleně překombinovat.
Já jsem přesně odpověděla na otázku zakladatelky, od +testu se počítá 1-2 dny, takže v podstatě to věděla a ptala se tady správně.

reeeza
Autor odpověď smazal
Zobraz
reeeza
9. kvě 2024

@rosalindamelinda To je tvůj názor.

Nechme to na čtenářích příspěvku, ať si každý sám za sebe zvolí, jestli je pro něj něco složité 🤷‍♀️

Je nás tu tolik...nemůžeš mluvit za všechny 😉

rosalindamelinda
9. kvě 2024

@reeeza No samozřejmě. A potom, kdo se tu nad kým povyšuje a machruje. V této diskuzi je to zcela jasné a jednoznačné. Každý, ať to posoudí sám, pravda.😉 Měj se.

reeeza
9. kvě 2024

@rosalindamelinda no comment Rózo 😉