Dvě ovulace v jednom cyklu. Je to možné? Máte zkušenost?

14. dub 2022

Zdravím, jsem dnes 9 DPO - tedy alespoň jsem si to myslela, protože sleduji ovulaci pomocí ovulačních testů a signálů těla a jsem si jistá, že ovulace proběhla (pozitivní test, bolesti v podbřišku, mnohem větší chuť na sex atd..). Nicméně včera a dnes mě začalo bolet v podbřišku jako při ovulaci, mám i víc hlenu, takže jsem si jen tak zkusila udělat znovu ovulační test (horní včerejší, dolní dnešní) a vyšel skoro pozitivní (viz. foto) vím, že není ještě úplně, ale takhle to to mívám před ovu vždy - čárka je pomalu tmavší každým dnem až je stejně silná jako testovací. Jinak vím, že na ovu testu je čárka celý cyklus, ale rozhodně ne takhle silná, bývá mnohem slabší.
Takže jsem teď zmatená. Je možné, že i přesto ovulace neproběhla v půli cyklu a probíhá teď, nebo snad mohou proběhnout v jednom cyklu dvě ovulace? Máte někdo zkušenost?
Jo a těhotenský test je negativní, ten jsme pro jistotu zkoušela taky. :

optimistic
14. dub 2022

V jednom cyklu nikdy nemůže dojít k více ovulacím. V jednom cyklu je vždy jen jedna ovulace.

sudylichozrout
14. dub 2022

Ani jeden z těch testů není pozitivní. Takže vůbec není jisté, že jsi ovulaci měla. Jinak pokud budu uvažovat, že jsi u prvního jen nechytla plnou pozitivitu a skutečně proběhla, tak a) druhý text je negativní a o ničem nevypovídá, b) ovulační test může zachytit i hCG, takže můžeš být úplně čerstvě těhotná, c) můžeš mít druhou ovulaci, což se stává a ne úplně málo. Jsou z toho dvoujvaječná dvojčata.

sudylichozrout
14. dub 2022

@optimistic Prosím tě, evidentně máš fakt dobré znalosti biologie, ta dvojvaječná dvojčata jsou tedy mýtus? Já jen, abych si nedělal ostudu, až na to někde přijde zase řeč...

optimistic
14. dub 2022

@sudylichozrout U těch dvouvaječných dvojčat se uvolní 2 vajíčka, ale rozhodně se to 2. neuvolní po 9 dnech.

autor
14. dub 2022

@sudylichozrout tyhle testy na fotce jsou dělaný včera a dnes, tedy 8 a 9 DPO🙂
Test, co jsem si dělala v půlce cyklu a byl opravdu plně pozitivní jsem už vyhodila.🙂
Jinak já vím, že ještě jakoby nejsou pozitivní, ale blíží se to, takže teď tedy nevím, za týden bych měla dostat ms, ale když říkáš, že mít dvě ovulace v jednom cyklu možné je, tak jsem z toho teď fakt blázen 😅 no tak uvidíme, co z toho nebo nebude 🙈

ivya
14. dub 2022

Možné to je, ale v rámci hodin, rozhodně ne dní ;) Doporučuji za pár dní zkusit další těhotenský test, 9dpo je na něj přeci jen brzy ;)

j.a.n.i
15. dub 2022

@sudylichozrout Dvouvajecna dvojcata vznikaji tak, ze se v ramci ovulace uvolni vice vajicek nez jedno.

anyyyn
15. dub 2022

@ivya extrémně vzácně je možné mít další ovulaci třeba i po týdnu. A ještě vzácnější, ale stále možné je otěhotnět znovu během těhotenství - superfetace.😉

ruzova_pastelka
Autor odpověď smazal
Zobraz
ruzova_pastelka
Autor odpověď smazal
Zobraz
andelka
15. dub 2022

Správně a logicky by po ovulaci mělo žluté tělísko další ovulaci blokovat. V článku jde též jen o dohady a předpoklady, jestli druhou ovulaci ty ženy skutečně měly se nedalo prokázat. Výjimečně se to zřejmě stát může. Kamarádka nejspíš takhle má dvojvaječna dvojčata, týden od sebe. Ale její cyklus byl i bez toho hodně nespecifický. Otěhotněla takhle až po 70 DC.

autor
15. dub 2022

Všem moc děkuji za komentáře 😊 stejně mi to nedalo a zkusila jsem ještě ten těhotenský test a zdá se mi, že tam tentokrát opravdu hodně malý dušík je, co myslíte? 😅 Na fotce teda vypadá ještě víc neviditelný, ale opravdu tam je 😅 test je dělaný před chvílí, tak zkusím ještě zítra z ranní moči a uvidíme

ruzova_pastelka
15. dub 2022

Tak jsem si to ještě prostudovala a zdá se, že je to ještě složitější - totiž, že dvě ovulace se objevují, když tělo první pokus stopne, nevypustí vajíčko a po nějaké době to zkusí znovu. Tedy, že první "ovulace" vlastně proběhne naprázdno. Zdá se ovšem, že je to poměrně častý jev. Proto původní příspěvek mažu, aby nemátl 🙂

manssake
15. dub 2022

Ja bych rekla, ze muzou byt 2 ovulace v jednom cyklu i po 2 tydnech. 😄 Jako vysvetleni nemam, jen zkusenost jedne kamaradky (9 mesicu zpet).
Nemohla otehotnet, zacli chodit do car, v planu bylo iui. Vse jim jinak fungovalo normalne, takze bez leku. Na posledni kontrole 2 krasne velke folikuly, za cca 2 dny provedeno iui. Za 14 dni dalnice jak prase, hcg hrozne vysoke. Vsichni si mysleli, ze dvojcata. Na prvnim ultrazvuku se zjistilo, ze neni v nejakem 6. tydnu, coz mela byt podle iui, ale byla v 8. tydnu. Otehotnela jeste pred provedenim iui... Takze musela mit 2 ovulace... Nejspis teda... 🤷‍♀️😄

optimistic
16. dub 2022

@anyyyn Superfetace by měla být ale z různých menstruačních cyklů. Stává se to při asistované reprodukci.

andelka
16. dub 2022

@ruzova_pastelka to,že tělo někdy vydává příznaky,ale k ovulaci nedojde a posune se,je časté. Při měření bt se ale dá určit,kdy nakonec tělo ovulaci uskuteční. Mohou být příznaky,ale bt stoupne až k ní dojde,a právě to pak nemusí korespondovat.

lenatko91
16. dub 2022

Měříš BT? To je spolehlivější… já mám posledních pár cyklů náběh na ovulaci kolem 13 DC, i na utz je vidět veliký folikul, ale nakonec k ovulaci nedojde. A až o cca 10 dní později se vše opakuje, tentokrat i teplota vyletí nahoru. Mám pco. Takže to může být tvůj případ a nebo můžeš být těhotná, na tom testu slabého ducha vidím. Zkoušelas testovat znovu?

barcqik
16. dub 2022

@sudylichozrout prosimte,znalosti z biologie si rozšiř ty. Dvojvajecna dvojcata vznikají tak,že se uvolní 2 vajíčka najednou. Když by se uvolnily po 9 dnech,tak je to hooodne vzacny jev,jmenuje se to superfetace.

sudylichozrout
16. dub 2022

@barcqik Dalsi vajicko se muze uvolnit i za nekolik dnu. Dokonce i za devet. Neni to tak caste jako v jeden den, ale deje se to.

j.a.n.i
16. dub 2022

@sudylichozrout Ale asi tak stejne casto, jako ze otěhotní znovu uz tehotna.

sudylichozrout
16. dub 2022

@j.a.n.i Mám to v rodině, takže určitě to nemožné není. Rozdíl byl týden.

autor
16. dub 2022

@lenatko91 ještě jsme nezkoušela, nemám už testy a teď se nikam už nedostanu, takže až v úterý až si koupím testy, zkusím 😊

j.a.n.i
16. dub 2022

@sudylichozrout Ano, dvojcata s vic jak mesicnim rozdilem jsou taky potvrzene, ale jsou to vyjimky potvrzujici pravidlo, nic bezneho.

ruzova_pastelka
16. dub 2022

@andelka Já taky měření BT fandím 👍Ono jde ale o něco jiného - my nemáme jak reálně ověřit, jestli při ovulaci tělo vajičko vypustí anebo ne. Předpokládáme (aktuální vědecký konsensus), že pokud se objeví v cyklu dva ovulační peaky, tak napoprvé vajíčko nevypustí, ale na definitivní jistotu si musíme ještě pár let počkat...

Abych to napsala ještě jasněji - pokud to tělo stopne na půl cesty, tak na to přijdeme, ale pokud to stopne těsně před vypuštěním vajíčka, tak to nezjistíme nijak. Stoprocentní jistotu tedy máme jen u cyklů, které skončí těhotenstvím, jinak je to vždycky jenom předpoklad, i když velmi pravděpodobný.

andelka
16. dub 2022

@ruzova_pastelka no je to velmi zajímavé,a jsem zvědavá, zda se někdy podaří něco prokázat. Výjimky potvrzující pravidlo jsou klasika a všude.

misule80
7. únor 2023

ahoj , jen přidávám svojí zkušenost. Já ovuluji 2x do měsíce!! Doktor je z toho také zmatený, protože je těžké podstoupit horm. stimulaci, když mám hormony každý den jiné a tělo na vše reaguje jinak. jsem sledována rok na klinice. Například tento cyklus: 8den ovu, potvrzena podle ultrazvuku, dnes kontrola 10dpo(18den cyklu), 17mm folikul na levé straně, na které i před 10dny už ovulace proběhla.. ms má přijít 21den, což ms a ovu současně. Takže další měsíc budu mít ovu asi ?jako většina žen 14-15den cyklu. to tedy předpokládáme, a jdeme do stimulace. Min cyklus OVU 14den, kontrola 12dpo (26den cyklu)a doktor hlásí, jste před OVU, já hlásím, že za den dva mám mít ms 🙂 takže asi je to výjimka, ale stává se to.. jestli ovšem jsou v těch folikulech vajíčka, to netuším!