Příspěvek na bydlení. Zkusit nebo zažádat o jiný?

honeya
6. črc 2020

Bydlíme s přítelem a synem v bytě, kde máme podnájemní nikoliv nájemní smlouvu. Máme tu všichni trvalý pobyt. Chtěli jsme si zažádat o příspěvek na bydlení, ale dočetla jsem se, že v případě podnájemní smlouvy není nárok. Byt je jinak v osobním vlastnictví, kdy nájemní smlouva je mezi vlastníkem a realitní kanceláří. Mám i přesto to zkusit nebo zažádat o nějaký jiný příspěvek.

ckocka
6. črc 2020

Nerozumím. Majitel bytu vám pronajal byt prostřednictvím realitní kanceláře? Pak se jedná o nájem.

honeya
autor
6. črc 2020

@ckocka Přesně tak, ale smlouvu máme uzavřenou mezi mnou a realitkou a smlouva je podnájemní. Raději se asi půjdu optat na ÚP.

ckocka
6. črc 2020

@honeya Podnájemní smlouva znamená, že vám byt pronajímá nájemník majitele. Realitka není nájemník, je mezi vámi sprostředkovatel. Klidně žádejte.

volfici
6. črc 2020

@ckocka no já bych to tak přímočaře neviděla. Pokud je smlouva podnájemní, je jedno, jestli je nájemce realitka nebo jiná osoba. Majitel nechce riskovat výpadky nájmu, proto pronajal byt realitce a ta si už pomocí podnájmu řeší svůj výnos. Řekla bych, že tazatelka nemá na příspěvek šanci dosáhnout. Ale samozřejmě ať to zkusí. Další podmínkou je mít v bytě trvalý pobyt. To už nezmiňuje, jestli má. Určitě by mě zajímalo, jak dopadne, pokud žádost podá. Takovou smluvní strukturu vidím prvně 🤨

ckocka
6. črc 2020

S realitkou majitel bytu uzavírá zprostředkovatelskou smlouvu nebo jako vyšší level smlouvu o správě nájmu, nikoliv nájemní smlouvu. To jedině že by tam realitka sídlila.

honeya
autor
6. črc 2020

@volfici Sama jsem zvědavá, ve středu se na to zajdu optat. Trvalý pobyt v bytě máme. Tak snad alespoň nějaký příspěvek nám schválí, když můžou mít jiní.

volfici
10. črc 2020

@honeya ahoj, tak jak jsi dopadla?

honeya
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
honeya
autor
10. črc 2020

@volfici Samozřejmě, že žádat o příspěvek nemůžu kvůli té podnájemní smlouvě. Musela bych mít smlouvu uzavřenou přímo s majitelem. Tak mi paní poradila, ať zkusím doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí.

volfici
11. črc 2020

@honeya to mě mrzí, ale myslela jsem si, že to tak dopadne. Úřad nezajímá, kdo je nájemník, jestli realitka nebo jiná osoba, prostě jsi díky tomu v podnájmu a tím to pro ně končí. Tak snad ti to klapne u těch dalších příspěvků.