Mononukleóza u ročního dítěte?

sorboni30
26. bře 2023

Synové dvojcata (8let) mají mononukleózu...
Dcera má rok, začíná kašlat, už se jí špatně spí, protože ji to dráždí v krčku. Nasadila jsem stoptussin, fenistil kapky.. chytne to i ona? Mám o ní strach, narodila se ve 28tydnu, je to takova šípinka.
Kluci mají dietu, minulý týden měli vysoké teploty, červené oči, jeden měl velkou rýmu. To už odeznělo, zůstaly jen trošku červené oči. Druhý měl hrče na krku. Po odběru krve potvrzena mononukleóza. Jaterní testy zatím dobre. Dnes syn po týdnu zvýšená teplota.
Moje mamka už to chytla taky, má červené oči, bolí ji hlava.. říkám si co s malou. Zda ji vzít taky na krev ?
Setkal se tu někdo s mononukleózou u ročního dítěte?
Nevim co bude. Podle lékařky to neovlivním když to mít malá bude.. ale přece se musí ty děti kontrolovat, ne?Jaterní testy aby nevznikly následky, atd.? Dr mi řekla, že jim krev už brát nebude, že je to zbytečně..
Nějaké zkušenosti, rady?

dyechampion
27. bře 2023

@sorboni30 ahoj, nas to chytl na dovce (v roce a pul) a brutus 3 dny teploty na zahranicni pohotovosti nam rekli ze zuby (rostou mu pomalu) a az v praze pediatr zjistil, ze to byla prodelana mono. Poslal nas na kontrolu na sono a dieta nebyla potreba. Je dobre, kdyz to mimca prodelaji v takhle malem veku, vetsinou je to velmi lehky prubeh. Ja to mela jako 16 leta a pamatuju si, ze jsem lezela tyden na bulovce a pak 3 mesice doma na diete a spala a spala. Pry dospeli mivaji nejtezssi prubeh.
Takze si myslim, ze to bude mit jen mirne a na krev bych s ni urco zasla. Kluci musi byt v klidu, nesportovat!!, nemlatit se a doprej jim odpocinek a hlavne tu dietu. U babicky drzim palce at je to rychle.

zmrzlinka
27. bře 2023

@sorboni30 a jaterky mají kluci dobrý?Jestli jo tak žádnou přísnou dietu držet nemusí.Jenom ne smažené a čokoládu.
A u ročního dítěte se podle mne nepředpokládá ,že bude jíst nějaké smažené věci....Tak asi proto to doktorka nehroti.
Důležitý u mononukleózy je fyzicky klid a podporovat imunitu.
Syn si tím prošel a řešila jsem to tenkrát s paní přimarkou přímo z infekčneho oddělení.

sorboni30
autor
27. bře 2023

@dyechampion
@zmrzlinka jeden má jaterní testy dobre, druhému brala krev dneska, vzala i me..

Každopádně kluci vydrží být v klidu jen u tv YouTube kde koukají na Maria, kuličky jak se přesýpají z misek 🤔nebo u tabletu.. achjo nechci z nich mít závislaky na tabletu, ale stolní hry sice hrát budem, ale týden je dlouhá doba 🤭Většinou mají tablet hoďku denně večer.
Zítra bude mít výsledky zbytek. Tak jsem zvědavá..
Můj muž ráno k.o, mě není taky dobře, malá od půl 6 dnes vzhůru kašlala..bude ještě sranda.
Děkuji za příspěvky 🙏