Otěhotnění přes hormonální antikoncepci - vliv na plod

jujatko
30. říj 2016

Mám takový možná trochu divný dotaz 🙂
Beru hormonální antikoncepci, ale někdy si večer večer zapomenu vzít tabletku a vezmu si až ráno atd. Někdy zapomenu vzít tabletku zcela. Před prvním těhotenstvím jsem brala antikoncepci poměrně poctivě (respektive poctivěji než nyní 🙂 ) a vysadila jsem ji při plaánování miminka. Nyní jsem ve fázi, že by mi druhé těhotenství nevadilo, ale ne plánovitě (z několik důvodů). Prostě se to ve mne i hodně pere, a možná i proto občas zapomínám vzít tabletku nebo to nějak neřeším.

A někdy mne tak napadá, jaký má vliv na případné těhotenství (plod) braní HA. Dost často nad tím uvažuji. Kdybych dejme tomu brala HA několik týdnů či i měsíců a zároveň byla těhotná. Nezjišťoval jste to prosím někdo? Nechce se mi kvůli takovému dotazu volat doktorce, ale ráda bych měla jasno 🙂 🙂

jade85
30. říj 2016

Ja myslim, ze tohle nepravidelne uzivani HA ti hlavne pekne vsechno rozhodi, takze potom, az opravdu budes chtit otehotnet, bude o to slozitejsi vse zase srovnat. Podle me otehotneni je dost nepravdepodobne, kdyz jen sem tam zapomenes, o pripadnem negativnim vlivu na plod jsem nepremyslela, takze na hlavni cast tveho dotazu neodpovim 🙂

Uplne ale chapu ten pristup "nebudu to resit", kdyz si nejsi jista, jestli vlastne chces nebo nechces, ale ja bych se asi rozhodla pro jednu nebo druhou variantu a bud vysadila nebo nevysadila, nez mast chudaka telo nepravidelnym uzivanim HA 🙂 Ono vysadit HA jeste nutne neznamena planovite se snazit o tehotenstvi, takze klidne muzes vysadit a pak si jen "davat pozor" a taky to nebude planovity 🙂

jujatko
autor
30. říj 2016

@jade85 Dekuji. Priznavam, ze jsem cekala reakci nejakeho takoveho typu. Nechtela jsem psat do komentu, ze zadam pouze o odpoved na moji otazku - preci jen je to verejna diskuze.
Ano, to vse vim. Trvalo mi pomerne dlouho nez jsem otehotnela po prvnim vysazeni HA. Ale proste me to zajima tak nejak celkove, jaky je vliv uzivani HA v dobe tehotenstvi na plod.

jujatko
autor
30. říj 2016

@jade85 A jak jsem psala, pravděpodobnost, že bych chtěla plánovitě otěhotnět a tedy vysadila antikoncepci je velmi nízká. Nevadilo by mi, kdyby to nějaká vyšší moc rozhodla za mne, ale plánovitě asi ne. Je to asi zvláštní, ale je to tak. 🙂

jade85
30. říj 2016

@jujatko uplne ti rozumim, mela jsem to pred nedavnem velmi podobne a rozhodla jsem se antikoncepci nevysadit, i kdyz jsem to chvilema taky trochu flakala (neotehotnela jsem). Ted uz jsem vysadila a cilene se snazim, ale stejne jsem zvedava na dalsi odpovedi na tvoji hlavni otazku 🙂

jujatko
autor
30. říj 2016

@jade85 Pokud by to melo nejaky negativni vliv na plod, tak bych samozrejme brala poctive, ale pokud by to plod nejak negativne neovlivnovalo, tak bych asi zustala u sveho skoropravidelneho zobani 🙂 - co kdyby ... 🙂 Nejsem odbornik a nejsem schopna to nikterak posoudit.

jujatko
autor
30. říj 2016

@jade85 A jinak preji, at se brzy dostavi uspech. U nas to byl docela beh na dlouho trat. Rok a pul. Ale treba znami se snazili 7 let, 4 IVF, bezpocet inseminaci a ani tuk. Nakonec po sedmi letech prirozene. A druhe se jim podarilo hned prvni mesic snazeni. Zajimave je, ze obe holcicky jsou narozene v unoru. Tak pry jsou mozna plodni jen nejaky mesic v roce. A na IVF chodili hlavne v zime a holciciky byly pocate na jare.

blecha94
30. říj 2016

Braní HA na plod nemá absolutně žádný vliv. HA funguje na principu těhotenských hormonů, dává tělu pocit, že již těhotné je a proto nedochází k ovulaci. Stejné hormony, jaké jsou v HA, vytváří placenta během těhotenství v daleko větším množství.

jujatko
autor
30. říj 2016

@blecha94 Ja jsem si to take tak myslela, ale nejsem na to rozhodne zadny odbornik, proto tento dotaz.

carmilla
30. říj 2016

@blecha94 Přesně tak. Hormonální antikoncepce nijak negativně případné těhotenství neovlivní, toho se bát nemusíš. 😉 Spíš si ujasni, jestli ji vůbec chceš užívat nebo ne. Tohle liknavé braní ti akorát tak všechno zbytečně rozhodí, jak už tu bylo zmíněno. 😉 Občas "zapomenout" tabletku, protože podvědomě chci mít mimčo není úplně super cesta...

blecha94
30. říj 2016

@jujatko Já tedy nejsem lékař, mám pouze SZŠ, ale dala bych za to ruku do ohně. 😉

jujatko
autor
30. říj 2016

@carmilla To není o tom, že zapomínám tablety záměrně. Jen jsem chtěla mít jasno v tom, zda by to mohlo případně nějak negativně ovlivnit těhotenství. To, že mi to rozhodí já nevím, co všechno, je mi celkem jasné. Otázka je, zda už všechno není rozhozené tím, že ji vůbec beru. Po jejím prvním vysazení jsem čekala na cyklus rok a půl. Nezabralo naprosto nic - homony, bylinky atd.

jade85
30. říj 2016

@jujatko dekuju 🙂 Clovek predem nikdy nevi, no, nezbyva nez v ramci moznosti pecovat o sve zdravi a myslet pozitivne 🙂

jujatko
autor
30. říj 2016

@trilien děkuji 🙂

berynka
31. říj 2016

Jak může ovlivnit braní hormonální antikoncepce plod ženského pohlaví, ti samozřejmě nikdo neřekne 🙄 .

silvapokorna
31. říj 2016
Uživatel silvapokorna je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od silvapokorna.

Takhle bych asi nepřemýšlela. Nikdo to nezkoumal, nikdo ti nic nezaručí. Pokud by si třeba otěhotněla a brala i antikoncepci a bylo by zrovna něco špatně s mimi, tak si to budeš zbytečně vyčítat. Nijak nezjistíš, zda to bylo kvůli té antikoncepci nebo ne a jen by si se tím zbytečně trápila. A jak píše jade85 nadělá ti ta nepravidelnost i docela paseku v hormonech a celkové pohodě těla. Takže za mě, buď brát a to pravidelně, nebo nebrat vůbec. Zkus se poradit ohledně nějaké alternativy, třeba náplast. Nemusíš myslet na užívání a až se rozhodneš pořádně, tak sundáš 😉 Držím palce.