Nitroděložní tělísko. Hormonální či nehormonální? Bolí zavedení?

niliho
18. říj 2022

Ahoj holky,
mám po šestinedělí a další miminko už neplánujeme. Uvažuju o nitroděložním tělísku, ale teď řeším jaké, zda hormonální či nehormonální. Jaké máte? Bolí zavedení? Nějaké vedlejší účinky? A jak to je s menstruací? Nikdy jsem ho neměla, tak vůbec nevím, co mě čeká. Slyšela jsem, že nejčastěji se dává mirena. Děkuji za odpověď.

ajja87
18. říj 2022

@niliho s dovolením se pripichnu, děkuji

kmarie81
18. říj 2022

@niliho mam levosert takze hormonalni, zavadeni bolelo dost, ale trva to jen chvilku. Ze zacatku me dost bolela hlava a cca 3 tydny sem i spinila. Ted uz to skoro nemam jen 1 - 2 dny vazne hodne lehke spineni - staci intimka

blondynka400
18. říj 2022

@niliho mám Mirenu, za pár dní jdu na druhou výměnu, neboli třetí tělísko. Neměnila bych. První zavedení bylo v pohodě. Ta výměna minule byla horší, uvidíme jak teď. Ale jenom toho zaveden takto krátce po porodu bych se nebála. Já vedlejší účinky nikdy nepociťovala, za mne ok. Jen si tělo drží měsíční cyklus - špinění a před ním dost zadržují vodu a jsem pár dní jako balon. Ale to mám i bez s běžným cyklusem. Místo krávácení je jen špinění, ale co 28 dní a tak 4dny

lencaa11
19. říj 2022

@niliho mám druhé nehormonalni 4 roky pak vyndáno skrz planovani mimca (1400kc ) na 5 let - zavedení jen mírně štípnutí jak se měri čípek skrz ty konce jinak vše ok jeden den mírná bolest v podbřišku ( Ibalgin jeden ) jinak od té doby vše ok Ms vždy na čas 6-7 dní což mám od 14 let za me top teď mám druhé to samé 3.5 let a spokojenost člověk nemusí na nic myslet a užívat si života 😉 ...vedlesi žádné účinky jsem nepostřehla ..

agneska7
19. říj 2022

Za mě nehormonalní rozhodně ne ! Kdybys chtěla vědět víc písní sz

konidana
19. říj 2022

Taky mam uz druhe nehormonalni ( meni se po 5 az 6 letech ) Mam s drahymi kovy, ktere je vice protizanetlive. Funguje dobre, zavedeni jak pisou holky , neprijemne, ale da se. Pak cca 2 dny takove jako menstracni bolesti bricha nez si to sedne. Ja tedy mela prvnich par mesicu o neco delsi a silnejsi ms, ale pak se to srovnalo zase zpatky k normalu. Hormony jsem nechtela jak kvuli sobe, tak i kvuli ziv.prostredi, kde jsou uz vsude☹

crutela
19. říj 2022

Ahoj, mam Mirenu (hormonální) tělísko.
Zavedení bolelo jen trochu, taková jedna slabší kontrakce, ale dala sem si předtím brufen.
Jsem nadmíru spokojená. Cca mesic jsem špinila a teď ani nevím, že mam ms. Staci intimka a mam to 2-3 dny. Jen mě ze začátku dost bolelo břicho, jako při ms, ale víc. Ale taky bych neměnila.

ele_nka
19. říj 2022

@niliho nehormonální bych si nedala nikdy. Můj doktor je ani z etických důvodu nedělá. Mám druhé hormonální a neměnila bych. Zavedení i výměna nijak extra nebolela, jen to lehce štíplo. Nemám žádné PMS, místo menstruace jen lehké špinění. Takže určitě půjdu do dalšího. A mám levosert.

emamaira
19. říj 2022

Mám levosert, k zavedení jsem si nechala dát rajskej plyn, takže to nebolelo. Jinak zkušenost stejná jako ostatní, špinění asi měsíc, teď po pul roce menstruace skoro není. Jsem maximálně spokojená.

takyjedna
19. říj 2022

Příští týden jdu na tělísko a nemůžu se dočkat...

aaaa15
19. říj 2022

@niliho Mám hormonální Levosert, jsem naprosto spokojená. Zavedení bylo jenom stipnuti (podle mě doktorky čím dřív po porodu, tím to min boli). Asi 2 týdny jsem spinila, teď mám místo MS 1-2 dny špinění.
Moje doktorka nehormonalni nerada dává a nedoporučuje je. Prý často nesedí nebo prý zná i případy, že selhaly. Prý je pak také silná a bolestivá menstruace.

kkrubova
19. říj 2022

@niliho mám mirenu měsíc a půl. Od té doby zatím neznám den, kdy bych nepotřebovala vložku nebo intimku. Menstruace se zmenšila. Původně výměna vložky a tamponu (té největší velikosti) každou hodinu až dvě přes den. Nyní pouze vložka po 4 hodinách. Ale z pěti dnů, bylo deset. Nevýhodou je, že již nelze používat tampón. Prý mám vydržet minimálně půl roku a potom se to upraví.

lencaa11
19. říj 2022

@aaaa15 to může selhat i hormonální tělísko je to 50/50 každá jsme jiná jedné třeba Mirena vypadla atd tak že je to takové jak každá žena je jiná 😉 já mám třeba už druhé nehormonalni a nikdy nezklamalo ani ve směru Ms každý lékař doporučí i skrz peníze dostávají za to nějaký peníz navíc

vladienka
19. říj 2022

@ele_nka mozem sa spytat z akych etickych dovodov? Prave som vo fazi rozhodovania

ele_nka
19. říj 2022

@vladienka jak mi bylo řečeno, nehormonální tělísko funguje na principu kdy ti v těle vlastně vytváří neustálý zánět. On jako lékař chce léčit a tohle je proti jeho přesvědčení.

lencaa11
19. říj 2022

@ele_nka
Nehormonální tělísko funguje na stejném principu jako hormonální s tím rozdílem, že neobsahuje žádné hormony. Funguje tedy na bázi cizorodého tělesa, kolem kterého se shlukují bílé krvinky zabíjející spermie. Vzácné kovy, ze kterých je tělísko vyrobeno, jsou navíc pro spermie toxické. Zvláště měď, která je v tomto směru nejúčinnější.

ellyem
19. říj 2022

Mám hormonální tělísko Kyleena, zaváděli mi ho hned při první prohlídce po šestinedělí, bolest jako prase, ale za to pohodlí to stálo.

ele_nka
19. říj 2022

@lencaa11 a co je shluk bílých krvinek? To je přeci zánět.

lencaa11
19. říj 2022

@ele_nka to dělá i hormonální tělísko ale -První je častější a plně nahrazuje tabletky. Hormony se postupně uvolňují a zahušťují hlen, skrz který spermie neprojdou. Kolem tělíska se navíc shlukují bílé krvinky, které do děložního hrdla nic nepropustí. Ke všemu nemá žena po celou dobu menstruaci a pokud ano, tak slabou a bezbolestnou.

ele_nka
19. říj 2022

@lencaa11 tak stále je to cizí těleso v těle, kolem takového se bílé krvinky tvořit budou, teď ještě záleží v jaké míře.

lencaa11
19. říj 2022

@ele_nka ano obě tělíska jsou cizí tělesa a obě to vytváří rozdíl je jen v tom hormonu

ajja87
19. říj 2022

Holky a ja se zeptam, muze vadit, ze mam povolené pánevní dno, tudíž i sestoupli čípek?

ele_nka
19. říj 2022

@lencaa11 nemám potřebu se hádat. Odbornou studii jsem na tohle téma neviděla a nejsem lékař, abych se do toho pouštěla. Každé tělísko má svoje a je na každém, jak si pro a proti rozhodne. Pro mě byl rozhodující názor lékaře, vlášť když v mém okolí nebyl jediný. Holky se ptali na názor, já svůj řekla, ty máš samozřejmě právo na úplně jiný.

lencaa11
19. říj 2022

@ele_nka též píšu jen svůj pohled na věc obě jsou v těle cizí tělesa a obě vytváří bile krvinky a obě můžou selhat stejně jako každá jiný HA forma antikoncpce je v tom jen rozdíl skrz homrony a přesné každá žena je jiná a každé sedne něco jiného chce to vyzkoušet nic jiného ženám ani tazatelce nezbiva jak se říká 100 žen -100 názoru ...

lencaa11
19. říj 2022

@ajja87 měla jsem jeden čas a měla jsem telisko které je jako stromeček a tím pádem lépe drželo ( měla jsem ho 4 roky ) chce to se poradit s lékařem tohle bude vědět nejlepe 😉

sammie34
19. říj 2022

@niliho právě se na něj taky chystám a bylo mi doporučeno hormonální, nehormonální má prý větší riziko výskytu zánětů dělohy. Nechám si určitě poradit od odborníka, takže za mě je volba jasná, jen mě to čeká pod narkózou, vzhledem k mým 3 CS 🙈

niliho
autor
19. říj 2022

Všem moc děkuji za odpověďi. Už sedím na gyndě a po vašich komentářích jdu do hormonálního, teď jen co mi nabídne, zda merenu nebo jiné. Uvidím

melek5
19. říj 2022

@agneska7 proč ne nehormonalni ja mám prave nehormonalni už půl roku a zatím tuk ťuk vše v pohodě

agneska7
21. říj 2022

@melek5 napíšu sz sem to psát nechci

thinkes
21. říj 2022

IUB nehormonální - mám ho 4r, zavedení po druhém porodu, zavedení bez problémů, když si sedalo cca první měsíc výtok
Šla bych do něj znovu? NE.
Nyní jsem si ho chtěla nechat vyndat a nejde. Musím do nemocnice pod narkózu. Po těch letech se zjistilo že tento typ tělíska často vyrůstá do sliznice. Tak nyní čekám na termín.