Zvažuji nejít na test na zjištění těhotenské cukrovky - info o příznacích

miguelita88
15. črc 2019

Ahoj holky, jsem skoro ve 24 tt, je mi 31, čekám první dítě, váha před těhotenstvím při 170 cm 58 kg, nyní 68 kg. Ve středu jdu na kontrolu, předpokládám, že budeme mluvit o testu na těhotenskou cukrovku. Abych pravdu řekla, vůbec se mi ho nechce podstoupit, četla jsem, že je možné ho odmítnout. Jaké jsou hlavní příznaky cukrovky? Řekla bych o sobě, že jsem zdravý člověk, netrápí mně nadváha, jím celkem v pohodě, sladké spíše až teď v těhotenství (občas cola, kobliha, hodně ovoce), předtím opravdu vyjímečně. Děkuji za jakýkoliv názor.

sudylichozrout
15. črc 2019

@miguelita88 Kamaradka ma 50 kg i s posteli a tehotenskou cukrovku mela. Na to vubec nelze spolehat. Osobne bych na test sla, je tam riziko i pro plod, kdyby se pripadna cukrovka nehlidala. Za ty tri hodiny nepihodli by mi to stalo.
P. S.: byla jsem na tom testu 2x, vim, co obnasi.

petulejan
15. črc 2019

@miguelita88 kamarádka vůbec nejedla sladké,je hubená,přibrala tak akorát mimco a cukrovku měla,já 20 kg navrch,po sladkým bych se utloukla a cukrovku jsem neměla. Ty testy nejsou tak hrozný,měla jsem na výběr z více chutí nápoje a naštěstí mě netrapily nevolnosti. Nejvíc otravné jsou ty odběry. Myslím že příznaky prostě nejsou a riskujes spíš potom větší mimco.

hankaviki
15. črc 2019

Myslím, že si nikdo rozumný nevezme na triko, aby ti řekl "tak tam nechoď, když se ti nechce, je to zbytečný". Pak nedejbůh nastane nějaká komplikace, ale hlavně, žes to měla posvěcené od anonymů z internetové diskuze. Těhotenská cukrovka může být i u mladých štíhlých správně stravujících se žen. Odmítnout jde jakékoliv vyšetření, nikdo tě tam za nohu nepotáhne. Tohle vyšetření mi přijde, že je plné informací o tom, jak je ten nápoj hnusný. I já s tím do ordinace přicházela, potom jsem i sestře říkala, že to není tak hnusný, jak se všude povídá. Pak jsem si sedla do čekárny s mobilem v ruce a nějak ten čas přečkala. Prostě si to nezvošklivovat předem do té míry, že je z toho člověk vykulenej.

leilinka1234
15. črc 2019

A proč tam nechceš? Tohle je test naprosto neškodný pro plod. Nějak tomu nerozumím. Já bych takhle sebe a dítě určitě neohrozila. Těhu cukrovka je zrádná.

lpch
15. črc 2019

Ja asi nikdy nepochopim, proc je nekdo ochotny riskovat kvuli chvilce nepohodli stav a zdravi ditete. Bohuzel jsem se v 1. tehotenstvi ucastnila jednoho priserneho predporodniho kurzu, ktery vedla velice alternstivni zena, ktera vsem rekla, ze to je zbytecne. 90 % ucastnic melo test za sebou, presto se strhla hodinova diskuse na tema, jak je to nelidsky test, jak je to narocne zvladnout apod. Kdyby byl zbytecny, tak se asi nedela.. Budme rady za to, ze tady ta moznost testovat je a neco vydrzme a pro to dite obetujme.

verace81
15. črc 2019

Byla jsem na tom 3x a je pravda, že ten nápoj je takový sladko kyselý ale není to zase tak hrozný dá se to vypít na ex pak si sebou můžeš vzít čistou vodu a zapít to vodou pro mě byl spíše horší ten odběr protože jak mi na lačno někdo vezme krev tak se odporoučím k zemi. Samozřejmě není povinný můžeš ho odmítnout taky jsem ho už chtěla potřetí odmítnout, ale nakonec jsem šla pro jistotu když už se s tím drobečkem nosím tak ať je v pořádku 😉

sudylichozrout
15. črc 2019

@lpch Prijde mi, jak kdyby mely zenske pit bitrex. Vzdyt je to jen sladka pomerancova stava. Colu, Fantu, dzusy do sebe lijou po litrech, ale tohle vadi... Nechapu.

lachtanice86
15. črc 2019

@miguelita88 ja sportovec i v těhotenství. Výchozí váha normální, žádná nadváha. Sladké nejím, věk 32 v době těhotenství a tehotenska cukrovka potvrzena. Tohle fakt na sobě nepoznas.

eithelwing
15. črc 2019

Obávám se, že těhotenskou cukrovku nejde poznat. Já nebyla vzorová těhule a cukrovku jsem neměla.
Hodně lidí mě testem strašilo. V čekárně se některé ženy div nekácely. No, mně ten roztok chutnal, šla bych si přidat. 🙂 Pravda, na lačný žaludek to bylo trochu šílené, víc mě trápila žízeň a pít se nesmělo. Navíc je to dlouhé a v čekárně byly pitomé, nepohodlné židličky.
Ovšem neléčená cukrovka může mít daleko horší důsledky na dítě.

klllarinka01
15. črc 2019

@miguelita88 kamaradka ta mela tehotenskou cukrovku taky, priznaky zadne. Jen chodila na kontroly, bylahlidana a akorat si peclive hlidala co ji aby ji to nezvysovalo cukr. Po porodu sla zase na kontrolu vse v pohode a pry ted kazdy rok bude chodit na kontrolu jestli je v pohode. 🙂

miguelita88
autor
15. črc 2019

Děkuji za všechny postřehy, alternativní nejsem ani náhodou, spíše naopak 🙂 Nejde mi ani tak o chuť nápoje, ale o tu strávenou dobu tam. Moje doktorka má čekárnu na střeše, celou prosklenou, což je sice krásný, ale v létě hrůza. A když čtu, jak se musí sedět, nikam nejít a tak, je mi z toho mdlo už teď. O cukrovce nic nevím, nevěděla jsem, že je to tak důležitý test a hlavně jsem si myslela, že příznaky jsou nějak zobecněny a že se týká většinou žen, které mají třeba nadváhu a libují si ve sladkém. Tak jsem ráda, že jste mně uvedly v opak 🙂

leymea
15. črc 2019

Tehotenskou cukrovku maj prave spis hubeny. Co znam ve svem okoli tak vsechny maminky jsou hubene, takze na todle bych vubec nekoukala. A proc na ten test nechces jit? Pravda, asi po druhem odberu jsem myslela, ze omdlim, ale nastesti jsem to ustala 😀 jinak "napoj" jsem mela s prichuti spritu a chutnal mi 😀

leymea
15. črc 2019

@miguelita88 tak si zkus nekoho vzit sebou 😉 rychlejs Ti to utece a kdyby Ti nebylo dobre tak tam s Tebou aspon nekdo bude 🙂

werumka
15. črc 2019

@miguelita88 na test je potřeba jít do laboratoře. Někteří lékaři nabízí test u sebe, ale takhle se to dělat nemá. Jednak nemají možnost správně vyhodnotit na počkání lacnou glykemii s druhak reálne hrozí pozdní vyhodnocení vzorku, což pak muze zapříčinit falešne negativní výsledek. Takže jen laborku a to takovou, kde test provedou správně ;)

cranbie
15. črc 2019

doporučuju tyhle stránky české odbornice Hanky Krejší https://www.tehotenskacukrovka.cz/ píše tam i co dělat když chceš test odmítnout, aby bylo všechno v pořádku měla by ses chovat jakobys těh cukrovku měla - měřit si glykémii a hlídat si sacharidy. Takže pro klid duše já bych šla určitě, to riziko za to nestojí

leymea
15. črc 2019

@miguelita88 je pravda, ze u doktorky by se to delat nemelo.

luckylee
15. črc 2019

Ja tentokrat nepujdu.Muj zaludek by to nezvladl.Navic ta hranice je ted tak nizka ze pod tehu cukrovku spadne mnohem vice zen aniz by musely.A to,ze jednorazove 75g ciste glukozy neni pro plod zadne riziko se ani nevi.Jen se to rika ale dukazy zadne.
Radsi se budu merit glukometrem na lacno doma a jist vyvazene a vice zeleniny. ☺ To riziko nelecene cukrovky taky neni tak velke.Ve spouste zemich se ten test ani nedela.

dofi86
15. črc 2019

@miguelita88 těhotenská cukrovka hrozí spíš při nadváze, pokud ji máš v rodině a pokud ti někdy v 14tt vyšel blbe test na glukózu nalacno z krve....Info od porodní asistentky z Podoli. Jinak je riziko velmi malé, v cizině se tento test většinou nedělá, resp. někde je to nadstandard. Záleží na tobě ;) Určitě to nutné není. Odpovědnost je vždy na tobě ;) Držím palce

malanoha
15. črc 2019

To je takovej komunistickej prezitek, ze tehu cukrovku maji obezni, co se cpou sladkym.. Casto je to prave naopak. A neni to zadna hruza. Zazila jsem u doktoru tisickrat horsi veci. Vypijes trochu sladsi limonadu + odber krve. To je cele. Lepsi nez riskovat potize pri porodu a/nebo nejakou hypoglikemii u ditete..

korneliusa
15. črc 2019

Nebyla jsem. Osobně to považuji za kontroverzní a potencionálně škodlivý test.

miguelita88
autor
15. črc 2019

@dofi86 tzn. že pokud by se něco nezdálo, ukázalo by to už to vyšetření z krve brané na lačno ze začátku těhotenství? Já právě myslela, že krev, kterou mi berou, kontrolují průběžně na cukr a test pak doporučují hlavně těm, které měly nějaké neuspokojivé hodnoty.

miguelita88
autor
15. črc 2019

@malanoha soudím právě podle toho, že v mém okolí neznám nikoho hubeného s cukrovkou, myslím tu klasickou cukrovku. Většinou jsou to právě tlustí, nezdravě se stravující lidi, kteří se většinou ani nehýbou

werumka
15. črc 2019

@dofi86 to je bohužel zase zkreslena informace. WHO vydala doporučení ten test provádět a limity doporučila také WHO. Pořad se tu ohanime nefodrzovanim směrnic WHO, ale když se to týká testu na cukrovku, tak taktně mlčíme. Pokud má žena zvýšenou lacnou glykemii ve 14. týdnu, test už se naopak nedělá. Protože ten problém už je přítomny a to dokonce dřív, než je u těhotenské cukrovky běžné. Nárůst zachytu těhotenské cukrovky jde navíc ruku v ruce s rozšířením hormonální léčby a stimulaci. Každá druhá žena bere preventivně tuhle utrogestan, támhle Duphaston, před tím par let antikoncepci... to jsou všechno rizikové faktury. Už to není ani tak zmiňována nadváha... :(

werumka
15. črc 2019

@miguelita88 není to tak, tehotensks cukrovka se rozvíjí až po 20. týdnu těhotenství. Teprve po 24. týdnu je zachytitelna pomoci glukózy. A třeba teprve kolem 30. tydne po normálním jídle (je to individuální, píšu jen pro představu). Tehotensks cukrovka je ovšem zradna v tom, ze se muže zhoršovat velmi rychle - někdy i v řádu dnů nebo tydnu.

rajecka
15. črc 2019

Nepůjdeš tam jen proto, že se ti nechce čekat 2 hodiny v čekárně? 🙂

iowa
15. črc 2019

Ahoj, považuju za blbost na test nejít, když máme možnost. To kolik vážíš, jak žiješ nebo se stravuješ na těhotenskou cukrovku vůbec vliv nemá, dopředu to nijak neodhadneš.
Znám plno kamarádek, u kterých bych to nečekala a mají jí, stejně tak naopak.

Sama jsem na test raději šla. Nicméně po vypití jsem v sobě glukozu udržela asi 5 minut a pak vše vyzvracela. Myslela jsem, že budeme hledat nějaký jiný způsob, jak test udělat co nejdřív, aby se cukrovka odhalila, protože všude čtu jak je to nebezpečné, zejména pro plod. S gynekoložkou jsme se dohodly, že se test opakovat nebude, že to nemá smysl a že mi vezme krev nalačno a z toho se vše zjistí. Nicméně dnes jsem 31tt a dosud to nikdo neřešil, na krev kvůli cukrovce jdu až ve 32tt přístí týden. Ptala jsem se gynekoložky, zda je potřeba pro jistotu držet nějakou dietu než se z krve zjistí jak na tom jsem, ale prý není potřeba. Takže ono to asi nebude tak žhavý, když se to u mě bude zjišťovat až o 10 týdnů později a celou dobu jsem se nijak omezovat nemusela.
Určitě se u lékaře informuj, zda by to nešlo udělat z krve, když se ti na klasický test na cukrovku nechce.

miguelita88
autor
15. črc 2019

@rajecka nepíšu, že nepůjdu, píšu, že to zvažuju 🙂 Jak jsem psala výše, ptám se na různé informace, o nemoci nic nevím. O čekárně jsem napsala jen to, že je střešní a celá prosklená, představa tam sedět ve velkých vedrech je pro mě šílená.

miguelita88
autor
15. črc 2019

@iowa děkuji za smysluplnou odpověď 🙂

asojakova
15. črc 2019

Ja jsem to cekani treba vzdy vyuzila ctenim knizky... jako knihomol s malymi detmi to bylo pro me vzdy fajn stravene dopoledne, kdy me nikdo od cteni nerusil 😄

hanka_12345
15. črc 2019

Proc nechces jit?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru