Šly byste na trisomy test?

7. črc 2023

Ahojte,
Mam velmi uzkostlive tehotenstvo, nakolko som po strate. Som momentalne v 21tt.
Zatial vsetky kontroly v poriadku, aj u grochala.
Ja sa vsak nie uplne viem naladit na babatko, bojim sa ci je zdrave. Rozmyslam ci este ist na trisomy, muz si mysli ze je to zbytocne. Lekarka povedala, ze mozem ist ak sa mam citit lepsie, ale oba morfologicke screeningy vysli aj u nej aj u grochala dobre. (Trosku ma vsak zneistilo ze u lekarky bolo babo akoby o 5 dni mensie, u grochala presne na den vsetko sedelo. Plus raz mi vyslo 1:300 ds ale sono nepotvrdilo ziadne znaky a podozrenie na ds).
Sli by sme este na trisomy ci by ste skor pracovali na svojej psychike?
Dakujem

veru181
7. črc 2023

Pokud jsou výsledky v pořádku, zapracovala bych spíš na psychice (nevím, jak moc velké riziko je 1:300, jestli je to k řešení nebo ne). Velikost plodu bych neřešila, platit by měly spíš údaje ze screeningu. Ale úplně tě chápu, první těhotenství jsem byla úplně v klidu a druhé pořád nervózní a nedokážu to vysvětlit.

luhana
7. črc 2023

Ahoj, no pokud jsi z toho tak nesvá, tak na test jdi. Třeba ti to pak pomůže se uklidnit a víc se uvolnit a užívat si těhotenství. Test určitě zbytečný není. Já na něm byla před týdnem a to mi vyšlo riziko DS 1:951.

fifinka2020
7. črc 2023

A to by slo o ten Paorama test? Já na tom byla trošku podobné- ve 21. Tt se na screeningu našlo něco drobného, co samo o sobě nic neznamenalo, ale mě to tak vystrasilo, že i když bychom si miminko nechali, chtěla jsem vědět, co a jak... z nervozity bych nevydržela čekat do porodu, tak jsem na ten test šla... ona ta psychika dělá bohužel hodně, a i když by třeba spousta maminek s vyšším rizikem nikam nešla a mavly nad tím rukou, musíš se rozhodnout, co cítíš ty, jinak se budeš trápit a stresovat

autor
7. črc 2023

@veru181 to 1:300 mi vyslo raz z krvi, inak tie rizika boli na urovni 1:5000 alebo 1:8000. Plus tie sona tiez nenaznacovali nic ze by sme sa mali znepokojovat. Doktorka si uz mysli, ze mi sibe ale ja sa skratka bojim.

autor
7. črc 2023

@fifinka2020 ano aj panorama je, su rozne. A nie je neskoro 21tt?

lauriak
7. črc 2023

A keby to vyslo zle tie trisomy tak co spravis? Pojdes na potrat? Pochybujem. Trosku treba rozmyslat aj o krok dalej.
Pozri, vsetky vysledky ti vysli ok takze bude to ok. Skus si uzit este zbytok tehotenstva. Posledne tyzdne ked budete s muzom sami. Skoc si ma dobre jedlo, do kina, uzite si spolocny cas. Babatku to rozhodne prospeje viac ako tvoj stres z nejakych testov 😉

autor
7. črc 2023

@lauriak ano mas pravdu. Tuto noc som zle spala a tak som premyslala a proste som si povedala ze babo je ok, mala by som mu dat trosku vydychnut. Lebo my sme boli uz aj parkrat na pohotovosti a tam ma maju asi tiez za hysterku.
Zaroven mam top doktorku v mojom meste, vyborne recenzie plus som poistena grochalom, tak dufam, ze by ma len tak neodbavili keby je nieco v neporiadku

pilzzee
7. črc 2023

Opravdu ti trosku sibe 🙂 Ale ja byt na tvym miste, tak na ten test jdu (pokud by to bylo neco neinvazivniho, tento test konkretne neznam). Teda ne proto, ze bys mela nejaky riziko, ale proste pro ten klid.

pampeliska1313
7. črc 2023

Jakoby já jsem plašan. Tím myslím, že jsem cely těhotenství byla na vlně - určitě mám znevyhodneny dítě a pak naopak. A celých devět m jsem z toho byla špatná. Tehdy i když mi vyšly dobře výsledky jsem tomu nevěřila a nějak jsem to komunikovala s manželem a tehdy řekl, ze pokud mi to pomůže, ze zaplatíme ten panorama test. Nakonec jsem to odmítla. Protože jsem si říkala, ze když půjdu, budu tu svoji uzkost ještě posilovat a ze budu věřit miminku a doktorum. Stejně bych nedokázala jít na potrat, to bylo to, co bylo rozhodující. Ze i kdyby byl znevýhodněnej, nesla bych. Zkusila bych se na to podívat takhle. Osobně mi to pomohlo. Jestli Vám, je otázka. Věřím, ze nejsme jediný, kdo tu obavu má, zároveň je fajn rozlišit co je uzkost a co je už takový ten vnitřní pocit (já usem úzkostlivá normálně, takže u mě to bylo jasný)

juliavolna
7. črc 2023

Áno - išla by som , tiež som išla v 21 tt na trisomy

autor
7. črc 2023

@juliavolna ahoj a preco si sa rozhodla ist? Vyslo nieco zle ci pre svoj vnutorny pocit?

juliavolna
7. črc 2023

Nič zle nevyšlo - tripple negatívne , Grochal v poriadku … v 21 tt mi preplo čo ak niečo a išla som ! Podľa mna chod na svoje upokojenie - ja čakám na výsledky práve

autor
7. črc 2023

@juliavolna ja si premyslim cez vikend, ja dneska zacinam prave 21tt

juliavolna
7. črc 2023

Podľa mna chod nemáš čo stratiť

autor
7. črc 2023

@juliavolna a na akom presne teste si bola?

juliavolna
7. črc 2023

NIFTY pro 480€

fifinka2020
7. črc 2023

Taky jsem patrala, ale Panorama se dá udělat prakticky celé těhotenství...jen se obvykle dělá jen do 24.tydnu, kdy je - z lékařských důvodu- maximálně možný potrat. Naopak když jdete později, je větší pravděpodobnost, že se povede udělat (občas se nezabere dost vzorku, ktery se zkoumá a test nelze udelat). Ale věřím, že i u vás je to jen o psychickém ujištění, že je vše ok a bude vše v poradku ❤️. Však kdyby se něco někomu nezdálo, hned vás někam pošlou, zvlášť v tak pokročilém týdnu... kam chodíte na vyšetření? Máte tam důvěru?

fifinka2020
7. črc 2023

@pampeliska1313 zase já třeba potřebovala vědět, že je vše ok a někdo něco neprehlidnul...na potrat bych nešla, ale čekat až do porodu, jestli dítě bude mít DS nebo ne (o ten u nás slo), to mi přišlo NS psychiku nejhorší... radši jsem to chtěla vědět, abych si na to pripadne "zvykla" a nějak se zařídila. To píšu jen můj příběh🙂

pampeliska1313
7. črc 2023

@fifinka2020 jasný, kazdej to má jinak.) hlavně ze ta možnost je.🙂

autor
9. črc 2023

@pampeliska1313 ano, ja sa snazim si tento postoj osvojit tiez. Ono je skor pravdepodobne, ze je zdravy len ked ma ovladne panika a stres tak neviem rozlisit co je realita. :(

autor
10. črc 2023

Este som zabudla napisat, ze mame s partnerom spravene geneticke testy pred tymto tehotenstvom a su v poriadku

lauriak
10. črc 2023

Ved chod na tie testy ked ti to pomoze. Ale ja neviem ci si uvedomujes, ze tie testy su schopne zachytit len 3 defekty. Mas dalsie stovky vád, ktoré moze dieta mat a ziadny test ti to nezachyti. Nikdy nemas 100% istotu. Moze sa cosi pokazit pri porode, moze to byt autista,.... Nikdy nevylucis vsetko.
Treba si upratat hlavne vlastnu hlavu, nastavit sa na babatko a verit, ze vsetko bude v poriadku. Ked sa to dieta narodi tak tie strachy nezmiznu, naopak sa znasobia.

juliavolna
10. črc 2023

Ja napríklad neviem pochopiť , prečo tam najdes keď nemáš vlastný pokoj na duši ? veď som nepokojná , zavolám si na internetové číslo, objednam si pani na odber , neviem síce ako dlho trvajú výsledky ale určite prídu do uspokojujuceho času … budeš kludna

20190418
10. črc 2023

I když mi vyšel screening v pořádku, tak jsem šla i na triple test v 21tt a to bylo nejhorší rozhodnutí za celé těhotenství a rodičovství. Triple test mi vyšel riziko Edwardse 1:250, začal kolotoč doktorů, kdy mě posílali na plodovku a když jsem jim argumentovala rizikem potratu při plodovce, tak jsem si jen musela vyslechnout kecy o konzultacich s Googlem, nezodpovednosti atd. Až jedna doktorka už při kontrolách v nemocnici (v mém věku a sama byla těhotná) mi říká, proč jsem vlastne na tej triple šla, když jsem byla na screeningu? Že vychází často nepřesně, že jsou mnohem víc ovlivněné věkem rodičky a momentální kondici atd. A v neposlední řadě, kdyby se něco prokázalo dokazala by jsi nechat zabít své dítě a rodit mrtvolu?

autor
10. črc 2023

@20190418 tripple a trisomy test nie je to iste.

cilkat
10. črc 2023

Zkus pracovat na své psychice. Nejlépe s odborníkem.
Chápu, že je to fakt náročné, když jsi před tím o jedno přišla, ale až se narodí, naskočí jiná obava (co když zaostává ve vývoji? Co když je autista? Co když ho budou spolužáci šikanovat? CO když si najde špatného partnera? Co když...) CO když budeš své dítě vychovávat v neustálém strachu že je někde něco špatně? ... Fakt se s tím roste strašne blbě. ... A krom toho téměř jistě někde nějakou poruchu najdeš, protože zdravý člověk je jen špatně vyšetřený pacient. Jenže většina těch špatně vyšetřených pacientů vede vlastně mnohem pohodovější život, než ti, u koho lékaři tu diagnozu už našli... A nakonec možná i delší.
Ale pokud je ten test z krve matky, tak na něj klidně jdi. Za to dáš jen nějaké peníze a pokud tě to uklidní, tak to za to asi stojí. Pokud by to vyžadovalo nějaké odběry plodovky a tak, tak by to podle mě bylo zbytečné ohrožení miminka.

autor
10. črc 2023

@cilkat mas total pravdu. Prave preto uz dalsie testovanie nechcem. 2.screening mi robili traja nezavisli lekari.
Som v komunikacii so psychologickou uz

fifinka2020
10. črc 2023

@20190418 většina (dobrych) gynekologu ti tripple test dnes už rozmluvi, právě z důvodu castych falešných vysledku

oveckaluky
11. črc 2023

Hoď se do klidu a věř miminku.❤ Vím, jak je to po potratu těžké, ale miminko je v pořádku a musíš mu věřit. Bude to dobré. 🙂

veronikav31
11. črc 2023

@20190418 já na tripple testech byla.měla jsem krvácení v 1.trimestru,měla jsem vyšší věk=dvě veličiny co ovlivňují výsledek a přesto mi vyšly v pohodě, syn je zdravý.pokud by mi dr. řekla,že mám jít na nějaký test,tak bych šla.psychika dělá moc.ja svý gynekolozce věřím,díky ní jsem úspěšně donosila syna i dceru.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru