Odběr plodové vody, riziko Downova syndromu 1:67

karkulka789
4. bře 2018

Ahoj holky, za 3 dny jdu na odber plodove vody.Dopadl mi hůře první screening, konkrétně krev.Riziko down syndromu 1:67.Projasněni šíje na ultrazvuku bylo v poradku i všechno ostatní.Je mi čerstvě 40. Je to moje 3 dítko, ale hrozně se moc bojím.Je na tom některá podobně? Čeká některou taky odběr nebo ho máte už za sebou?

vcelkalenka
4. bře 2018

ahojky,byla jsem na tom podobně.Dopadla mi špatně krev před screeningem.Měla jsem riziko na downa 1:107.Bylo nám doporučeno jít nejdříve na neinvazivní test z krve Prenascan,stál nás 12500,-.Jenže ten bohužel vyšel pozitivně právě na down syndrom,takže jsem stejně musela na odběr plodové vody.Samotný odběr nebylo nic hrozného.Z toho obavy neměj.Výsledky jsem měla mít již druhý den,což byl pátek,ale nebyly.Takže jsem čekala až do pondělí.Bohužel vše dopadlo špatně,nechtěla jsem to psát,ale bohužel....Čekala jsem taky třetí dítko,povedlo se mi otěhotnět aniž by jsme se nějak snažili nebo chtěli.Je mi 38.Jinak co se týče ultrazvuku,ten byl u nás taky v pořádku.Vše bylo jak má,nosní kůstka přítomna,srdíčko v pořádku,bříško,jen šíjové projasnění bylo hraniční a to 2,5 jestli se nepletu.Jen až v Genettu našel doktor kratší nožičky a ruce a něco na ledvinových pánvičkách.Ale jinak žádné jiné náznaky na postižení.Neboj,musíš věřit že je vše v pořádku.NAvíc ty čísla jsou jen tabulková,nemusí hned nic znamenat.Doufám,že jsem tě moc nevyděsila.Ale člověk musí být připraven na vše....moc Ti přeji,aby se to u Vás nepotvrdilo.❤❤❤😘

karkulka789
autor
4. bře 2018

Moc dekuji

jane46
4. bře 2018

Mam za sebou jiz 2x, kvuli nemoci v rodine. Samotny zakrok nebolel a neni se ceho bat. Po zakroku se nech odvezt pomalu az do postele. Jen opravdu pak aspon 3 dny jen lezet, max na WC. Poprve i ted se tyden o me staral manzel a ja jen relaxovala. Jo a kamaradka mela jeste horsi vysledek nez ty a ma zdraveho kluka. Drzim pesti

karkulka789
autor
4. bře 2018

@jane46 dekuji za povzbuzeni.Snad nám to taky dobře dopadne.

kamlotka
4. bře 2018

Já sem byla na odběru plodovky v pátek, člověk se děsí víc než to ve skutečnosti je potřeba...zase tak hrozný to nebylo, byly to 2minuty. Šla jsem na ni proto, protože na prvním screeningu bylo šíjové projasnění 2,8-3mm a nosní kůstka je, ale bylo nad ní nějaké "prosáknutí" jak tomu říkají, prostě otok, tekutina, která tam být nemá a tak mě nechali jít do Gennetu na ultrazvuk, pak ke genetičce a nakonec ta plodovka. Upravila mi riziko z 1:15685 na 1:60 na downa a teď musíme čekat...

alcar
4. bře 2018

Mne vyslo u dvojcat riziko Downa 1:77, vse bylo v poradku, jen odbery mi vysly spatne a jeden plod mel regurgitaci trikuspidalni chlopne. Byla jsem na odberu choriovych klku, coz se dela stejne. Po odberu jsem tri dny spise lezela, celkove tyden polehavaci rezim a pak jeste tyden klidovy - nic jsem netahala apod. Vysledky byly do tri dnu a vysly mi negativne.
Drzim pesti, at vse dobre dopadne.

karkulka789
autor
4. bře 2018

@kamlotka a kdy budete mit výsledky?

kamlotka
4. bře 2018

v pondělí první část, za 14dní zbytek...

karkulka789
autor
4. bře 2018

Tak dejte vědět. Budu držet palce.Rikali mi na genetice, že pokud ten rychlý test dopadne dobře, tak jsou ty výsledky za 14 dní taky dobré.

babanci
5. bře 2018

Moje dcera měla přesně stejný problém. Krev vyšla špatně, jinak ostatní OK. V podstatě jí řekli, že je stará matka, bylo jí 35 let, prvorodička. Vyplašili jí šíleně. Na invazivní vyšetření plodové vody nechtěla a ni její tchyně, lékařka, jí to nedoporučovala. Takže Prenascan, za 8 dnů výsledek, zdravá holčičku. Za pár dnů jí budou dva roky. Je úžasná, šikovná, naprosto zdravá. Nic se neboj, to Ti určitě kazí jen ten věk.

ma_jo
5. bře 2018

Ta krev vychazi hrozne casto falesne pozitivne a kdyz je k tomu vek nad 35, vylitnou rizika nahoru jako nic. Strasi se tim a pritom to vetsinou dopadne dobre. Samozrejme na ultrazvuku nemusi byt videt vsechno, ale vetsinu vad utz zachyti. Ja mam holcicku s turnerovym syndromem a od zacatku bylo na ultrazvuku jasne, ze je neco spatne.
Amnio neni prijemna, ale proti porodu to nic neni ;). Skoro to neboli, je to jen takovy tlak a trva to chvilinku. Ja jsem spis mela hrozne spatny pocit, ze tim muzu miminko ohrozit. My jsme meli jen 10% sanci, ze je miminko zdrave, kdybych mela riziko mensi, amnio bych absolvovat nechtela. Ale ja to mam nastavene tak, ze bych si miminko nechala, pokud by melo sanci prezit.

babanci
5. bře 2018

@ma_jo Přesně tak jsme to cítili i my. Prostě píchat do břicha, kde je dítě, nám přijde rizikové.

ma_jo
5. bře 2018

@babanci Ano, kdyby to u nás nebylo od začátku téměř jednoznačné, neriskovala bych to. Ale na druhou stranu jsem zpetně ráda, že jsem amnio absolvovala. Když měli doktoři diagnózu, víc nás hlídali a odhalili srdeční vadu, kterou tak mohli vyřešit hned po narození a díky tomu je naše holčička s námi a téměř v pořádku. Ale rozumím těm, kdo amniocentézu podstoupit chtějí i s menším rizikem. Nerada bych, aby to vyznělo jako odsuzování a rozhodně tu nechci rozjet hádku na tohle téma. Jen jsem tohle sama v sobě minulý rok opravdu hodně řešila a chtěla jsem přidat svůj pohled a zkušenost.

ma_jo
5. bře 2018

...a ještě bych dodala, že u nás bylo na ultrazvuku opravdu velké šíjové projasnění a ještě k tomu otoky, když by ultrazvuk vyšel v pořádku a riziko bylo zvýšené jen kvůli krvi, moc bych se nebála, ať už bych se rozhodla amniocentézu podstoupit, nebo je. Pravděpodobnost, že bude všechno v pořádku je opravdu veliká!

babanci
5. bře 2018

@ma_jo Jasně, každý si to musí vyhodnotit sám. Já jsem to dost prožívala, když jsem měla těhotnou dceru. Nějak mi tohle testování vadí. Kdekoliv jsem řekla, že má moje dcera riziko na DS, slyšela jsem ze všech stran, to jsme taky měly. Brečely jsme a nervovaly se a naštěstí dobré. Měla jsme dojem, že snad každá druhá má nějaké riziko, což je nesmysl. Dcera plánuje další dítě, tak to zase budu mít nerva, i když už šetříme na Prenascan.

pavla555
5. bře 2018

@karkulka789 Ahoj, já to měla před 2lety (bylo mi 35let) 1:65 a šla jsem na odběr plodové vody a naštěstí vše dopadlo dobře 🙂. Teď čekám druhé a šla jsem hned raději na odběr placenty. Odběry oba byly v pohodě (o něco malinko byl příjemnější z plod. vody). Měla jsem taky fajn doktory při odběrech a hlavně mi doporučovali klid 🙂. Tak držím pěstičky ať vše je OK 🙂

@babanci odběr z placenty nebo z vody je přesnější a otestuj toho i více, tak jen ať Vás to nestojí zbytečně moc peněz

karkulka789
autor
5. bře 2018

@ma_jo moc děkuji za povzbuzení.ve středu me to čeká.prvni výsledky do pátku a další za 3 tydny

karkulka789
autor
5. bře 2018

@pavla555 moc děkuji za povzbuzení.ve středu jdu na odběr.vysledky budou ty první do pátku a pak do 3 týdnů všechny.

2hanah
5. bře 2018

@karkulka789 Jsem na tom stejně, 3.miminko, 33 let a od dětství cukrovka, screening 1:70 ve 12.týdnu, ve 14. už 1:130. Hnali mě do amniocentézy přes moje přesvědčení, navíc vše na ultrazvuku úplně v pořádku, už bych se bez "řádného" argumentu do toho nenechala dostrkat! Doktorovi nešla plodová voda nabrat, udělal mi do břicha díry 3!!!! Pak ten stres, jestli to miminko přežije a že bych ho zabila špatným rozhodnutím bylo horší než čekání na výsledky, vnitřně jsem věděla, že chlapeček je zdravý a je.

kamlotka
5. bře 2018

@karkulka789 tak prvotni vysledky v poradku...ted ten zbytek.

2hanah
5. bře 2018

@karkulka789 Většinou tady totiž čtu, že pokud se Down potvrdil, tak ty maminky už před odběrem klků nebo vody z nějakých ukazatelů, hlavně ultrazvuku měly zprávy, že to není dobré a mají se připravovat na špatné zprávy, takže jinak bych vůbec nepanikařila.

veronikanel
5. bře 2018

Zrovna jsem se u sebe ptala na něco podobného 🙂
Mě čeká odběr pozítří.Utz v pořádku,krev také.Pak ale dělalo krev jiné pracoviště a najednou riziko Dawna 1:215...Odběru se bojím jako čert kříže už jen kvůli momemtálnímu tvrdnutí bříška a předchozích 5ti potratech :(

pavla555
5. bře 2018

@veronikanel Samotnej odběr je v pohodě. Mě rozptýlilo i to, že jsem sledovala mimco na uz a nemyslíš tolik na to a je to i rychlé, ale chápu Tvé obavy (já měla potrat jeden a stačilo mi to). Hlavně si opravdu dopřej klid nic nedělej a hlavně prej i psychycky - to mi teď radil doktor při posledním odběru a věřím, že na tom něco bude 🙂. Tak moc a moc držím pěstičky a ať je vše OK!!!!!!

iwettka
5. bře 2018

Tak já jsem bohužel také jedna z těch co si vytáhli černého petra. 1.screening vše na jedničku , potvrzeny chlapeček zdravý...triply špatný, riziko 1: 200, prenascan pozitivní na downův syndrom, odběr plodovky vše potvrdil. Na přerušení jsem šla ve 20 tt.

pavla555
5. bře 2018

@iwettka to mě moc mrzí ☹ Držím pěstičky ať je příště vše OK!!!!!

iwettka
5. bře 2018

Moc děkuji, ono se nám nedaří už delší dobu, přišla jsem redukcí trojčat o dvojčata ve 14 tt a za 4 měsíce se nám podařilo znovu ale opět vše špatně. Teď už jen pomocí IVF s vyšetřením embryí protože už to nechci v životě zažít . Taky držím palce, tohle by se nemělo dít😔

vcelkalenka
5. bře 2018

@iwettka to mne moc mrzi.Bohuzel mam toto za sebou minuly tyden.Prenascan vysel pozitivne a plodova voda potvrdila😞.Byla jsem v 17tt.Moc ti drzim palecky,at je priste vse v naprostem poradku.My mame doma 15 mesicniho sviste a 10 leteho,tak to clovek snasi trochu jinak.Navic toto treti byli neplanovane.Ale i tak se nezadarilo,tak jak by si clovek pral.Bohuzel je to priroda.

iwettka
6. bře 2018

@vcelkalenka taky mám doma holčičku 7 letou ale o druhé se už snažíme poměrně dost dlouho a už dvakrát jsem byla "před branami" a zase prd... Budeš chtít znovu zkusit?

vita_
6. bře 2018

@vcelkalenka Ahoj, mrzí mě, co vás potkalo :( Mohla bych se i přesto zeptat? Riziko na DS jste měli vypočítané z jakých dat? My jsme teď v podobné situaci, čekáme na výsledky trisomytestu. Pravděpodobnost máme 1:146 vypočítanou z věku, krve , CRL, srd. frekvence a NT. Počítali vám do rizika i minory markery (NB, BPD, HC ...)?

vcelkalenka
6. bře 2018

@vita_ ahoj,klidne se ptej.Riziko mu vyslo jiz z krve,z odberu ktery byl pred prvotrimestralnim screnningem.Ktery ale nic radikalniho neukazal.Jen sijove projasneni 2.5.Jinak nic jineho nenaznacovalo na poskozeni.Riziko podle screnningu bylo 1:107.Roli hral taky vek,je mi 38.Rada bych ti odpovedela na posledni otazku,ale nemam jiz papir ze screnningu u sebe.Mam tu pouze vysledek Prenascanu.Vse si nechali v nemocnici po ukonceni tehotenstvi.V Gennetu pak doktor na ultrazvuku take nevidel nic zasadniho.Pouze kratsi nozicky a ruce.A diletaci ledvinovych panvicek.Jestli to pisu dobre.Prenascan vysel pozitivne a odber plodove vody postizeni bohuzel potvrdil.Kdyby te jeste neco zajimalo ptej se.Je pravdou,ze ja vnitrne citila uz od zacatku,ze tam bude neco spatne.Ale i tak jsem doufala,ze se me pochybnosti a vysledky nepotvrdi.Nu potvrdili...clovek to musi brat jak to je.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru