24tt+5 dní - letecká společnost vyžaduje potvrzení. Jak to vyřešit?

miskaa31
15. bře 2023

Ahojte,

Jsem 24tt+5 dní a v pátek máme letět na dovolenou a dneska Nám přišlo od letecké spolecnosti informace a je tam napsané že v případě těhotenství vyžadují potvrzení od gynekologa.

Nicméně můj gynekolog mi napsal i přesto, že těhotenství je bez komplikací že:

Těhotenství se může kdykoliv zkomplikovat. Létání ve vyšším stupni těhotenství se nedoporučuje. Přistání letadla stojí 40 000 000 kč, pojistka lékaře na tuto částku je příliš vysoká.

A potvrzení mi nechce vydat, můžu se zeptat zda s tím má někdo zkušenost a jak mám nadále postupovat?

Dovolenou zařídil přítel, cítím se dobře a chtěla jsem ještě načerpat energii od sluníčka.

Mám zjištěné jaké jsou i zdravotní péče v dané oblasti a hygienické podmínky.

Děkuji za odpovědi

laxesis
15. bře 2023

@miskaa31 Co vím, tak některé společnosti opravdu od určitého týdne vyžadují potvrzení a mají to v pravidlech, stejně tak některé pojišťovny nepojišťují, to všechno je ale potřeba si zjistit dopředu, s jakou společností letíte? většina to umožňuje do 27tt bez potvrzení

me_druhe_ja
15. bře 2023

Co to je za společnost? To jsem v životě neslyšela, aby někdo chtěl v půlce druhýho trimestru potvrzení. Kdyby to byl tak 33-34tt neřeknu, ale 25tt... nechápu....já litala těhotná několikrát, nejpozději myslím 29t-30tt...a nikdo po mě nic nechtěl... akorát asi 2x se mě letušky ptaly, jestli nejsem 36tt, protože já měla vždy obrovský břicho. 😀

Zkus se podívat na internet do oficiálních podmínek té společnosti.....fakt se mi to nezda

miskaa31
autor
15. bře 2023

@laxesis ahoj, já se v tom nevyznám jen nechápu proč by to mělo jít na doktora povinnost platit nějaké pojištění....podle toho co chápu, jde jen o to že chcou že těhotenství je právě v pořádku. Letíme s SalamAir

laxesis
15. bře 2023

@miskaa31 SalamAir má v podmínkách, že do 28tt bez potvrzení, zkuste kontaktovat cestovku, nebo přímo společnost, zabralo mi to tak 30s, než jsem to našla, mají to přímo na webu =)

tohle mají ve FAQ:

You can fly with us as normal up to the end of your 28th week of pregnancy. Our in-flight team will do everything they can to ensure your journey is as comfortable as possible.

After the 28th week of pregnancy you will need to provide us with a medical report or letter, signed or stamped by a doctor with the following information:

The exact number of weeks you have been pregnant.
Your expected date of delivery.
That the state of your pregnancy is normal and confirming that you are fit to fly for the duration of the booked flights
Please ensure the letter is written in English and the issue date is within 07 days (29-35 weeks uncomplicated single pregnancy and) and 03 days (29-32 weeks multiple / complicated single pregnancy) of the departure date.
You cannot fly with us after the end of the 35th week of pregnancy. In the case of twins, triplets, or other multiple births you can fly with us up until the end of your 32nd week of pregnancy. In both cases, if you're planning a return flight with us it must be before this.

laxesis
15. bře 2023

@miskaa31 doktor se bojí odpovědnosti, nejsem právník, takže netuším, jestli jsou nějak popotahovaní v případě, že by se ti něco stalo přímo v letadle / po letu.. ale zkusila bych si s ním promluvit a vysvětlit mu, co konkrétně máš společnosti doložit - tvůj zdravotní stav.. nicméně myslím si, že reálně nepotřebují info o tvém těhotenství do toho 28tt.

miskaa31
autor
15. bře 2023

@laxesis právě když jsme volali do Prahy do cestovní kanceláře tak Nám to rekli jinak, tak by to bylo super. Díky, řeknu ať tam přítel ještě zavola.

laxesis
15. bře 2023

@miskaa31 jojo, zkuste přímo tu společnost.. pokud jim třeba cestovka nahlásila, že jsi těhotná, tak možná pro jistotu posílají info, kdybys už překročila ten určitý týden a reálně s tím třeba problém nebude..ale úplně bych to nenechávala ke zjišťování na letišti, znovu bych kontaktovala jak cestovku, tak tu společnost, ať máte klid 🙂 teprve pak bych případně znovu volala na gyndu, moc držím palce =) 🍀

miskaa31
autor
15. bře 2023

@laxesis děkuji moc, jste zlaté.

lenerka1
15. bře 2023

Ještě mě napadá, nechtějí potvrzení právě, aby měli doloženo, ve kterém týdnů těhotná je? Na některé to skoro není poznat a je těsně před porodem, jiná má obří břicho už na začátku druhého trimestru.

tereza0111
15. bře 2023

@miskaa31 zalezi take na tom, co jsi chtela od lekare potvrdit. On ti opravdu nemuze potvdit, ze let je 100% bez rizika komplikace (to nikdy nejde). Naopak potvrzeni na stari tehotenstvi, predpokladane datum porodu a dosud bezproblemovy prubeh ho k nicemu nezavazuje a nemel by s nim byl problem .

tridvajedna
15. bře 2023

V tomto týdnu aerolinky potvrzení nepotřebují (ty nejstriktnější požadují potvrzení od 27tt, většina až později). Letěla jsem na začátku 3. trimestru, nezdálo se mi, že by někdo břicho vůbec zaregistroval. Vzala bych si něco volnějšího a na těhotenství neupozorňovala, ať se zbytečně nemusíš handrkovat.
Doporučuji zařídit dobré cestovní pojištění a pročíst podmínky, které mají pro těhotné. Hodně se to liší.

miskaa31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
laxesis
15. bře 2023

@miskaa31 tak super, dobře to dopadlo🙂 užijte si dovolenou 🌷🏖

tereza0111
15. bře 2023

@miskaa31 radsi smazni, je tam hodne citlivych udaju 🙂 a dobre, ze se to vyresilo samo! Se to na tebe docela seslo, chyba u letecke spol. i neochotny doktor, uf. Hlavne at to dobre dopadne a uzijete si dovcu 🙂

ruzova_pastelka
15. bře 2023

@miskaa31 Já jen dodám, že tvůj doktor je opravdu neskutečně arogantní b*b. Kdybys měla zájem, to, co, vyrobil je na stížnost. Schovej ten papír a promysli to, tohle je neskutečné chování a překračování kompetencí.

merope
15. bře 2023

@me_druhe_ja Ale pro 29-30tt už musíš mít speciální cestovní pojištění pro těhotné. Běžná pojišťovna pojišťuje do cca 26tt. On tam asi ten kritický problém bude to, že do té doby se běžně porod bere jako potrat a dítě se nezachraňuje (resp. teda od 24tt už asi jo, ale zřejmě to tak nějak tolerují, protože to už nebude tak časté), tak to není z hlediska pojišťoven tak rizikové - ale později už se budou snažit dítě zachránit a to se může pekelně prodražit.

me_druhe_ja
15. bře 2023

@merope tak to bohužel nemám zkušenost no....tady ve Francii žádný extra pojištění nepotřebujes, když jedeš ven (určitě ne EU): prostě máš tu Evropskou kartu a pak ti to proplati. 🙂 Takže tohle jsem netušila, že to tak funguje....a já cestovala vždy jen do ČR jako těhotná...

janule0123
15. bře 2023

@me_druhe_ja Jojo.. my jsme kvůli tomu neletěli nikam … do letadla nebyl problém, ale 2 trimestru me nikdo nechtěl pojistit termín prosinec s chtěli jsme letět v srpnu…, hledela jsem, ze už tak brzo problém…. teď na tom nejsem o moc lip kamarádka má svatbu v Chorvatsku v mem 34tt .. dojela bych tam teda vlakem, ale zas me nikdo nepojisti a riskovat to nebudu …

fatal_error
16. bře 2023

Letela jsem ve 25.tt, gynekolozka mi potvrzeni vystavila, ale byly to jen 2 radky, kde anglicky napsala, kdy je termin porodu, ze muj stav letani umoznuje a razitko, nazdar. Na letisti nikdo nic videt nechtel, nikdo se na nic neptal. Byla to tedy jina letecka spolecnost.

merope
16. bře 2023

@me_druhe_ja No, ty ho nepotřebuješ, ale ta Evropská karta platí všelijak a obecně se doporučuje se pro cesty do ciziny připojistit. Ta karta kryje základní neodkladnou péči. A přecejenom dítě narozené v 28. týdnu už může potřebovat ledacos a handrkuj se pak, zda to bylo nutné a neodkladné. Takže opravdu chápu, proč se tomu obecně pojišťovny brání resp. za to mají zvláštní přirážky.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru