Třetí dítě nebo interupce?

broucinda1
14. únor 2017

Ahoj, milé uživatelky. Po několika probrečených nocích se chci svěřit a prosím o váš názor. Jsem vdaná, doma máme krásné a dvě zdravé děti ( 5 a 1,3 roku). Před pár dny jsem zjistila, že neplánovaně čekáme třetí. Ne nebyli jsme nezodpovědní. Styk je vždy chráněný. Děti miluji, ale nevím zda bych zvládla třetí. Celé dny nemyslím na nic jiného než na to, jak se rozhodnout. Srdce mi řiká, že bych se dalšího broučka nechala, přece jenom by to mohl být další skvělý člen rodiny a jen nad myšlenkou, že může vnímat to, že se nad ním rozmýšlíme zda dostane šanci nebo mě bolí. Nad prvními dvěma dětmi jsme brečeli štěstím a nad tímhle brečím zoufalstvím. Rozhodnutí beru i s ohledem na ty dvě, které máme. Vím, že dcera i teď se někdy cítí, že už není prostě tou jedinou a co potom? Jak by se cítila pak, když by přišel další? /plně už stranou? Vím, že tohle nedá z dálky posuzovat, své děti každý známe nejlépe...a co ten druhý? Je to úplný maman a budou mu dva, když by se třetí narodilo. Byt máme malý, barák by byl ted asi ještě v nedohlednu a nemluvím o veškeré výbavě pro mimi. Před měsícem jsem dala komplet už vše pryč... Jsem v sedmém týdnu a pořád nevím... Nechci aby dala třetímu šanci se narodit, ale ve výsledku měli všichni tři děti doma mámu unavenou, strhanou, nervozní jak prase apod. Už ted někdy taková jsem. Vím, že budou chvíle i stěstí a mnoho lásky, ale vím že se nerozhoduju jen za sebe, ale za celou rodinu... Děkuji za vaše názory

majaaa82
14. únor 2017

@broucinda1 Ahoja, tohle je vzdy hrozne tezke rozhodovani, citim s tebou. Osobne bych si mimi nechala, prijde mi, ze jsou v zivote daleko "horsi" veci, nez neplanovane treti dite. A lidi se i s tema vetsima dardama vyrovnaji a prijmou je. A casto je tyhle krizovky posili. Kamaradka otehotnela ze sexu "ze soucitu" se svym pritelem, se kterym jsou vlastne uz jen formalne kvuli starsi dceri. Sla na zakrok, myslim, ze to nesla celkem statecne, ale ted ji to obcas dozene. Pocita, sic si to zakazala a kdyz vidi mou malou dcerku, je obcas namekko. Tak to proste byva, asi se tomu neda zabranit. Na to budes muset byt pripravena, pokud pujdes na preruseni. Drzim palce, aby yses rozhodla a nikdy nelitovala.

puresin
14. únor 2017

@broucinda1 Muzu Ti napsat z pohledu cerstve trojnasobne mamy.
Je to narocnejsi, ale ne nezvladatelne. Deti mimco miluji, obskakuji, az je musim odhanet. Dcerka pujde od zari do skoly, syn do skolky, takze doma budu mit zase jen jedno detatko, az se mi bude styskat. S vecmi je to skoda, ja prave nekupovala skoro nic, kolik toho zbylo po detech, ale jsou bazarky, kde mamy prodavaji cele baliky veci za par kacek. Takze jen ten prostor - mimco zatim moc mista nepotrebuje, takze jde o misto do budoucna pro postel a stul, a to byste treba taky vymysleli.
Ja si tri deti vzdycky prala, tak Ti nic jineho nez vydrzet asi neporadim.. 🙂 ❤️

mr_falko
14. únor 2017

a co na to manzel???

broucinda1
autor
14. únor 2017

@mr_falko Ten řiká, že bychom to zvládli, jenže to stejně bude vše jen na mě. Má časově náročnou práci a to ještě bývá často pracovně v zahraničí. Já dálkově dodělávám VŠ, takže už ted toho mám někdy plný kecky...

majaaa82
14. únor 2017

@broucinda1 Pokud mas v manzelovi oporu, tak si mimi nechejte. Zvladnete to spolu...

nafuka
14. únor 2017

potrat nikdy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

broucinda1
autor
14. únor 2017

@majaaa82 Oporu bych v něm měla, když bude vyjímečně doma. Tím že právě moc není, tak máme menší krizi. To je také další důvod proč váhám...

majaaa82
14. únor 2017

@broucinda1 Ach jo, zapeklite... fakt ti to nezavidim. Ale pokud sis sem prisla pro nase moudra, tak za me urcite: mimi si nechat.

mr_falko
14. únor 2017

@broucinda1 a dalsi dite jste chteli? bavili jste se nekdy o tom, co by kdyby? Pokud na to bude prevazne sama, tak bych se dost bala logistiky, az treba rano pujdes s jednim do skoly, s druhym do skolky a s miminem v kocaru. Tri deti jsou i financni zahul.....je to strasne tezky rozhodnuti...

broucinda1
autor
14. únor 2017

@majaaa82 Děkuju moc. Jsem ráda za každý úhel pohledu...

broucinda1
autor
14. únor 2017

@mr_falko Bavili, ale jen okrajově a to tak, že sama bych chtěla třeba za pět let. Až ten menší odroste. Takhle brzo po sobě... Hlavně dcera ještě chodí do školky, takže ji budu vyzvedávat s dvouletým a čerstvě narozeným?Pak také oba v zimě jsou často nemocný,,furt kašle apod. Manžel často pryč... Já jsem si říkala třetí, až bude na něho čas a prostě to bude pak takový poslední benjamínek... Nee zase kolotoč co mám neustále...hlavně nevím, zda to dám psychicky..obě varianty..

majaaa82
14. únor 2017

@mr_falko Moje babicka byla na tri deti sama, deda dostal 15 let v Jachymove, kdyz bylo tatovi 5 mesicu... takze total mazec a neustala snaha soudruhu, nachytat ji na svestkach, aby ji tatu mohli vzit. Ona bez penez, jen s malym domkem a dobrou vuli slusnych lidi. A zvladla to.

petronelka20
14. únor 2017

Toto rozhodnuti je jen a jen na tobe (a samozrejme na manzelovi), pokud se citis na dalsi dite a vis, ze bys potratu litovala, tak do toho jdi. Me tu budou mit asi za necitu, ale ja vim jiste, ze bych si treti dite nenechala. Sve deti miluji, jsem rada, ze jsou zdrave, ale vim, ze dalsi bych uz psychicky nedala. Mam narocne deti, casto si pripadam na pokraji sil a vim, ze dalsi dite a dalsi roky stereotipu bych nezvladla.

broucinda1
autor
14. únor 2017

@petronelka20 Takhle se nějak cítím doma i já. Hlavně dnešní dětství je jiné než jsme měli my jako děti. Náročnost okolí je také na ně tlačená. Řikám si, jestli mě pak někdo vůbec zaměstná se třemi dětmi..vidím se furt na paragonu...Prostě...pak aby se ani jedno z dětí necítilo odstrčené apod. Nějaká pomoc v okolí nepřichází v úvahu...Spíš bych nechtěla, aby ze mě pak doma byla psychická troska..

mr_falko
14. únor 2017

@majaaa82 ja si myslim, ze vsechno se da zvladnout, ale taky si myslim,ze je dobry si ten zivot taky trosku uzivat. Jasny, ze s trema detma je vetsi sranda, ale taky vetsi starost. Ja v tomhle pripade - tedy vekovem rozdilu, manzelove nepritomnosti, caste nemocnosti atd do dalsiho nesla. Ja se proste mam rada a me by to asi sejmulo

katgatoo
14. únor 2017

Já původně chtěla jen dvě. Po tom, co nám tři roky nešlo otěhotnět bych přijala každé miminko, které se (i neplánovaně) k nám chce narodit. Ta představa, že jdeš na potrat, že necháš vyhasnout to tlukoucí srdíčko tě neděsí? Celý zbytek života přemýšlet, jaký by ten človíček asi byl...To zvládnete, nakonec budeš ráda, že ho/ji máš.

majaaa82
14. únor 2017

@broucinda1 V jakem oboru se pohybujes? Nebylo by lepsi jit pak na volnou nohu a pracovat na sebe? Tim by sis mohla lepe organizovat cas a nebyla zavisla na tom, kdo te zamestna se trema detma. Ja jsem treba OSVC uz leta a personalisti mi muzou polibit sos 😉

majaaa82
14. únor 2017

@katgatoo presne to me napada... ale na druhou stranu, tenhle argument je v ramci diskuze trochu podpasovka... proto bych jej neuzila.

mr_falko
14. únor 2017

@katgatoo nemyslim si o sobe, ze jsem necita. Byla jsem na potratu z vlastni vule jednou ( spatnej cas, rozesli jsme se, bez zazemi i prace) a pak jsem o jedno mimi prisla v 25tt diky praseci chripce a bude to znit asi divne, na to prvni nemyslim nikdy a tomu druhymu spis dekuju, ze me nechalo prezit tu praseci chripku ....ted mam malou dceru s uzasnym druhym manzelem a tak to melo byt....

broucinda1
autor
14. únor 2017

@mr_falko Poprvé jsem se musela zasmát a za to ti moc a moc děkuji. Věta, že by tě to sejmulo ani nevím proč mě pobavila🙂 Snažím se rozhodnout tak, aby byly štastní všichni, ale vím, že když nebudu hlavně já, takže žádné dítě nechce doma zdeptanou mámu..ani jedno z nich..jsem ráda, když mám někdy večer chvili a jen koukám do blba a je doma hlavně ticho...to by ted skončilo a nevím, zda bych to fakt dala..ale děkuji moc za tvé příspěvky. Vám všem

zuzosinova
14. únor 2017

ahoj, nechci Ti radit nebo Te presvedcovat, jen Ti napisu, jak to vidim ja: mam ted od rijna druhe dite, rozdil mezi sourozenci je jen 17 mesicu a je to celkem hardcore, nechtela jsem je tak blizko u sebe, ale stalo se.. kazdopadne mame byt 2+1 a dokazeme si bez problemu predstavit v nem takhle ve ctyrech byt (i v puberte deti). kdyby melo prijit treti dite, okamzite bychom museli resit vetsi byt, to nemame v planu... Zaroven si myslim, ze nase financni situace odpovida prave dvema detem - ze zabezpecime rodinu a neco muzeme dat stranou na dovolene, na auto, rekonstrukci bytu atd.. treti dite by nam tento komfort zcela narusilo.. stejne tak NECHCI TO VSECHNO ZNOVU ABSOLVOVAT!! nechci byt potreti tehotna, potreti rodit... ano, clen rodiny super, parada, ale kdyz si vzpomenu na ta bolava prsa pri kojeni, probdele noci, poblite vsechno, horecky po ockovani (ty zacatky s miminkem jsou fakt narocne), tak se mi do toho opet nechce..

suma sumarum, je to sobecke, ale rozhodne bych sla na potrat, kdyby se "zadarilo".. ale to jsem ja, ne Ty..

editah222
14. únor 2017

Taky třetí neplánuju, ale kdyby se stalo, že bych přece jen otěhotněla tak bych si dítě nechala. Jako mladá a bezdětná jsem byla pro potrat, ale teď bych ho prostě neustála. Ovšem rozhodnutí je jen na tobě.

kamila297
14. únor 2017

@broucinda1 Další možnost: dítě donosit, ono se to za těch víc než půl roku nějak vykrystalizuje a pokud před porodem zjistíte, že byste to nezvládli, dát miminko po porodu rovnou k adopci. Kolik zoufalých rodičů na takovou šanci čeká - mít zdravého novorozence od zdravé mámy a z normální funkční rodiny.

monix94
14. únor 2017

@broucinda1 jednou jsem četla jeden moc zajímavý článek. Bylo to právě o rozhodování mezi dvěma variantami a krásně tam bylo napsané něco ve smyslu: Pokud si nejste jisti, že rozhodnutí, které chcete udělat je to správné, vemte do ruky minci. Určete si, která strana je jaká možnost, v kterou variantu doufáte při vyhození mince do vzduchu než dopadne?

majaaa82
14. únor 2017

@editah222 taky se mi nazor zmenil, kdyz jsem sama otehotnela. Nesla bych na potrat, pokud by to nebylo nutne kvuli zdravi memu ci poskozeni plodu.

petronelka20
14. únor 2017

@broucinda1 Tak me treba cas od casu pohlida tchyne ( pred necelym rokem si zacala brat jednou, nekdy dvakrat do mesice na noc starsi a pred ctvrt rokem i mladsiho), kdybych si rekla, tak mozna i casteji, mohla bych je dat manzelovo babicce na noc, ale ta je takova ta babicka, co vse povoli, da...takze staci aby byly v jeji pritomnosti hodinu a jsou na zabiti. I misto na dalsi dite bychom meli, volny pokoj v baraku mame, jsem lajdak (nebyla jsem to schopna prodat, darovat), takze obleceni i kocarek jeste mame. Ale u me by fakt slo o zdravi, uz takhle si obcas pripadam jednou nohou v blazinci, myslim si, ze prochazim stridave syndromem vyhoreni, deti jsou energicky, zlobivy, vecne nemocny, prvni roky v noci skoro nespaly, takze jsem tri roky nenaspala vic nez 4 hodiny denne a to jeste tak na dvacetkrat. Do toho jsme se pred rokem prestehovali do vesnice, kde nikoho neznam, takue se tesi az pujde mezi lidi do prace, az se zbavim toho stereotipu, az budu ve spolecnosti lidi...

zarecna
14. únor 2017

moja mama mala tri deti do troch rokov a muza alkoholika... prepac, ale argumenty, ako mensi byt, ty VS, muz menej doma etc su vsetky riesitelne. Nehovoriac o tom, za viac ako 9 mesiacov, starsie deita pojde skoro do skoly, mladsie moze ist do jasiel a ty mas doma jedno. Nemate zdravotne problemy, financne predpokladam, ze nemate, co jest tiez nie. Nikdy nevies, ci ten posledny nechceny nebude zrovna ten, co sa o vas na stare kolena postara, neurobi najviac radosti etc. Daj tomu sancu...

maagda
14. únor 2017

@broucinda1 Ahoj, z mého pohledu bych si miminko nechala. Ano je to i tím že já nějak zatím mít nemůžu ale i z toho co prožila moje mamka. Jsem mladá takže to není žádný pohled ženy 30+. Moji rodiči měli 2 děti zrovna rok a 2 měsíce po sobě. Mamka na to byla sama, protože taťka jezdil do světa. Mamina šla pak na tělísko, že už další dítě nechtějí. No a co osud nechtěl po nějakých 4 letech mamka zjistila, že je těhotná. No tím že miminko neplánovali a měla tělísko tak hrozilo to že bude postižené. Doktor už ji i dával papíry aby si vypsala aby šla na potrat. Plakala nevěděla co dělat, peněz moc nebylo, manžel pořád ve světě ale i tak se rozhodli si to miminko nechat. Řekli si : " I kdyby bylo postižené je to jejich miminko a bůh to tak prostě zařídil tak to tak asi mělo být a ne mrhat lidským životem jen z obav jak to budou zvládat s nemocným dítětem ". Tak se rozhodli si ho nechat. Nakonec byli rádi, protože se narodila zdravá a krásná holčička. Poté mamce tělísko vydělali, už nechtěla riskovat něco takového. No a co se nestalo o další 3 roky se mamka dověděla že čekají 4. To víte byli v šoku, protože plánovali jen dvě a najednou mají jednou tolik 😀 ale přijali to docela dobře. Nikdy je nenapadlo že by si to 4 dítě nenechali: říkali že : " když dokáží uživit 5 lidí tak 6 lidí už není taký problém." A tak jsem se narodila já 🙂. Tím chci jen ukázat nebylo to pro mamku lehké 4 děti a ona na ně byla sama. Taťka jezdil domů buď po 1 týdnu nebo 14 dnech a vše zvládla. Neměla to vždy lehké ale když člověk chce všechno jde. Nikdy jsme nepocítili že by někdo měl některé dítě radši. Ano nejstarší sestra pak musela pomáhat víc takže byla taková že na ní bylo víc času ale díky tomu je z ní úžasný, silný člověk, který vždy dokázal co si umanul. Taky díky tomu to dotáhla tak daleko jak dotáhla. Takže nic není lehké ale zvládnout se to dá. Nech už se rozhodnete jakkoli tak přeji hodně sil.

absintka19
14. únor 2017

Nechat žít, prosím.🌷

kika_21
14. únor 2017

@broucinda1 No myslím, že by se dcera cítila úplně normálně. Mám dětí 5 a všichni se cítí normálně, občas to mezi nimi bouchne, ale učíme je , jak vycházet s druhým. Čím více dětí, tím to těm starším jde lépe. Prostřední dcerka se sice občas zasní, že kdyby byla jedináček,měla by už koně... Ale neměla-je to zatím nereálně-jedině na balkoně. A až budu mít čas...No a to už bude mít koně beze mne.🙂Taky občas padne názor, že nejlépe je tam, kde jsou dva záchody-doporučuji tedy děvčatům ženicha, který má dům s kadibudkou na zahradě a jedno moderní wc standartně uvnitř.Mně totiž muž oblíbenou kadibudku se srdíčkem zboural.☹Prostě tři děti budou rozhodně super...Mimochodem myslela jsem, že jde o tragedii a on spíše radostný příspěvek.🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru