RTG a anestezie v I. trimestru

skoumik
22. črc 2017

Maminky, stala se mi nemila situace.. Bohuzel jsem si zlomila kost v nartu.. Podstoupila jsem 3x trg a anestezii, kdy mi kost dratovali.. 14 dni po zakroku jsem se dozvedela, ze jsem tehotna ( v 6.tydnu ).. Gynekolog mi rekl, ze je to spatne.. Plod by mel mit vse, co ma mit, ale vacek je prilis velky, oproti plodu.. Doktor mi nic nerekl a poslal me do Gennetu na konzultaci.. Bohuzel mam pred sebou jeste nejske rtg, ohledne nohy a i rehabku.. Nesetkala jste se nektera s rtg a anestezii v I.trimestru..?? Co vam doktori rekli a zda vam doporucili interupci..?? Predem dekuji za infika, Katka

elvinerha
22. črc 2017

V 1. trimestru je to hodne rizikove, znama take nevedela ze je tehotna a byla na rtg v 1. trimestru, ale jenom jednou a dite je v poradku dalsi znama totez. Vic ti asi opravdu reknou az v gennetu. Drzim palce aby to dopadlo dobre.

odula
22. črc 2017

@skoumik rizikove to je,ale zas jsem slysela,ze urcite ne apriori duvod k interrupci. Pri rtg,ktere je takhle lokalizovane a dal od bricha,to neni tak hrozny, navic jsou ty davky docela nizky. A jeste pry do nejakeho 3-4 tt je zarodek na rtg nejmene citlivy.... urcite nepanikuj,nenech se strasit a do niceho tlacit. Pokud bude gyndar neprijemnej tak bych ho poslala kamsi... jo a na dalsi rtg urcite se zasterou 😉 tez drzim palce 🙂

odula
22. črc 2017

@skoumik jo tohle je citace z chytryho clanku "Obecně platí, že při klasickém snímkování jsou dávky záření minimální, a pokud se nesnímkuje přímo oblast dělohy, je riziko pro plod zanedbatelné. Při větším ozáření a při vyšetření cíleném na oblast dělohy by měl posoudit riziko radiologický fyzik ve spolupráci s genetikem a závěry projednat s pacientkou. Rozhodně není důvod automaticky přemýšlet o interrupci a většinou ani o rizikových prenatálních vyšetřeních, jako je odběr plodové vody."

whitechocolate
23. črc 2017

Jestli jsi byla při zákroku ve 4. tt, tak je to období, kdy platí vše nebo nic, takže pokud těhotenství dál prosperuje muže to být dobré. Anestezie nevadí, tu i těhotné musí občas podstoupit. Jen pokud jsi podstoupila operaci, tak při ní se taky rtg a to občas ve velkém, takže asi jenom 3 rtg, které jsi podstoupila v době při vědomí, to nebudou a většina léků na bolest se taky nesmí v 1. trimestru. Ale přesto věřím, že to dobře dopadne, vzhledem k tomu, že jsi byla jen tak krátce těhotná.

skoumik
autor
23. črc 2017

@whitechocolate popravde me znepokojuje i velikost toho vacku, ktery je moc velky a zarazil i lekare.. Jinak na rtg jsem vedome byla 2x a pri kazden mi delali 3 snimky a nohu jsem mela cca 30cm od delohy.. Pri operaci delali take kontrolni rtg, aby vedeli, jak kost srovnali a jak je tam ten drat dany, ale kolik jich delali nevim.. Operace byla i krapet delsi a potom jsem i dostala atb a silnou davku proti bolesti do zily.. Mam doma rocni dcerku, kterou stale kojim a tak jsem potom po probuzeni moc leky proti bolesti nechtela..

skoumik
autor
23. črc 2017

Popravde se po tom vsem bojim, ze plod to ovlivnilo a ted muze byt vysetreni v poradku, ale dalsi ukaze nejakou vadu.. Vim, ze i tehule podstupuji anestezii, ale doktori berou v potaz, ze ma v sobe prcka a tak na to berou ohled a davaji davku a leky, aby to plod neovlivnilo.. Pokud takovou informaci nemaji, tak to neresi a daji vam normalni nebo i vetsi davku.. Vim, ze mi po zakroku dali atb a silnou davku leku proti bolesti.. Dalsi lek proti bolesti byl na moje vyzadani, protoze vedeli, ze kojim a v den operace a druhy den kojit nebudu a pouze odstrikam mleko, ktere i nasledne vyleji.. Gynekolog sam rikal, ze takovy zakrok v I.trimestru je velke riziko.. Do toho ten velky vacek ( kdyz si vezmete slepici vajicko, tak zloudek/bilek jsou rovnomerne, ale u me udelejte misto toho zloutku puntik ).. Podle menstruace bych mela byt i v 10tt, ale podle velikosti plodu v 6tt.. Protoze stale kojim, tak mam menstruaci nepravidelnou a dalsi mimco jsme ted neplanovali, tak jsem to krapet neresila.. ☹

petrakrizkova
23. črc 2017

Já první měsíc a půl,než jsem zjistila,ze jsem těhotná,jsem byla na RTG denně a to několikrát(pracují na vet.klinice),plus u chemoterapii atd.Gynekologovi jsem to hned řekla a on na to,že první trimestr je rizikový a co se má udržet,se udrží....Teď sem v 31 tt a naštěstí vše vypadá dobře.Přeju hodně štěstí!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru