Hodnoty screening. Jaký je Váš názor?

kuratko84
20. bře 2020

Dobrý den, dnes jsem byla na screeningu, který vyšel negativní a i dle MUDr, který prováděl UTZ a následně hodnoty zadával, je vše v pořádku.

Poté na genetické konzultaci už jiná MUDr. začala tím, jak krásné mám hodnoty, ale pak začala mít pochybnosti, protože si všimla, NT je na hraniční hodnotě a Pap-a a fHCG mají hodnoty obráceně (očekávala by prý, že HCG bude vyšší než Pap-a). Prý takový screening nikdy neviděla a nedokáže vlastně říct, že je to v pořádku, nebo ne. Začala mi doporučovat odběr plodové vody nebo vyšetření z krve asi za 13tis. Kč. Rozumněla jsem asi 5% toho, co říká (odborné termíny a popisy), i když jsem se ptala. Mohla jsem se ptát asi víc, ale stejně by nezačala mluvit řeči mého kmene a v čekárně jsem byla 1,5 hodiny (objednaná na čas 😏) + dalších 45 minut ta konzultace a už jsem chtěla hlavně pryč do auta, ať mužů konečně dýchat bez roušky.

Jsem z daného tedy v rozpacích a nevím, co si myslet a jak je to vlastně s důvěryhodností sdělení. Jaký je váš názor?

Hodnoty UTZ:
CRL (13+3) 73 mm
BPD (13:0) 22 mm
NT 3,00 mm = 1,72 mom
FHR 154 bpm (-0,38)
Průměrný PI-AU 1,15

Krev (11+1):1
PAP-A 3,1 miu/ml = 1,79 mom
FHCG 39,0 ng/ml = 0,83 mom

K. riziko T21: 1/1050 z výsledků
Riziko T21 dle věku (36 v TP): 1/280
K. riziko T13+18: 1/2450
Riziko preeklampsie z anamnézy 1/10000

Doporučení: provést fetalní echografické vyšetření

Poznámky: vizualizace zhoršená

Hlavička plodu: Falx+, normální chorodiálni plexy a postranní mozkové komory. Normální profil obličeje. Žaludek, močový měchýř, bránice +, přední stěna břišní intaktní. Končetiny a dlouhé kosti normální.

ataner88
20. bře 2020

@kuratko84 kamaradce lekar rikal neco podobneho s ohledem na vek a tlacil ji do tech placenych vysetreni. Jeji gynekolog ji vse vysvetlil a uklidnil ji,ze nekteri doktori radi strasi a tlaci na pilu s placenym vysetrenim. Asi se zkusi poptat sveho gynekologa,ten urcite uz videl dost zprav ze screeningu. Pripadne muze zavolat te doktorce a pak ti to vysvetlit.

marketf
20. bře 2020

@kuratko84 určitě se ještě na vše doptej. Ale hodnota NT je hraniční, mě říkal dr. max 3mm a fhcg a PAP-A máš fakt naopak.. By mě zajímalo esi to někdo nezvoral když to psal.. Na to bych se taky zeptala. Jinak by naopak byly hezké, mám podobné

klllarinka01
22. bře 2020

Nam to vyslo taky negativni. NB i NT v poradku. Objednala jsem se na genetiku (cekani asi 14dni hruza) udelali velky utz, vse v poradku, konzultace zda mame v rodine vyvojove vady atd a nabidli nam ze me i manzelovi vezmou krev a udelaji nejaky test, ktery hradi pojistovna. Na ten jsme kyvli. Pak 3 tydny plne hruzy a cekani na vysledek. Vysledek vysel krasne a pry s to casro stava ze to vychazi falesne pozitivni 🤨 Treba to bude podobne. Nebo zkus popatrat, zda jsou vysledky fakt spravne, zda se tam neudelala nejaka chyba, stat se to muze a pak by te zbytecne desili. At vse vyjde v poradku, drzim palce 🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru