Dcera užila drogu a potom zjistila, že je těhotná - co teď?

salmaz
27. kvě 2019

Dobry den , moja dcera je tehotna zistila to az teraz v 5 tyzdni ale priznala sa mi ze tyzden predtym ako to zistila uzila aj tvrde drogy ako je pervitin , chcem sa vas opytat ci moze byt dietatko ohrozene ci to ma hned riesit . Samozrejme od kedy zistila ze je tehotna tak dodrzuje prisny zdravy rezim . Prosim poradte mi . Dakujem

daggg
27. kvě 2019

@salmaz Cokoliv co není pro tělo přirozené tělu škodí a tím pádem logicky i plodu.. Tzn. tvrdé drogy, alkohol, kofein a jiný tyhle srandy... Navíc je v prvním trimestru, kdy se u plodu vyvíjí ty nejzásadnější věci a plod se až do cca 12 týdne nejvíce tvoří a formuluje v človíčka.. Nechci nějak urážet, či něco podobného.. Ale proboha.. Užila pervitin?! To se má malý na co těšit.. Kolik je dceři?

lery92
27. kvě 2019

@salmaz no takhle brzo by se nemělo stát nic , pokud by byl problém těhotenství samo odejde .Otázka je a neberte to zle , zda hodlá ve zdravým životním stylu dál pokračovat ?Přece jen neznám nikoho , kdo by se dotknul perníku jen tak narazove...

salmaz
autor
27. kvě 2019

@lery92 ano , vidim na nej ze to velmi lutuje a je celkom vystrasena z toho aby to nemalo dopad na dieta , no gynekologovi sa to hambi povedat , zdravuje sa od zistenia tehotenstva zdravo , ale ma obavy ci to nebude mat dopad na dieta ked az v 5 tyzdni zistila graviditu a dovtedy sa mi priznala ze uzila tie tvrde drogy ...

ai30
27. kvě 2019

No ani jedna tady nemame vesteckou kouli, abychom vam rekli, jestli to nejak poznamenalo dite nebo ne. At to dcera ale kazdopadne rekne gynekologovi, bude se holt muset pres ten stud prenest.

lery92
27. kvě 2019

@ai30 naprostý souhlas ,@salmaz fakt ať to řekne ,má to vliv minimálně na genetické vyšetření

zelenaesmolda
27. kvě 2019

@salmaz
opravdu veris fetacce,ze prestala brat drogy kdyz zjistila,ze je tehotna?spis bych se bala tohohle,ze bude brat nadale

leilinka1234
27. kvě 2019

Zjistila, že užila u tvrdé drogy, jako je pervitin? A co dalšího si dala? 🤦‍♀️🙈 No, dle mého se nic závažnýho nestane, protože kdyby tím nějak poškodila plod, tak to nejspíš odejde samo, nezačne bít srdce apod. Ale nejsem vědma, a ani té bych nevěřila 🙂 prostě pokud miminko chce, ať si ho nechá, pokud ho nechce a má strach, zda to za a) vydrží nebrat a za b) nezvládla by případné následky poškození, asi víte co dělat 🤷‍♀️ budou jí dělat krevní testy, ukáže se, zda v krvi ještě něco bude mít.

salmaz
autor
27. kvě 2019

@leilinka1234 vravi ze ona nieje batom zavidla , dala si to prilezitostne cize s tym ze to uz brat nebude je stopercentne . Skor sa boji ci neuskodila dietatku , ci sa narodi zdrave

20190418
27. kvě 2019

Tak je rozdíl, jestli brala drogy pravidelně a dlouhodobě nebo si dala pár čar na mejdanu jednou za rok. V obou případech by to na plod nemělo mít vliv. Ale, otázka je, zda je opravdu v 5tt (tj. počítáno od poslední MS) a zda už si opravdu nedá. Pokud byla závislá, tak bych ji rozhodně nevěřila, že s tím kvůli // na testu přestane.

daggg
27. kvě 2019

@salmaz Už jenom to, že drogu užila ke k zamyšlení!!!!!!!

lery92
27. kvě 2019

@salmaz jestli nemá paní strach to říct gynekologovi , protože jednorázové užití pervitinu a časté užívání pervitinu testy dokáží spolehlivě prokázat .... Je mi Vás jako mámy líto , držím Vám palce .Dáte tomu lásku , péči , bůh ví co a ono se vám to odvděčí užíváním drog...je to má noční můra jako budoucí mámy ...

whocares
27. kvě 2019

@lery92 tak drogove zavisly dite samozrejme neni zadna výhra, ale zkuste trochu prehodnotit to: ,ono se vam to odvdeci." Totiz to ONO se vam nijak odvdecovat nemusi a pravdepodobne ani nebude.😀

zelenaesmolda
27. kvě 2019

@salmaz
zadny fetak ti nerekne,ze on je zavisly,kazdy si mysli jak to ma pod kontrolou a jak s tim kdykoliv sekne,zavislost na perniku vznika uz po prvni davce takze nevim jestli dcera lze tobe nebo sama sobe...

salmaz
autor
27. kvě 2019

@zelenaesmolda vravim vam ze drogy neberie , nefajci a ani nepije od kedy zistila ze je tehotna (5tt) otazka znela ci to moze Dieta ohrozit

lucka662006
27. kvě 2019

@salmaz Bylo by dobré zeptat se gynekologa nebo gynekologů. Je to odborník, který může poradit přesněji.

babbota
27. kvě 2019

@salmaz ano, plod užití drogy mohlo ohrozit...ale taky nemuselo...

zelenaesmolda
27. kvě 2019

@salmaz
jak to vis?jsi s ni 24/7 i na zachode?

salmaz
autor
27. kvě 2019

@zelenaesmolda preco to spochybnujes prave ty ?

jitulka87
27. kvě 2019

@salmaz samožřejmě že to plod může ohrozit!! Sám dr.Koucký prezentuje, že o prosperitě těhotenství a plodu se rozhoduje v prvních dnech od početí a počátek je velmi důležitý. Ale nikdo vám nezaručí nic v tomto případě

zelenaesmolda
27. kvě 2019

@salmaz
protoze nemam na ocich klapky materske zaslepenosti a kdyz si o fetacich neco prectes tak zjistis,ze malokdo s tim dokaze sam seknout a presne jako tvoje dcera si kazdy mysli,ze on zavisly neni.vetsina nezacne s tvrdyma drogama,jde to postupne takze tvoje dcera uz nejakou zkusenost urcite mela pred pernikem ale nesekla s tim,naopak potrebovala jeste neco tvrdsiho...

werumka
27. kvě 2019

@salmaz setkali jsme se v rámci adopce s přednáškou o dětech, jejichž matka brala drogy. V tomhle ohledu jsou na tom deti matek na drogách paradoxně “lépe” než děti matek alkoholicek. Je ovšem opravdu nutné to říct osetrujicimu lékaři. I pro případ, kdyby to třeba časem z nějakého důvodu nevydržela a vzala si něco znovu, tak aby miminko víc sledoval. Nejčastějším problémem, o kterém jsme se dozvěděli, je nízká porodní váha, problémy s dechem, neurologické potíže. Také někdy potíže se srdickem. Je to proste trochu loterie. Ať jde určitě na screening vývojových vad ve 12. týdnu. Ale zkus být v klidu. Důležité je, aby ti dcera i dal důvěřovala a případně ti o opakovaných potížích řekla ;)

kittyy17
27. kvě 2019

@salmaz placenta přebírá vyživovací úlohu plně ve dvanáctém týdnu. Minimálně do osmého týdne se do plodu z těla matky nic nedostane.
Otázkou je, jak dlouho tělo odbourává drogy...

lery92
27. kvě 2019

@whocares upřímně nevím teď , jak jsem byla pochopena . Možná tě rozčílilo slovo ono , napsáno v dobrý víře , zvoleno zřejmě z mé strany nestastne.
Já mám velkou životní zkušenost ze svého blízkého okolí.Maminka vychovávala dva kluky .Jeden v životě na drogy nesáhl , druhý , který se narodil jako paraplegik , začal s drogami už v dětském pokojíčku u rodicu .Máma s ním cvičila Vojtovku , tahala ho kde mohla a z kluka , co měl předpovězený částečný invalidní důchod se stal plnohodnotné chodící a smýšlející dospělý muž .Tenhle chlápek se stal po čase mým partnerem , následně mužem .
Nebojím se zde napsat závěr našeho příběhu , který je zaplať pánu Bohu mou minulosti .Tráva není droga , občas si zobnu lysohlavku , LSD se musí užít jednou ročně , aby si člověk ,,vyčistil hlavu " a já mu to tolerovala .
Je to rok , co se mě snažil zabít kuchyňským nožem. Matky , manželky a lidí , co mají k drogové závislému citový vztah , nikdy nemohou zjistit , kdy už je to tzv . Přes čáru .Ten týpek chodil do práce , fungoval jako partner a pak , jak když lusknes prstem otočil postoj ke mě během jednoho dne .
Sem zdravotní sestra. Slibům sem věřit neměla .Je na samotným dne už x let .Drogy a speciálně tráva , kterou všichni bagatelizují mění lidskou psychiku neuvěřitelným způsobem.A ty nemáš šanci vědět , kdy ten člověk lze a kdy mluví pravdu .Jsou to profi manipulátoři , brutálně dobří lháři a hlavně DROGU JIM NEVYMLUVIS .

Takže znovu píšu , dáš lásku , dáš čas , dáš vše co máš a chytne se to blbý party a můžeš se jít klouzat .
Z toho mám strach , že až zjistím že je zhulenej , tak jak ho na ten svět porodim , tak ho z něho zprovodim .

Protože za mě ( a to mě klidně ukamentujte) , jednou feťák , navždy feťák ...
...takže k autorce dotazu ' dcera možná ,,abstinuje" , ale co budeš dělat , až s ní ,,zamávají" hormony a ona se sjede ? Myslím to s tebou dobře .Okamžitě odborná pomoc .Pokud to myslí vážně , podstoupí to ambulantně .Nebuď blbá jako já ...slibem totiž nikdo nezarmoutil , že .

zelenaesmolda
27. kvě 2019

@lery92
uplne s tebou souhlasim,hlavne s tim jednou fetak,vzdycky fetak

whocares
27. kvě 2019

@whocares já to vůbec nemyslela ve vztahu k drogám, spíš obecně jako takovou radu. Nevyzadujte od deti vdek. Bud budou vdecny, nebo nebudou, nemusi byt. Je mi lito vasi zkusenosti. Ja mam zase zkusenost s mamou citovou vydirackou, co furt jela to svy: tohle mam za to, ze jsem te porodila, satila, zivila, bla bla blaaa. A vite co? Vdecna ji nijak moc nejsem. Proto me vase slova nutila reagovat, s tematem to moc nesouvisi.

zelenaesmolda
27. kvě 2019

@whocares
tak nakonec to byla jeji povinnost,zadna dobra vule

bayt
27. kvě 2019

@salmaz Jakákoliv toxická látka mohla miminku ublížit. Nicméně je pravděpodobné, že to to dítě snad přežije ve zdraví, když v tom nebude pokračovat. Ovšem feťákovi na tvrdých drogách se jaksi nedá věřit, že přestane. A už vůbec ne, že "na tom není závislý". Holka potřebuje především léčení.

journals
27. kvě 2019

Jestli to může mít vliv - ano, může. A taky nemusí. Rozhodně si myslím, že by to měla říct lékaři!
A že od doby, kdy zjistila, že je těhotná si nedala. Zjistila to v 5. týdnu, je v 5. týdnu. Takže to, že si nedala není zatím úplně konečná výhra, je to záležitost pár dní. Popravdě moc nevěřím tomu - užila pervitin - zjistila těhotenství = zdravý životní styl. To je tak trochu ode zdi ke zdi.
Nechci znít pesimisticky, ale taky (jako většina) moc nevěřím na občasné užití tvrdé drogy ze srandy.
Třeba by mohla pomoci @perla28 ?

lery92
27. kvě 2019

@whocares no to máme podobný matky , ta moje zas jela : Kariéra v háji a to kvůli tomu , abych ti dala život, holčičko ..
Já sem k máme vždycky přistupovala s úctou , ale časem jako mladá dospělá spíš jako k pacientce .😂
Ale zas sem věděla , že nechce abych kouřila , brala drogy a já ti nevím čím to reálně je , v životě bych ji tím (ať byla a je jakákoliv )neublížila .
V dnešní době se všichni div nezblázni z rakoviny .Ano , je požehnaně rakovin všude v mým dosahu , ale asi taky není náhoda , že většina mých vrstevníků má zkušenost s tvrdou drogou ... A já si myslím , že je někde naka chyba a protože na tohle nejsem fundovaná , tak jen nahlas uvažuju .
Je to výchovou ?Je to snazší dostupnosti kokainu , pervitinu apod?Maj děti menší a menší zábrany?Proč?Stačí ještě prevence v podobě knížek Memento a My děti ze stanice zoo?

Já nechci aby moje dítě chodilo v předklonu s vděkem za svůj život .Já ho miluju už teď a to ještě ani nevím , co je zač 😊 a o to víc by mě zranilo , kdybych viděla , že je ,,na hraně " A protože už v sobě mam tu ,,bezbrannost" z tématiky ,, droga versus milovaná bytost " , obávám se , že by mě fakt už ruply nervy a zhvizdala bych ho jak žito .( Upřímně víme, že to beztak nepomůže, exmanzela jsem zmasakrovala kvetinacem s muskatama a stejně si toho jointa zapálil ...)
Takže asi se dam na modlení ...

perla28
27. kvě 2019

Takhle na začátku je to ruská ruleta.. Buď to miminko zvládne nebo ne.. Dcera pokud to chce zvládnout, ať vyhledá adiktolog nebo psychologa a vyřeší si své, byť jen problémové užívání, nebo třeba možná závislost, to takto samozřejmě říct nelze

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru